Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.05.2018, 18:29:40
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Da, pare ceva complet diferit, spovedania cu mai multe impartasiri de impartasirea fara spovedania de fiecare data. Tu spui ca o alternativa,
Mă străduiesc să merg pe linia Părintelui Rafail Noica. După cum vezi, nu critică niciuna dinre cele două ”școli”, nu aduce dezbinare în Biserică. Deși este destul de clar cum vede el acest aspect, la fel ca și părinții de la Essex care se împărtășesc de 4 ori pe săptămână, rânduială lăsată de Părintele Sofronie.

Citat:
Asa cum ai vazut, aceasta conceptie este luata de la catolici, explicatiile cu canoanele si practica din trecut sunt date ca sa se explice aceasta practica luata de la catolici.
Cum să fie împărtășirea des luată de la catolici, când canoanele vorbesc destul de clar? La fel este și poziția majorității Sfinților Părinți.

Citat:
Eu am spus ca un preot trebuie sa ceara aprobare d ela episcop sa faca asa ceva si, foarte probabil, acesti preoti de la noi nu au luat-o si episcopul nici nu le-ar da aprobare.
Nu există așa ceva, preotul este cel care stabilește cât de des se împărtășește cineva.

Last edited by simpllu; 15.05.2018 at 18:33:27.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2018, 18:56:06
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul

Cum să fie împărtășirea des luată de la catolici, când canoanele vorbesc destul de clar? La fel este și poziția majorității Sfinților Părinți.
Păi, e destul de simplu: Sfint›ii Părint›i erau catolici.... Are s™i Cătălin dreptatea lui...
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 16.05.2018, 17:31:12
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Mă străduiesc să merg pe linia Părintelui Rafail Noica. După cum vezi, nu critică niciuna dinre cele două ”școli”, nu aduce dezbinare în Biserică. Deși este destul de clar cum vede el acest aspect, la fel ca și părinții de la Essex care se împărtășesc de 4 ori pe săptămână, rânduială lăsată de Părintele Sofronie.
Nu exista linii diferite, exista doar ce spune Biserica si care e practica Ei. Iar o practica aparuta in sec. XX, care spune ca acum 1500 Biserica a adoptat niste practici gresite si trebuie sa ne intoarcem la primele secole e doar o mare greseala, nu o linie paralela. Am vazut ce sustine un parinte de la Essex, care se impartaseste de 4 ori pe saptamana, ca eterodocsii din vest au primit darul vorbirii in limbi. Ceva mai ecumenist de atat nu se poate. La fel si nepomenitorii, toti partizani a desei impartasiri. Roadele o sa se vada in timp. Au fost pe forum credicniosi care au spus ca aleg sa mearga pe linia Sfantului Grigorie, care a sustinut apocatastaza. Singura linie care trebuie aleasa este cea a Bisericii. Cu atat mai mult un preot, care trebuie sa faca ascultare de episcop, nu poate sa faca ascultare pe ascuns de altcineva. Daca preotul are aprobare de la episcop sa practice asa ceva se mai poate discuta cat de bine sau gresit este.
Citat:
Am dat ce au spus parintii citati, ca aceste conceptii sunt luate de la catolici. Au aparut in sec. XX, Biserica a avut aceasta practica pe care o avem noi in ultimele secole, chiar si in secolul IV. Desi au existat aceste conceptii si la parintii colivari nimeni nu a adoptat aceste practici dupa aceea. In articolul dat de mine spune ca diac. Ica scrie ca ideile parintilor colivari apar la scurt timp dupa moda catolica (probabil e vorba de aparitia si la catolici a impartasirii dese in acea perioada). Toti sfintii spun de pregatirea inainte de impartasire, complet diferit de ceea ce spun partizanii moderni ai impartasirii dese. Canoanele nu spun ce sustin acestia, sunt interpretari gresite, partizane. Daca intrebi catolici o sa vezi ca este exact aceeasi practica la ei.
Citat:
Nu există așa ceva, preotul este cel care stabilește cât de des se împărtășește cineva.
Preotul face aceasta in limita aceea ce invata Biserica, nu dupa capul lui sau dupa ce spune un preot din Portugalia. Ai vazut ce spune invatatura Bisericii, in catehism si Liturghier. Cine nu asculta de episcop e, practic, intr-un fel de schisma, nu? (mai ales in cazul in care nu sunt dovezi ca episcopul ar invata ceva diferit decat invatatura Bisericii, motivul invocat de nepomenitori).
Reply With Quote
Vechi 16.05.2018, 17:47:25
Senior Member

