Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.06.2025, 08:04:32
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
Prietene eu am în curte 15 pisici și zece câini, luați/ate de pe străzi abandonati/e. Și ce sa fac sa urmez sfatul unchiasului ortodox sa le las de capul lor? Ca asa sunt cele sălbatice? Voi chiar nu aveți pic de demnitate frate? Pe bune, chiar așa sunt ortodocșii fără pic de milă față de creația lui Dumnezeu? Sa fiți voi bine ca restul nu contează! Sa băgați în voi carne și lactate iar animale ce nu au fost tranșate sa se descurce. Mi-e sila de voi, cum ar putea un zeu sa fie cu voi, e imposibil! Afla ca eu nu renunț la a salva animale, am chiar un măgăruș salvat care mi-a făcut viata mai frumoasa decât toți oamenii pe care i-am cunoscut pana acum. Sa va dea Dumnezeu după inimă, asa ca să fiu în ton cu credința voastră! Amin.
Dragă Nietzsche, nu găsesc o contradicție între iubirea ta de animale și cea a Sfântului Serafim de Sarov, însă acolo era vorba de animale sălbatice, în vreme ce tu ajuți animale domestice. În timp ce binele primelor înseamnă să fie ajutate/lăsate să-și ducă viața în sălbăticie, cele din urmă sunt dependente de noi – creștinește este să le oferim cel puțin hrană și adăpost.

Dar chestinea raporturilor om-animal domestic este una mai complexă, mai ales în zilele noastre, iar echilibrul uneori nu e ușor de aflat. Și asta din cauză că lăuntric suntem dezechilibrați. Unii "iubesc" animalele în detrimentul oamenilor, mizantropia făcându-i să-i respingă pe cei din urmă, ori să prefere compania unui animal uneori ca substitut pentru copiii pe care nu se pot decide să-i facă și crească, pentru că cel animalul se mulțumește cu mult mai puțin.

Nu te pripi în a te dezgusta de oameni – ești și tu unul dintre ei, cu bune și cu rele – sau de creștini la modul general, chiar dacă noi de multe ori nu ne ridicăm la nivelul principiilor pe care le clamăm, între care mila, blândețea ori iubirea.

Biblia ne învață că pe om l-a lăsat Dumnezeu stăpân peste animale. Dar dacă Dumnezeu este stăpân peste noi și peste toată Creația, atunci omul trebuie să învețe de la El cum să stăpânească – să fie ca un părinte iubitor pentru cele care-i sunt supuse. Cu milă, cu dragoste, cu atenție, chiar comunicare. În conformitate cu realitatea lucrurilor, însă, adică tratând animalul ca pe animal, nu umanizându-l.
Vechi 29.06.2025, 12:22:09
Adr.iu91's Avatar
Adr.iu91 Adr.iu91 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.03.2021
Locație: Constanta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andrew Vezi mesajul
Nu este normal sa tinem animale, mai ales rivale între ele ca specie (câini plus pisici) în același perimetru și intr-un perimetru micuț. Singurul caz în care câinele și pisica se pot înțelege sunt dacă au crescut împreună sau scenarii oricum rarisime în care nu au fost crescute împreună, dar se înțeleg.
De aia e bine sa ai la curte animale. La bloc e cam greu si locul mic, nu este spatiu de aventurare prea mult pentru caini, pisici, etc.
Vechi 29.06.2025, 12:25:15
Adr.iu91's Avatar
Adr.iu91 Adr.iu91 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.03.2021
Locație: Constanta
Implicit

Citat:
Prietene eu am în curte 15 pisici și zece câini, luați/ate de pe străzi abandonati/e. Și ce sa fac sa urmez sfatul unchiasului ortodox sa le las de capul lor? Ca asa sunt cele sălbatice? Voi chiar nu aveți pic de demnitate frate? Pe bune, chiar așa sunt ortodocșii fără pic de milă față de creația lui Dumnezeu? Sa fiți voi bine ca restul nu contează! Sa băgați în voi carne și lactate iar animale ce nu au fost tranșate sa se descurce. Mi-e sila de voi, cum ar putea un zeu sa fie cu voi, e imposibil! Afla ca eu nu renunț la a salva animale, am chiar un măgăruș salvat care mi-a făcut viata mai frumoasa decât toți oamenii pe care i-am cunoscut pana acum. Sa va dea Dumnezeu după inimă, asa ca să fiu în ton cu credința voastră! Amin.
E bine ca ai grija de animale, nimeni nu contesta asta. Este vorba de idolatrie aici, cand dai mai multa iubire animalului fata de oameni. Iisus Hristos nu s-a intrupat si in animale, ci in om. De asta se spune ca in Rai doar oamenii vor intra, si ca animalele nu au Rai, de aici noi trebuie sa avem grija de animale sa le oferim totul sa se simta ca in Rai, pentru ca ele nu au Rai, dar sa nu ajungem la idolatrie sa spunem "decat sa ma insor sa fac copii, mai bine imi iau un catel acasa si acesta va fi copilul meu".

