Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.05.2017, 11:17:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Nestiinta si suficienta nu sunt scuzabile la nimeni. La preoti e mai grav ca ei smintesc si pe altii. Si daca ei, la un moment dat, se intorc la adevar, cei pe care i-au smintit poate raman smintiti.
Nestiinta este scuzabila, sunt sigur ca nu stii totul despre orice, la fel ca orice om. Nici chiar in privinta invataturii stim chiar tot, probabil doar un teolog sa stie aproape toata invatatura. Important e sa nu se impotriveasca cineva invataturii si sa nu afirme lucruri neadevarate. Tot spui de preoti ca ar face nu stiu ce lucruri grozav de gresite si spun erezii, dar pana acum nu prea mi-ai dat exemple, in afara de deschisul cartii. In zilele noastre cea mai raspandita e erezia ecumenista, nu stiu ce alte erezii ai observat, mai ales in cazul preotilor. Daca te referi la pacatele fiecaruia, sunt ale lor si nu stam noi sa le judecam. De exemplu in casa bunicilor mei a fost chirias preotul din localitate. Facea tot felul de lucruri gresite si pana la urma a fost caterisit.
Citat:
Pe mine ma nedumereste la tine, asa cum am mai spus, ca problemele din interior le minimalizezi. Continui sa ataci tot ce-i in exterior si in acest context le dai apa la moara ereticilor din interior.
Aici te inseli, scriu intotdeauna despre ortodoxie sau lucruri care au legatura cu ea, nu scriu despre lucruri din exterior. De asemenea, intotdeauna am scris si despre lucrurile din interior, inclusiv despre cei din cler. Chiar majoritatea mesajelor mele sunt despre problemele din interior, adica impotriva invataturii ecumensite (invatatura impotriva ecleziologiei, care contesta pasajul din Crez cu Una, Sfanta, Soborniceasca Biserica).
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 11:53:10
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nestiinta este scuzabila, sunt sigur ca nu stii totul despre orice, la fel ca orice om. Nici chiar in privinta invataturii stim chiar tot, probabil doar un teolog sa stie aproape toata invatatura. Important e sa nu se impotriveasca cineva invataturii si sa nu afirme lucruri neadevarate. Tot spui de preoti ca ar face nu stiu ce lucruri grozav de gresite si spun erezii, dar pana acum nu prea mi-ai dat exemple, in afara de deschisul cartii. In zilele noastre cea mai raspandita e erezia ecumenista, nu stiu ce alte erezii ai observat, mai ales in cazul preotilor. Daca te referi la pacatele fiecaruia, sunt ale lor si nu stam noi sa le judecam. De exemplu in casa bunicilor mei a fost chirias preotul din localitate. Facea tot felul de lucruri gresite si pana la urma a fost caterisit.

Aici te inseli, scriu intotdeauna despre ortodoxie sau lucruri care au legatura cu ea, nu scriu despre lucruri din exterior. De asemenea, intotdeauna am scris si despre lucrurile din interior, inclusiv despre cei din cler. Chiar majoritatea mesajelor mele sunt despre problemele din interior, adica impotriva invataturii ecumensite (invatatura impotriva ecleziologiei, care contesta pasajul din Crez cu Una, Sfanta, Soborniceasca Biserica).

Am spus de la inceput ca nu voi insira aici toate deraierile. Daca s-ar face caterisiri si nu s-ar inchide ochii, ar ramane, poate, un sfert si nici studentii nu s-ar mai inghesui la un "serviciu bun".

Consider ca cea mai mare erezie este cea pietisto-idolatra mult mai grava ca cea ecumenista.
Tu incerci sa ma convingi ca in Biserica Apuseana nu mai este har deloc si ca la noi toti au har. Daca nu s-au rupt la modul oficial sunt in regula. Abaterile le consideri doar pacate personale si atunci evident, nu le comentam. In schimb este in regula sa atacam ierarhii si sa contestam sinodul.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 11:59:31
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
Am spus de la inceput ca nu voi insira aici toate deraierile. Daca s-ar face caterisiri si nu s-ar inchide ochii, ar ramane, poate, un sfert si nici studentii nu s-ar mai inghesui la un "serviciu bun".

Consider ca cea mai mare erezie este cea pietisto-idolatra mult mai grava ca cea ecumenista.
Tu incerci sa ma convingi ca in Biserica Apuseana nu mai este har deloc si ca la noi toti au har. Daca nu s-au rupt la modul oficial sunt in regula. Abaterile le consideri doar pacate personale si atunci evident, nu le comentam. In schimb este in regula sa atacam ierarhii si sa contestam sinodul.
am si eu o intrebare. din cate stiu papa a retras excomunicarea, iar patriarhul din istanbul anatema. prin 70...
asta nu inseamna ca, teoretic, schisma nu mai exista?
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 12:36:00
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
am si eu o intrebare. din cate stiu papa a retras excomunicarea, iar patriarhul din istanbul anatema. prin 70...
asta nu inseamna ca, teoretic, schisma nu mai exista?
Inca nu sunt in comuniune. Si cine stie cand vor fi.Nu vezi logica? aia care s-au certat erau in regula, astia care vor unitate sunt eretici.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 21:12:27
Senior Member

