Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 16.03.2008, 17:48:27
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.015
Implicit

mirene, nu intelegi ca punctul asta S ,s-a bagat ulterior dupa terminatrea discutiilor si luatrea hotaririlor ,asa incit sinodul nu a stiut decit dupa citirea lui gata aprobata,adica a fost introdus ULTERIOR[nemaiauzit lucru asta],nu se stie de cine cica ???!!!apoi ce sa zicem de asa atitidine! Daca nu ar mai fi citit nimeni legea aprobata s-ar fi trezit cu surprizeeeee!!!!!!!!!!!!!pe parcurs.
Reply With Quote
  #12  
Vechi 16.03.2008, 17:58:31
kvlr kvlr is offline
Member
 
Data înregistrării: 14.09.2007
Mesaje: 78
Implicit

gresit! NU s-a adaugat ulterior> http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/050.html ...chiar credeti ca era posibil asa ceva...?!??? nu traim in jungla totusi...nu cred ca PF. Daniel e asa naiv incat sa fi crezut ca va scapa asa usor cu asta... s-a dovedit ca a fost o neintelegere la mijloc si in plus s-a precizat ca stavropighiile se vor intemeia NUMAI cu acordul ierarhului locului... citi mai intai statutul ....dupa aceea vorbiti... Dumnezeu sa ne lumineze!
Reply With Quote
  #13  
Vechi 16.03.2008, 18:08:10
kvlr kvlr is offline
Member
 
Data înregistrării: 14.09.2007
Mesaje: 78
Implicit

NU ar trebui sa uitam ca indiferent cine e patriarh si cat de tare ar fi acesta TOTUSI > SFANTUL SINOD este "cea mai inalta autoritate a BOR, in toate domeniile ei de activitate..." (ART. 11 din noul Statut)... poti "manipula" sau influenta cativa oameni dar nu un intreg Sinod.. cu apoximativ 50 de ierarhi....mai usor cu isteria antiierarhica... Dumnezeu sa ne lumineze!
Reply With Quote
  #14  
Vechi 16.03.2008, 18:23:15
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.015
Implicit

http://sceptik.wordpress.com/page/2/
Reply With Quote
  #15  
Vechi 16.03.2008, 18:25:07
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.015
Implicit

CITITILA RUBRICA MOMENTUL ADEVARULUI:)
Reply With Quote
  #16  
Vechi 16.03.2008, 19:54:17
kvlr kvlr is offline
Member
 
Data înregistrării: 14.09.2007
Mesaje: 78
Implicit

foarte frumos argumentat... INSA... e plin netu de astfel de site-uri care se vor a fi mai mult decat lamuritoare in materie de probleme teologice... cine stie cine a scris acele lucruri si cu ce scop? probabil "intarirea" BOR??? in fine> fiecare e liber sa spuna si sa creada ce vrea,precum si sa acepte orice puncte de vedere daca gaseste afinitati fata de ele:|... Dumnezeu sa ne lumineze!
Reply With Quote
  #17  
Vechi 16.03.2008, 21:50:38
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2005
Mesaje: 1.326
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Juli
In linkul postat de Juli scrie urmatoarele:




Pumnul lui Daniel



-- Patriarhul se pregateste sa instaureze dictatura personala in interiorul Bisericii Ortodoxe Romane * O modificare a Statutului BOR, fara stiinta Sfantului Sinod, da dreptul PF Daniel sa controleze toate manastirile si schiturile


