![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Vă mulțumesc tuturor pentru reacții și interesul arătat pentru subiect!
1.Demetrius, chiar dacă ești o "pasăre" rară în ultima vreme, mereu este o plăcere și bucurie când apari. Referitor la mențiunile tale, să știi că în acest topic am ales mai degrabă să ofer pasaje din textele relevante ale fiecărei religii, după cum s-a văzut, evitând comentarii asupra lor. Am și specificat sa nu cădem în capcana "argumentării" cu privire la doctrine:)) Înțeleg că multe aspecte nu se pliază pe credințele fiecăruia dintre noi. Însă putem dezbate aceste doctrine separat,in alte topicuri. Aici vreau să ne axăm exclusiv pe viziunile asupra vieții după moarte a marilor religii, curente spirituale, credințe populare, chiar știință. Fără a le judeca neapărat,ci doar a incerca să le înțelegem așa cum sunt. 2.Cronicile Akashice, marele server astral poate avea niște legături cu Cartea Vieții,nu Andrew?:) 3.Cozia,da urmează să intrăm și în partea mai practică a cum experimentează un suflet ieșirea din trup,unde merge,ce face etc. Numai că trebuie să caut niște surse foarte de încredere pentru a oferi materiale cât mai relevante. Mă gândeam să trec în continuare la alte viziuni ale unor civilizații și religii și după să iau un parcurs practic dar văzut tot așa din mai multe perspective.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cat despre Cronicile Akashice, și legătura (asocierea) lor cu Cartea Vietii, este o legătură corecta pe care ai creat-o.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12) Dumnezeu e Iubire :) Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37) |
|
|||
|
|||
![]()
Continuăm cu niște viziuni care au rămas mai degrabă în zona de folclor, superstiție sau sunt mai puțin extinse înafara zonelor unde mai există asemenea credințe.
Însă aceste credințe au făcut parte din religia și civilizația respectivă a acestor popoare menționate și multe din acele credințe au fost perpetuate și asimilate până în prezent, chiar prin intermediul creștinismului și desigur în tradiție, superstiție și folclor. Moartea în Zoroastrism Ăștia nu sunt departe de creștinism și islam… (Sincer prima dată am auzit de ei,de la Nietzsche) Avesta – Yasna 31.14 "Când omul moare, sufletul său va fi judecat după gândurile, cuvintele și faptele sale." Vendidad 19.29 "În a treia noapte, sufletul se ridică și își întâlnește propriile fapte, care îi vor apărea sub forma unei fecioare frumoase sau a unei vrăjitoare urâte, în funcție de viața pe care a dus-o." Avesta – Yasht 22.20 "Podul se lărgește pentru cei drepți și se îngustează pentru cei nedrepți, aruncându-i în abisul întunericului." Yasna 16.7 "Cei care urmează calea Asha vor locui în lumina cerească, alături de Ahura Mazda. Cei care aleg minciuna vor fi separați în întunericul etern." Bundahishn 30.29 "Niciun suflet nu este destinat suferinței veșnice, căci Ahura Mazda este plin de milă și va aduce sfârșitul răului." Avesta – Yasht 19.11 "Va veni ziua în care Ahura Mazda va distruge minciuna și răul, iar toți oamenii vor fi renăscuți în lumină." Bundahishn 34.10 "Toate sufletele vor fi reunite cu trupurile lor, iar lumea va fi restaurată în frumusețea sa originară." Moartea în Egiptul antic Faraoni,piramide, chestii, șmecherii… Cartea Morților, Capitolul 125 "Inima mea să fie cântărită pe balanță, alături de Pana