Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.02.2025, 12:56:55
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Continuăm cu aprofundarea Creștinismului și a Iudaismului privind doctrinele despre viața după moarte.

Incepem cu Iudaismul….

Viața de după moarte în iudaism

Eclesiastul 9:10
"Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta, căci în Șeol(Locuința/Lumea Morților), în locul unde mergi, nu este nici lucrare, nici chibzuință, nici știință, nici înțelepciune."

Talmud, Berakhot 17a
"Cei neprihăniți se bucură în Gan Eden(Rai/Paradis), iar cei răi sunt pedepsiți în Gehinom(Iad)."

Talmud, Sanhedrin 90b
"Toți israeliții au o parte în Olam Ha-Ba(Lumea care va veni), dar cei care resping Tora și Dumnezeu nu vor avea."

Daniel 12:2
"Mulți dintre cei ce dorm în țărâna pământului se vor trezi: unii la viață veșnică, iar alții la ocară și rușine veșnică."

Iov 7:9-10
"Așa cum norul se risipește și trece, tot așa cel ce coboară în Șeol(Lumea Morților )nu se mai întoarce. El nu se mai întoarce în casa lui, și locul lui nu-l mai cunoaște."

Eclesiastul 9:5-6
"Cei vii știu că vor muri, dar morții nu știu nimic și nu mai au nicio răsplată, căci pomenirea lor este uitată. Și dragostea lor, și ura lor, și pizma lor de mult au pierit și nu vor mai avea niciodată parte de tot ce se face sub soare."

Talmud, Rosh Hashana 17a
"Cei virtuoși sunt imediat primiți în Gan Eden(Rai). Cei răi sunt trimiși în Gehinom(Iad temporar )pentru purificare, dar după 12 luni sunt eliberați."

Isaia 66:24
"Și vor ieși și vor vedea trupurile moarte ale oamenilor care s-au răzvrătit împotriva Mea, căci viermele lor nu va muri și focul lor nu se va stinge, și vor fi o pricină de groază pentru orice făptură."

Pirkei Avot 4:22
"Această lume este un coridor înaintea Olam Ha-Ba(Lumea care va veni) – Pregătește-te în acest coridor, ca să poți intra în palat."

Talmud, Sanhedrin 90a
"Oricine are o parte în Olam Ha-Ba(Lumea care va veni) –, cu excepția celor care neagă învierea morților sau care disprețuiesc Tora."

Daniel 12:2-3
"Mulți dintre cei ce dorm în țărâna pământului se vor trezi: unii la viață veșnică, iar alții la ocară și rușine veșnică. Cei înțelepți vor străluci ca strălucirea cerului, și cei ce vor fi îndrumat pe mulți pe calea dreptății vor fi ca stelele în veac și în veci de veci."

Isaia 26:19
"Morții Tăi vor trăi, trupurile mele vor învia. Treziți-vă și strigați de bucurie, voi, cei ce locuiți în țărână! Căci roua Ta este o rouă de lumină, și pământul va da iarăși înapoi pe cei morți."

Ezechiel 37:12-14 (Viziunea oaselor uscate)
"Iată, voi deschide mormintele voastre și vă voi scoate din mormintele voastre, poporul Meu, și vă voi aduce iarăși în țara lui Israel. Și veți ști că Eu sunt Domnul, când voi deschide mormintele voastre și vă voi scoate din mormintele voastre, poporul Meu. Voi pune Duhul Meu în voi, și veți trăi, și vă voi așeza iarăși în țara voastră."

Talmud, Berakhot 57b
"Cei care mor în această lume se trezesc în Lumea care va veni așa cum se trezește cineva din somn."

Maimonide, Cele 13 Principii ale Credinței
"Cred cu o credință deplină în învierea morților la vremea hotărâtă de Dumnezeu."

Deci observăm că la o aprofundare, iudaismul are o perspectivă extrem de interesantă asupra morții,mai ales că noi creștinii suntem deja familiarizați cu Vechiul Testament, însă fiindcă ne lipsește capacitatea de a-l aprofunda și înțelege pe deplin, întrucât nu ne-a fost destinat noua”neamurilor “, înțelegem doar pe sfert sau jumătate majoritatea învățăturilor Torei și implicit ale Tanakhului , adică ale Vechiului Testament.

Însă dacă vom aborda Vechiul Testament din perspectivă iudaică, avem posibilitatea să-l vedem așa cum este și cum a fost intenționat,chiar dacă nu prea ne va conveni.

