Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.04.2017, 18:28:54
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Și credința ortodoxă spune că pâinea și vinul se schimbă în mod real în Trupul și Sângele lui Hristos, și orice observație sau experiment științific va arăta că nu e nimic real. Așa că argumentul tău e egal cu zero.
De fapt argumentul tau e gresit, pentru ca nu ai inteles exact ce este Sfanta Impartasanie. Crestinii nu mananca sangele si carnea unui prunc, cum acuzau si romanii, ci manaca Trupul si Sangele sub forma de paine si vin. Trupul este painea, nu carne, iar Sangele este vinul, nu sange. Acestea nu sunt paine si vin obisnuite, pentru ca s-au transformat in Trup si Sange, dar tot sub forma de paine si vin.
Citat:
După logica ta, înseamnă că și aprinderea lumânării Patriarhului poate la fel de bine să fie o minune de la diavol, pentru că pentru combustie e nevoie doar de căldură.
Nu poate fi, daca ai inteles in ce consta minunea. Sfanta Lumina este numita o Lumina speciala, care nu arde. Flacara de la aragaz, bricheta, lumanari nu poate fi numita Sfanta Lumina. Iar caldura aceea are aceleasi proprietati ca o caldura obisnuita, ar trebui sa arda. In al doilea rand, minunea nu consta in aprinderea lumanarii Patriarhului. Intr-o explicatie a unui Patriarh al Ierusalimului acesta spune ca Lumina coboara pe lespede si Patriarhul aduna vata presarata acolo. http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88534.html
Citez: "Dupa 15-20 de minute de fierbinte rugaciune, toata lumea din biserica observa o lumina puternica, ca o scanteie luminoasa de fulger, coborand in zigzag prin cupola mare a Bisericii, in multime se aud glasuri de emotie in toate limbile. Scanteia dumnezeiasca coboara deasupra Capelei Sfantului Mormant, ca un glob de lumina ce se sfarama in mici bucaati. Apoi intra inauntru ca o subtire raza de foc. Coboara pe lespedea Mormantului si aprinde vata presarata deasupra. Deja vata si lespedea se incarca de o roua divina, in timpul rugaciunii. In aceasta clipa Sfanta Lumina a venit!
Patriarhul aduna cu mainile vata aprinsa de o flacara galben-verzuie, care timp de cateva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsa in doua cupe de aur cu gauri si iese in Capela Ingerului. Aici aprinde doua buchete mari de cate 33 de lumanari, in prezenta musulmanului, iar cupele aprinse le da, pe doua ferestre mici, afara, la cei doi diaconi ortodocsi."
Citat:
Eu n-am spus că e o prostie, ci o blasfemie să numești minunea pe care a făcut-o cel mai des Isus Hristos drept "păgână".
Iar eu am spus ca e doar nestiinta ta, pe langa faptul ca rastalmacesti. Nu intelegi ca exista si minuni care sunt facute de ingerii cazuti, de exemplu femeia care ghicea si spunea adevarul, avand duh pitonicesc. Ingerii cazuti nu stau doar si dau in cap cand prind pe cineva, cum poate intelegi tu, pot face chiar si lucruri bune, pe o scurta perioada. Ca sa intelegi trebuie sa citesti despre inselarile pustnicilor (Pateric, Limonariu, etc.) sau despre minunile din paranormal si religiile pagane. Eu, inainte sa devin credincios, am citit despre paranormal si religiile orientale, am citit si despre minunile pe care le fac yoginii sau spiritistii sau altii. Am practicat o tehnica paranormala ce presupunea si vindecarea unui pacient. Aveai in link povestea unui vrajitor din Africa ce putea vindeca pe oricine ii spunea ingerul cazut. E mai mult decat clar.
Asta nu inseamna ca nu sunt si vindecari de sorginte divina, nu am cum sa sustin asa ceva. Dar nu cred ca ai inteles, nu despre vindecari am spus eu, care pot fi de ambele feluri, ci de minunile care nu sunt in crestinism si sunt in religiile pagane. Am spus doar ca existenta unor vindecari nu inseamna neaparat prezenta harului si faptul ca sunt divine. Ar insemna ca orice trib are har si samanul e un sfant.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 18:29:33
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Urbanophon Vezi mesajul
Papa, indulgente, inchizitie...e ceea ce crezi ca lipseste ortodoxiei?
Papa, evident.

Inulgențele și inchiziția nu lipsesc ortodoxiei. Se cheamă pomeni și rugăciuni pentru cei adormiți, pe de o parte; în ce privește problemele de credință, poate ne ajutați D-vs.: cum se numește organul care, la nivel local sau extins, decide cu privire la ortodoxia unui punct de vedere exprimat public de un membru BO ?
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 18:37:16
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
Scurt și la obiect, și destul de pertinent, cred eu.

De altfel, este unul dintre motivele care m-au convins și pe mine.