cea Adevărată. Dacă sunt pur, voi păși liber în Împărăția lui Osiris." Cartea Morților, Capitolul 110 "Cei drepți vor intra în Aaru, unde vor locui printre câmpiile verzi, vor bea din apele pure ale Nilului cel Ceresc și vor trăi alături de Osiris pentru eternitate." Cartea Morților, Capitolul 125 "Cel ce minte va fi aruncat în întuneric, unde va pieri și va înceta să mai existe." Textele Piramidelor, 1466a-b "Ba-ul meu va zbura spre ceruri, iar trupul meu va fi ridicat. Mă voi reuni cu zeii și voi domni în eternitate." Moartea în Șamanism (diverse popoare) Tradiția șamanică siberiană "Când murim, sufletul nostru părăsește corpul și călătorește pe Arborele Cosmic. Cei puri urcă la stele, cei confuzi rătăcesc între lumi, iar cei răi sunt înghițiți de pământ." Șamanismul mongol "Strămoșii noștri trăiesc în copiii noștri. Când un bebeluș se naște, șamanul ascultă vântul și privește focul pentru a vedea cine s-a întors." Șamanismul amerindian (Navajo) "Morții trec râul spre Țara Strămoșilor. Acolo, vânează bizoni și cântă cu bătrânii clanului lor." Șamanismul sami (Laponia) "Un șaman puternic își poate păstra sufletul în lume, ghidându-și familia și tribul, vorbind prin vise." Șamanismul tungus (Siberia) "Sufletele care nu găsesc drumul spre strămoși bântuie visurile noastre și cer șamanilor să le elibereze." Șamanismul buriat (Mongolia) "Când un războinic moare fără cântec, sufletul său rămâne prizonier în vânt. Șamanul trebuie să bată toba și să-i redea numele, pentru ca spiritul să poată merge la stele." Druizii și Moartea Julius Cezar, „De Bello Gallico” "Principala doctrină a druizilor este că sufletul nu piere, ci trece după moarte dintr-un corp în altul." Mabinogion (mitologia galeză) "Annwn este un loc al belșugului și păcii, unde sufletele se odihnesc înainte de o nouă viață." Lucan, „Pharsalia” "Moartea nu este sfârșitul, ci începutul unei noi existențe." Dacii noștrii nemuritori Herodot, „Istorii” (sec. V î.Hr.) "Ei cred că nu mor, ci că merg la Zamolxe și că primesc o nouă viață." Strabon, „Geografia” (sec. I î.Hr.) "Zamolxe i-a învățat că sufletele lor nu mor, ci doar trec într-un alt loc unde trăiesc veșnic." Herodot, „Istorii” "Trimit un sol la Zamolxe o dată la patru ani, aruncând un mesager ales pe vârful sulițelor."
|
|||
|
|||
![]()
Continuăm cu aprofundarea Creștinismului și a Iudaismului privind doctrinele despre viața după moarte.
Incepem cu Iudaismul…. Viața de după moarte în iudaism Eclesiastul 9:10 "Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta, căci în Șeol(Locuința/Lumea Morților), în locul unde mergi, nu este nici lucrare, nici chibzuință, nici știință, nici înțelepciune." Talmud, Berakhot 17a "Cei neprihăniți se bucură în Gan Eden(Rai/Paradis), iar cei răi sunt pedepsiți în Gehinom(Iad)." Talmud, Sanhedrin 90b "Toți israeliții au o parte în Olam Ha-Ba(Lumea care va veni), dar cei care resping Tora și Dumnezeu nu vor avea." Daniel 12:2 "Mulți dintre cei ce dorm în țărâna pământului se vor trezi: unii la viață veșnică, iar alții la ocară și rușine veșnică." Iov 7:9-10 "Așa cum norul se risipește și trece, tot așa cel ce coboară în Șeol(Lumea Morților )nu se mai întoarce. El nu se mai întoarce în casa lui, și locul lui nu-l mai cunoaște." Eclesiastul 9:5-6 "Cei vii știu că vor muri, dar morții nu știu nimic și nu mai au nicio răsplată, căci pomenirea lor este uitată. Și