Eu sincer m-am luptat mult cu ideile și descoperirile avute în timpul studiului biblic și ale anumitor texte din Talmud si Kabbalah, însă am scris despre asta in alte postări, să nu deviem…

Înainte de a continua la cele 3 ramuri ale Creștinismului (Ortodoxie,Catolicism și Protestantism ), trebuie să menționez un aspect.

În Vechiul Testament se găsește doar termenul Șeol cu privire la un loc în care se găsesc morții.

Mai sus am mai adăugat încă două, și anume Gan Eden(Rai) și Gehinom(Iad/Iad temporar ) plus Olam Ha-Ba(Lumea care va veni).

Deci întreg spectrul se schimba și se amplifică mai ales cu acel Gehinom,care foarte ușor poate migra spre niște concepte extrem de populare mai ales ales în Catolicism,precum Purgatoriul…

Și acest concept nu poate decât solidifica doctrina Purgatoriului ca având nu doar trimiteri indirecte din Biblie,ci chiar asocieri directe cu tradiția rabinică a talmudului.

Însă să nu mă hazardez prea tare și voi rămâne deocamdată cât de cât obiectiv în a prezenta informațiile.

Acum să mergem spre doctrine specifice,de exemplu o doctrină a Catolicismului,

Purgatoriul

Catehismul Bisericii Catolice, 1030-1031:
"Cei care mor în harul și prietenia lui Dumnezeu, dar sunt încă imperfecți, trec printr-o purificare pentru a obține sfințenia necesară intrării în bucuria cerului. Această purificare este numită Purgatoriu."

2 Macabei 12:45
"De aceea a rânduit ca jertfa de ispășire să fie adusă pentru cei morți, ca să fie eliberați de păcat."

1 Corinteni 3:13-15
"Lucrarea fiecăruia va fi dată pe față; ziua aceea o va face cunoscută, căci se va descoperi prin foc; și focul va dovedi cum este lucrarea fiecăruia. Dacă lucrarea cuiva, zidită pe temelia aceasta, rămâne, el va primi o răsplată. Dacă lucrarea cuiva va fi arsă, el își va pierde răsplata; dar el însuși va fi mântuit, totuși ca prin foc."

Matei 12:32
"Oricine va spune un cuvânt împotriva Fiului Omului va fi iertat; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor."

Sfântul Augustin:
"Se obține iertare pentru anumite păcate în această lume, dar pentru altele, trebuie să suferim flăcările purificatoare din viața viitoare."

Sfântul Grigore cel Mare:
"În ceea ce privește anumite păcate mici, trebuie să credem că există un foc purificator înainte de Judecata finală."

2 Timotei 1:16-18
"Domnul să aibă milă de casa lui Onisifor (...) și să-i dea Domnul să afle îndurare în ziua aceea."

Avem și în Ortodoxie o învățătură mai “neoficială “ și anume,

Vămile Văzduhului

Sfântul Efrem Sirul: „După ce sufletul părăsește trupul, diavolii îl întâmpină în văzduh și îi cer socoteală pentru păcatele săvârșite.”

Sfântul Ioan Gură de Aur: „Dacă păcatele sunt mai mari decât faptele bune, sufletul este tras în jos de demoni.”

Sfântul Teodor Studitul: „La ieșirea sufletului, el trece prin vămile văzduhului, unde demonii îi cer socoteală pentru toate păcatele.”

O sursă importantă a acestui concept este Viața Sfântului Vasile cel Nou, care conține viziunea Sfintei Teodora despre trecerea sufletului prin aceste vămi.

Vămile Văzduhului:

1. Vama vorbirii deșarte
2. Vama minciunii
3. Vama clevetirii
4. Vama lăcomiei pântecelui
5. Vama lenevirii
6. Vama furtului
7. Vama zgârceniei și iubirii de arginți
8. Vama cămătăriei și a nedreptății
9. Vama înșelăciunii
10. Vama desfrânării
11. Vama preadesfrânării
12. Vama sodomiei și a altor păcate împotriva firii
13. Vama ereziei și a rătăcirii spirituale
14. Vama vrajbei, a urii și a invidiei
15. Vama uciderii
16. Vama vrăjitoriei și a magiei
17. Vama beției și a drogurilor
18. Vama mândriei
19. Vama deznădejdii și a sinuciderii
20. Vama hulirii și a necredinței
21. Vama nepăsării față de aproapele
22. Vama răutății și urii
23. Vama răzvrătirii față de voința lui Dumnezeu
24. Vama necredinței și a blasfemiei

Judecata Particulară

Imediat după moarte, sufletul trece prin aceste vămi timp de 40 de zile.