Din discuțiile anterioare cu suporteri ai ortodoxismului exclusivist (distinct de ceea ce consider că este Biserica Ortodoxă) mi-am cimentat opinia conform căreia aceștia nu pot explica în mod rezonabilde ce Biserica Ortodoxă nu a făcut și nu face eforturi misionare pe măsura Bisericii Catolice.

Se știe că există milioane (cel puțin) de oameni la care n-a ajuns învățătura BO. Dacă un adept al ortodoxismului exclusivist crede, pe de o parte, că toți cei care nu aparțin eclesiologic de BO vor merge în iad, pe de o parte, și că Domnul Iisus Hristos a poruncit "mergeți, învățați și botezați toate neamurile" (citez din memorie), aceștia se regăsesc într-o dilemă fără rezolvare: fie porunca Domnului nu are prea multă importanță, fie că modul în care interpretează ei soteriologia este fundamental eronat.
Da. Ei spun ca ii primesc cu bratele deschise, sa vina linistiti, sa lase tot, ca ei stau si-i asteapta.( ma refer, la fel ca tine, la exclusivisti)
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 18:39:25
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Daca esti hotarata pe calea asta, nu-mi ramane decat sa-ti urez sa-ti ajute Dumnezeu spre mantuire; si sa nu constati candva ca ii lipseste... ortodoxia.
Multumesc! Sa ne ajute Dumnezeu pe toti! Ortodoxia o iau cu mine nu o sterg cu buretele.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 18:45:37
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De fapt argumentul tau e gresit, pentru ca nu ai inteles exact ce este Sfanta Impartasanie. Crestinii nu mananca sangele si carnea unui prunc, cum acuzau si romanii, ci manaca Trupul si Sangele sub forma de paine si vin. Trupul este painea, nu carne, iar Sangele este vinul, nu sange. Acestea nu sunt paine si vin obisnuite, pentru ca s-au transformat in Trup si Sange, dar tot sub forma de paine si vin.
De fapt argumentul tău este greșit, pentru că nu ai înțeles exect ce a fost minunea Soarelui de la Fatima (bine, de altfel nu ai înțeles nici ce este Împărtășania, dar asta e o problemă mai gravă pe care o lăsăm pentru altă dată, cu precizarea că pâinea devine în mod real și substanțial Trupul lui Hristos, păstrând doar accidentele pâinii. Opinia ta este identică cu a protestanților).

Revenind la minunea Soarelui, la fel cum transformarea reală și substanțială a pâinii nu poate fi detectată de mijloace științifice, nici mișcarea reală și substanțială a Soarelui nu a putut fi detectată de mijloace științifice.

Citat:
Nu poate fi, daca ai inteles in ce consta minunea. Sfanta Lumina este numita o Lumina speciala, care nu arde. Flacara de la aragaz, bricheta, lumanari nu poate fi numita Sfanta Lumina. Iar caldura aceea are aceleasi proprietati ca o caldura obisnuita, ar trebui sa arda.
Ăsta este unul dintre presupusele aspecte ale Luminii Sfinte pe care cu certitudine îl contest. Am auzit de n ori că "lumina nu arde" și am văzut filmări pe youtube în care credincioși își treceau mâinile prin flacără, însă și eu îmi pot trece mâna pentru una-două secunde prin flacăra lumânării, fără să mă ard. Când o să-mi arăți măcar o filmare cu cineva care își ține mâna, sau o bucată de hârtie, în flacără timp de 5 secunde, o să te cred.

Citat:
Citez: "Dupa 15-20 de minute de fierbinte rugaciune, toata lumea din biserica observa o lumina puternica, ca o scanteie luminoasa de fulger, coborand in zigzag prin cupola mare a Bisericii, in multime se aud glasuri de emotie in toate limbile. Scanteia dumnezeiasca coboara deasupra Capelei Sfantului Mormant, ca un glob de lumina ce se sfarama in mici bucaati. Apoi intra inauntru ca o subtire raza de foc. Coboara pe lespedea Mormantului si aprinde vata presarata deasupra. Deja vata si lespedea se incarca de o roua divina, in timpul rugaciunii. In aceasta clipa Sfanta Lumina a venit!
Patriarhul aduna cu mainile vata aprinsa de o flacara galben-verzuie, care timp de cateva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsa in doua cupe de aur cu gauri si iese in Capela Ingerului. Aici aprinde doua buchete mari de cate 33 de lumanari, in prezenta musulmanului, iar cupele aprinse le da, pe doua ferestre mici, afara, la cei doi diaconi ortodocsi."
Asta este ceea ce se spune; de văzut nu a văzut nimeni.... Șichiar dacă ar fi văzut,rămânem la aceeași ecuație: lumea (sau Patriarhul) vede o lumină (care după logica ta ar putea fi o halucinație indusă de diavol), iar un material combustibil (vată, lumânare, egal) se aprinde de la o sursă de căldură, la fel cum la Fatima hainele și pământul s-au uscat instantaneu de la o sursă de căldură.