dragostea lor, și ura lor, și pizma lor de mult au pierit și nu vor mai avea niciodată parte de tot ce se face sub soare." Talmud, Rosh Hashana 17a "Cei virtuoși sunt imediat primiți în Gan Eden(Rai). Cei răi sunt trimiși în Gehinom(Iad temporar )pentru purificare, dar după 12 luni sunt eliberați." Isaia 66:24 "Și vor ieși și vor vedea trupurile moarte ale oamenilor care s-au răzvrătit împotriva Mea, căci viermele lor nu va muri și focul lor nu se va stinge, și vor fi o pricină de groază pentru orice făptură." Pirkei Avot 4:22 "Această lume este un coridor înaintea Olam Ha-Ba(Lumea care va veni) – Pregătește-te în acest coridor, ca să poți intra în palat." Talmud, Sanhedrin 90a "Oricine are o parte în Olam Ha-Ba(Lumea care va veni) –, cu excepția celor care neagă învierea morților sau care disprețuiesc Tora." Daniel 12:2-3 "Mulți dintre cei ce dorm în țărâna pământului se vor trezi: unii la viață veșnică, iar alții la ocară și rușine veșnică. Cei înțelepți vor străluci ca strălucirea cerului, și cei ce vor fi îndrumat pe mulți pe calea dreptății vor fi ca stelele în veac și în veci de veci." Isaia 26:19 "Morții Tăi vor trăi, trupurile mele vor învia. Treziți-vă și strigați de bucurie, voi, cei ce locuiți în țărână! Căci roua Ta este o rouă de lumină, și pământul va da iarăși înapoi pe cei morți." Ezechiel 37:12-14 (Viziunea oaselor uscate) "Iată, voi deschide mormintele voastre și vă voi scoate din mormintele voastre, poporul Meu, și vă voi aduce iarăși în țara lui Israel. Și veți ști că Eu sunt Domnul, când voi deschide mormintele voastre și vă voi scoate din mormintele voastre, poporul Meu. Voi pune Duhul Meu în voi, și veți trăi, și vă voi așeza iarăși în țara voastră." Talmud, Berakhot 57b "Cei care mor în această lume se trezesc în Lumea care va veni așa cum se trezește cineva din somn." Maimonide, Cele 13 Principii ale Credinței "Cred cu o credință deplină în învierea morților la vremea hotărâtă de Dumnezeu." Deci observăm că la o aprofundare, iudaismul are o perspectivă extrem de interesantă asupra morții,mai ales că noi creștinii suntem deja familiarizați cu Vechiul Testament, însă fiindcă ne lipsește capacitatea de a-l aprofunda și înțelege pe deplin, întrucât nu ne-a fost destinat noua”neamurilor “, înțelegem doar pe sfert sau jumătate majoritatea învățăturilor Torei și implicit ale Tanakhului , adică ale Vechiului Testament. Însă dacă vom aborda Vechiul Testament din perspectivă iudaică, avem posibilitatea să-l vedem așa cum este și cum a fost intenționat,chiar dacă nu prea ne va conveni. Eu sincer m-am luptat mult cu ideile și descoperirile avute în timpul studiului biblic și ale anumitor texte din Talmud si Kabbalah, însă am scris despre asta in alte postări, să nu deviem… Înainte de a continua la cele 3 ramuri ale Creștinismului (Ortodoxie,Catolicism și Protestantism ), trebuie să menționez un aspect. În Vechiul Testament se găsește doar termenul Șeol cu privire la un loc în care se găsesc morții. Mai sus am mai adăugat încă două, și anume Gan Eden(Rai) și Gehinom(Iad/Iad temporar ) plus Olam Ha-Ba(Lumea care va veni). Deci întreg spectrul se schimba și se amplifică mai ales cu acel Gehinom,care foarte ușor poate migra spre niște concepte extrem de populare mai ales ales în Catolicism,precum Purgatoriul… Și acest concept nu poate decât solidifica doctrina Purgatoriului ca având nu