Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.09.2016, 12:49:46
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
Ilie, aci nu-i vorba (doar) de abstractii simbolice. Viata crestinului nu e o teorie noua peste alte teorii sau, ma rog, nu se reduce nicicum la asta. Tot sufletul participa la crucificare! Si mintea si inima si corpul, pe scurt intreaga fiinta trage la Cruce. Asa-i natura si menirea omului, ce vrei?
Dar ce este Crucea? Iata o intrebare de capatai, fara de care nu putem inainta nicicum in devenirea noastra ca oameni. Pentru ca despre asta e vorba, de fapt: despre devenire. Devenirea omului intru Fiinta.
Ce este Crucea, asadar?
Fara a da musai o definitie (scolareste), zic doar ca toata viata de credinta ajuta la lamurirea treptata (si deloc liniara a) acestei taine. Crucea este acea taina care te ajuta sa devii om intru Fiinta. Aci e toata smecheria. Nu strica sa tacem oleaca, odata ce-am ajuns cu gandul pe aici... Doamne ajuta!
Poate pot sa dau o mana de ajutor referitor la cruce. Crucea ar putea fi, dupa discursul tau, eu-ul interior. Renuntarea la eu, lupta cu eu-ul duce la obtinerea eu-lui superior, universal, vei fi "intru Fiinta" cum spui tu. Eu-l inglobeaza spirit, trup, tot.

Total de acord cu aceasta viziune asupra crucii, numai ca nu este o idee brevetata de Crestinism, unde ia forma crucii. In Zenul budist, ia forma lotusului. Divergentele apar la definirea (sau simtirea) eu-lui universal sau Fiintei.

Last edited by iliegh; 10.09.2016 at 12:54:40.