Că Patriarhul pune vata în cupe de aur cu găurele, că aprinde de la foc 33 sau 99 de lumânări, sunt aspecte care nu au relevanță. Cea ce este relevant este că focul respectiv aprinde lumânările, deci se comportă ca o sursă obișnuită de energie calorică, și, repet, nu există nicio dovadă în sensul că nu ar arde.

Citat:
Eu, inainte sa devin credincios, am citit despre paranormal si religiile orientale, am citit si despre minunile pe care le fac yoginii sau spiritistii sau altii. Am practicat o tehnica paranormala ce presupunea si vindecarea unui pacient.
Se pare că ai fost la fel de naiv și ai înțeles la fel de puțin din superstițiile și scamatoriile pe care ți le-a vândut unii cu titlul de paranormal precum ești și în calitate de creștin, când îți închipui că Harul lui Dumnezeu este ceva pe care un trib sau o comunitate eclesială îl poate "avea" de parcă ar fi o sumă de bani într-un cont de bancă.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

Last edited by GMihai; 04.04.2017 at 18:49:37.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 18:54:16
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Da. Ei spun ca ii primesc cu bratele deschise, sa vina linistiti, sa lase tot, ca ei stau si-i asteapta.( ma refer, la fel ca tine, la exclusivisti)
Și cum să vină, dacă nu au auzit în viața lor de BO ??????

Hristos și apostolii au stat liniștiți și au aștepat să vină viitorii credincioși la ei, sau și-au rupt pingelele cutreierând Palestina și apoi lumea cunoscută pentru a răspândi Cuvântul ??

Uite, există oameni pe pâmânt care n-au avut niciun contact, vreodată, cu civilizația: https://en.wikipedia.org/wiki/Uncontacted_peoples Conform "învățăturii" ultrazeloților ortodocsiști, aceștia vor merge în iad, pentrucă nu sunt ortodocși. Păiatunci de ce nu se îmbarcă dumnealor pe un vapor, cu Pidalionul și Catehismul ortodox sub braț, ca să meargă să-i învețe adevărul pe acei nefericiți ? Nu le-a poruncit Hristos să vestească Evanghelia în toată lumea ?

Last edited by GMihai; 04.04.2017 at 18:56:26.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 18:58:48
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

.............................

Last edited by Iorest; 13.04.2018 at 17:43:15.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 18:58:49
Urbanophon Urbanophon is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.11.2015
Implicit

Sobra este rugaciunea, anevoioasa pana vine suspinul. Eu admirandu-l pe Michellangelo n-as putea suspina...ca nu pot sa-l admir cu barbia lipita de piept si ochii inchisi.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 19:05:45
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Există misiune ortodoxă și în Africa ori nu știi, ori nu te-a interesat niciodată ortodoxia.
https://www.youtube.com/watch?v=S_7k1lkOjI4

Misiune și catehism face și B.O.R. cine nu vrea să vadă paraclisele unviersitare, conferințele, taberele ortodoxe, efortul duhovnicilor de a sta în scaunul spovedaniei fără să cârâie și 5 ore sau mai mult, efortul pentru a se scoate cărți de calitate, piața de carte mai diversificată ca niciodată, efortul de a sluji când alți fac zgomot de fond e tendențios.

Când erau preoții profesori de religie în anii 2000 repede se găseau voci care să urle că ce ne trebuie popi la catedră, dacă merg preoți la case de oameni imediat apar pe youtube oameni care fac miștouri că ce ne trebuie popii sau înjură, unii era să fie bătuți.

Dacă s-au dus preoți la paturile celor de la colectiv, au fost și rude de victime care i-au alungat după care urlau din toți bojocii că de ce nu vine P.F. Daniel acolo în mijlocul lumii să-și toarne cenșă în cap precum fariseul de Ioan Robu.
Domnule eram pe punctul să vă aprob și să vă mulțumesc pentru un punct de vedere admirabil; dar de ce n-ați rezistat tentației de a arunca, la final, cu noroi în Biserica Catolică ?......

Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 19:08:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Din discuțiile anterioare cu suporteri ai ortodoxismului exclusivist (distinct de ceea ce consider că este Biserica Ortodoxă) mi-am cimentat opinia conform căreia aceștia nu pot explica în mod rezonabilde ce Biserica Ortodoxă nu a făcut și nu face eforturi misionare pe măsura Bisericii Catolice.
Probabil te referi la convertirile fortate ale unor popoare la catolicsm, inclusiv convertirile sub presiune ale tuturor ortodocsilor din tarile cu conducere catolica. Spre deosebire de catolicism ortodoxia nu e persuasiva si nu forteaza pe nimeni.
Dar tu ai devenit catolic dupa ce ai fost ateu, asa cum ai spus, deci fara sa stii ceva despre ortodoxie inainte de convertire. Poate din neadevarurile pe care le spuneau greco-catolicii despre ortodoxie, pentru ca ai spus ca determinant pentru convertire a fost ce s-a intamplat cu greco-catolicii.

Last edited by catalin2; 04.04.2017 at 19:31:10.
Reply With Quote
Răspunde