În prealabil postat de Iorest
Există locuri de muncă cu salarii mult mai bine plătite, chiar și-ntr-o primărie de țară un funcționar public cu vechime de peste 5 ani, umflă spre 1000 de euro, nelucrând vinerea mai deloc, cu sâmbătă și duminică libere.
Deci un om nu se face preot dacă vrea bani, că-n primii ani îl trimite pe la sate părăsite, pustiite demografic, unde nu mai e nici dispensar.
Nu-l trimite în comuna Florești, sau în Șelimbăr (am dat exemplu de câteva comune bogate de prin țară).
Păi nu-l întâlneÈti pe P.F. Daniel, dar întâlneÈti un episcop vicar care poate e zbir sau intră puternic în preoÈi cu impuneri să vândă x lumânări, x calendare, x abonamente la ziarul lumina, nu vinde, dă din salariu, nu are nici de salariu se împrumută.
Cum făcea Corneliu Bârlădeanu la HuÈi, băga în ei pe taxe de-i rupea într-un judeÈ sărac ca Vasluiul, nu în BucureÈti sau Cluj sau Sibiu unde măcar 50% au bani Èi iei de la aceia.
Cine crezi tu că vrea să se umple cu spovedanii care îÈi întorc stomacul pe dos, sau să stea câte 5 ore sau mai mult în scaunul spovedaniei când curg zeci sute de credincioÈi fiecare minim 30 de minute dacă nu Èi 3 ore poÈi să stai de vorbă.
Eu Ètiu că preoÈii buni se roagă să uite spovedaniile ca să nu-i încarce, nici nu e voie să spovedeÈti păcatele sminititoare cu lux de amănunte.
Ca preot în fiecare lună vezi moartea că ai înmormântări, practic înfrunÈi moartea, poate un adolescent speriat să vadă câteva sute de feÈe de morÈi într-o viaÈă de preoÈie, pe care poate le visează noaptea ?
Ètii cum e să înmormântezi un mort din care poate se scurg lichide că a avut probleme cu ficatul, vreo ciroză ceva Èi să fie Èi vară cu 30 de grade sau 35 afară cu muÈte pe acolo, nu vorbi dacă nu Ètii.
Recunosc nici eu nu sunt preot dar am văzut înmormântări, am auzit de la rude, cel mai greu e să înmormântezi copii, sau oameni în floarea vârstei, sau părinÈi care-Èi lasă copiii orfani.
Păi sunt mulÈi care au zburat din preoÈie, unii au făcut Èi vreo 9 ani de studii teologice 4 liceu/seminar + 4 facultate + 1 de master Èi tot nu sunt nici preoÈi, nici diaconi, nici nu cântă în strană.
Dacă era uÈor să fii preot, ajungeau toÈi, aici trebuie vocaÈie, trăire, suflet, sacrificiu de sine, trebuie să nimereÈti o soÈie bună, blândă, altruistă, cu dragoste faÈă de cele sfinte care să sprijine lucrarea.
Domnule nu știi ce sănătate am avea dacă preventiv am posti, ne-am ruga, ne-am spovedi, împărtășii, am merge foarte mult la maslu, am evita fumatul, alcoolul, îmbuibarea, poate nu am ajunge în situația de a merge la hei-rup în ultimul moment la doctor.
Nu mai spun că erau duhovnici care recomandau sportul la tineri ca disciplină.
|