Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.07.2024, 21:40:13
RappY's Avatar
RappY RappY is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Chiril și Metodiu au fost bizantini care au evanghelizat zona slava(Moravia ,Panonia etc), surprinzător din poruncă papală, deși încă nu exista schisma și aveam încă conducerea centralizată a Bisericii.
Vezi că tu ai greșeli în tot ce spui, devine repetitiv să corectez fiecare lucru pe care îl zici. Nu au fost trimiși din poruncă papală; din contră, Prințul Rastislav al Moraviei Mari a cerut bizantinilor (mai precis împăratului Mihail al III-lea și Sfântului Fotie cel Mare, profesorul Sfântului Chiril) să le trimită misionari pentru slavi deoarece nu voia să rămână sub influența Romei. Doar după aceea papa i-a chemat pe frați la Roma deoarece considera Moravia sub jurisdicția lui.

Citat:
Din câte îmi amintesc,noi suntem popor latin,nu slav....

Interesul Bisericii ortodoxe din acea vreme, controlată tot de străini pe teritoriul țării noastre,nu era să ai tu că popor român/vlah sa ai drepturi.

Am ajuns accidental sa utilizăm limba slavonă in uzul creștin,fiindu-ne impusă,mai ales că suntem popor latin.

Așa că asocierea ortodoxiei cu slavona pe teritoriul românesc nu aduce niciun beneficiu nici Ortodoxiei nici poporului român.

Iar cele mai vechi urme de creștinism in teritoriul țării noastre sunt in limba latină.

Noi la origini suntem un popor creștin de limba latină,nu slavă.

Sa propagi slavismul in Romania nu este totuna cu a admite latinismul,care intervine efectiv în formarea poporului, inclusiv în dezvoltarea creștinismul la noi,poate cu excepția celui dobrogean,care este grec din origini.
Nu știu ce legătura are asta cu subiectul. Tu ai spus că Biserica Ortodoxă ar fi fost împotriva folosirii altor limbi și că am avut nevoie de marii salvatori protestanți ca să avem și noi săracii de noi traduceri. Ți-am arătat că nu e adevărat, Ortodoxia a răspândit Evanghelia în altă limbă decât greacă/latină înainte de protestanți, care au avut o influență infimă, enorm supraestimată de tine.

De ce am folosit noi slavona în loc de română deja am discutat. Nu e ca și când românii atunci aveau vreun imperiu de oameni literați, noi în perioada aia ne-am menținut ca neam doar prin grija lui Dumnezeu. Câte neamuri au fost pe lângă noi mult mai puternice? Avari, goți, huni, longobarzi, pecenegi, cumani, unde sunt toate aceste neamuri puternice? Dacă ai avea puțin raționament, te-ai minuna de cum a supraviețuit acest neam sute de ani într-o mare de slavi și barbari. În loc de asta, sub influență protestantă, tu tot vorbești de aberații ca și când totul în lumea asta se rezumă la traduceri de Biblie. Creștinii apostolici oare citeau toți Biblia sau învățau Evanghelia de la Biserică la fel ca românii din toate timpurile? Ai niște nemulțumiri care nici nu au sens, venite pe filieră protestantă fără ca măcar să conștientizezi.