Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.01.2018, 19:11:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Tu prezinți cazuri izolate ca și cum ar fi generale. Apoi, acea reprezentare nici măcar nu este în biserică, dar pentru tine nu contează din moment ce există și îți întărește convigerile. Te poți convinge când o să mergi, dacă vrei să aflii adevărul.
Eu ma refer la utima icoana, spune ca e pe plafonul de la intrare, la Manastirea Vatopedu. Era doar un exemplu, sute de manastiri si biserici au aceste icoane.
Citat:
:)) Imnografia Bisericii nu e făcută de stiliști, iar tu evident nu mergi la biserică. Dacă ai merge ai pricepe că nu poți să spui una și să pictezi altceva.
E evident ca n-ai inteles nimic. Celor de pe site nici nu le-am dat prea multe explicatii in primul mesaj si au sters articolul. Trebuie sa intelegi ca ortodocsii iubesc adevarul, nu se lupta impotriva lui. Orice ortodox se bucura cand aude un adevar, ceilalti se supara si lupta pana la capat impotriva lui.
Citat:
Eu nu am citat aici niciun articol pe acest topic, în niciun caz la cel care te referi. Din nou apelezi la prejudecăți.
Citatele de acolo sunt luate, inclusiv ale parintelui Pruteanu. Toate aceste citate cu imnurile si fragmente din slujbe, pe care le-ai dat si tu, sunt luate din acea carte si cele care au scris acelasi lucru.
Citat:
Preoți gen care spun una și fac alta? Mă refer la rânduiala slujbelor, nu la altceva.
Deci toti preotii sunt rai, afara de preotul tau care urmeaza ce sustine parintele Pruteanu. E ca un fel de grupare schismatica?
Citat:
Succes! Numai că adevărul nu stă în câteva articole de pe internet.
Tu crezi ca adevarul sta doar in tine, dar sa stii ca doar pe forumul asta nu este placut adevarul, in afara lui majoritatea ortodocsilor sunt normali. Sa presupunem, prin absurd, ca parintele Pruteanu, dupa ce ii scriu, isi da seama ca a inteles gresit (desi ma indoiesc). Ce faci, o sa continui sa sustii pana in panzele albe neadevarurile sau o sa crezi ce crede si parintele Pruteanu? Daca da, se naste si a doua intrebare, credinta ta depinde doar de ce crede parintele Pruteanu?
Reply With Quote
Vechi 07.01.2018, 19:19:03
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu am mai acuza degeaba, tot timpul ai facut asta si niciodata nu ai avut dreptate.
Mesajul de mai jos îți aparține, am dat qoute înainte ca să-l modifici, așa că...mulțumesc.

Citat:
O sa fii surprins, calvinii nu au desenat icoana aceea de la manastirea din Sfantul Munte.
Reply With Quote
Vechi 07.01.2018, 19:35:00
Senior Member

Implicit

Citat:
Mesajul de mai jos îți aparține, am dat qoute înainte ca să-l modifici, așa că...mulțumesc.
Nu stiu ce vrei sa spui. Recunoaste si tu, pentru prima data de cand esti pe site, ca te-ai inselat cu ceva, primul pas e mai greu, apoi n-o sa mai sustii ca nu te poti insela niciodata.
Reply With Quote
Vechi 07.01.2018, 20:35:01
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu ma refer la utima icoana, spune ca e pe plafonul de la intrare, la Manastirea Vatopedu.
Bingo! Deci nu e în biserică. Altă mănăstire din Sf. Munte ai mai găsit? Acum, poate nu știi, este foarte greu să schimbi pictura, și asta cu atât mai mult cu cât este mai veche.

Citat:
Era doar un exemplu, sute de manastiri si biserici au aceste icoane.
Le-ai numărat tu? Eu zic că exagerezi, deși în Ardeal este posibil să fie destul de multe reprezentări de acest gen și asta din cauza influenței catolice. Eu nu am întâlnit în biserici reprezentarea "Paternitate" spre închinare, ci doar Rubliov.

