Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.10.2016, 13:14:45
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul

Sf. Imparati au gasit particelele crucii pe care a stat insusi Mantuitorul si de aceea a fost pusa la loc de cinste. Nu au luat orice lemn intalnit.
Sfanta Imparateasa Elena a gasit nu particele, ci Crucea insasi, prin vis revelator. Ca aceasta mare relicva a crestinatatii a ajuns...particele, e o alta discutie.

Citat:
Niciodata nu ne-am inchinat de ex. la crucea pe care a fost rastignit Sf. Andrei (X), sau Sf. Petru (inversa).
Nu ne-am inchinat la ele asa cum ne inchinam la Crucea Mantuitorului, dar le-am cinstit, ca fiind legate de mari sfinti, cu semnificatie speciala pentru anumite Biserici Particulare sau chiar anumite popoare. De exemplu, Crucea Sfantului Andrei figureaza pe steagul Marii Britanii. Este aceea in X, mai subtire decat cea in +, care simbolizeaza Crucea Mantuitorului. De asemenea figureaza si pe steagul Scotiei, deoarece Sfantul Andrei, potrivit Traditiei, a fost crestinatorul acestor tari. La fel, crucea Sfantului Petru este simbol papal, prezenta pe tronul papal, fiindca Papa este legat in mod special de Sf Petru.

Citat:
Undeva am citit intrebarea de ce exista un acatist si rugaciuni pentru Sf. Cruce si daca nu este o idolatrie totusi. Si era o discutie intre ortodocsi, cu preot.
Dupa cum spuneam si aratam la inceput de topic, Sfanta Cruce este cinsitita cu gradul maxim de cinste, care este latria (=adorarea). Nu spunem "idolatrie", care se refara la idoli, ci "latrie", deoarece crestinii nu cred in idoli, ci in Unul Dumnezeu: Tatal, Fiul si Spiritul Sfant.
Adorarea Crucii, prezenta din abundenta si in Biserica din Occident, este inca si mai evidenta in Biserica din Orient, deoarece importanta Crucii a fost dumnezeieste si public revelata imparatului roman din Orient, care se numea Constantin, si nu imparatului roman din Occident, care se numea Maxentiu. Dealtfel, ea a fost revelata chiar in contextul dinaintea unei lupte intre acesti doi imparati.

Acelasi lucru este valabil si pentru icoane, doar ca in acest caz vorbim de cinstire (doulia) si nu de adorare (latria), fiindca toata lupta dusa de protestantii avant la lettre din acel timp contra icoanelor s-a dus pe terenul Bisericii Catolice din Imperiul Roman de Rasarit. Victoria in favoarea cinstirii icoanelor a fost o victorie eminamente rasariteana.

Prin urmare, ortodocsii, mostenitori (impreuna cu greco-catolicii) ai traditiei cultice si teologice romane de rasarit, au chiar mai multe motive decat romano-catolicii si sa se inchine la Sfanta Cruce, si sa cinsteasca icoanele.

Citat:
P.S. Am o intrebare pentru catolici (mai ales Mihnea, pentru ca vad ca el foloseste aceasta limba pe aici) - la voi
slujbele se tin in limba latina?
Uneori se tin in latina, fie in intregime, fie in partile lor mai importante (cele din jurul Sfintei Prefaceri). Dar cel mai des, in prezent, se tin in limbile actuale ale natiunilor. Intr-un mic numar de cazuri, se tin in limba slavona, ca de exemplu, uneori, la greco-catolicii din Ucraina.

Eu merg, de regula, la slujbe in limba latina, deoarece sunt mai proprii optiunii si atasamentului meu pentru spiritualitatea traditionala (si, paradoxal si nu prea, mai aproape de liturghiile greco-catolice, dintre care cea mai apropiata e la... 280 de kilometri) Dar slujbele in latina (sau cu parti in latina) reprezinta doar cam 10 % din slujbele din Franta. Pe de alta parte, procentajul lor creste de la an la an, in fiecare an mai castigand cateva puncte.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 04.10.2016 at 13:43:02.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne amintim semnificatia Postului de Pasti - Via Crucis patinina34 Din Vechiul Testament 7 18.04.2009 10:30:40