În a 3-a zi, sufletul ajunge înaintea lui Dumnezeu pentru prima dată.

Până în ziua a 9-a, i se arată frumusețile Raiului.

Între ziua a 9-a și a 40-a, sufletul vede chinurile iadului.

În ziua a 40-a, are loc judecata particulară, unde sufletul primește o hotărâre temporară până la Judecata de Apoi.

Evrei 9:27
„Și după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata.”

Efeseni 6:12
„Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și sângelui, ci împotriva domniilor, împotriva stăpânirilor, împotriva căpeteniilor întunericului acestui veac.”

Matei 5:25-26
„Împacă-te cu pârâșul tău degrabă, cât ești cu el pe cale, ca nu cumva pârâșul să te dea judecătorului.”

2 Timotei 4:7
„Lupta cea bună am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit.”

Acum să vedem ce spune Protestantismul

Ei bine Protestantismul respinge atât purgatoriul cat și tradiția ortodoxă cu privire la vămile văzduhului,acesta se bazează în general pe anumite pasaje biblice care au fost menționate anterior cu privire la înviere, și la faptul că jerta lui Hristos și credința în El sunt suficiente pentru a garanta mântuirea și viața veșnică.

Totuși Purgatoriul,fiind cel mai relevant cu privire la subiectul nostru și care deasemenea răspunde la cerințele și nevoile omului în fața morții cel mai concludent din sfera Creștinismului.

Deasemenea am văzut că are un corespondent în iudaism și tradiția rabinică a talmudului.

In final, Purgatoriul fiind și o doctrină oficială a Bisericii Catolice,spre deosebire de Vămile Văzduhului,care sunt mai degrabă o tradiție neoficială a BO.

Deocamdată în zona Creștinismului consider că Purgatoriul,raspunde cel mai bine în fața provocării morții.

Va urma
Vechi 10.02.2025, 12:04:49
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
...
Sheol, este, intr-adevar, asa cum ii spune și numele "locația celor morti", celor care se duc în Iad.

Deși multe lucruri nu mai sunt atât de practicate în Creștinism, asa cum erau practicate în perioada iudaica, rămâne intr-adevar cu multe similarități conceptul de viata după moarte. Exista și Raiul (Gan Eden), dar și Iadul [Sheol, Ghehinom].

Trebuie inteles foarte clar că nici o persoană care isi vestejeste puterea credinței prin fapte vătămătoare de suflet (exploatarea semnului, manipulare etc) nu va întra în Gan Eden.

Cat despre Vămile Văzduhului, trebuie conștientizat ca rugaciunea pentru cei morți, parastasul, etc. ajuta la o trecere mai ușoară a judecatii Vămilor Văzduhului.

Căci se spune foarte clar, cei raposati nimic nu mai pot face pentru mântuirea lor. Asa ca este de datoria noastră sa ne rugam pentru ei și pentru mântuirea sufletelor lor.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 04.03.2025, 07:30:48
Senior Member

Implicit

Salvare pentru cei adormiți

Sunt unii dintre “prietenii “ mei,care câteodată mă supărată, știți voi care, ăia care zic că nu există Iad și că sufletul nu mai știe nimic după moarte și că nu se mai poate face nimic pentru suflet până la judecata de apoi și învierea morților…

Buchet de pasaje biblice care arată speranța pentru cei care au adormit și n-au cunoscut mântuirea, n-au apucat să își îndrepte viața,nu l-au cunoscut pe Dumnezeu,nu l-au mărturisit și au trăit în duhul Lumii…

Oare nu toți facem și am făcut la fel?

Poate cineva să fie mântuit sau salvat din păcat doar in baza credinței și a faptelor sale?

Avem noi credință?

Avem noi fapte?

1 Petru 3:18-19 VBRC2020
[18] Căci și Cristos a suferit o dată pentru păcate, el, cel drept, pentru cei nedrepți, ca să vă ducă la Dumnezeu, dat la moarte în ceea ce privește trupul, dar înviat cu duhul, [19] în care a venit și a predicat sufletelor care erau în închisoare,

1 Petru 4:6 VBRC2020
[6] Căci pentru aceasta a fost vestită evanghelia și celor morți, pentru ca, deși condamnați în trup după judecata oamenilor, să trăiască în duh după [judecata] lui Dumnezeu.

