Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.06.2025, 18:07:55
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Într-adevăr, compania animalelor poate fi foarte binefăcătoare. Dacă unii văd în animalul de companie un obstacol între om și Dumnezeu – și poate fi adevărat, dar și un om poate fi acel obstacol, dacă este idolatrizat –, eu îl resimt tot mai mult ca pe o altă modalitate de apropiere/cunoaștere a Lui.

Despre motanul lui, un părinte duhovnicesc spunea: "El este desăvârșit". Cuvântul ăsta putea însemna mai multe lucruri: și că pisica este un animal perfect, și că este fără păcat, dar și că – spre deosebire de om, care are de parcurs un drum lung până la desăvârșire – animalul este deja acolo, neavând un parcurs lăuntric de realizat.

Deși am avut mereu pisici, cred că în ultimii ani am aprofundat mai mult relația cu ele, îndeosebi cu o siameză (acum bătrână și înțeleaptă), care pot spune că mi-a devenit maestru spiritual, pentru că, modestă și fără să mă dădăcească, m-a învățat multe chestiuni despre viața spirituală, mai ales despre liniștire și menținerea ei. Spre exemplu, dacă ați văzut cum sunt capabile pisicile să se deplaseze, imperturbabile, pe muchia unui gard, în vreme ce jos câinii latră înnebuniți. Liniștea cu care continuă să moțăie în pofida zgomotelor – de picamer, elicopter ori dulău – din jur, m-a ajutat să fac și eu asemenea, într-o oarecare măsură: ce nu mă privește nici nu mă deranjează.

De asemenea, contemplativitatea, capacitatea ei de a privi cu orele pe fereastră ori în spațiul din jur, ori privirea liniștită ațintită asupra mea, pe care i-o surprind când mă trezesc din somn, precum și ritualul de tors și frământat pe care îl execută cu religiozitate la trezire și la culcare – rugăciuni fără cuvinte, la care asceții lucrează o viață ca să ajungă – mă fac să mă gândesc că este o ființă, dacă nu profund spirituală în sens uman, cel puțin într-o deplină armonie și comunicare profundă cu Creatorul tuturor, atât al lor, cât și al nostru. Pentru cuvintele rugăciunilor, de altfel, pare a avea o receptivitate deosebită, căci pare să mă acompanieze în felul ei, torcând.

Între doi oameni care se înțeleg foarte bine este de ajuns un schimb de priviri, cuvintele fiind de prisos, ori putând fi chiar greșit interpretate, comunicarea cu ea este dincolo (sau înainte) de cuvinte și, ca atare, desăvârșită; sau aproape, pentru că nu întotdeauna reușește să-mi transmită din priviri sau din inflexiunile mieunatului că nu-i mai place ficatul de pasăre, în schimb o bucățică de pește ar face-o fericită. Dincolo de asta, însă, o privire aruncată printre gene într-unul din nu puținele momente de odihnă înseamnă: "Simpla ta prezență aici mă bucură". Nu-i nevoie de mai mult.

Ființe fără timp, a cărui trecere nu par să o perceapă, te pot ajuta să accesezi, dacă te lași molipsit de ritmul lor, acea zonă atemporală de dinainte și dincolo de lumea trecătoare.

Cred că acea tâlcuire a Sf. Vasile cel Mare la versetele din Geneza prin care Dumnezeu îl îndeamnă pe Adam ca prin toate făpturile din Rai să urce către El, gustând din ele Viața cea adevărată, se potrivește și aici, căci pe Dumnezeu mai bine Îl poți cunoaște din relația cu o făptură vie a Lui decât din tratate de teologie.
Vechi 29.06.2025, 18:12:36
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Nu-i problemă,ce mai rămâne după apocalipsa nucleara îi rezolvă Elohimii sau așa numitul Mesia promis pentru recuperarea "aleșilor".

Deci distrugerea este prevăzută chiar și în planul teologic creștin,in toate religiile, toate sistemele oculte,esoterice etc.