P.S: mie imi plac cainii, pisicile, sa am grija, pasarile domestice :))))). Cam fugaream pasarile prin curte cand eram copil :)))))) ...si cand ma uit la americani ce bine au grija de gaini, gainile alea veneau singure la stapan, sa fie mangaiate, la mine toate fugeau de mine. E si aici o tehnica de dresaj. Gainile sunt ca femeile pe interes, trebuie sa le dai de mancare, ca altfel nu te vor place hahaha :))) (sper ca nu am fost dur aici, dar e o realitate) haha :))

Last edited by Adr.iu91; 29.06.2025 at 12:28:21.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2025, 15:18:24
Nietzsche Nietzsche is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2021
Implicit

Ok. Am citit cam toate opiniile voastre, nu sunt de-acord cu ele. În primul rând eu ma plimb foarte mult prin țară și prin Europa dar mai puțin. Pe orice drum național și european pe care am fost am văzut cel puțin 3,4 animale călcate de masini zilnic, incluzând și animale sălbatice. (Apropo domnule Cozia ați fost vreodată in Instambul că l-ati dat exemplu? Știți câte pisici mor zilnic călcate de masini în Istanbul? Enorm de multe, recomand sa va documentați!)
Eu chiar ma plimb mai mereu încât părinții mei se plâng ca ne vedem foarte rar, cam la 4~5 luni, iar cazurile animalelor moarte văzute de mine întra la ordinul zecilor de mii. Ma plimb foarte mult ci bicicleta prin pădure și pot spune că relativ cunosc cam toate pădurile din România, am fost inclusiv în pădurile din jurul Bucureștiului deși eu locuiesc in banat, și cazurile puilor abandonați de creștini prin păduri este incredibil și fenomenal de mare. Adică cruzimea pe care o are omul fata de niște ființe nevinovate și lipsite de apărare este infioratoare! Ce am putut sa salvez am salvat, majuritatea puiutilor ii gaseam morti prin padure, dar am avut și multe cazuri de pui de pisică și căței cu panleucopenie respectiv parvoviroza ce nu au put sa facă fata virusului fiind mult prea mici pentru a lupta cu boala. Toate aceste animalute duse la veterinar, cu tratamente costisitoare mi-au murit în brate deshidradati, având diaree și în unele cazuri scuipând sânge. M-au încercat multe sentimente de-a lungul timpului, de tristețe, disperare, neputință și o ura imensa față de om. Omul este cea mai crudă, haină și violenta specie de pe acest pământ. Să iubesc asa ceva? Niciodată!
Și ma bucur enorm de mult ca suntem în faza reducerii populației mondiale, cu cât mai puțini cu atât mai bine! Am informații în acest scop din surse sigure de top ca suntem în ultimii pași de reducere a parazitilor! Sa nu va mire războiul și foametea ce va veni după, asa o sa fiți și voi în situația acestor suflete nevinovate care suferă și mor neputincioase la picioarele voastre.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2025, 15:48:54
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Nietzsche, omul pe care îl urăști tu din pricina nepăsării sau chiar a cruzimii lui față de animale nu este creștin – chiar dacă în virtutea inerției sociale își atribuie acest nume. Este, din contră, omul care nu lucrează la asemănarea sa cu Hristos și, ca atare, are o inimă rece, nemiloasă, bolnavă. Cel care Îl iubește sau măcar Îl ascultă pe Dumnezeu nu poate să nu iubească, ori măcar să respecte ceea ce Acesta a creat, și nu din vreun capriciu, ci din iubire.

Dumnezeu nu îl iubește doar pe om, chiar dacă pe acesta îl prețuiește cel mai mult, ci și toate făpturile, căci sunt ale Lui și sunt nevinovate, fără păcat.

Culmea este că pentru om, care nu L-a ascultat și s-a făcut vinovat față de El, Și-a dat viața ca să-l mântuiască, să-l scoată din moarte. Ei bine, într-un fel e de înțeles că poți iubi animalele (e mai ușor) – care sunt incapabile de vreun rău – și nu poți iubi omul: pe acesta trebuie mai întâi să îl poți ierta.
Vechi 29.06.2025, 16:10:49
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andrew Vezi mesajul
Singurul caz în care câinele și pisica se pot înțelege sunt dacă au crescut împreună sau scenarii oricum rarisime în care nu au fost crescute împreună, dar se înțeleg.
Pisicile se pot înțelege foarte bine cu câinii și pot, de asemenea, învăța cu ușurință să nu se atingă de păsările de curte. Omul e factorul-cheie al acestei înțelegeri, dar de multe ori capacitatea de înțelegere și comunicare a animalelor noi o subestimăm, având prejudecata superiorității absolute față de ele. Dacă, însă, ajungi să le cunoști, vei vedea că sunt foarte atente și capabile să înțeleagă multe.