2 Macabei 12:45 VBRC2020
[45] Dar dacă el considera că pe cei care mor cu evlavie îi așteaptă o frumoasă răsplată, gândul lui era sfânt și pios. De aceea a adus jertfă de ispășire pentru cei morți, ca să fie dezlegați de păcate.

1 Corinteni 3:15 VBRC2020
[15] dacă lucrarea lui va fi arsă, va fi pedepsit. El va fi totuși mântuit, dar numai ca prin foc.

1 Corinteni 15:29 VBRC2020
[29] Și apoi ce vor face cei care sunt botezați pentru cei morți? Dacă într-adevăr morții nu învie, de ce se mai botează pentru ei?

Romani 14:9 VBRC2020
[9] Căci pentru aceasta a murit și a înviat Cristos, ca să fie Domn și peste morți, și peste vii.

Filipeni 2:10 VBRC2020
[10] pentru ca în numele lui Isus să se plece tot genunchiul: al celor din ceruri, al celor de pe pământ și al celor de dedesubt,

Tobia 4:16-17 VBRC2020
[16] Dă din pâinea ta celui înfometat și din hainele tale celui gol! Ceea ce îți prisosește, dă de pomană și ochiul tău să nu privească cu dispreț când dai de pomană! [17] Adu din pâinea ta pe mormântul celor drepți, dar nu le da păcătoșilor!

Baruh 3:4 VBRC2020
[4] Doamne Atotputernic, Dumnezeul lui Israél, ascultă rugăciunea celor morți ai lui Israél și a fiilor celor care au păcătuit înaintea ta și nu au ascultat glasul Domnului Dumnezeului lor și s-au lipit de noi relele.

Ezechiel 18:32 VBRC2020
[32] Căci eu nu doresc moartea celui muritor – oracolul Domnului Dumnezeu. Întoarceți-vă și veți trăi!”.

2 Timotei 1:16, 18 VBRC2020
[16] Domnul să se îndure de casa lui Onesífor, pentru că de multe ori și el m-a îmbărbătat și nu i-a fost rușine de lanțurile mele,
[18] Domnul să-i dea să afle îndurare la Dumnezeu în ziua aceea și tu știi bine cât de mult a slujit la Éfes!

Romani 11:32 VBRC2020
[32] Căci Dumnezeu i-a închis pe toți în neascultare ca să se îndure de toți.

Ioan 11:25 VBRC2020
[25] Isus i-a spus: „Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi;

Luca 1:78-79 VBRC2020
[78] prin iubirea îndurătoare a Dumnezeului nostru cu care ne va vizita Cel care Răsare din înălțime, [79] ca să-i lumineze pe cei ce se află în întuneric și în umbra morții și să îndrepte pașii noștri pe calea păcii”.

1 Samuel 2:6 VBRC2020
[6] Domnul dă moartea și [tot el] aduce la viață; el coboară în Șeól și [tot el] scoate [de acolo].

Ezechiel 37:12-14 VBRC2020
[12] De aceea, profețește și spune-le: așa zice Domnul Dumnezeu: «Iată, eu voi deschide mormintele voastre, vă voi face să ieșiți din mormintele voastre, poporul meu, și vă voi face să veniți în pământul lui Israél. [13] Veți cunoaște că eu sunt Domnul când voi deschide mormintele voastre și vă voi face să ieșiți din mormintele voastre, poporul meu! [14] Voi pune duhul meu în voi și veți trăi; vă voi face să vă odihniți în pământul vostru și veți cunoaște că eu, Domnul, am vorbit și am făcut»” – oracolul Domnului.

Așa că dragii mei , există speranță inclusiv pentru cei adormiți, indiferent de starea lor.

Iar speranța nu este nici în ei, nici în noi cei vii,ci în însuși Dumnezeu!

Așa vorbește Cuvântul lui Dumnezeu,din Sfânta Scriptură!
Vechi 04.03.2025, 13:35:20
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Salvare pentru cei adormiți

Sunt unii dintre “prietenii “ mei,care câteodată mă supărată, știți voi care, ăia care zic că nu există Iad și că sufletul nu mai știe nimic după moarte și că nu se mai poate face nimic pentru suflet până la judecata de apoi și învierea morților…
Mulțumesc mult pentru aceste versete minunate, ce arata gloria pe care Domnul Dumnezeu o are în mod etern și neschimbabil.

