![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
E trist să vezi că, din nou, diavolul își râde de noi, semănând discordie și abătându-ne atenția către lucruri neesențiale, dar răcind dragostea și sporind o dată mai mult distanțele dintre sufletele celor care ne numim creștini.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 21.06.2016 at 22:19:54. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Duhovnicii voștri ce zic?
|
|||
|
|||
|
Al meu imi zice ca este o ispita si sa-mi vad de canon, ca Dumnezeu stie El mai bine decat noi ce face cu biserica Sa.
Si ca astfel de provocari au mai fost si vor mai fi.Daca nu se poate dezbina din exterior atunci se incearca din interior. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Dar mai sti, poate l-ati promovat pe "Saccsiv" la categoria "Sfintii Parinti", asa se explica, altfel nu vad. Citat:
|
|||
|
|||
|
Inca de la inceputul Bisericii, in canoanele apostolice, este oprita rugaciunea cu ereticii si cu cei din afara Bisericii.
Canonul 45 Apostolic: "Episcopul sau presbiterul sau diaconul, daca numai s-a rugat împreuna cu ereticii, sa se afuriseasca; iar daca le-a permis acestora sa savârseasca ceva ca clerici (sa savârseasca cele sfinte), sa se cateriseasca." Canonul 10 Apostolic: "Daca cineva s-ar ruga, chiar si în casa, împreuna cu cel afurisit (scos din comuniune), acela sa se afuriseasca." Pe baza primului Canon (45), Sfantul Sinod la BOR a interzis (in 2008, odata cu cazul Mitropolitului Corneanu) slujirea impreuna cu cei care sunt in afara Bisericii. Dar aceste lucruri sunt scrise pe toate site-urile ortodoxe, chiar si pe acest site au fost scrise de mai multe ori. Credeam ca le cunoaste toata lumea. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
E ciudat ca cineva cu asa pretentii doxologice ca tine, sa uite un lucru atat de elementar.
|
|||
|
|||
|
Si unde ai auzit tu de un laic care s-a dus sa aplice vreun canon? Practic vorbim limbi diferite, pentru ca avem intelegeri diferite. Pe scurt, daca erai pe vremea in care erau multi arieni, nu te faceai si tu arian ca asa era moda si preotul sau ierarhul tau era si el. Presupunand prin absurd ca preotul tau are o revelatie si marturiseste Filioque nu faci si tu acelasi lucru, pentru ca ai fi eretic. Si, ca sa ii faci un bine preotului, ii spui si lui ca nu e invatatura dreapta, ca sa il ajuti si salvezi. Pe scurt, ca sa intelegi.
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Ca să liniștească spiritele, Patriarhul a spus de la început că la acest sinod nu se vor discuta chestiuni dogmatice. Deci de unde acuzația de erezie? Pe de altă parte, care este legătura între acest sinod și „rugăciunea cu ereticii”? Întreb pentru că nu am citit tot ce s-a scris în legătură cu sinodul și poate că s-a făcut vreo referire și la asta. În rest, critici cred că se pot aduce multe – fie limbajului neduhovnicesc, fie neparticipării tuturor episcopilor, fie că nu este panortodox. Dar adevărul este și că trăim într-o vreme în care, sub influența televiziunilor „de știri”, suferim de o maladie a criticismului. Dacă vrem să ne liniștim, întotdeauna se găsește cineva care să ne ofere gratis motive de neliniște. Anumite bloguri se erijează în luptătoare pentru cauza Ortodoxiei. Ele țin aprinsă ceea ce consideră a fi o flacără dreptei-credințe. Însă dreapta-credință este luminată doar de flacăra Duhului Sfânt, iar pe aceasta știu că o țin aprinsă cei care caută – atât pentru ei, cât și pentru cei din jurul lor – liniștea, rugăciunea, viețuirea curată, dragostea; împreună cu o mărturisire curată a adevărului credinței. Dar această flacără se recunoaște după faptul că nu aduce tulburare, încrâncenare, dezbinare și chiar ură, ci aduce pace, seninătate, lumină, căldură, unitate. Pentru că așa sunt roadele Duhului Sfânt, a cărui pogorâre tocmai am prăznuit-o: „Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția” (Galateni 5; 22, 23).