Atunci când, la țară, mama a scos puișori de găină de la incubator, pisica mea a fost foarte incitată, curioasă, gata să se repeadă asupra lor. Am luat unul în mâini, i l-am prezentat fără să o las să-l atingă și i-am explicat că... e de-al nostru. N-a fost nevoie de mai mult, păsările domestice n-au mai interesat-o de atunci. În ce privește relația dintre pisici și câini, la fel, a fost nevoie doar să le fac cunoștință, după care s-au comportat ca membri ai aceleași familii.
Vechi 29.06.2025, 16:57:04
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Omul e factorul-cheie al acestei înțelegeri, dar de multe ori capacitatea de înțelegere și comunicare a animalelor noi o subestimăm, având prejudecata superiorității absolute față de ele. Dacă, însă, ajungi să le cunoști, vei vedea că sunt foarte atente și capabile să înțeleagă multe.

Si exemplele sunt nenumărate. Sunt câini care pot preveni crizele de epilepsie cu 2 minute înainte, sunt pisici care recunosc ce parte a organismului suferă de boală. Una din pisicile salvate, e atât de inteligenta încât înțelege vreo 15 cuvinte la perfecție, inclusiv ne ajută la adunarea iepurilor în adăpost:))
Eu nu aș putea să trăiesc fără animale, fără compania lor la asta mă refer nu la consum.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2025, 17:22:06
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
Omul este cea mai crudă, haină și violenta specie de pe acest pământ. Să iubesc asa ceva? Niciodată!
Și ma bucur enorm de mult ca suntem în faza reducerii populației mondiale, cu cât mai puțini cu atât mai bine! Am informații în acest scop din surse sigure de top ca suntem în ultimii pași de reducere a parazitilor! Sa nu va mire războiul și foametea ce va veni după, asa o sa fiți și voi în situația acestor suflete nevinovate care suferă și mor neputincioase la picioarele voastre.
E tare ultimul pasaj recunosc, doar că păpușarii care se închină răului văd oamenii ca pe niște paraziți, despre război nu știe nimeni când va începe, altfel nu ar fi informație secretă, pur și simplu începe neanunțat.

Nu ai de unde să știi cine va pieri într-un posibil război planetar, contează mai puțin dacă ai buncăr sau alte adăposturi că nu va sta nimeni subteran non-stop la un moment dat va ieși să ia aer.

Bine că ai menționat de paraziți și infecții, o tânără a murit chiar în Banat de leptospiroză, tot așa lua animalele în brațe și se juca cu ele

Cazul fetiței de 12 ani, moartă de leptospiroză, o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Părinții acuză o eroare medicală. Cum justifică medicii decesul

https://www.libertatea.ro/stiri/cazu...ecesul-5009823
Vechi 29.06.2025, 17:26:10
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Pisicile se pot înțelege foarte bine cu câinii și pot, de asemenea, învăța cu ușurință să nu se atingă de păsările de curte. Omul e factorul-cheie al acestei înțelegeri, dar de multe ori capacitatea de înțelegere și comunicare a animalelor noi o subestimăm, având prejudecata superiorității absolute față de ele. Dacă, însă, ajungi să le cunoști, vei vedea că sunt foarte atente și capabile să înțeleagă multe.

Atunci când, la țară, mama a scos puișori de găină de la incubator, pisica mea a fost foarte incitată, curioasă, gata să se repeadă asupra lor. Am luat unul în mâini, i l-am prezentat fără să o las să-l atingă și i-am explicat că... e de-al nostru. N-a fost nevoie de mai mult, păsările domestice n-au mai interesat-o de atunci. În ce privește relația dintre pisici și câini, la fel, a fost nevoie doar să le fac cunoștință, după care s-au comportat ca membri ai aceleași familii.
Sunt mii de specii inclusiv tarantule, șerpi, șopârle, amfibii, lumea nu cred că iubește cu adevărat animalele ci doar ce li se pare lor prietenos, blănos, catifelat, gingaș șamd, n-am văzut pe nimeni să iubească rinocerii, porcii mistreți, jaguarii șamd.

Deci asta cu iubitorii de animale e de fapt o altă gogoriță, realist vorbind nu am văzut niciun medic veterinar să exagereze în direcția asta și ei au școală grea.

Oricum în lanțul lor trofic dacă aplicăm treaba cu omul e cel mai crud animal, animalul mai slab e distrus de cel mai puternic, deci care e cruzimea aici, să urâm lupii, urșii, râșii, uliul, rechinii șamd că vânează animale mai slabe ?

Last edited by Iorest; 29.06.2025 at 17:30:25.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2025, 17:30:26
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
E tare ultimul pasaj recunosc, doar că păpușarii care se închină răului văd oamenii ca pe niște paraziți, despre război nu știe nimeni când va începe, altfel nu ar fi informație secretă, pur și simplu începe neanunțat.

Nu ai de unde să știi cine va pieri într-un posibil război planetar, contează mai puțin dacă ai buncăr sau alte adăposturi că nu va sta nimeni subteran non-stop la un moment dat va ieși să ia aer.
Mai studiază! După 20~25 de zile poți ieși la suprafață fără probleme:) Și în 3 luni vremea revine în parametri normali:) E un război controlat nu-ti face probleme, doar orașele mari vor suferi:)))
Reply With Quote
Răspunde