Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional
Ba tu esti singurul care sustine asta. Niciun alt ortodox nu sustine asta.
|
Inseamna ca tu uiti ce ai spus chiar tu ieri, ca Biserica ar fi avut pana la neoprotestanti si invataturi gresite timp de atatea secole. E s fara logica sa sustii altceva, inseamna ca protestantii ar recunoaste ca invatatura lor e gresita, fata de cea a Biserici de pana la ei.
Citat:
Ba da, ortodocsii asa cred. Uite ce spui singur mai jos:
Deci, cu 500 de ani inainte de schisma, Biserica deviase.
Dupa parerea ta, timp de 500 de ani, Biserica a avut si invataturi deviate.
Acele invataturi deviate nu pot fi numite false?
|
Poate nu ai inteles, sau poate rastalmaceasti, eu am spus de cei 500 de ani de la Schisma pana la aparitia protestantismului, adcia dupa ce catolicii s-au despartit de Biserica, in care in care invatatura a ramas in totalitate adevarata, ca si pana azi.
Citat:
Normal ca Duhul Sfant nu poate spune neadevaruri sau invataturi deviate.
Insa Biserica nu e Duhul Sfant. Sunt entitati diferite.
|
Despre asta vorbim, ca Biserica este stalp si temelie a adevarului. Ce crezi ca inseamna asta, ca toata invatatura este adevarata. Nu poti nega asta, pentru ca orice cult sustine ca invatatura lui e adevarata in totalitate. Evident, nu pot fi toate adevarate, fiind diferite intre ele.
Citat:
Nu am mintit niciodata si nu am denigrat niciodata ortodoxia.
daca tu consideri ca am facut-o, selecteaza minciuna sau denigrarea si pune-o aici.
|
Repeti tot timpul ca Biserica Ortodoxa a aparut la 1054, nu la Cincizecime. Mi-e greu sa cred ca faceai asta fara sa stii.
Citat:
Nu te supara dar asa-zisele tale explicatii, nu sunt litera de Evanghelie pentru mine. De altfel eu consider ca tu abia ai iesit din intunericul ateismului si te-ai si facut invatator. Dupa parerea mea mai ai inca mult de muncit pe branci pana sa ajungi la nivelul de a-mi da mie o explicatie.
|
Ai inteles gresit, acum multi ani am devenit credincios. Nu doar eu inteleg mai bine decat tine, dar orice ortodox care stie cate ceva din invatatura inteleeg mai bine decat tine. Pentru ca tu intelegi gresit, orice ortodox stie mai multe decat tine si ai putea sa inveti de le ei, daca ai avea si smerenie. Asa cum oricine care stie ca leul are patru picioare stie mai multe decat cel ce crede ca are sapte picioare, chiar daca a studiat sute de tratate pe tema celor sapte picioare. Dar pentru tine cultul e mai important decat adevarul.
Citat:
Ce inseamna celalalt criteriu?
|
Ti l-am explicat de doua ori, protestantii sunt singurii care sustin ca Biserica ar fi avut pana la ei si invataturi gresite, abia ei afland invatatura adevarata din primul secol. Adica au facut o invatatura noua, diferita intr-o anumita proportie de cea de pana la ei. Adica acel sa revenim la invatatura din primele secole, cea de atunci fiind partial deviata.
Citat:
Atunci cum de necalcedonienii si ortodocsii si catolicii si protestantii s-au despartit unii de altii anatemizandu-se reciproc?
|
E o logica simpla, aceeasi situatie in care ortodocsii si protestantii sustin invataturi diferite. Unii au adoptat o invatatura gresita, iar ceillati aveau invatatura adevarata.
Citat:
Asta-i tare: "aproape toti au spus ca invatatura lor e gresita, cu toate astea s-au despartit de Biserica".
|
Toti ceilalti din Biserica. La fel ca si in cazul arianismului, o persoana a afirmat o invatatura gresita, noua, apoi a gasit niste adepti. Cam cum se intampla si cu formarea unui nou cult neoprotestant, nimic nu e nou.
Citat:
Cred ca tu nu ai citit niciodata bula de excomunicare a patriarhului Mihail Cerularie si a tuturor celor care s-ar uni cu el.
Ti-ar fi o lectura de folos.
|
Nu se intelege la care te referi, cea impotriva patriarhului sau cea data de ortodocsi? Stiu ce spunea cea catolica, tocmai ti-am dat un exemplu din ea.
Citat:
Vezi, avea dreptate, normal. Insa nu a invenat nicio invatatura nou ci a adus inapoi in Biserica invatatura si practica apostolica.
|
Asta e si problema, despre asta ti-am tot spus, a afirmat, indirect, ca Biserica nu a fost stalp si temelie a adevarului atatea secole, pana la el. Adica Biserica s-a aflat in eroare sute de ani. Nici necalcedonieinii, nici catolicii, nici ortoodcsii nu sustin asta.
Citat:
Inseamna ca bisericile necalcedonienii si cele ortodoxe, catolice si protestante sunt in deplina unitate.
|
Nu observi ca eu numesc Biserica doar Biserica Ortodoxa? Daca un penticostal trece la ortodocsi inseamna ca s-au format doua culte protestante, dintre care unul ortodox? Biserica este una, daca cineva pleaca din Biserica nu insemna ca sunt doau biserici, cei ce pleaca nu mai sunt Biserica, sunt eretici sau schismatici, in afara Bisericii, fara har si Sfinte Taine.
Citat:
Absolut corect. Biserica Nevazuta. Insa crestinii si bisericile locale se mai cearta si se mai despart.
|
Asta e o invatatura protestanta, preluata de ecumenism. Pe baza unei invataturi tot protesatante, Sola Fide. Am explicat pana acum care e adevarul, nu mai stau sa explic degeaba.
Citat:
Ba tu asa ai zis ca a fost timp de 500 de ani.
De fapt asa a fost, este si va fi pana la parousie.
|
Ai scris tot mesajul de astia 500 de ani, desi era usor sa-ti dai seama ca ai inteles gresit, era vorba de cei 500 de ani de la 1054 pana la aparitia protestantilor.