Implicit

In caz ca cineva n-a observat toate mesajele: https://www.crestinortodox.ro/forum/...&postcount=627
Eu am spus tot ce aveam de spus pe acest subiect, cel legat de sfintenia Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 21.05.2018, 21:01:31
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu exista linii diferite, exista doar ce spune Biserica si care e practica Ei. Singura linie care trebuie aleasa este cea a Bisericii.
De parcă credincioșii se împărtășesc ca roboțeii doar după șablonul înțeles de tine.

Citat:
Toti sfintii spun de pregatirea inainte de impartasire, complet diferit de ceea ce spun partizanii moderni ai impartasirii dese.
Eu nu am întâlnit vreo ideea care susține împărtășirea fără pregătire.

Citat:
Canoanele nu spun ce sustin acestia, sunt interpretari gresite, partizane. Daca intrebi catolici o sa vezi ca este exact aceeasi practica la ei.
Catolicii nu se împărtășesc. Ce treabă am eu cu ei? Pricepi?

Citat:
Preotul face aceasta in limita aceea ce invata Biserica, nu dupa capul lui sau dupa ce spune un preot din Portugalia.
Site-ul pe care îl administrează are și forum, de ce nu intri tu acolo și să discuți cu el direct toate aceste probleme?
Reply With Quote
Vechi 22.05.2018, 17:41:11
Senior Member

Implicit

Citat:
De parcă credincioșii se împărtășesc ca roboțeii doar după șablonul înțeles de tine.
Nu e nimic din ce spun eu, asa sustine Biserica. Ceea ce sustii tu sunt practici luate de la catolici (chiar daca nu de tine, de cei pe care ii citezi).
Citat:
Eu nu am întâlnit vreo ideea care susține împărtășirea fără pregătire.
Asta sustin cei ce porpovaduiesc impartasirea deasa, impartasirea fara pregatire. Adica fara spovedanie si post (asta cu spovedirea dupa constiinta credinciosului e ca o gluma). Mai mult, spun ca impartasirea ar tine loc de iertarea pacatelor, ar fi un medicament tocmai pentru cel pacatos.
Citat:
Catolicii nu se împărtășesc. Ce treabă am eu cu ei? Pricepi?
Daca un teolog ortodox ia Filioque de la catolici si un credincios repeta ce spune acel teolog inseamna ca nu are nicio treaba cu ce spun catolicii? Aceste practici sunt luate de la catolici de cei pe ale caror idei le-ai preluat si tu.
Citat:
Site-ul pe care îl administrează are și forum, de ce nu intri tu acolo și să discuți cu el direct toate aceste probleme?
Intr-un articol al domniei sale scria ca este criticat de confrati pentru ce spune (adica de alti preoti), parerea mea e ca nu ar asculta de nimeni. Mai mult, am vazut cum i-a raspuns unei credincioase care il criticase, prin mesaje.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2018, 03:55:18
Senior Member

Implicit

Citat:
Asta sustin cei ce porpovaduiesc impartasirea deasa, impartasirea fara pregatire. Adica fara spovedanie si post (asta cu spovedirea dupa constiinta credinciosului e ca o gluma).
Spune clar acolo că numai cu pregătire, iar pregătirea (rețeta) ți-o dă duhovnicul. El îți spune când/cum te poți împărtăși.