Cat despre "prietenii" care te supăra zicând ceva ce tine de ordinul ateismului, ai butonul magic "Block Button":

Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 04.04.2025, 10:40:21
Senior Member

Implicit

“Navigând” prin Biblie cu ocazia studiului pentru articolul despre Casa lui Dumnezeu,și făcându-mi se dor de aplicația JW a martorilor lui Iehova,care sunt plăcerea mea vinovată am decis sa ofer și perspectiva lor asupra acestui aspect al vieții după moarte.

Adică când citesc interpretările lor din traducerea lor a bibliei mă prind uneori de cap, și îmi dau seama cum se simt unele persoane când citesc ce scriu eu sau mă aud in real, întrucât nici eu nu am idei prea “normale”.

Dar totuși am zis sa am răbdare și să parcurg ideile lor până le găsesc o oarecare logică prin prisma Bibliei, și deasemenea să înțeleg sensurile prin care ei au tradus-o.

Citind așa când mă apucă cheful de ideile lor ,mai ales interpretările lor cu privire la starea sufletului după moarte și raportarea lui Iisus la Tatăl, combătând dogma sfintei treimi,și implicit faptul că Iisus este Dumnezeu.

Pare că uneori merg foarte bine pe anumite aspecte, după care se aruncă dintr-o dată într-o groapă ideatică și rămân acolo pentru ca imediat să-i vezi ajunși altundeva de nicăieri.

Bineînțeles că așa a făcut și creștinismul la momentul construcției sale ca religie și instituție, însă acesta a avut sute de ani sa șlefuiască totul și nu s-au ferit să introducă în el tot ce a putut și s-a potrivit și chiar integra în timp.

De aceea acest cult al martorilor lui Iehova pare cam singurul care a reușit să se desprindă total din Creștinism,Spre deosebire de celelalte culte izvorâte din reformă,care au păstrat totuși firul doctrinar început de biserica primară, deși a eliminat anumite părți.

În concluzie martorii nu pot fi numiți creștini, și tocmai acest aspect este intrigant uneori pentru mine fiindcă se pot asemăna cu niște evrei mesianici fara însă a fi evrei.

Mai degrabă se încadrează în noahizi,sau cei care urmează Legile noahide, adică primite de Noe,care se adresează întregii umanității,nu doar evreilor și sunt de origine talmudică.

Dar nu vom intra neapărat acum in acest subiect.

Revenim deocamdată la acest aspect particular al doctrinei martorilor cu privire la starea sufletului după moarte, întrucât este extrem de interesant și vom vedea dacă stă în picioare poziția lor cu privire la aceasta.

Dacă menționez anumite idei sau pasaje care au apărut în celelalte postări la acest subiect îmi cer scuze pentru că le reiau, însă o fac pentru a le aduce în acesta lumină și poziție sau pentru că pur și simplu am uitat că le-am menționat.

Întotdeauna vedeam când eram mai profan și mai puțin în temă cu studiul biblic sau religios și participam ca și copil la înmormântări sau alte evenimente prin cimitir,cu ar fi “Luminația” sau ziua morților pe data de 1 noiembrie în zona Ardealului,fiind probabil o sărbătoare preluată din cultul catolic întrucât majoritatea bisericilor ortodoxe din Ardeal au fost greco-catolice.

Și îmi plăcea să mă plimb printre morminte și să citesc ce scrie pe monumentele respective.

Cel mai des era termenul “DORMI în pace”.

Sau la slujbe se tot specifică “adormitul robul/roaba ta”.

Îmi cer scuze pentru tonul “morbid” însă până la urmă acesta este subiectul:))

Și țin minte că discutând in familie la un momentdat anumit aspect de acest gen, întrucât copil fiind aveam și atunci obiceiul să “predic” și să citesc din biblie și sfinții părinți bunicilor.

Iar bunicul,un om de obicei tăcut și la locul lui,care deși nu merge la biserica asculta mereu Sfânta Liturghie la radio sau TV și uneori citește din Biblie, dintr-o dată zice “păi ce să se întâmple, mori și gata dormi somnul de veci nu mai știi nimic”.

Logic eu care mereu am speculat o viață și o existență conștiință după moarte,mai ales că și atunci aveam vise extrem de vi chiar cu persoane decedate,am fost cam șocat de acesta afirmație.