Citat:
E evident ca n-ai inteles nimic.
...:)) Sau invers! Am spus că imnografia Bisericii reletează contrariul a ceea ce susții, pricepi?

Citat:
Citatele de acolo sunt luate, inclusiv ale parintelui Pruteanu. Toate aceste citate cu imnurile si fragmente din slujbe, pe care le-ai dat si tu, sunt luate din acea carte si cele care au scris acelasi lucru.
O dai în sus și-n jos cu Părintele Pruteanu, deși pe acest topic am adus argumente exclusiv din imnografia Bisericii. Ți-am dat citate dintr-un acatist! Ce legătură are Părintele Pruteanu cu acatistul?

Citat:
Deci toti preotii sunt rai, afara de preotul tau care urmeaza ce sustine parintele Pruteanu.
Asta doar în mintea ta. Nu am spus că sunt răi, ci am spus că sunt preoți care, în anumite situații, nu respectă rânduiala canonică a slujbelor. Dacă vrei îți dau și exemple. După logica ta, tot ce se pretrece în Biserică este perfect, nu există greșeli sau devieri de la adevăr.

Uite și un exemplu: o prietenă a fost la Ierusalim în a doua Duminică după Inviere. Rugăciunea Domnească și Crezul sunt rostite (și nu cântate cum se mai practică pe la noi! - mă refer la rugăciunea Domnească) în trei limbi: grecă, rusă și română. Grecii și rușii au rostit la unison rugăciunile, iar când a venit rândul românilor, o parte dintre ei a rostit o variantă, alții cealaltă ... în acele momente ea a roșit, grecii și rușii se uitau ca la felul trei.

Citat:
Tu crezi ca adevarul sta doar in tine, dar sa stii ca doar pe forumul asta nu este placut adevarul, in afara lui majoritatea ortodocsilor sunt normali.
Din fericire mai sunt ortodocși care nu pleacă urechea la toate ”tradițiile” existente în Biserică. Cei normali, de care spui tu și printre care probabil că ești tu - deși am mari îndoieli că tu mergi la biserică, merg după efectul de turmă, probabil astfel definești tu normalitatea.

Citat:
Sa presupunem, prin absurd, ca parintele Pruteanu, dupa ce ii scriu, isi da seama ca a inteles gresit (desi ma indoiesc). Ce faci, o sa continui sa sustii pana in panzele albe neadevarurile sau o sa crezi ce crede si parintele Pruteanu? Daca da, se naste si a doua intrebare, credinta ta depinde doar de ce crede parintele Pruteanu?
Convingerea mea nu se bazează pe ce scrie Părintele Pruteanu, el este doar unul dintre aceia care a avut curajul să scrie despre o serie de greșeli existente în Biserică și pe care le împărtășesc. Și nu este singurul care scrie, slavă Domnului! Degeaba îți spun că eu cunosc părinți care merg pe această rânduială când tu cunoști contrariul - asta dacă mergi la biserică, rânduială cam ciudată pentru tine - "ecumenistă cu idei protestante". Problema la tine este că tu nu poți să accepți că sunt foarte multe diferențe în interpretări și de nuanțe care în blogosfera, în care te învârți, nu o să le descoperi niciodată.

Rugămintea mea este să-i scrii Părintelui Pruteanu, poate reușește el să te lămurească. Frumos ar fi să scrii aici argumentația lui, dar mă tem că nu o să-ți placă răspunsul lui.

Last edited by simpllu; 08.01.2018 at 15:15:50.
Reply With Quote
Vechi 07.01.2018, 20:40:08
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu stiu ce vrei sa spui.
Ai modificat mesajul inițial. Las-o așa sau vrei să continuăm? Ți-am dat mură-n gură, la desen chiar nu mă pricep.