doar trimiteri indirecte din Biblie,ci chiar asocieri directe cu tradiția rabinică a talmudului. Însă să nu mă hazardez prea tare și voi rămâne deocamdată cât de cât obiectiv în a prezenta informațiile. Acum să mergem spre doctrine specifice,de exemplu o doctrină a Catolicismului, Purgatoriul Catehismul Bisericii Catolice, 1030-1031: "Cei care mor în harul și prietenia lui Dumnezeu, dar sunt încă imperfecți, trec printr-o purificare pentru a obține sfințenia necesară intrării în bucuria cerului. Această purificare este numită Purgatoriu." 2 Macabei 12:45 "De aceea a rânduit ca jertfa de ispășire să fie adusă pentru cei morți, ca să fie eliberați de păcat." 1 Corinteni 3:13-15 "Lucrarea fiecăruia va fi dată pe față; ziua aceea o va face cunoscută, căci se va descoperi prin foc; și focul va dovedi cum este lucrarea fiecăruia. Dacă lucrarea cuiva, zidită pe temelia aceasta, rămâne, el va primi o răsplată. Dacă lucrarea cuiva va fi arsă, el își va pierde răsplata; dar el însuși va fi mântuit, totuși ca prin foc." Matei 12:32 "Oricine va spune un cuvânt împotriva Fiului Omului va fi iertat; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor." Sfântul Augustin: "Se obține iertare pentru anumite păcate în această lume, dar pentru altele, trebuie să suferim flăcările purificatoare din viața viitoare." Sfântul Grigore cel Mare: "În ceea ce privește anumite păcate mici, trebuie să credem că există un foc purificator înainte de Judecata finală." 2 Timotei 1:16-18 "Domnul să aibă milă de casa lui Onisifor (...) și să-i dea Domnul să afle îndurare în ziua aceea." Avem și în Ortodoxie o învățătură mai “neoficială “ și anume, Vămile Văzduhului Sfântul Efrem Sirul: „După ce sufletul părăsește trupul, diavolii îl întâmpină în văzduh și îi cer socoteală pentru păcatele săvârșite.” Sfântul Ioan Gură de Aur: „Dacă păcatele sunt mai mari decât faptele bune, sufletul este tras în jos de demoni.” Sfântul Teodor Studitul: „La ieșirea sufletului, el trece prin vămile văzduhului, unde demonii îi cer socoteală pentru toate păcatele.” O sursă importantă a acestui concept este Viața Sfântului Vasile cel Nou, care conține viziunea Sfintei Teodora despre trecerea sufletului prin aceste vămi. Vămile Văzduhului: 1. Vama vorbirii deșarte 2. Vama minciunii 3. Vama clevetirii 4. Vama lăcomiei pântecelui 5. Vama lenevirii 6. Vama furtului 7. Vama zgârceniei și iubirii de arginți 8. Vama cămătăriei și a nedreptății 9. Vama înșelăciunii 10. Vama desfrânării 11. Vama preadesfrânării 12. Vama sodomiei și a altor păcate împotriva firii 13. Vama ereziei și a rătăcirii spirituale 14. Vama vrajbei, a urii și a invidiei 15. Vama uciderii 16. Vama vrăjitoriei și a magiei 17. Vama beției și a drogurilor 18. Vama mândriei 19. Vama deznădejdii și a sinuciderii 20. Vama hulirii și a necredinței 21. Vama nepăsării față de aproapele 22. Vama răutății și urii 23. Vama răzvrătirii față de voința lui Dumnezeu 24. Vama necredinței și a blasfemiei Judecata Particulară Imediat după moarte, sufletul trece prin aceste vămi timp de 40 de zile. În a 3-a zi, sufletul ajunge înaintea lui Dumnezeu pentru prima dată. Până în ziua a 9-a, i se arată frumusețile Raiului. Între ziua a 9-a și a 40-a, sufletul vede chinurile iadului. În ziua a 40-a, are loc judecata particulară, unde sufletul primește o hotărâre temporară până la Judecata de Apoi. Evrei 9:27 „Și după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata.” Efeseni 6:12 „Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și sângelui, ci împotriva domniilor, împotriva stăpânirilor, împotriva căpeteniilor întunericului acestui veac.” Matei 5:25-26 „Împacă-te cu pârâșul tău degrabă, cât ești cu el pe cale, ca nu cumva pârâșul să te dea judecătorului.” 