Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.02.2025, 23:55:52
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

Statisticile recente indică faptul că, în România, se aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente. Astfel, un simplu calcul arată că românii risipesc anual peste 2,5 milioane de tone de alimente. Aceasta înseamnă că fiecare român aruncă, în medie, aproximativ 129 de kilograme de mâncare pe an, echivalentul unei mese pe zi.

Conform acelorași statistici, șase din zece alimente ajung la gunoi din gospodării, trei din zece din industria HORECA, iar unul din zece din sectorul de retail.

Potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană și Națiunile Unite, frigiderul din locuințe reprezintă una dintre sursele principale ale risipei alimentare.

Aruncarea alimentelor înseamnă nu doar risipa produselor respective, ci și a resurselor și energiei folosite pentru producția, transportul și depozitarea lor, având efecte negative pe termen lung asupra planetei.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente....
Studiile arată că între 30 și 50% din mâncarea cumpărată de români este aruncată lunar”...
________

Mi-e greu să cred că doar un aliment din 10 este aruncat de supermarket și doar atât e contribuția industriei la risipă, tot ce nu se vinde ajunge aruncat, chiar dacă ei spun că donează mâncarea. Nu poți dona mâncare expirată decât la firme de ecarisaj(adăposturi câini fără stăpân).

Last edited by Iorest; 22.02.2025 at 00:03:32.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2025, 00:46:12
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

Statisticile recente indică faptul că, în România, se aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente. Astfel, un simplu calcul arată că românii risipesc anual peste 2,5 milioane de tone de alimente. Aceasta înseamnă că fiecare român aruncă, în medie, aproximativ 129 de kilograme de mâncare pe an, echivalentul unei mese pe zi.

Conform acelorași statistici, șase din zece alimente ajung la gunoi din gospodării, trei din zece din industria HORECA, iar unul din zece din sectorul de retail.

Potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană și Națiunile Unite, frigiderul din locuințe reprezintă una dintre sursele principale ale risipei alimentare.

Aruncarea alimentelor înseamnă nu doar risipa produselor respective, ci și a resurselor și energiei folosite pentru producția, transportul și depozitarea lor, având efecte negative pe termen lung asupra planetei.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente....
Studiile arată că între 30 și 50% din mâncarea cumpărată de români este aruncată lunar”...
________

Mi-e greu să cred că doar un aliment din 10 este aruncat de supermarket și doar atât e contribuția industriei la risipă, tot ce nu se vinde ajunge aruncat, chiar dacă ei spun că donează mâncarea. Nu poți dona mâncare expirată decât la firme de ecarisaj(adăposturi câini fără stăpân).
Asta-i o statistica aiurea obtinuta din date poate ... nu false dar eronate, din surse vizuale si imaginatie de natura generala fara sa fie specificat punctual.

Intradevar se arunca foarte multe alimente insa nu atat din casele oamenilor ci din supermarkete si alte centre de distributie si depozitare. De ce , pentru ca urmam cu precizie legislatia UE referitor la data de expirare si evident ca trebuie sa ne conformam.

Lumea la noi nu prea arunca cantitati considerabile. Noi dam la vecini, avem animalute care trebuie sa manance si ele.
Eu unul cand ma vad cu vecini care nu au animale le cer oase, resturi pentru cateii de la tara care de regula in afara de apa si franzela nu pupa altceva.
Vechi 22.02.2025, 01:21:10
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Asta-i o statistica aiurea obtinuta din date poate ... nu false dar eronate, din surse vizuale si imaginatie de natura generala fara sa fie specificat punctual.

Intradevar se arunca foarte multe alimente insa nu atat din casele oamenilor ci din supermarkete si alte centre de distributie si depozitare. De ce , pentru ca urmam cu precizie legislatia UE referitor la data de expirare si evident ca trebuie sa ne conformam.
Asta confirmă de fapt ce am zis eu la începutul boicotului, cumpărăturile compulsive din supermarket te fac să-ți arunci și ultimul ban.
Eu nu cred că directivele cu expirarea sunt de vină, din contră ar trebui schimbat tot cât mai repede de la produsele de la raft, la uleiul de prăjit în fiecare oră, nu la săptămâni, acum văd că tot ce e în vitrine la panificație e viciat tehnologic, are mucegaiuri, rugină, praf și murdărie de pe tăvile pe care s-au copt.