Citat:
Recunoaste si tu, pentru prima data de cand esti pe site, ca te-ai inselat cu ceva, primul pas e mai greu, apoi n-o sa mai sustii ca nu te poti insela niciodata.
Veșnica mantră, cine nu e de acord cu tine se înșeală. :))
Reply With Quote
Vechi 07.01.2018, 21:06:49
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
Acela e un site ortodox, niciun site neoprotestant nu se numeste Sf. Ioan, ca ei nu au sfinti. Site-ul este acesta: http://www.saintjonah.org/
Tu chiar nu intelegi, sau te prefaci, Catalin?
Si daca te prefaci, ce urmaresti?

Saitul http://www.saintjonah.org/ este ortodox, desigur.
Insa in acel articol de pe saitul ortodox, daca dai click pe citatele expuse, acele citate sunt preluate de pe saitul calvin.

In concluzie, in articolul de pe saitul ortodox sunt de fapt citate de pe saitul calvin.
E vizibil pentru oricine citeste articolul.

Last edited by Penticostalul Traditional; 08.01.2018 at 16:30:32.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2018, 15:49:00
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Tu chiar nu intelegi, sau te prefaci, Catalin?
Si daca te prefaci, ce urmaresti?

Saitul http://www.saintjonah.org/ este ortodox, desigur.
Insa in acel articol de pe saitul ortodox, daca dai click pe citatele expuse, acele citate sunt preluate de pe saitul calvin.

In concluzie, articolul de pe saitul ortodox sunt de fapt citate de pe saitul calvin.
E vizibil pentru oricine citeste articolul.
Acum am vazut ce spui, dar pe site-ul calvin sunt doar cartile sfintilor parinti, nu au legatura cu invatatura calvina. Si pe site-ul catolic newadevnt sunt date scrierile sfintilor, fara sa aiba legatura cu invatatura catolica. Am citat si eu de cateva ori de acolo, in romana nu gasesti toate screrile pe net. http://www.newadvent.org/fathers/
Reply With Quote
Vechi 08.01.2018, 16:48:12
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
Acum am vazut ce spui, dar pe site-ul calvin sunt doar cartile sfintilor parinti, nu au legatura cu invatatura calvina.
Dar Simpllu ti-a spus clar. Iar tu ai respins. Adica ai gresit. Si l-ai acuzat pe el ca greseste. Pentru ca ai fost neatent.
Corect este sa-i ceri scuze.
" Domnule, am gresit, am fost neatent, te rog, iarta-ma!"

Nu sa faci precum Cristi Boss care mi-a spus, fara ca eu sa-i fi adresat nici macar un singur cuvant, ca sunt "nebun" si "imbecil" iar mai apoi, fara sa isi ceara iertare, s-a dus si a luat Sfanta Impartasanie.

La ortodocsi, cand iei Sfanta Impartasanie nu trebuie mai intai sa-ti ceri iertare celor carora le-ai adresat cuvinte grele si neadevarate?

Last edited by Penticostalul Traditional; 08.01.2018 at 16:51:03.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2018, 16:58:32
Senior Member