2 Timotei 4:7 „Lupta cea bună am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit.” Acum să vedem ce spune Protestantismul Ei bine Protestantismul respinge atât purgatoriul cat și tradiția ortodoxă cu privire la vămile văzduhului,acesta se bazează în general pe anumite pasaje biblice care au fost menționate anterior cu privire la înviere, și la faptul că jerta lui Hristos și credința în El sunt suficiente pentru a garanta mântuirea și viața veșnică. Totuși Purgatoriul,fiind cel mai relevant cu privire la subiectul nostru și care deasemenea răspunde la cerințele și nevoile omului în fața morții cel mai concludent din sfera Creștinismului. Deasemenea am văzut că are un corespondent în iudaism și tradiția rabinică a talmudului. In final, Purgatoriul fiind și o doctrină oficială a Bisericii Catolice,spre deosebire de Vămile Văzduhului,care sunt mai degrabă o tradiție neoficială a BO. Deocamdată în zona Creștinismului consider că Purgatoriul,raspunde cel mai bine în fața provocării morții. Va urma
|
||||
|
||||
![]()
Sheol, este, intr-adevar, asa cum ii spune și numele "locația celor morti", celor care se duc în Iad.
Deși multe lucruri nu mai sunt atât de practicate în Creștinism, asa cum erau practicate în perioada iudaica, rămâne intr-adevar cu multe similarități conceptul de viata după moarte. Exista și Raiul (Gan Eden), dar și Iadul [Sheol, Ghehinom]. Trebuie inteles foarte clar că nici o persoană care isi vestejeste puterea credinței prin fapte vătămătoare de suflet (exploatarea semnului, manipulare etc) nu va întra în Gan Eden. Cat despre Vămile Văzduhului, trebuie conștientizat ca rugaciunea pentru cei morți, parastasul, etc. ajuta la o trecere mai ușoară a judecatii Vămilor Văzduhului. Căci se spune foarte clar, cei raposati nimic nu mai pot face pentru mântuirea lor. Asa ca este de datoria noastră sa ne rugam pentru ei și pentru mântuirea sufletelor lor.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12) Dumnezeu e Iubire :) Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37) |
|
|||
|
|||
![]()
Salvare pentru cei adormiți
Sunt unii dintre “prietenii “ mei,care câteodată mă supărată, știți voi care, ăia care zic că nu există Iad și că sufletul nu mai știe nimic după moarte și că nu se mai poate face nimic pentru suflet până la judecata de apoi și învierea morților… Buchet de pasaje biblice care arată speranța pentru cei care au adormit și n-au cunoscut mântuirea, n-au apucat să își îndrepte viața,nu l-au cunoscut pe Dumnezeu,nu l-au mărturisit și au trăit în duhul Lumii… Oare nu toți facem și am făcut la fel? Poate cineva să fie mântuit sau salvat din păcat doar in baza credinței și a faptelor sale? Avem noi credință? Avem noi fapte? 1 Petru 3:18-19 VBRC2020 [18] Căci și Cristos a suferit o dată pentru păcate, el, cel drept, pentru cei nedrepți, ca să vă ducă la Dumnezeu, dat la moarte în ceea ce privește trupul, dar înviat cu duhul, [19] în care a venit și a predicat sufletelor care erau în închisoare, 1 Petru 4:6 VBRC2020 [6] Căci pentru aceasta a fost vestită evanghelia și celor morți, pentru ca, deși condamnați în trup după judecata oamenilor, să trăiască în duh după [judecata] lui Dumnezeu. 