![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aici te inseli, scriu intotdeauna despre ortodoxie sau lucruri care au legatura cu ea, nu scriu despre lucruri din exterior. De asemenea, intotdeauna am scris si despre lucrurile din interior, inclusiv despre cei din cler. Chiar majoritatea mesajelor mele sunt despre problemele din interior, adica impotriva invataturii ecumensite (invatatura impotriva ecleziologiei, care contesta pasajul din Crez cu Una, Sfanta, Soborniceasca Biserica). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am spus de la inceput ca nu voi insira aici toate deraierile. Daca s-ar face caterisiri si nu s-ar inchide ochii, ar ramane, poate, un sfert si nici studentii nu s-ar mai inghesui la un "serviciu bun". Consider ca cea mai mare erezie este cea pietisto-idolatra mult mai grava ca cea ecumenista. Tu incerci sa ma convingi ca in Biserica Apuseana nu mai este har deloc si ca la noi toti au har. Daca nu s-au rupt la modul oficial sunt in regula. Abaterile le consideri doar pacate personale si atunci evident, nu le comentam. In schimb este in regula sa atacam ierarhii si sa contestam sinodul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
asta nu inseamna ca, teoretic, schisma nu mai exista? |
|
|||
|
|||
![]()
Inca nu sunt in comuniune. Si cine stie cand vor fi.Nu vezi logica? aia care s-au certat erau in regula, astia care vor unitate sunt eretici.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Uite cu punctul asta de vedere eu sunt de acord...sau punctele. :)
http://www.cuvantul-ortodox.ro/parin...singur-cuvant/ Are dreptate Catalin il criticati ca nu da exemple de sfinti mai recenti dar altii tocmai asta le reproseaza astora care nu-s de acord cu ecumenismul - ca se axeaza prea mult pe ce au spus sfinti si parinti din vremea noastra. Eu am spus deja. Daca se va produce vreo "unitate in diversitate", atunci ma mut la sectiunea secte si culte. Ca e clar ca adventistii sau iehovistii au dreptate. :) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Unitatea creștinilor ar trebui să se producă, cum zicea Răzvan Codrescu, vizavi de un secularism agresiv cu tot ceea ce intră sub denumirea de creștinism; sau de alte pericole, ca islamismul.
|
||||
|
||||
![]()
Revenind la citatul părintelui Stăniloae, cu ''nu prea sunt pentru ecumenism''. Asta eu cred că nu arată o pocăință tardivă, ci că toată opera sa nu o considera tributară ecumenismului. Că deschiderea culturală pe care a avut-o, și pe terenul căreia ar fi putut cuceri lumea ca ortodox, e altceva decât o mișcare artificială, mai mult politică, dorită eventual de masoni.
Iar dacă părintele Stăniloae nu a fost ecumenist, atunci nu mă mai băgați nici pe mine în cazanul cu pricina :)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Tocmai, că spunea că unirea nu este posibilă, având în vedere diferențele de doctrină; dar că e posibilă și necesară unitatea.
Chiar mi se pare că are o poziție echilibrată, respingând extremele și de o parte, și de cealaltă. Adică nu e nici pentru mișcarea ecumenică, pe care o critică, nici pentru radicalismul ortodoxist. Nu știu cât e de legionar, adică nu știu în ce măsură susține ideile celor de atunci, dar are admirații pentru unele personalități care au fost ori au simpatizat cu legionarismul. Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul. În orice caz, Răzvan Codrescu a fost o bună vreme director la editura Anastasia a lui Sorin Dumitrescu, care în anii '90 a publicat mult din teologii școlii de la Saint Serge și ai diasporei ruse în general, și nu cred că asta nu și-a pus amprenta asupra gândirii lui.