Citat:
Intr-un articol al domniei sale scria ca este criticat de confrati pentru ce spune (adica de alti preoti), parerea mea e ca nu ar asculta de nimeni. Mai mult, am vazut cum i-a raspuns unei credincioase care il criticase, prin mesaje.
E clar că nu ai curajul că-l confrunți.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2018, 18:08:45
Senior Member

Implicit

Citat:
Spune clar acolo că numai cu pregătire, iar pregătirea (rețeta) ți-o dă duhovnicul. El îți spune când/cum te poți împărtăși.
Ba scrie clar fara pregatire, pregatirea inseamna spovedire si post, nu sa faci munci agricole. Toti spun ca e important ce duhovnic iti alegi, cei care l-au ales pe Arie duhovnic nu au facut o treaba buna. Trebuie sa-ti alegi un duhovnic care respecta invatatura Bisericii, nu care se ia dupa diverse grupuri care sustin inovatii.
Citat:
E clar că nu ai curajul că-l confrunți.
Poate tie ti se pare cine stie ce vitejie si mare onoare sa vorbesti cu parintele Pruteanu pentru ca il vezi ca un mare teolog.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2018, 18:27:16
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Cataline, bine ca esti viteaz sa-l contrazici pe Ali Baba dar nu sa discuti personal cu Parintele Pruteanu. Ali Baba e mai mare teolog ?!!!

Iar in ce priveste canonul respectiv, daca mai faci cateva flotari logice o sa ajungi sa sustii ca de fapt interzice impartasirea.

Cat despre ceilalti, eu v-am mai intrebat de ce continuati sa va amagiti ca purtati un veritabil dialog cu Catalin.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 23.05.2018, 23:52:28
Senior Member

Implicit

Citat:
Ba scrie clar fara pregatire, pregatirea inseamna spovedire si post, nu sa faci munci agricole.
Hai să-ți citez chiar din finanlul articolului Pr. Pruteanu:

”Pentru a nu se ajunge la tot felul de excese, pentru ca cineva să se poată împărtăși (după Sfântul Simeon Noul Teolog), este obligatoriu să aibă și binecuvântarea duhovnicului... Dacă nu vor fi încălcate rânduielile stabilite de Biserică pentru primirea Împărtășaniei (împăcarea cu toți, spovedania, pravila de rugăciune, postul etc.), nu se va ajunge la nici o extremă.”

Iar legat de îndemnul la deasa împărtășanie spune așa:

Acest sfat însă, așa cum cred că s‑a înțeles deja, nu este valabil pentru toți, căci majoritatea „ortodocșilor” nu prea fac cele ale Ortodoxiei. Sfatul sau, mai bine zis, îndemnul este valabil doar pentru cei care merg regulat la biserică, țin toate posturile (inclusiv miercurile și vinerile), au un canon stabil de rugăciune, fac ascultare de un duhovnic, se feresc de păcat și lucrează virtuțile. Creștini din aceștia sunt relativ puțini, dar suficienți pentru a putea împărtăși în fiecare duminică măcar câte 20‑30 de credincioși (adulți), iar la mănăstiri chiar întreaga obște.”

Citat:
Poate tie ti se pare cine stie ce vitejie si mare onoare sa vorbesti cu parintele Pruteanu pentru ca il vezi ca un mare teolog.
Nu, chiar deloc. Dar să știi că nu este onest ceea ce faci, eviți o confruntare directă, deși ai această posibilitate.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lumina sfanta de la Ierusalim mihai_1991 Intamplari adevarate 195 05.05.2011 23:34:45
Lumina de la Ierusalim Baciu Ciprian Intrebari utilizatori 0 03.04.2010 16:04:00
Sfanta Lumina de la Ierusalim ileana61 Despre Biserica Ortodoxa in general 40 17.01.2009 17:56:11