2 Macabei 12:45 VBRC2020 [45] Dar dacă el considera că pe cei care mor cu evlavie îi așteaptă o frumoasă răsplată, gândul lui era sfânt și pios. De aceea a adus jertfă de ispășire pentru cei morți, ca să fie dezlegați de păcate. 1 Corinteni 3:15 VBRC2020 [15] dacă lucrarea lui va fi arsă, va fi pedepsit. El va fi totuși mântuit, dar numai ca prin foc. 1 Corinteni 15:29 VBRC2020 [29] Și apoi ce vor face cei care sunt botezați pentru cei morți? Dacă într-adevăr morții nu învie, de ce se mai botează pentru ei? Romani 14:9 VBRC2020 [9] Căci pentru aceasta a murit și a înviat Cristos, ca să fie Domn și peste morți, și peste vii. Filipeni 2:10 VBRC2020 [10] pentru ca în numele lui Isus să se plece tot genunchiul: al celor din ceruri, al celor de pe pământ și al celor de dedesubt, Tobia 4:16-17 VBRC2020 [16] Dă din pâinea ta celui înfometat și din hainele tale celui gol! Ceea ce îți prisosește, dă de pomană și ochiul tău să nu privească cu dispreț când dai de pomană! [17] Adu din pâinea ta pe mormântul celor drepți, dar nu le da păcătoșilor! Baruh 3:4 VBRC2020 [4] Doamne Atotputernic, Dumnezeul lui Israél, ascultă rugăciunea celor morți ai lui Israél și a fiilor celor care au păcătuit înaintea ta și nu au ascultat glasul Domnului Dumnezeului lor și s-au lipit de noi relele. Ezechiel 18:32 VBRC2020 [32] Căci eu nu doresc moartea celui muritor – oracolul Domnului Dumnezeu. Întoarceți-vă și veți trăi!”. 2 Timotei 1:16, 18 VBRC2020 [16] Domnul să se îndure de casa lui Onesífor, pentru că de multe ori și el m-a îmbărbătat și nu i-a fost rușine de lanțurile mele, [18] Domnul să-i dea să afle îndurare la Dumnezeu în ziua aceea și tu știi bine cât de mult a slujit la Éfes! Romani 11:32 VBRC2020 [32] Căci Dumnezeu i-a închis pe toți în neascultare ca să se îndure de toți. Ioan 11:25 VBRC2020 [25] Isus i-a spus: „Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; Luca 1:78-79 VBRC2020 [78] prin iubirea îndurătoare a Dumnezeului nostru cu care ne va vizita Cel care Răsare din înălțime, [79] ca să-i lumineze pe cei ce se află în întuneric și în umbra morții și să îndrepte pașii noștri pe calea păcii”. 1 Samuel 2:6 VBRC2020 [6] Domnul dă moartea și [tot el] aduce la viață; el coboară în Șeól și [tot el] scoate [de acolo]. Ezechiel 37:12-14 VBRC2020 [12] De aceea, profețește și spune-le: așa zice Domnul Dumnezeu: «Iată, eu voi deschide mormintele voastre, vă voi face să ieșiți din mormintele voastre, poporul meu, și vă voi face să veniți în pământul lui Israél. [13] Veți cunoaște că eu sunt Domnul când voi deschide mormintele voastre și vă voi face să ieșiți din mormintele voastre, poporul meu! [14] Voi pune duhul meu în voi și veți trăi; vă voi face să vă odihniți în pământul vostru și veți cunoaște că eu, Domnul, am vorbit și am făcut»” – oracolul Domnului. Așa că dragii mei , există speranță inclusiv pentru cei adormiți, indiferent de starea lor. Iar speranța nu este nici în ei, nici în noi cei vii,ci în însuși Dumnezeu! Așa vorbește Cuvântul lui Dumnezeu,din Sfânta Scriptură!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cat despre "prietenii" care te supăra zicând ceva ce tine de ordinul ateismului, ai butonul magic "Block Button": ![]()
|