Practic încă din alungarea lui Lucifer și imediat după el omul plasat în acest sistem închis am fost condamnați.

Din moment ce te naști in "păcat" și condamnat ai stigmatul pierzării pe tine,nu ești niciodată liber aici.

Chiar și salvarea sau mântuirea este doar o altă formă de subjugare.

Practic cel ce te eliberează te condamna unei "fericiri" eterne însă sub forma de sclavie.

Sau veșnică variantă de foc etern, anihilare sau știu eu ce alte forme de tortură imaginate de "programatorii" acestei lumi.

Soluția?

Loading.....
Vechi 29.06.2025, 18:21:02
Nietzsche Nietzsche is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2021
Implicit

Hihihihhihhihihihihi
tövbe tövbe
Reply With Quote
Vechi 29.06.2025, 18:29:33
Nietzsche Nietzsche is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2021
Implicit

@Cristian R sa-ti dea Dumnezeu sănătate, Acela în care crezi tu, căci tu iubești animalele și ai suflet bun. Ma bucur ca ti-am citi sufletul și am descoperit aurul filosofilor. Noi avem o zicală : "un om bun se observa după cum se comporta cu orice ființă ce îl înconjoară!".
Reply With Quote
Vechi 29.06.2025, 22:29:11
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Nu-i problemă,ce mai rămâne după apocalipsa nucleara îi rezolvă Elohimii sau așa numitul Mesia promis pentru recuperarea "aleșilor".
Este exclus ca razboaiele sa se transforme in apocalipse, Pur si simplu superbogatii care sunt, cum ar veni, cu degetele pe butoanele rosii nu vor accepta un asemenea final imaginat doar de amarati, saraci, umilitii si obiditii lumii. Spun cum ar veni, deoarece ei( priviti la Trump) sunt prea ocupati sa se simta bine cu familiile lor, copiii, nepotii carora le pregatesc incontinuu, pe sute de ani, un viitor fara griji materiale, cu alimentatie/ferme bio, apa si aer curat, inconjurati de arta si cultura, herghelii de cai, vile uriase, multe dintre ele cu nisipuri albe de coral si apa turquise pentru scufundari si snokeling.
Tu chiar asa de naiv poti sa fi, ca in virtutea unui plan imaginar, sa-i crezi asa de descreierati incat sa-si tai craca de sub picioare, numai pentru ca asa scrie in nise documente plasate "la intamplare" de filistinieni in pesteri in evul mediu? Ti-as spune mai detaliat cu simt ei dar vorba lui Alaric, dau in expresii porcoase.

Citat:
Deci distrugerea este prevăzută chiar și în planul teologic creștin,in toate religiile, toate sistemele oculte,esoterice etc.

Practic încă din alungarea lui Lucifer și imediat după el omul plasat în acest sistem închis am fost condamnați.
Din nou distrugerea este prevzuta in mod strict hibrid, in veci de neinteles pentru amarati, Priviti cum nu numai ca cei 99% n-au inteles nimic din capsarile in serie care paradoxal continua, dar si persista in a crede ca tot "efortul" a fost spre binele lor. Vorba ta, solutia? Loading...

Citat:
Din moment ce te naști in "păcat" și condamnat ai stigmatul pierzării pe tine,nu ești niciodată liber aici.
Cum sa nu fii liber aici.

Planeta noastra este cea mai desavarsita, superba, misterioasa, plina de incercari si impliniri sufletesti si minunatii, un adevarat Eden pamanesc din tot ce-i documentat despre Univers.

Tot ce trebuie sa facem este sa urmam Legile Universale lasate de Dumnezeu pe Pamant si sa invatam de la Hristos si minunile Sale metodologia creerii prin IRATIONAL a Paradisul pe pamant.

El a invins, EL a putut! Ca urmare putem si noi, insa trebuie sa ii slijim NUMAI LUI nu si Mamonei. Aici este secretul!

