Citat:
În prealabil postat de Iorest
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
Statisticile recente indică faptul că, în România, se aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente. Astfel, un simplu calcul arată că românii risipesc anual peste 2,5 milioane de tone de alimente. Aceasta înseamnă că fiecare român aruncă, în medie, aproximativ 129 de kilograme de mâncare pe an, echivalentul unei mese pe zi.
Conform acelorași statistici, șase din zece alimente ajung la gunoi din gospodării, trei din zece din industria HORECA, iar unul din zece din sectorul de retail.
Potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană și Națiunile Unite, frigiderul din locuințe reprezintă una dintre sursele principale ale risipei alimentare.
Aruncarea alimentelor înseamnă nu doar risipa produselor respective, ci și a resurselor și energiei folosite pentru producția, transportul și depozitarea lor, având efecte negative pe termen lung asupra planetei.
„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente....
Studiile arată că între 30 și 50% din mâncarea cumpărată de români este aruncată lunar”...
________
Mi-e greu să cred că doar un aliment din 10 este aruncat de supermarket și doar atât e contribuția industriei la risipă, tot ce nu se vinde ajunge aruncat, chiar dacă ei spun că donează mâncarea. Nu poți dona mâncare expirată decât la firme de ecarisaj(adăposturi câini fără stăpân).
|
Asta-i o statistica aiurea obtinuta din date poate ... nu false dar eronate, din surse vizuale si imaginatie de natura generala fara sa fie specificat punctual.
Intradevar se arunca foarte multe alimente insa nu atat din casele oamenilor ci din supermarkete si alte centre de distributie si depozitare. De ce , pentru ca urmam cu precizie legislatia UE referitor la data de expirare si evident ca trebuie sa ne conformam.
Lumea la noi nu prea arunca cantitati considerabile. Noi dam la vecini, avem animalute care trebuie sa manance si ele.
Eu unul cand ma vad cu vecini care nu au animale le cer oase, resturi pentru cateii de la tara care de regula in afara de apa si franzela nu pupa altceva.