Dacă e și ceva trecut prin ulei e rânced, toate astea le suportă ficatul și stomacul, nu aș recomanda nimănui să se joace cu sănătatea lui că dă după mult mai mulți bani decât o iluzorie economie în goana după chilipiruri.

Citat:
Noi dam la vecini, avem animalute care trebuie sa manance si ele.
Eu unul cand ma vad cu vecini care nu au animale le cer oase, resturi pentru cateii de la tara care de regula in afara de apa si franzela nu pupa altceva.
Păi și hrana aruncată *fără oase, la câini e tot risipă, că se aruncă, singura chestie e că nu mai trece prin procesul de descompunere și generare a unui gaz toxic în punga de gunoi sau la groapa de gunoi, cum se întâmplă cu alimentele care nu sunt compactate și făcute deșeu de grădină.

Românii aruncă mult de sărbători că gătesc având impresia că o să moară de foame sau ca să se laude la oaspeți și tot ce e surplus e gunoi, uneori e cules de oamenii străzii și mai ajunge undeva.

Last edited by Iorest; 22.02.2025 at 01:23:16.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2025, 09:24:33
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Interesant e că și la alegerile din Germania se umblă cu berea și hot-dogul ca stimulent pt votul anticipat, într-o comunitate săracă din Duisburg unde mulți trăiesc din ajutor social și nici nu e prezență la vot.

https://stirileprotv.ro/stiri/actual...sa-voteze.html

Spune în clip că și acolo sunt pensionari care umblă prin gunoaie pentru a culege sticlele reciclabile pt sistemul de retur garanție și se vede mizerie aruncată.
Vechi 23.02.2025, 00:32:28
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Interesant e că și la alegerile din Germania se umblă cu berea și hot-dogul ca stimulent pt votul anticipat, într-o comunitate săracă din Duisburg unde mulți trăiesc din ajutor social și nici nu e prezență la vot.
De ce ar fi altfel in conditiile in care somerii nativi carora le-a expirat ajutorul de somaj din lipsa de munca calificata trec automat pe ajutor social pe motiv de dezintegrare a a economiei si adio locuri bune de munca. Pe de alta parte UEintentionat a fost coplesita de milioane de refugiati din zonele rase de pe fata pamantului si care acum stau linistiti ZECI DE ANI pe ajutorul social considerabil cu cracii in sus la jocuri pe computer cu familia, cu copiii aranjati la scoli, cu sanatate asigurata de stat. Pai prost sa fii sa nu-ti scoti parleala pentru tot ce ai pierdut in zonele devastate, oriunde or fi ele si de care aminteste si Trump.

Citat:
Spune în clip că și acolo sunt pensionari care umblă prin gunoaie pentru a culege sticlele reciclabile pt sistemul de retur garanție și se vede mizerie aruncată.
Bravo lor, este o forma de "mers la sala" mai ales pentru batranii indarjiti care nu se lasa coplesiti de problemele legate de varsta inaintata si continua sa se miste.

Eu cand predau reciclabilele la Kaufland observ ca sunt reprezentate mai toate categoriile de la copii la seniori.

Chiar si asa, schimband impresii cu amicul meu, manager acolo, mi-a confirmat ca numai in jur de 10% din reciclabilele cu garantia de 50 bani sunt returnate...restul intra direct in buzunarele patronilor.

Vechi 23.02.2025, 01:23:23
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
De ce ar fi altfel in conditiile in care somerii nativi carora le-a expirat ajutorul de somaj din lipsa de munca calificata trec automat pe ajutor social pe motiv de dezintegrare a a economiei si adio locuri bune de munca. Pe de alta parte UEintentionat a fost coplesita de milioane de refugiati din zonele rase de pe fata pamantului si care acum stau linistiti ZECI DE ANI pe ajutorul social considerabil cu cracii in sus la jocuri pe computer cu familia, cu copiii aranjati la scoli, cu sanatate asigurata de stat. Pai prost sa fii sa nu-ti scoti parleala pentru tot ce ai pierdut in zonele devastate, oriunde or fi ele si de care aminteste si Trump.
Eu cred că fenomenul cu asistații sociali e de mai mult de 10 ani acolo în Duisburg, dinaintea crizei, nu sunt neapărat imigranți pe șomaj.
Chiar nu văd ce vină are Germania care nici armată nu mai are din al doilea război mondial încoace, pt distrugerile din Orientul mijlociu.
Dacă în Iugoslavia cereau intervenție militară, în Orient nu cred că e vina lor cu nimic.