Citat:
Chiar și salvarea sau mântuirea este doar o altă formă de subjugare.

Practic cel ce te eliberează te condamna unei "fericiri" eterne însă sub forma de sclavie.
asta depinde strict de fiecare si de perceptia lui despre fericire si conceptul de eliberare.

Citat:
Sau veșnică variantă de foc etern, anihilare sau știu eu ce alte forme de tortură imaginate de "programatorii" acestei lumi.

Soluția?

Loading.....
Din nou, dupa cum vezi pe net la Monaco cand coboara din Lamborghiniuri si RolsRoyceuri cat de mult le pasa miliardarilor de aceste variante. Priveste un pic nunta din povesti a lui Bezos ACUM in desfasurare la Venetia si priveste cu atentie "fauna" invitata. Observa-i!

Ii vezi cat de putin ingrijorati sunt ca cica ar trebui sa apese pe butoane rosii?:)) Ei, Stapanii BANILOR nici nu concep asa ceva, sa piara in focuri alaturi de saraci. Ei miliardarii sa aibe aceeasi soarta cu oamenii strazii? What???... Are you kidding me?
Mai gandeste-te cine dintre cei 100 milioane de superbogatii lumii vor acceprta o asemenea injosire. Din nou cand citesti aceste randuri priveste pe mut fastul nuntii venetiene.

Last edited by cozia; 29.06.2025 at 22:40:48.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2025, 23:07:29
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Din nou distrugerea este prevzuta in mod strict hibrid, in veci de neinteles pentru amarati, Priviti cum nu numai ca cei 99% n-au inteles nimic din capsarile in serie care paradoxal continua, dar si persista in a crede ca tot "efortul" a fost spre binele lor. Vorba ta, solutia?
Strict referitor la cele 2 puncte: cei care s-au capsat sau erau niște înverșunați ai pușcăriei bio-sanitare nu erau deloc amărâți,
Majoritatea erau niște nenorociți cu ifose, purtați prin școli și străinătățuri, cu salarii cel puțin medii sau peste medie, provenind din medii de oameni înstăriți, unii nici nu lucrau de la birou, ci din fața unui laptop, deci vorbim de niște îndobitociți de digi, euronews, antena 3 și care ascultă ca de Dumnezeu de narativele din presa securității, pe care nu le chestionează deloc.

Culmea e că se aude că și unii din servicii și structuri, au sărit rândul ca să ajungă în față la capsare ei și familiile lor, sau așa spunea Nașultv, asta e foarte grav raportat la capacitatea de analiză obiectivă a informațiilor, la care te-ai aștepta de la ei.

Iar revenind la război, nu știu dacă va fi apocalipsă nucleară nu la asta m-am referit, s-ar putea să fie război în Europa atât și aici să fie un teren de bătaie cu măcel, cu rachete tactice mai slabe decât cele nucleare dar suficiente cât să radă jumătate de județ, cu trupe care trec la sol și iau la rând localitățile.

România e mult mai mică decât Ukraina și ar putea fi străbătută ușor.

Last edited by Iorest; 29.06.2025 at 23:09:32.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2025, 23:32:43
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Deși am avut mereu pisici, cred că în ultimii ani am aprofundat mai mult relația cu ele, îndeosebi cu o siameză (acum bătrână și înțeleaptă), care pot spune că mi-a devenit maestru spiritual, pentru că, modestă și fără să mă dădăcească, m-a învățat multe chestiuni despre viața spirituală, mai ales despre liniștire și menținerea ei. Spre exemplu, dacă ați văzut cum sunt capabile pisicile să se deplaseze, imperturbabile, pe muchia unui gard, în vreme ce jos câinii latră înnebuniți. Liniștea cu care continuă să moțăie în pofida zgomotelor – de picamer, elicopter ori dulău – din jur, m-a ajutat să fac și eu asemenea, într-o oarecare măsură: ce nu mă privește nici nu mă deranjează.
Mi se pare cel mai prost animal pisica, caz concret: mașină venind noaptea -faruri aprinse, pisica simte și vibrația de la sol și sare ca proasta în fața mașinii de pe marginea drumului, fără să fie periclitată sau urmărită.