Implicit

Citat:
Bingo! Deci nu e în biserică. Altă mănăstire din Sf. Munte ai mai găsit? Acum, poate nu știi, este foarte greu să schimbi pictura, și asta cu atât mai mult cu cât este mai veche.
Banuiesc ca e in biserica, am spus doar ce scrie in acea imagine. Daca te duci la Vtopedu o sa observi mai exact, in timp ce te inchini la ea. Nu au cum sa rada sfintele icoane pentru o prostie, e si o blasfemie. Daca intelegeai ce am explicat pana acum vedeai ca e doar o eroare, nu e nimic adevarat.
Citat:
Le-ai numărat tu? Eu zic că exagerezi, deși în Ardeal este posibil să fie destul de multe reprezentări de acest gen și asta din cauza influenței catolice. Eu nu am întâlnit în biserici reprezentarea "Paternitate" spre închinare, ci doar Rubliov.
Eu cred ca e acel numar numai la noi in tara, fara a mai socoti alte tari ortodoxe. Nu e numai in Ardeal, scrie ca e pictata la aproape toate manastirile din Moldova. Unde mai pui ca e si la catedrala patriarhala, saccsiv scria despre asta. Sper ca ai citit ce am scris, ca icoana lui Rubliov e mai apropiata de felul cum sunt icoanele apusene in epoca, decat cele bizantine. De altfel icoanele ruse (sau o parte din ele) au chipurile expresive, adica tocmai ceea ce nu recomanda ai nostri in pictarea icoanelor, de aceea se prefera icoana bizantina.
Citat:
..:)) Sau invers! Am spus că imnografia Bisericii reletează contrariul a ceea ce susții, pricepi?
De aceea ti-am zis ca nu ai inteles nimic, pentru ca ti-am scris de multe ori, tot ce se putea spune despre acest lucru, dar tu nu ai inteles si ma indoiesc ca ai face-o daca ti-as mai scrie de cateva ori. Cred ca nu ai renunta la ceea ce spui chiar daca n-ar mai fi nimeni sa mai sustina acest lucru. Iti mai explic odata, citeste de data asta cu atentie, e aceasi confuzie intentionata pe care o faceau si stilistii, in acea carte. In imnografia Bisericii si in toate scrierile ortodoxe cu denumirea de "Cel Vechi de Zile" sunt numiti si Dumnezeu Tatal, si Dumnezeu Fiul, si Dumnezeu Duhul Sfant, si Sfanta Treime, in general. In iconografie sunt zugraviti sub forma unui om cu barba alba atat Dumnezeu Tatal (urmand viziunea lui Daniel 7), cat si Dumnezeu Fiul (la fel ca in viziunea din Apocalipsa 1). Deci toata acea argumentatie este falsa, se bazeaza pe nestiinta unora (si cred ca si a unora din cei ce sustin asta).
Citat:
O dai în sus și-n jos cu Părintele Pruteanu, deși pe acest topic am adus argumente exclusiv din imnografia Bisericii. Ți-am dat citate dintr-un acatist! Ce legătură are Părintele Pruteanu cu acatistul?
Pentru ca am vazut ca tu sustii tot ce spune parintele Pruteanu. Explicatiile le-ai luat de acolo, ce importanta are ca dai acelasi acatist pe care il da si parintele, fara sa spui ca acolo ai vazut ca e folosit ca argument?
Citat:
Asta doar în mintea ta. Nu am spus că sunt răi, ci am spus că sunt preoți care, în anumite situații, nu respectă rânduiala canonică a slujbelor. Dacă vrei îți dau și exemple. După logica ta, tot ce se pretrece în Biserică este perfect, nu există greșeli sau devieri de la adevăr.
Una este Biserica si invatatura Sa si alta este ce fac unii din Biserica, inclusiv preoti sau ierahi. De aceea putem spune ca un preot sau ierarh greseste, faca ca asta sa insemne ca si Biserica greseste. Adevarul nu depinde de cel ce-l spune, nu e ca in democratie, unde majoritatea hotaraste. NU ai cum sa stii tu ce fac acei preoti, cum nu stiu nici eu. Din cate stiu site-ul respectiv este facut de niste preoti (din ce am citit eu).
Citat:
Uite și un exemplu: o prietenă a fost la Ierusalim în a doua Duminică după Inviere. Rugăciunea Domnească și Crezul sunt rostite (și nu cântate cum se mai practică pe la noi! - mă refer la rugăciunea Domnească) în trei limbi: grecă, rusă și română. Grecii și rușii au rostit la unison rugăciunile, iar când a venit rândul românilor, o parte dintre ei a rostit o variantă, alții cealaltă ... în acele momente ea a roșit, grecii și rușii se uitau ca la felul trei.
Pentru ca ai acolo au foat unii care au spus ca nu e bine cum s-a spus pana acum, sa se spuna altcumva. Si unii au ramas la vechea rugaciune, altii au adoptat ce se spune. Ma refer la Tatal nostru. In plus, la noi sunt cuvinte in latina si slava, de exemplu "marire" si "slava", unii pot spune un cuvant, altii altul. Important e ca e aceeasi rugaciune, problema mare ar fi fost sa fie o erezie.
Citat:
Din fericire mai sunt ortodocși care nu pleacă urechea la toate ”tradițiile” existente în Biserică. Cei normali, de care spui tu și printre care probabil că ești tu - deși am mari îndoieli că tu mergi la biserică, merg după efectul de turmă, probabil astfel definești tu normalitatea.
Ortodocsii normali merg dupa invatatura Bisericii. Ceilalti au capatat influente din alte culte sau de la diferiti ortodocsi "mai intelepti", care au capatat, la randul lor, infleunte din alte credinte. Nu are rost sa negam ca multi credinciosi, si chiar preoti sau ierarhi au ajuns sa fie influentati de conceptii ecumeniste, care sunt de sorginte protestanta. Sa ne amintim cazul cel mai cunoscut, IPS Corneanu. De exemplu multi preoti de pe aici au aceste conceptii, cel putin in privinta catolicilor. Asta cu Biserica a adoptat invataturi gresite acum cateva sute de ani e o conceptie pur protestanta, venita pe fieliera ecumenismului. Toata iinvatatura Bisericii este infailibila, iar Biserica este stalp si temelie a adevarului, in fiecare epoca.
Citat:
Rugămintea mea este să-i scrii Părintelui Pruteanu, poate reușește el să te lămurească. Frumos ar fi să scrii aici argumentația lui, dar mă tem că nu o să-ți placă răspunsul lui.
Cand o sa am timp probabil o sa ii scriu, e posibil sa nu stie care e adevarul. Dar parintele Pruteanu are o multime de alte erori si, din cate scrie chiar domnia sa, multi preoti si colegi i-au atras atentia, dar nu i-a luat in seama. Se plange in unele articole ca a fost admonestat pentru ce spune de catre colegi. Cum sa spui ca mare parte din vietile sfintilor sunt doar povesti si trebuie scoase? Stii ca exact asta e luata de la catolici, ei fac acest lucru, elimina partile despre care nu exisat si date istorice cunoscute. Nici Vechiul Testament nu are explicatii istorice in totalitate. Plus ca cei necununati la Biserica nu traiesc in pacat si multe alte asemenea, cateodata mai gasesc cate una citind cate un articol al domniei sale.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2018, 17:08:38
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Dar Simpllu ti-a spus clar. Iar tu ai respins. Adica ai gresit. Si l-ai acuzat pe el ca greseste. Pentru ca ai fost neatent.
Corect este sa-i ceri scuze.
" Domnule, am gresit, am fost neatent, te rog, iarta-ma!"

