Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.04.2017, 01:04:19
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Se scrie Misse (latinism) sau Messe (frantuzism sau nemtism, cum vreti sa o luati). De asemenea, se mai poate scrie si in varianta romaneasca, ce a adoptat de mult un grecism: Liturghie.

Toate sunt corecte, eventual aratand o anumita optiune identitara. Dar "Masse" nu se poate scrie.
Scuzati, atunci.
Tot am avut contact cu varianta englezeasca si uneori latina, ca nu prea am auzit termenul in romana.
Si am vrut sa folosesc termenul pentru a desemna liturghia apuseana(desi Francisc era si un vicar al greco-catolicilor argentinieni), spre deosebire de cea rasariteana, care oricum are cu totul alta etimologie.
Vechi 05.04.2017, 07:25:07
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
Scuzati, atunci.
Tot am avut contact cu varianta englezeasca si uneori latina, ca nu prea am auzit termenul in romana.
Si am vrut sa folosesc termenul pentru a desemna liturghia apuseana(desi Francisc era si un vicar al greco-catolicilor argentinieni), spre deosebire de cea rasariteana, care oricum are cu totul alta etimologie.
Cea mai bună variantă, în română, este să spunem Liturgie - având în vedere că și cărțile de cult romano-catolice editate la noi folosesc cuvântul în această variantă de scriere.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 05.04.2017, 08:19:34
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Cea mai bună variantă, în română, este să spunem Liturgie -
Obiectez, onorabile! Avem aici o confuzie frecventa, ce e drept intretinuta de asemanarea acestor doua substantive intalnite in limbajul romano-catolic.

Astfel, LiturgHie (cu "h" si, de regula, cu majuscula initiala) este un alt cuvant pentru Missa. In timp ce liturgie (fara h) desemneaza totalitatea rugaciunilor si practicilor de rugaciune. Vom spune, asadar, "liturgia orelor" cu intelesul de "slujbele Ceasurilor", dar vom spune ca Duminica mergem la LiturgHie, adica la Sancta Missa.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.04.2017, 08:27:33
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Dar, sa nu ne "certam pe genealogii", ci sa revenim la un aspect mai apropiat de tema topicului.

S-a afirmat aici ca: "Nimic nu au schimbat ortodocsii din dogma, nici macar un cuvant. Catolicii au schimbat atat de mult ca au o multime de contradictii in invatatura."

Iar eu am intrebat ce anume au schimbat catolicii din dogma. In ce anume din ceea ce credeau Apostolii si Sfintii Parinti ai Bisericii Nedespartite nu ar mai crede catolicii de azi. Care anume sunt hotararile dogmatice sau morale ale papilor si conciliilor ecumenice din primul mileniu, pe care catolicii le-au rejectat. Astept o enumerare, niste exemple, ceva.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 05.04.2017 at 08:29:48.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2017, 10:54:03
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Obiectez, onorabile! Avem aici o confuzie frecventa, ce e drept intretinuta de asemanarea acestor doua substantive intalnite in limbajul romano-catolic.

Astfel, LiturgHie (cu "h" si, de regula, cu majuscula initiala) este un alt cuvant pentru Missa. In timp ce liturgie (fara h) desemneaza totalitatea rugaciunilor si practicilor de rugaciune. Vom spune, asadar, "liturgia orelor" cu intelesul de "slujbele Ceasurilor", dar vom spune ca Duminica mergem la LiturgHie, adica la Sancta Missa.
Na, că tocmai de acolo mi s-a tras, eram cu Liturgia Orelor în față :)

Revenind la subiect, bănuiesc deja ce vi se va răspunde: Biserica Catolică a schimbat dogma care spune că Duhul Sfânt numai de le Tatăl purcede, dogma care spune că Fecioara Maria s-a născut cu păcatul strămoșesc, dogma care spune că episcopul Romei nu e infailibil. Adică trei dogme care nu există.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 05.04.2017, 22:58:42
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Si Purgatoriul.