Evident că a nimerit fix sub roți, bufnitură, a mai mișcat puțin din cap, după care amorțeală, ochii holbați și firișoarele de sânge care se preling din gură.

Nu cred că există un animal mai tâmpit care să creadă că ajunge înaintea mașinii pe partea cealaltă, sau să se ia la întrecere cu un utilaj de câteva tone, mașina avea un 60-70 la oră, am văzut de pe margine toată scena.

Iarăși vara când sunt în călduri sunt în stare să-și dea răni mortale cu ghearele, se înfoaie ca niște electrocutate și trezesc tot cartierul, uneori se amenință de la 5-7 metri.
Vechi 30.06.2025, 08:27:01
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Inteligența pisicii (ca și a câinelui, chiar dacă dezvoltă competențe foarte diferite) este comparabilă cu a unui copil de cca 2 ani. S-ar putea ca și acesta să reacționeze asemănător în fața unei mașini care vine cu viteză.

Lumina farurilor le derutează, nu prea se pricep să anticipeze traiectoria mașinii – sunt neadaptate la genul ăsta de stimuli.

Însă ca să cunoști cu adevărat o ființă vie, de la Dumnezeu la om și mai jos, la animal, trebuie să intri într-o relație afectivă cu acea ființă. Abia atunci dezvolți organul cunoașterii adevărate, subiective (adică între subiecte).

Dincolo de asta, însă, animalele sunt înzestrate și cu calități incontestabile, atestate chiar obiectiv, științific.
Vechi 30.06.2025, 08:38:38
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Sunt mii de specii inclusiv tarantule, șerpi, șopârle, amfibii, lumea nu cred că iubește cu adevărat animalele ci doar ce li se pare lor prietenos, blănos, catifelat, gingaș șamd, n-am văzut pe nimeni să iubească rinocerii, porcii mistreți, jaguarii șamd.

Deci asta cu iubitorii de animale e de fapt o altă gogoriță, realist vorbind nu am văzut niciun medic veterinar să exagereze în direcția asta și ei au școală grea.

Oricum în lanțul lor trofic dacă aplicăm treaba cu omul e cel mai crud animal, animalul mai slab e distrus de cel mai puternic, deci care e cruzimea aici, să urâm lupii, urșii, râșii, uliul, rechinii șamd că vânează animale mai slabe ?
Cred că față de toate animalele, inclusiv crocodili ori tarantule sau coropișnițe, trebuie să avem milă și să le recunoaștem ca fiind create de Dumnezeu, prin urmare cu un rost al lor în ecosistem. N-aș putea iubi un păianjen, pentru că iubirea presupune comunicare, relație.

Animalele dăunătoare trebuie să realizăm că nu sunt în rele în sine, ci doar pentru că interferează cu interesele omului. Dacă trebuie să le omorâm, nu e un păcat, dar tot cu milă trebuie acționat, limitându-le pe cât posibil suferința, căci sunt nevinovate.
Vechi 30.06.2025, 08:54:59
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
@Cristian R sa-ti dea Dumnezeu sănătate, Acela în care crezi tu, căci tu iubești animalele și ai suflet bun. Ma bucur ca ti-am citi sufletul și am descoperit aurul filosofilor. Noi avem o zicală : "un om bun se observa după cum se comporta cu orice ființă ce îl înconjoară!".
Mulțumesc, dragă Nietzsche. Sper că în zicala citată "ființă" se referă inclusiv la om. Pentru că abia când aș ajunge să-i privesc pe toți cu inimă bună – așa cum o făceam în copilărie – ar putea cineva să spună că am suflet bun. Dar până acolo mai am cale lungă de parcurs și sper să învăț bunătatea de la copii și chiar de la animale – care nu sunt rele nici măcar atunci când ucid.