Patriarhul Daniel este foarte aproape de a-si impune controlul personal asupra Bisericii Ortodoxe Romane. O recenta modificare operata in Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, aprobata in noiembrie anul trecut, a creat panica in randul staretilor si ierarhilor. Asta intrucat respectiva modificare ii confera Patriarhului Daniel puteri sporite, contrar traditiei existente pana in momentul de fata. Grav este ca aceasta interpolare a fost facuta pe ascuns, fara cunostinta ierarhilor si fara aprobarea Sfantului Sinod.
Dupa ce fusese reviziut in 2006, Statutul Bisericii Ortodoxe Romane a fost amendat din nou la sfarsitul anului trecut. Pe langa prevederea prin care li s-a luat clericilor si mirenilor dreptul de a-si alege ierarhii, a fost introdus un nou paragraf ce ii ofera posibilitatea lui PF Daniel de a controla manastirile din Romania, inclusiv averile acestora. Este vorba despre completarea articolului 26 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, facuta fara acordul ierarhilor, dupa cum vom vedea. Astfel, la litera "s" a acestui articol se precizeaza ca Patriarhul "conform traditiei ortodoxe, are dreptul de a infiinta stavropighii patriarhale si de a le conduce prin delegatii sai, in limitele competentelor stabilite prin decizie patriarhala, aducand la cunostinta chiriarhului locului acesteia". Aceasta completare incalca un principiu ecleziologic ortodox fundamental. Acela potrivit caruia episcopul titular administreaza nestingherit propria eparhie, iar Sfantul Sinod intreaga Biserica. Cu alte cuvinte, un ierarh, inclusiv Patriarhul, nu se poate amesteca in treburile altei eparhii, lucru ce poate fi facut doar de catre Sinod. In prezent, orice manastire ortodoxa are in frunte un staret (stareta) care se afla sub ascultarea episcopului eparhiei in care se gaseste asezamantul. Spre exemplu, staretul manastirii Neamt si al oricarei manastiri din arhiepiscopia Iasilor este subordonat direct mitropolitului Moldovei.
Sfantul Sinod a fost ignorat
Prin completarea articolului 26 situatia se schimba insa in mod radical. Patriarhul primeste puteri depline dandu-i-se astfel posibilitatea de a controla total manastirile din tara transformate in stavropighii. Litera "s" din articolul 26 ii confera patriarhului dreptul de a infiinta oriunde in tara stavropighii. In mod normal, patriarhul BOR, care este in primul rand arhiepiscopul Bucurestilor, poate infiinta cate manastiri vrea in eparhia pe care o conduce. Patriarhul are dreptul de devolutiune, care consta in posibilitatea de a interveni in cazul in care se produc nereguli intr-o eparhie, dar aceasta prerogativa nu are nici o legatura cu stavropighiile pe care le va putea infiinta. De acum Patriarhul poate numi sau schimba staretul oricarei manastiri transformate in stavropighie, doar printr-o "notificare" trimisa episcopului local. Asadar, un staret (sau stareta), aflati in aceasta functie, de la orice manastire din Romania, daca aceasta devine stavropighie patriarhala, pot fi inlocuiti.
Mai multi inalti ierarhi sustin ca adaugarea literei "s" in articolul 26 s-a facut fara aprobarea Sfantului Sinod. Ca aceste prevederi care ii confera puteri sporite Patriarhului au fost introduse pe drumul catre Guvern, acolo unde Statutul trebuia parafat. Astfel, cu ocazia dezbaterilor de la Sfantul Sinod, a fost citita o varianta care nu cuprindea litera "s" a articolului 26, varianta care de altfel a si fost aprobata. Patriarhul Daniel a anuntat apoi ca documentul va fi trimis Guvernului pentru parafare (simpla formalitate), urmand ca ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Asa s-a si intamplat. Noul Statut a fost tiparit in Monitorul Oficial la data de 22 ianuarie 2008, dar intr-o forma diferita. Mai exact, ierarhii au constatat cu stupoare aparitia, in textul din Monitorul Oficial, a prevederilor care ii confera puteri sporite Patriarhului Daniel, prin infiintare de stavropighii patriarhale, respectiv prin numirea stertilor acestor manastiri. Prevederi ce nu fusesera aduse sub nici o forma la cunostinta membrilor Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, sustine ca aceste prevederi au existat intotdeauna in Statutul Bisericii Ortodoxe Romane. "Este vorba despre o traditie canonica a Bisericii Ortodoxe Romane. Ele au existat mereu. Ba mai mult, au fost analizate, dezbatute si votate in Sfantul Sinod", ne-a declarat parintele Constantin Stoica.
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, i-a trimis o scrisoare PF Daniel in care protesteaza fata de introducerea literei "s" si ii cere Patriarhului sa elimine aceasta adaugire la articolul 26 si sa identifice vinovatul pentru "eroarea de redactare"
Papalizarea patriarhului
Sporirea puterii PF Daniel, prin adaugarea adusa articolului 26 din Statut, inseamna practic o "papalizare" a patriarhului, atentand la principiul sobornicitatii, fundamental in ortodoxie, si putand provoca tulburari intre credinciosi si staretul desemnat. Trebuie spus ca stavropighia, ca structura manastireasca, nu este o regula in organizarea noastra bisericeasca, ci o exceptie. In primul rand pentru ca presupune o suprapunere juisdictionala, fenomen contrar ecleziologiei ortodoxe. Iata de ce ierarhii au fost consternati, iar staretii si staretele manastirilor noastre, sunt inspaimantati de modificarea articolului 26 si de consecintele care pot decurge de aici. De aceea, staretii din Moldova s-au intrunit, la inceputul acestei saptamani, in synaxa (adunare), pentru a lua in discutie adaosul la articolul 26. Acelasi lucru l-au facut ieri staretii din cuprinsul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, intruniti in prezenta chiriarhului locului. Cu acest prilej, si-au exprimat nedumeririle, temerile si consternarea.
Doar patru stavropighii
In momentul de fata, pe cuprinsul Patriarhiei Romane exista 434 de manastiri si 190 de schituri, iar dintre acestea numai patru au statut de stavropighii patriarhale (Schitul Sfanta Maria - Techirghiol, Schitul Sfanta Maria - Dragoslavele si alte doua schituri aflate la Calimanesti, respectiv Olanesti), arata ca stavropighia constituie exceptia si nu regula.
Au fost cazuri in care o stavropighie a fost infiintata pentru a salva un bun al Bisericii. Astfel, Patriarhul Justinian a dus la Techirghiol, in anii prigoanei comuniste, o bisericuta - monument istoric si a declarat stavropighie asezamantul monahal de aici. Faptul a constituit o masura de aparare: data fiind autoritatea Patriarhului Justinian, puterea nu se putea amesteca. Atribut pe care nu-l avea episcopul Dunarii de Jos, sub jurisdictia caruia se afla atunci Schitul Techirghiol. In felul acesta, in jurul micului schit cu statut de stavropighie s-a putut infiinta un camin destul de mare pentru odihna si tratamentul clericilor pe malul lacului Techirghiol. Aflandu-se sub jurisdictia Patriarhului Justinian, schitul de la Techirghiol era scutit de ingerintele agresive ale puterii comuniste. Situatia schitului Techirghiol arata limpede ca statutul de stavropighie patriarhala constituie o exceptie, nicidecum o regula.
Alta stavropighie din cele patru existente, aceea de la Dragoslavele (jud Arges), nu este altceva decat resedinta de vara - inca de acum 80 de ani - a Patriarhului Romaniei. Aceasta nu este frecventata de inchinatori si are portile inchise pentru credinciosi. Notiunea de stavropighie aminteste de fapt de manastirile "inchinate", administrate exclusiv de egumeni greci pana la secularizarea din 1863, ale caror venituri mergeau exclusiv dincolo de hotarele tarii. Aceste stavropighii au produs conflicte majore, adesea violente, intre calugarii greci si cei romani. Conflicte de aceeasi natura ar putea aparea, consecinta a adaosului la articolului 26, intre calugarii dintr-o eparhie si staretul unei manastiri de acolo transformate in stavropighie patriarhala.
Pagina realizata de Dan CIACHIR