La ceva vreme dau de un pliant lăsat de martorii lui Iehova și logic l-am și devorat.

Văd titlurile lor specifice “ce putem face pentru cei adormiți” sau “există cu adevărat iad” și alte asemenea și citind acele idei susținute de anumite pasaje….

Nu mi-au plăcut deloc,zic nu are cum sa fie așa, și dau și caut pasaje care să-mi confirme că totuși există viață conștientă după moarte.

In capul meu se amestecau și ideile proaspăt asimilate cu ideea generală preluată de la oameni simpli ca bunicul și mormintele unde scrie “dormi în pace” și textele de la slujbele de înmormântare”adormitul robul tău “...

Zic,care sa fie adevărul oare?

Nu-mi plăcea ideea că vom dormi după ce murim,eu speram și sper in continuare la o viață cu adevărat spectaculoasă și reală după părăsiră trupului,la adevărata viață.

Deși eram mereu fascinat de acest subiect,am inceput cu adevărat un studiu mai aprofundat despre asta după moartea tatălui meu.

Însă aici ne ținem strict de doctrina martorilor așa că nu voi devia spre interpretări prea personale ale credințelor mele.

Țin minte tot din acea perioadă citirea la sfânta liturghie a unor evanghelii despre niște învieri făcute de Iisus, printre care cea mai celebra a lui Lazăr și a fiicei lui Iair.

In ambele Iisus menționează că aceștia dorm,deci deși erau morți fizic ei dorm, probabil referință la starea sufletului.

După am văzut că multe pasaje din epistolele pauline, Fapte și celelalte epistole se menționează moartea cuiva ca o “adormire” , uneori se specifică că în Iisus.

N-am să aduc neapărat pasajele aici, întrucât am tot folosit pasaje,și majoritatea le știți,vreau mai degrabă să vedem așa un fir logic.

Probabil voi deschide un topic separat pentru aprofundarea acestei doctrine, însă pe scurt o spun acum.

Deci, potrivit martorilor lui Iehova, toți oamenii care mor încetează să existe conștient,deci vor intra într-un somn indiferent de ce viața au dus.

Dintre aceștia unii vor muri definitiv iar marea majoritate va fi înviată la venirea lui Mesia,pe care ei îl consideră Iisus.

Acesta înviere va fi a tuturor celor drepți și celor nedrepți,cu excepția celor foarte răi, probabil Hitler,Iuda Stalin și Cain.

După această înviere a tuturor,Mesia va domni timp de 1000 de ani din Cer alături de 144000 dintre cei mai drepți.

Lumea va fi guvernată potrivit unui regat ceresc și toți oamenii care au trăit pe pământ vor avea șansa să-l cunoască pe Dumnezeu.

Practic vine Armageddon sau Apocalipsa,se distrug toate sistemele pământești de către Mesia .

Învie toți oamenii,din cei cu probabilil unii vor fi transformați sau răpiți la Cer sau distruși complet.

După 1000 de ani de instructaj de sus făcut tuturor oamenilor,Satan va fi dezlegat din nou și începe lupta finală și testul final, după care Satan este distrus complet și lumea trăiește în acest cer nou și Pamant nou.

Cam așa ar fi schița,dar voi face un topic nou tratând subiectul per ansamblu,cu pasajele aferente
Vechi 04.04.2025, 21:35:44
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
Țin minte tot din acea perioadă citirea la sfânta liturghie a unor evanghelii despre niște învieri făcute de Iisus, printre care cea mai celebra a lui Lazăr și a fiicei lui Iair.

In ambele Iisus menționează că aceștia dorm,deci deși erau morți fizic ei dorm, probabil referință la starea sufletului.
...si mai este si al treilea, fiul vaduvei lui Nain.
In mod special la prima minune savarsita, invierea fiicei lui Iair, Iisus a tinut sa mentioneze tuturor iudeilor care deja ii cantau "prohodul" ca ar fi o greseala, toti se inseala, si ea de fapt doarme.

