![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Ce e sufletul? Citind acest topic am priceput ca nu se poate pricepe ce e sufletul decat daca stabilim ce versiune a Bibliei sa interpretam: Septuaginta sau Textul Masoretic. De asemenea, atunci cand observam in textul biblic, cel Adevarat desigur (urmeaza sa stabilim care e acesta), vreo sugestie legata de faptul ca sufletul ar fi viu sau mort, trebuie sa tinem seama de faptul ca sufletul e nemuritor, altfel riscam sa devenim adventisti si nu e bine.
Cineva spunea: Citat:
Citat:
Complicata treaba! Asadar eu traiesc, ma misc, respir, am suflet, si vine la un moment dat cineva cu un topor in mana, imi da in cap, iar din acel moment sufletul meu incepe sa traiasca intr-o alta sfera. Dupa cum sugereaza comentariile scrise de cei de dinaintea mea, sufletul poate trai in cealalta lume ca suflet viu, daca a crezut in Dumnezeu, sau ca suflet mort, daca n-a crezut. Probabil ca moartea a doua despre care am auzit vorbindu-se pe aici e moartea spirituala. Acum m-am lamurit. Moartea asta spirituala e adevarata moarte si de aceea crestinii nu se tem deloc de moartea fizica...ma rog! Totusi nimeni de aici nu si-a imaginat urmatoarea situatie. Un om se imbolnaveste de alzheimer. Cei din jurul lui observa ca respectivul uita in mod progresiv numele prietenilor sai. Ii vine tot mai greu sa faca calcule, iar in cele din urma nu mai e in stare nici macar sa adune doua numere. In curand nu mai e capabil nici macar sa se joace de-a unu, doi, trei...etc, nu-si mai recunoaste rudele apropiate, vorbeste din ce in ce mai putin, uita cuvinte, intelege din ce in ce mai greu ceea ce i se spune, pana ce e lipsit de capacitatea sa inteleaga chiar si propozitii simple. Mai apoi omului ii vine tot mai greu sa umble fara sa fie ajutat de cineva. Prefera sa stea jos pentru ca intr-o buna zi sa nu mai poata sta nici pe scaun, isi pierde reflexele si in cele din urma moare din cauze cunoscute (pneumonie, infectii, atac vascular) sau necunoscute (probabil de sorginte neurologica, adica alzheimer pur si simplu). Cercetand creierul unui asemenea pacient vom observa un proces clar de degenerescenta, adica de moarte a neuronilor in special a celor aflati in zona cortexului si de aici si aparitia mai intai a simptomelor ce denota afectarea functiilor cognitive. Exista vreo legatura intre leziunile ce se produc la nivelul creierului unui bolnav de alzheimer si "tulburarea" sau "incetosarea" care ii cuprinde sufletul? Raspundeti dumneavoastra la aceasta intrebare. Sau nu raspundeti. E totuna. Oare sufletul omului a fost si el distrus de aceasta boala sau numai trupul sau? Iar daca sufletul nu a fost distrus, de ce avem totusi impresia ca, in timp ce boala avansa, sufletul pacientului se imputina din ce in ce mai mult? Ati cunoscut vreodata o fiinta plina de viata care sa se transforme treptat-treptat intr-un simplu obiect cu chip omenesc? Daca da, atunci probabil veti cauta sufletul in alta parte decat in Septuaginta sau in Textul Masoretic.
Chiar dacă n-ar exista Dumnezeu, tot n-am scăpa de El. Mai există cei care susțin că L-au văzut, iar aceștia sunt mult mai periculoși. Last edited by Krautrock; 14.01.2017 at 15:45:10. |
|