Citat:
Bravo lor, este o forma de "mers la sala" mai ales pentru batranii indarjiti care nu se lasa coplesiti de problemele legate de varsta inaintata si continua sa se miste.
Eu cand predau reciclabilele la Kaufland observ ca sunt reprezentate mai toate categoriile de la copii la seniori.
Chiar si asa, schimband impresii cu amicul meu, manager acolo, mi-a confirmat ca numai in jur de 10% din reciclabilele cu garantia de 50 bani sunt returnate...restul intra direct in buzunarele patronilor.
Citisem că 55% e rata de retur, cu tot cu ce culeg unii din gunoaie la primele ore, practic lucrezi pt firmele de garanție returnare sau pierzi 0.50 de bani la fiecare reciclabil.
Pe lângă că sunt cozi și se strică des, sau nu recunosc sticle cu semnul de retur pe ele, trebuie să le pui de mai multe ori.
Din nou câștigă supermarketurile că fac tot felul de manevre să nu-ți dea banii repede, la Auchan trebuie să mergi doar la o anumită casă, te trimit de colo colo doar să nu preschimbi în cash bonurile cu art reciclate.

https://r3media.ro/petrisor-peiu-sen...sta-si-dna-ul/

Numai că, dacă tot este abuz, măcar să fie până la capăt: ambalajele se pot recupera doar prin intermediul unor aparate speciale dispuse în interiorul unor mari magazine.

Iar aceste aparate sunt, evident, insuficiente și mai mereu defecte. Motiv pentru care consumatorii români recuperează doar 55% din banii care li se cuvin, restul ambalajelor rămânând nerecuperate.

55%! În primul rând că efectul de salvare a mediului devine aproape insignifiant. În al doilea rând, o firmă privată, având ca acționar cam 20 de multinaționale (jumătate supermarketuri) rămâne cu miliarde de lei în conturi fără a face nimic, doar pentru că oamenii nu pot suporta cozile nesfârșite sau sutele de „defecțiuni” pe an ale acestor mașini!
Vechi 23.02.2025, 04:05:39
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Chiar nu văd ce vină are Germania care nici armată nu mai are

Citisem că 55% e rata de retur,

Pai iar le separi ca la jocul de carti. Nu uita de termenul "Occidentul Colectiv" care reflecta perfect unitatea lor. Nici macar nu zic a noastra, am vrea noi..., ci a lor. Este mai mult decat evident.
Revenind, "Primavara araba" le apartine in totalitate este a lor a tuturor in mod colectiv.
Nu vorbeam de refugiati someri( aia sunt ceilalti nepasatori care doar fac paguba in buget, desi nimanui nu-i pasa) ci de nemti someri si mai tarziu din lipsa de locuri de munca decente trecuti la asistati social, evident , la alt nivel de indemnizatii, nu ca la noi. Iar situatia se inrautateste.

Cei 55% s-ar putea sa reflecte media pe tara, dar iti spun sigur ca exista enclave unde supermaketele raman cu foarte multi bani din aceste garantii eco.
La tara la mine vanzatoarea de la magazinul satesc ii trimite la plimbare pe cei care vin cu saci. Ii repede pe amarati de nu se vad. Cica, duceti-va la Kaufland, Lidl, samd in orasul K si le predati acolo.
Desi este obligata prin lege sa le returneze garantia , nu o face decat sporadic, cateva sticle acolo si gata, ca cica n-are loc de depozitare... barbi, plus esti obligat sa cheltui banii la ea unde preturile prezinta un adaos substantial fata de oras.
Răspunde

Tags
curente, evenimente, interpetari, opinii