Implicit

Citat:

Depinde ce intelegi prin pietism. Pietismul e o conceptie aparuta in protestantism, s-a opus dogmatismului de pana atunci. Minimalizeaza invatatura si pune accent pe traire. Nu stiu sa existe printre preoti astfel de conceptii, poate la cineva care e puternic afectat de conceptiile ecmeniste si crede ca nu conteaza prea mult diferentele dogmatice intre culte. La unii credinciosi e posibil sa existe, probabil mai mult la cei nepracticanti. Eu am si spus ca ar fi nevoie de o catehizare.
Citat:
In primul rand eu nu incerc sa te conving de nimic. Legat de ierarhi, eu nu sunt de aceeasi parere cu cei ce sunt nepomenitori, deci nu am nimic in comun.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 21:16:46
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Uite cu punctul asta de vedere eu sunt de acord...sau punctele. :)

http://www.cuvantul-ortodox.ro/parin...singur-cuvant/

Are dreptate Catalin il criticati ca nu da exemple de sfinti mai recenti dar altii tocmai asta le reproseaza astora care nu-s de acord cu ecumenismul - ca se axeaza prea mult pe ce au spus sfinti si parinti din vremea noastra.

Eu am spus deja. Daca se va produce vreo "unitate in diversitate", atunci ma mut la sectiunea secte si culte. Ca e clar ca adventistii sau iehovistii au dreptate. :)
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 21:24:12
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Daca se va produce vreo "unitate in diversitate", atunci ma mut la sectiunea secte si culte.
Unitate, nu unire. Pur și simplu să accepți diversitatea, că alții nu pot pricepe ca tine mântuirea și nu pot crede în termenii tăi; că vin din alte culturi și au alt trecut. Și să nu crezi că tot ce nu e cuprins în sfera ta mai mică sau mai mare este neapărat rău.

Unitatea creștinilor ar trebui să se producă, cum zicea Răzvan Codrescu, vizavi de un secularism agresiv cu tot ceea ce intră sub denumirea de creștinism; sau de alte pericole, ca islamismul.
Vechi 05.05.2017, 21:28:15
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Revenind la citatul părintelui Stăniloae, cu ''nu prea sunt pentru ecumenism''. Asta eu cred că nu arată o pocăință tardivă, ci că toată opera sa nu o considera tributară ecumenismului. Că deschiderea culturală pe care a avut-o, și pe terenul căreia ar fi putut cuceri lumea ca ortodox, e altceva decât o mișcare artificială, mai mult politică, dorită eventual de masoni.

Iar dacă părintele Stăniloae nu a fost ecumenist, atunci nu mă mai băgați nici pe mine în cazanul cu pricina :)
Vechi 05.05.2017, 22:14:47
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Unitate, nu unire. Pur și simplu să accepți diversitatea, că alții nu pot pricepe ca tine mântuirea și nu pot crede în termenii tăi; că vin din alte culturi și au alt trecut. Și să nu crezi că tot ce nu e cuprins în sfera ta mai mică sau mai mare este neapărat rău.

Unitatea creștinilor ar trebui să se producă, cum zicea Răzvan Codrescu, vizavi de un secularism agresiv cu tot ceea ce intră sub denumirea de creștinism; sau de alte pericole, ca islamismul.
Am citit si eu ieri acel link, conceptii tipic ecumeniste, de genul unitate in diversitate, unirea netinand cont de erezii. Am vazut si ca m-am inselat la primul link, nu se referea doar la siteurile zelotiste, ci la toti cei ce sunt impotriva ecumenismului. Dar nu stiu daca tu stii, Razvan Codescu are si un motiv care sta la baza adoptarii acestor conceptii. Este un admirator la legionarismului, despre Zelea Codreanu afirma ca o astfel de personalitate nu se naste la o suta de ani. Legionarismul nu respingea catolicismul, dimpotriva.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 22:25:37
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Tocmai, că spunea că unirea nu este posibilă, având în vedere diferențele de doctrină; dar că e posibilă și necesară unitatea.

Chiar mi se pare că are o poziție echilibrată, respingând extremele și de o parte, și de cealaltă. Adică nu e nici pentru mișcarea ecumenică, pe care o critică, nici pentru radicalismul ortodoxist.

Nu știu cât e de legionar, adică nu știu în ce măsură susține ideile celor de atunci, dar are admirații pentru unele personalități care au fost ori au simpatizat cu legionarismul. Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.

În orice caz, Răzvan Codrescu a fost o bună vreme director la editura Anastasia a lui Sorin Dumitrescu, care în anii '90 a publicat mult din teologii școlii de la Saint Serge și ai diasporei ruse în general, și nu cred că asta nu și-a pus amprenta asupra gândirii lui.