Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.03.2025, 08:08:37
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Totuși să duc subiectul până la capăt, dacă tot l-am inceput și ajuns până aici, așa că vom intra și în Noul Testament, întrucât am menționat doar pasajele referitoare la Iisus cu privire la izgonire “afaceriștilor” din Templu și menționarea distrugeri totale ale acestuia,plus versetul de început al lui Pavel.

Dinamica înțelegerii naturii Templului și a Casei Lui Dumnezeu se modifică radical în Noul Testament și tranziția de la firul pe care l-am văzut întâmplându-se ia o direcție mult mai diferită.

Acuma mie sincer nu-mi prea place cum se leagă lucrurile, întrucât păstrând doar firul vechiului testament am ajuns sa mențin o logică și o cursivitate între ele.

Și ca să tes aici o interpretare, poate acestea idei există deja, dacă știți asemenea texte care tratează acest subiect vă rog să-mi recomandați, însă așa la rece aș deduce următoarele, dacă ar fi să o fac prin intermediul noului testament, deși nu voi spune că fac parte neapărat din ce cred.

Momentan merg aproximativ pe firul vechiului testament și cel expus până acum în postările anterioare din topic.

Deci așa pe scurt, odată cu venirea lui Hristos,care a spus următoarele:

Ioan 2:19-21 EDC100
[19] Drept răspuns, Isus le-a zis: „Stricați templul acesta, și în trei zile îl voi ridica!” [20] Iudeii au zis: „Au trebuit patruzeci și șase de ani ca să se zidească Templul acesta, și Tu îl vei ridica în trei zile?” [21] Dar El le vorbea despre templul trupului Său.

Practic și-a numit trupul său Templu, însă iudei au înțeles că el se referă chiar la Templul lui Dumnezeu.

Însă o legătură între cele două trebuie sa existe, întrucât luând în considerare că El este Dumnezeu întrupat, potrivit noului testament,automat acel Templu nu își mai avea rostul,din momentul ce Dumnezeu a venit pe Pământ.

Totuși câteva legături pot să le văd în Apocalipsă, însă până a ajunge acolo trebuie să mai găsesc câteva mai directe.

In Apocalipsa vedem așa:

Apocalipsa 11:19 EDC100
[19] Și Templul lui Dumnezeu, care este în cer, a fost deschis și s-a văzut chivotul legământului Său, în Templul Său. Și au fost fulgere, glasuri, tunete, un cutremur de pământ și o grindină mare.

Deci observăm că Templul lui Dumnezeu este acum in cer și la fel și chivotul,care era desigur în templu pe Pamant.

Deci putem deduce că atunci când Templul a fost distrus fizic, adică ultima dată în anul 70, acestea au fost “mutate” în Cer.

Totuși un alt pasaj spune așa:

Apocalipsa 21:22 EDC100
[22] În cetate n-am văzut niciun Templu, pentru că Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, și Mielul sunt Templul ei.

Un pasaj interesant,dar se cam contrazice, aparent cu celelalte prezente in Apocalipsă,dar poate oferi și niște legături cu alte pasaje care întăresc faptul că Mielul, adică Iisus este Templul.

Însă Pavel o duce, așa cum știe el mai bine într-o direcție…

1 Corinteni 3:16 EDC100
[16] Nu știți că voi sunteți Templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?

Nu aș îndrăzni să spun că putem fi comparați cu Templul,sau Casa lui Dumnezeu construită pe pământ și nici măcar cu trupul lui Hristos asemuit cu Templul .

Dar Pavel insistă mai departe cu această ideea:

1 Corinteni 6:19 EDC100
[19] Nu știți că trupul vostru este templul Duhului Sfânt, care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri?

Și mai departe,de data asta cu citate din Tora.

2 Corinteni 6:16 EDC100
[16] Cum se împacă Templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi suntem Templul Dumnezeului celui viu, cum a zis Dumnezeu: „Eu voi locui și voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, și ei vor fi poporul Meu.”

Mda,nu mă “cert” iarăși cu Pavel, însă par cam deplasate comparațiile între Casa lui Dumnezeu și Templul unic de pământ al lui Dumnezeu cu trupul nostru.

Poate a dorit și el sa dea alte nuanțe așa cum a făcut Iisus comparația cu trupul său.

Putem oarecum deduce că imediat după înălțarea lui Hristos la cer,nu a mai fost nevoie de un templu fizic pe pământ,iar acesta a fost înlocuit de Biserică?

Să vedem:

Efeseni 2:19-21 EDC100
[19] Așadar, voi nu mai sunteți nici străini, nici oaspeți ai casei, ci sunteți împreună-cetățeni cu sfinții, oameni din casa lui Dumnezeu, [20] fiind zidiți pe temelia apostolilor și a prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos. [21] În El toată clădirea, bine închegată, crește ca să fie un Templu sfânt în Domnul.

Sună bine, așa ca o invitație la ospățul unui banchet in care ți se oferă așa din plin totul într-un mod gratuit.

Eu rămân totuși pe filieră clasică a Torei, fiindcă acolo totul se leagă și este demonstrat chiar și istoric.

Însă mereu îmi place să fiu obiect și să ofere și variantele care nu-mi convin sau nu le găsesc credibile sau corecte.