Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa si Massmedia
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.06.2016, 21:33:30
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
A.Valoarea persoanei umane

1.Valoarea persoanei umane, care decurge din creația omului după chipul lui Dumnezeu și din misiunea sa în planul lui Dumnezeu pentru om și pentru lume, a constituit o sursă de inspirație pentru Părinții Bisericii Ortodoxe, care s-au aplecat asupra tainei iconomiei divine. Sfântul Grigorie Teologul subliniază în acest context că Creatorul „a plasat pe om pe pământ, ca pe o a doua lume, microcosm în macrocosm, ca un alt înger, o ființă dublă, creată pentru a-L adora, un supraveghetor al creației vizibile, un inițiat al lumii inteligibile, o ființă stăpânind peste ființele pământului(…) o ființă vie în această lume aspirând la o alta, încununarea tainei, apropiindu-se de Dumnezeu prin îndumnezeire (theosis)” (Grigorie Teologul, Cuvântarea 45,7. PG 36, 632AB). Scopul întrupării Cuvântului lui Dumnezeu este îndumnezeirea omului. Hristos, înnoindu-l în El Însuși pe vechiul Adam (cf. Efeseni 2,15), „a îndumnezeit, astfel, omul întreg, ceea ce constituia începutul împliniri nădejdii noastre” (Eusebiu, Demonstratio Evangelica, 4, 14. PG 22, 289A).

Căci așa cum în vechiul Adam a fost cuprins întreg neamul omenesc, tot așa, în Adam Cel Nou a fost recapitulat întreg neamul omenesc („Fiul Cel Unic al lui Dumnezeu s-a făcut om … pentru a recapitula și a restaura în starea originară neamul omenesc care era căzut”, Chiril al Ierusalimului, Comentariul la Ioan IX, PG 74, 273D-275A). Această învățătură a creștinismului privitoare la sacralitatea omului este sursa inepuizabilă a oricărui efort creștin pentru apărarea valorii și a demnității persoanei umane.

2.Pe această bază, este indispensabilă cooperarea intercreștină în toate domeniile, pentru a apăra valoarea omului și, bineînțeles, în aceeași măsură, binele care este pacea, în așa fel încât eforturile pacifiste ale creștinilor, fără excepție, să dobândească mai multă greutate și forță.

3.Recunoașterea comună a valorii înalte a persoanei umane poate servi drept premiză a unei colaborări mai largi în acest domeniu. Bisericile Ortodoxe sunt chemate să contribuie la dialogul interreligios și la cooperare și, pe această cale, la înlăturarea tuturor manifestărilor de fanatism pentru întărirea prieteniei dintre popoare, la triumful libertății și al păcii în întreaga lume, pentru binele fiecărei persoane, indiferent de rasă și de religie. Se înțelege de la sine că această cooperare exclude orice formă de sincretism, ca și orice tentativă din partea unei religii de a se impune asupra altora.

4.Suntem încredințați că, împreună lucrători cu Dumnezeu (1 Corinteni 3,9), noi putem progresa în această slujire împreună cu toți oamenii de bine, care se consacră căutării păcii lui Dumnezeu, pentru binele comunității umane, la nivel local, național și internațional. Această slujire este o poruncă a lui Dumnezeu (Matei 5,9).
Brrr! Nu s-a definit ce inseamna ,,fanatism", ci doar s-a hotarat ,,inlaturarea tuturor manifestarilor de fanatism". Cam ce ar insemna asta? Ierarhul are voie sa organizeze saptamani de rugaciuni comune cu cei de alte confesiuni. Iar ortodoxul, daca nu se duce ori daca semnaleaza erezia, este considerat fanatic, probabil. Cum anume vor fi inlaturate toate manifestarile astea de fanatism? Vom vedea. Pe pielea noastra, probabil!
Reply With Quote
Vechi 21.06.2016, 22:15:29
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Brrr! Nu s-a definit ce inseamna ,,fanatism", ci doar s-a hotarat ,,inlaturarea tuturor manifestarilor de fanatism". Cam ce ar insemna asta? Ierarhul are voie sa organizeze saptamani de rugaciuni comune cu cei de alte confesiuni. Iar ortodoxul, daca nu se duce ori daca semnaleaza erezia, este considerat fanatic, probabil. Cum anume vor fi inlaturate toate manifestarile astea de fanatism? Vom vedea. Pe pielea noastra, probabil!
Antonia, tare neliniștită ești și multă neliniște ții să le aduci și altora. De când a te ruga împreună cu eterodocșii este erezie? Ce te face, oare, să te hrănești cu toxinele unor tabloide ale internetului ca saccsiv și altele asemenea - care nu fac decât să semene și să alimenteze frici imaginate - refuzând apa curată a Bisericii, în același timp? De unde atâta frică de contaminare? A avut Hristos așa ceva, El, care a vorbit și S-a rugat în mijlocul păcătoșilor și ereticilor vremii?