In mod evident Iisus incerca sa nu-i socheze/bulverseze prea mult. In plus la aceasta inviere El s-a asigurat ca cei prezenti in camera fetei, VOR TINE STRICT PENTRU EI CEEA CE AU VAZUT si nu vor sufla o vorba altora pe motiv ca inca nu a sosit vremea.
Vechi 04.04.2025, 23:16:32
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

În ultimii ani, doctrina eshatologică a martorilor lui Iehova (dacă-i putem spune așa) a fost modificată discret dar interesant ca intenție propagandistică. Dacă zeci de ani martorii au susținut aproape la fel cu adventiștii, cum că soarta finală a celor nemântuiți în raport cu crezurile lor este o înviere urmată de o anihilarea veșnică (cu deosebirea că martorii zic de învierea aceasta nasoală se va petrece după a doua venire a lui Hristos, iar adventiștii spun că după a treia venire), iată ce citim mai nou pe sit-ul lor oficial: "Dumnezeu va readuce la viață miliarde de oameni prin intermediul învierii (Faptele 24:15). Totuși, cei ce refuză, după înviere, să învețe normele divine vor fi distruși pentru totdeauna, fără să mai aibă speranța unei învieri (Revelația 20:14, 15)." (http://www.jw.org/ro/martorii-lui-ie...rii-lui-iehova)

Cum s-ar putea înțelege, corpul de guvernare al martorilor lui Iehova mai oferă o ultimă șansă oricărui om ca după înviere să se înscrie în organizația lor.
Vechi 05.04.2025, 21:12:12
Nietzsche Nietzsche is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2021
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
În ultimii ani, doctrina eshatologică a martorilor lui Iehova (dacă-i putem spune așa) a fost modificată discret dar interesant ca intenție propagandistică. Dacă zeci de ani martorii au susținut aproape la fel cu adventiștii, cum că soarta finală a celor nemântuiți în raport cu crezurile lor este o înviere urmată de o anihilarea veșnică (cu deosebirea că martorii zic de învierea aceasta nasoală se va petrece după a doua venire a lui Hristos, iar adventiștii spun că după a treia venire), iată ce citim mai nou pe sit-ul lor oficial: "Dumnezeu va readuce la viață miliarde de oameni prin intermediul învierii (Faptele 24:15). Totuși, cei ce refuză, după înviere, să învețe normele divine vor fi distruși pentru totdeauna, fără să mai aibă speranța unei învieri (Revelația 20:14, 15)." (http://www.jw.org/ro/martorii-lui-ie...rii-lui-iehova)

Cum s-ar putea înțelege, corpul de guvernare al martorilor lui Iehova mai oferă o ultimă șansă oricărui om ca după înviere să se înscrie în organizația lor.

Corect! Dar hai sa vorbim și de corpul de guvernare al ortodoxilor care ofera și lui Harap Alb credibilitatea de a fi sfânt. Nu sunt deloc caustic, dar asta e realitatea poveștilor uluitoare ce se transmit prin diferite cărți cu tematică ortodoxă. Tendința e veche în ceea ce privește misticismul ortodox, basmele străvechi erau cel puțin limitate dpdv al fantasmagoriei, cel putin ca și transfigurare a fizicalitatii omului. După anul 1800 încep tot felul de basme în care călugării ce se sfințesc ajung la niște harisme ce nici Cristos nu le-a făcut acum 2000 de ani decat sa zicem intr-o anumita masura dupa înviere si aici e de dezbatut, de exemplu, transcederea spatio-temporală a corpului uman dintr-un spațiu temporal în altul. Și nu vorbim de a zbura prin stratosfera ci pur și simplu treceau print-un fel de portal în altul.
Imblanzirea automată a animalelor sălbatice prin simpla prezentă.
Sigur acestea doua pe care le-am expus îmi vin acum în minte dar probabil mai sunt și altele pe care le-am omis. Sau tot felul de povești ce au devenit mitologii.

Ca de exemplu, apostolul Ioan nu a murit ci "hoinareste" prin muntele Athos.
Sau antihristul se va naște dintr-o curva evreiască și va desacraliza al 3-lea temple punându-se pe sine în Sfânta Sfintelor.