Reply With Quote
  #18  
Vechi 19.03.2008, 15:33:09
MARIUS_DANIEL MARIUS_DANIEL is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 11.06.2006
Mesaje: 670
Implicit

De ce am un sentiment de deja vu?Pai nu stiu domne...oare de ce?Oare nu atrageam eu atentia ca B.O.R. sub actualul patriarh se indreapta spre dictatura patriarhala,ca patriarhul se vrea un fel de papa al ortodocsilor,un sistem totalitar exact ca in biserica catolica?Ca sinodul va mai fi doar de forma,iar puterea va fi concentrata in mainile patriarhului?Sa vedem ce mai au acum de spus unii destepti si smecheri ca Mirean,care la vremea respectiva ma contrazicea cu vehementa si afirma sus si tare ca B.O.R. nu se catolicizeaza.Pe bune?Dar asta si altele ce Dumnezeu sunt,daca nu pasi de catolicizare a bisericii?
Reply With Quote
  #19  
Vechi 19.03.2008, 16:36:49
Mirean Mirean is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.03.2007
Mesaje: 1.660
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MARIUS_DANIEL
De ce am un sentiment de deja vu?Pai nu stiu domne...oare de ce?Oare nu atrageam eu atentia ca B.O.R. sub actualul patriarh se indreapta spre dictatura patriarhala,ca patriarhul se vrea un fel de papa al ortodocsilor,un sistem totalitar exact ca in biserica catolica?Ca sinodul va mai fi doar de forma,iar puterea va fi concentrata in mainile patriarhului?Sa vedem ce mai au acum de spus unii destepti si smecheri ca Mirean,care la vremea respectiva ma contrazicea cu vehementa si afirma sus si tare ca B.O.R. nu se catolicizeaza.Pe bune?Dar asta si altele ce Dumnezeu sunt,daca nu pasi de catolicizare a bisericii?
Saracul de tine, te si vad in lanturi in timp ce "ierarhii ecumenisti" canta pe nas melodii gregoriene....

Trecand peste gluma, cum ti-a restrans tie libertatea noua conducere a BOR?
Reply With Quote
  #20  
Vechi 19.03.2008, 19:44:08
Juli Juli is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 31.01.2007
Mesaje: 146
Implicit

In toata treaba asta (ma refer la ecumenism), stau si ma intreb, cui sa-i dau crezare?! unor mireni?! Or mai bine sa ascult ce zice un Arsenie Papacioc, un Iustin Parvu, un Amfilohie Brinza?!:dontgetit:
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Comunicat de presa - PF Daniel nu a facut si nu face parte din nicio loja masonica Marius247 Intrebari utilizatori 1 17.05.2010 18:51:11
Daniel Raduta BursucGabrielaIonela Umanitare 1 10.02.2010 15:57:19
Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? sophia Mari Duhovnici si predicile lor 5 09.01.2010 23:13:44
Daniel... Narcis31 Din Vechiul Testament 3 08.01.2010 18:51:44
Teofan sau Daniel danyel Generalitati 11 08.09.2007 20:54:50