Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.04.2022, 13:59:57
Nietzsche Nietzsche is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2021
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Reîncarnarea și sufletul nu fac parte din aceleași categorii, adică ce suflet are o plantă, un animal, o vietate, dacă au suflet ar trebui să poată fi botezați și să li se aplice toate tainele și ierurgiile Bisericii, ori n-au.

Învierea contrazice conceptul de reîncarnare, în ce ipostas înviază cineva dacă a fost în mai multe vieți șoarece, viezure, plantă, copac, furnică, om de 7 ani, om de 90 șamd mi se pare o aberație.
Prin simplul fapt că accentuezi divinitatea sufletului uman îl faci nemuritor și deci una din caracteristicile nemuririi este abilitatea ca după moarte să revină la viață, evident o viață umană. Este greșit pusă problema reincarnarii sufletului uman în altă formă de existența în afară de cea umană pt că asta ar implica limitarea capacităților epistemice, ca de exemplu vorbire, rațiune și implicit forma cognitivă influențată afectiv vis-a-vis de iubire, adică empatie sau mai bine zis testul suprem al divinității.

Citat:
Reîncarnarea e chiar un concept care facilitează ideea de a trăi fără prea mare bătaie de cap că oricum plătești în altă viață deci e convenabil într-una să te distrezi să-ți bați joc.

Reîncarnarea și sinuciderea se contrazic, omul nu știe ce alte vieți are, dar poate opri un ciclu chipurile de ispășire totuși, adică nu e ceva implacabil sau poate ucide un ciclu de încarnare ?
Dar exista o finalitate a acestor reincarnări. Sufletul caută viața iar singurul care poate să oprească acest "chin" al reincarnării este Cristos. Fie prin iertarea sufletului și oferirea vieții veșnice în trup pe pământ sau prin uciderea trupului la acel moment în timp al acelei reincarnări și aruncarea sufletului în foc(gheena). Prin aruncarea sufletului în foc nu mai are posibilitatea să revină la viață, oficial s-a terminat orice fel de posibilitate de viață.

Sfânta Evanghelie după Luca
Capitolul 12
4.Dar vă spun vouă, prietenii Mei: Nu vă temeți de cei care ucid trupul și după aceasta n-au ce să mai facă.5.Vă voi arăta însă de cine să vă temeți: Temeți-vă de acela care, după ce a ucis, are putere să arunce în gheena; da, vă zic vouă, de acela să vă temeți.

Citat:
Oamenii au crescut la vreo 8 miliarde pe glob, dacă exista reîncarnare nr rămânea constant din preistorie, nu se puteau reîncarna decât un anumit nr cu condiția ca viața anterioară să dispară, de unde au ieșit sufletele în plus ?
Eu ca filozof trebuie să pun totul la îndoială, inclusiv istoria. Nu am cum să stiu cu adevărat ce a fost în trecut, pot sa citesc dar oare nu este o propagandă a guvernelor? Singurul lucru pentru care sunt cât de cât sigur este prezentul. Cât despre suflete posibil să fie o ordine a reincarnării bazată pe aură și karma. Zic posibil pt că nu știu, presupun.

Citat:
Reîncarnarea pare că condamnă oamenii virtuoși să repete vieți mizerabile, dacă un om a trăit deja o viață plină de ispită, de ce ar mai fi condamnat să o repete de vreo x ori, răul ar deveni etern prin reîncarnare.

Cine hotărește că nu pot fi două reîncarnări succesive de vieți negative, la niște oameni care au trăit deja virtuos în privațiuni și că un individ care a trăit destructiv față de alții nu poate relua din nou o viață risipită ? Asta cu +/- e o învățătură gândită din nevoia de echitate.
Legea karmei preschimbată de Dumnezeu să fie contrară pozitivismului social adică dacă faci bine și te aștepți că acest bine să ți se întoarcă să rămâi complet dezamăgit, primind de fapt opusul și anume răul. Astfel demonstrezi divinității iubirea ta necondiționată lipsită de interes, sau cum învață Iisus "dacă cineva îți dă o palmă întoarce și celălalt obraz". La polul opus se află cei care aleg răul, mânați de intelect prin observații logice că această cale duce la prosperitate evitând cu dispreț faptele bune ce duc la o slăbiciune a moralității și implicit la eșec.
Și ca să-ți răspund la întrebarea: de ce mai multe vieți? Datorită unor consecințe arbitrare, pt că e posibil ca în viață să ai parte de o doză mare de noroc și să treci testele divinității prin circumstanțe atenuante ce nu te-au pus pe deplin la încercare. Dacă ai parte de mai multe vieți implicit ai parte și de mai multe ispite și așa îți arăți cu adevărat natura caracterului tău. :)
Reply With Quote