E trist să vezi că, din nou, diavolul își râde de noi, semănând discordie și abătându-ne atenția către lucruri neesențiale, dar răcind dragostea și sporind o dată mai mult distanțele dintre sufletele celor care ne numim creștini.

Last edited by CristianR; 21.06.2016 at 22:19:54.
Reply With Quote
Vechi 21.06.2016, 23:13:18
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Antonia, tare neliniștită ești și multă neliniște ții să le aduci și altora. De când a te ruga împreună cu eterodocșii este erezie? Ce te face, oare, să te hrănești cu toxinele unor tabloide ale internetului ca saccsiv și altele asemenea - care nu fac decât să semene și să alimenteze frici imaginate - refuzând apa curată a Bisericii, în același timp? De unde atâta frică de contaminare? A avut Hristos așa ceva, El, care a vorbit și S-a rugat în mijlocul păcătoșilor și ereticilor vremii?

E trist să vezi că, din nou, diavolul își râde de noi, semănând discordie și abătându-ne atenția către lucruri neesențiale, dar răcind dragostea și sporind o dată mai mult distanțele dintre sufletele celor care ne numim creștini.
Atunci cand pe anumite site-uri gasesc citate din Sfintii Parinti care nu sunt de acord cu ceea ce se intampla astazi, e firesc sa-i cred pe sfinti. Daca se dorea o unitate placuta lui Hristos, se putea realiza. Deocamdata semnalez ca asa am inteles eu mesajele sinodului. Si imi doresc sa fi gresit eu. Doamne ajuta sa ne putem vedea fiecare greselile, iar fata de abaterile de la dreapta credinta sa manifestam trezvie si dreapta socoteala, nu iubirisme!
Reply With Quote
Vechi 21.06.2016, 23:19:24
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Duhovnicii voștri ce zic?
Reply With Quote
Vechi 21.06.2016, 23:24:38
Copacel Copacel is offline
Banned

Data înregistrării: 02.08.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Duhovnicii voștri ce zic?
Al meu imi zice ca este o ispita si sa-mi vad de canon, ca Dumnezeu stie El mai bine decat noi ce face cu biserica Sa.
Si ca astfel de provocari au mai fost si vor mai fi.Daca nu se poate dezbina din exterior atunci se incearca din interior.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2016, 00:19:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Atunci cand pe anumite site-uri gasesc citate din Sfintii Parinti care nu sunt de acord cu ceea ce se intampla astazi, e firesc sa-i cred pe sfinti. Daca se dorea o unitate placuta lui Hristos, se putea realiza. Deocamdata semnalez ca asa am inteles eu mesajele sinodului. Si imi doresc sa fi gresit eu.
Nu stiam ca "Sfintii Parinti" au Internet.

Dar mai sti, poate l-ati promovat pe "Saccsiv" la categoria "Sfintii Parinti", asa se explica, altfel nu vad.

Citat:
Doamne ajuta sa ne putem vedea fiecare greselile, iar fata de abaterile de la dreapta credinta sa manifestam trezvie si dreapta socoteala, nu iubirisme!
Nu stiu la ce dumnezeu te inchini tu, dar se pare ca nu prea iti asculta rugaciunile ca te iubiresti cu aberatii saccsiviene de numa' numa', in ceea ce priveste trezvia si dreapta socoteala, nu cred ca mai are rost sa le mentionam in ceea ce te priveste.
Vechi 22.06.2016, 02:40:11
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
De când a te ruga împreună cu eterodocșii este erezie?
Inca de la inceputul Bisericii, in canoanele apostolice, este oprita rugaciunea cu ereticii si cu cei din afara Bisericii.
Canonul 45 Apostolic: "Episcopul sau presbiterul sau diaconul, daca numai s-a rugat împreuna cu ereticii, sa se afuriseasca; iar daca le-a permis acestora sa savârseasca ceva ca clerici (sa savârseasca cele sfinte), sa se cateriseasca."
Canonul 10 Apostolic: "Daca cineva s-ar ruga, chiar si în casa, împreuna cu cel afurisit (scos din comuniune), acela sa se afuriseasca."
Pe baza primului Canon (45), Sfantul Sinod la BOR a interzis (in 2008, odata cu cazul Mitropolitului Corneanu) slujirea impreuna cu cei care sunt in afara Bisericii.
Dar aceste lucruri sunt scrise pe toate site-urile ortodoxe, chiar si pe acest site au fost scrise de mai multe ori. Credeam ca le cunoaste toata lumea.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2016, 02:59:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Inca de la inceputul Bisericii, in canoanele apostolice, este oprita rugaciunea cu ereticii si cu cei din afara Bisericii.
Canonul 45 Apostolic: "Episcopul sau presbiterul sau diaconul, daca numai s-a rugat împreuna cu ereticii, sa se afuriseasca; iar daca le-a permis acestora sa savârseasca ceva ca clerici (sa savârseasca cele sfinte), sa se cateriseasca."
Canonul 10 Apostolic: "Daca cineva s-ar ruga, chiar si în casa, împreuna cu cel afurisit (scos din comuniune), acela sa se afuriseasca."
Pe baza primului Canon (45), Sfantul Sinod la BOR a interzis (in 2008, odata cu cazul Mitropolitului Corneanu) slujirea impreuna cu cei care sunt in afara Bisericii.
Dar aceste lucruri sunt scrise pe toate site-urile ortodoxe, chiar si pe acest site au fost scrise de mai multe ori. Credeam ca le cunoaste toata lumea.
Nu in seama laicilor a lasat Hristos aplicarea canoanelor.