Nu sa faci precum Cristi Boss care mi-a spus, fara ca eu sa-i fi adresat nici macar un singur cuvant, ca sunt "nebun" si "imbecil" iar mai apoi, fara sa isi ceara iertare, s-a dus si a luat Sfanta Impartasanie.

La ortodocsi, cand iei Sfanta Impartasanie nu trebuie mai intai sa-ti ceri iertare celor carora le-ai adresat cuvinte grele si neadevarate?
Eu am spus sa nu ma acuze ca sunt mincinos, minciuna ar insemna intentie. In al doilea rand acele citate nu au nicio legatura cu calvinismul, asa cum incerca el sa spuna, asa cum am scris si in mesaj inainte sa il corectez. In trecut am dat aceleasi citate de pe un site ortodox, de multe ori, deci nu avea nicio importanta.
P.S. E amuzant ca dai tocmai tu lectii, care nu recunosti cand spui ceva gresit niciodata, nu sa iti mai ceri si scuze. Ieri a recunoscut ca am avut drepate, cu "a cazut cu fata la pamant", azi nu doar ca n-ai mai recunoscut, dar m-ai acuzat pe mine. Ti-am aratat ca e un neadevar cu taiatul limbilor si boscorodeala si continui sa sustii o minciuna. Ca sa nu mai zic de citate din Sfata Scriptura, acolo nici nu aveam pretentii.

Last edited by catalin2; 08.01.2018 at 17:20:26.
Reply With Quote
Răspunde