Teorii total aberante ce țin doar de superstiții, si nu au nici un fel de conotații ale textelor biblice.
Ca de exemplu cum ca anticristul ar fi de origine evreiască. Total greșit!
Cum ar putea un evreu crescut în tradiția evreilor indiferent cat de curva ar fi fost mă-sa, tot nu ar fi descralizat templul neamului său mai ales ca plang din cauza asta de 2000 de ani. Imposibil si aberant!
Pe deasupra sunt clar pasaje în Biblie unde antihristul este numit asirianul și este comparat cu Antioh Epifanes care se afla exact pe teritoriul unde era fostul imperiu asirian și anume imperiul Seleucid, mai exact Siria și Iraq cu mici părți din Turcia. Aceea e zona din care răsare asa zisul Anticrist având o religie a războiului și care face pace între Israel și tarile ce îl înconjoară gen Egipt, Siria, Turcia, Irak, Arabia. Acela sau mai bine zis Mahdi cucerește Ierusalimul și desacralizeaza templul iudeilor, si prin asta putem înțelege ca oprește sacrificarea și în sfânta Sfintelor pune un Mihrab ce transforma templul într-o moschee și simbol al imam-ului sau mai bine zis al Mahdi-ului. Și prin asta iudeii se revoltă, iar prin această revoltă duce la cea mai mare prigoană a tuturor timpurilor, unde evreii au parte de al doilea holocaust și definitiv.
Eu care sunt ateu am putut sa am o privire obiectiva și realistă asupra anticristului decât ați avut voi în 2000 de ani! Asta ca să vedeți cât de limitați sunteți!
Reply With Quote
Vechi 06.04.2025, 17:58:56
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
Corect! Dar hai sa vorbim și de corpul de guvernare al ortodoxilor care ofera și lui Harap Alb credibilitatea de a fi sfânt. Nu sunt deloc caustic, dar asta e realitatea poveștilor uluitoare ce se transmit prin diferite cărți cu tematică ortodoxă. Tendința e veche în ceea ce privește misticismul ortodox, basmele străvechi erau cel puțin limitate dpdv al fantasmagoriei, cel putin ca și transfigurare a fizicalitatii omului. După anul 1800 încep tot felul de basme în care călugării ce se sfințesc ajung la niște harisme ce nici Cristos nu le-a făcut acum 2000 de ani decat sa zicem intr-o anumita masura dupa înviere si aici e de dezbatut, de exemplu, transcederea spatio-temporală a corpului uman dintr-un spațiu temporal în altul. Și nu vorbim de a zbura prin stratosfera ci pur și simplu treceau print-un fel de portal în altul.
Sigur acestea doua pe care le-am expus îmi vin acum în minte dar probabil mai sunt și altele pe care le-am omis. Sau tot felul de povești ce au devenit mitologii.

Sau antihristul se va naște dintr-o curva evreiască și va desacraliza al 3-lea temple punându-se pe sine în Sfânta Sfintelor.

Teorii total aberante ce țin doar de superstiții, si nu au nici un fel de conotații ale textelor biblice.
Cum ar putea un evreu crescut în tradiția evreilor indiferent cat de curva ar fi fost mă-sa, tot nu ar fi descralizat templul neamului său mai ales ca plang din cauza asta de 2000 de ani. Imposibil si aberant!
Pe deasupra sunt clar pasaje în Biblie unde antihristul este numit asirianul și este comparat cu Antioh Epifanes care se afla exact pe teritoriul unde era fostul imperiu asirian și anume imperiul Seleucid, mai exact Siria și Iraq cu mici părți din Turcia. Aceea e zona din care răsare asa zisul Anticrist având o religie a războiului și care face pace între Israel și tarile ce îl înconjoară gen Egipt, Siria, Turcia, Irak, Arabia. Acela sau mai bine zis Mahdi cucerește Ierusalimul și desacralizeaza templul iudeilor, si prin asta putem înțelege ca oprește sacrificarea și în sfânta Sfintelor pune un Mihrab ce transforma templul într-o moschee și simbol al imam-ului sau mai bine zis al Mahdi-ului. Și prin asta iudeii se revoltă, iar prin această revoltă duce la cea mai mare prigoană a tuturor timpurilor, unde evreii au parte de al doilea holocaust și definitiv.
Eu care sunt ateu am putut sa am o privire obiectiva și realistă asupra anticristului decât ați avut voi în 2000 de ani! Asta ca să vedeți cât de limitați sunteți!
Antihristul a mai fost pe pământ. Hitler fiind unul dintre exemple, dar și alți împărați mai vechi ca Antioh Epifan, Traian și Hadrian. Antioh Epifan al IV-lea fiind cea mai veche caracterizare în legătură cu Antihristul

Reply With Quote
Vechi 06.04.2025, 18:00:11
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul

Cat despre restul lucrurilor, este decizia ta cât vrei sa consideri adevăr sau nu ce se spune in legatura cu Antihristul, dar și despre viețile Sfiintilor Părinți. Dar am o rugăminte: de dragul amabilității, nu ii mai considera pe cei ce nu sunt de o credința cu tine limitați!

Reply With Quote
Răspunde