E ciudat ca cineva cu asa pretentii doxologice ca tine, sa uite un lucru atat de elementar.
Vechi 22.06.2016, 03:37:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu in seama laicilor a lasat Hristos aplicarea canoanelor.
E ciudat ca cineva cu asa pretentii doxologice ca tine, sa uite un lucru atat de elementar.
Si unde ai auzit tu de un laic care s-a dus sa aplice vreun canon? Practic vorbim limbi diferite, pentru ca avem intelegeri diferite. Pe scurt, daca erai pe vremea in care erau multi arieni, nu te faceai si tu arian ca asa era moda si preotul sau ierarhul tau era si el. Presupunand prin absurd ca preotul tau are o revelatie si marturiseste Filioque nu faci si tu acelasi lucru, pentru ca ai fi eretic. Si, ca sa ii faci un bine preotului, ii spui si lui ca nu e invatatura dreapta, ca sa il ajuti si salvezi. Pe scurt, ca sa intelegi.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2016, 10:00:54
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Si unde ai auzit tu de un laic care s-a dus sa aplice vreun canon? Practic vorbim limbi diferite, pentru ca avem intelegeri diferite. Pe scurt, daca erai pe vremea in care erau multi arieni, nu te faceai si tu arian ca asa era moda si preotul sau ierarhul tau era si el. Presupunand prin absurd ca preotul tau are o revelatie si marturiseste Filioque nu faci si tu acelasi lucru, pentru ca ai fi eretic. Si, ca sa ii faci un bine preotului, ii spui si lui ca nu e invatatura dreapta, ca sa il ajuti si salvezi. Pe scurt, ca sa intelegi.
Aici vorbești de dogme, iar mai sus ai vorbit de canoane. Ești de acord că erezia se definește ca abatere de la dogme, în timp ce nerespectarea unui canon nu este erezie?

Ca să liniștească spiritele, Patriarhul a spus de la început că la acest sinod nu se vor discuta chestiuni dogmatice. Deci de unde acuzația de erezie?

Pe de altă parte, care este legătura între acest sinod și „rugăciunea cu ereticii”? Întreb pentru că nu am citit tot ce s-a scris în legătură cu sinodul și poate că s-a făcut vreo referire și la asta.

În rest, critici cred că se pot aduce multe – fie limbajului neduhovnicesc, fie neparticipării tuturor episcopilor, fie că nu este panortodox. Dar adevărul este și că trăim într-o vreme în care, sub influența televiziunilor „de știri”, suferim de o maladie a criticismului. Dacă vrem să ne liniștim, întotdeauna se găsește cineva care să ne ofere gratis motive de neliniște.

Anumite bloguri se erijează în luptătoare pentru cauza Ortodoxiei. Ele țin aprinsă ceea ce consideră a fi o flacără dreptei-credințe. Însă dreapta-credință este luminată doar de flacăra Duhului Sfânt, iar pe aceasta știu că o țin aprinsă cei care caută – atât pentru ei, cât și pentru cei din jurul lor – liniștea, rugăciunea, viețuirea curată, dragostea; împreună cu o mărturisire curată a adevărului credinței.

Dar această flacără se recunoaște după faptul că nu aduce tulburare, încrâncenare, dezbinare și chiar ură, ci aduce pace, seninătate, lumină, căldură, unitate. Pentru că așa sunt roadele Duhului Sfânt, a cărui pogorâre tocmai am prăznuit-o:
„Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția” (Galateni 5; 22, 23).