Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afişare
Vechi 13.07.2025, 09:39:13
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Junior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit Detalii despre cum sa te rogi

Cand consider ca ar fi timpul rugaciunii (care de fapt este tot timpul) ,simt o dificultate in a ma ruga si de multe ori sar peste.

Cred ca ar fi de ajutor unele detalii cum vedeti voi rugaciunea,care nu le prea gasesti nici in carti.Sau poate ceva trimiteri la ce a-ti mai citit|

Sunt acele caracteristici ale rugaciunii cunoscute care sunt in orice cateheza, de genul : sa te rupi de alte ganduri, rugaciunea ta sa ceara ceva bun etc

Dar acelea cred ca nu sunt suficiente sa te determine sa o faci , ci mai degraba cum sa o faci

Nici chiar un duhovnic nu vad cum te ar putea ajuta decat sa iti zica sa o faci.

O chestie care a functionat la mine este ,cum spunea cineva aici Hristocentrismul, deci am inceput sa inlocuiesc fiecare cerere catre Dumnezeu,vazand-o din perspectiva lui Hristos,astfel daca e o cerere catre Tatal, ma rog ca si in numele Fiului,asa cum El ne-a lasat. Pentru ca Hristos este calea catre orice ne duce la Tatal,inclusiv rugaciunea.

O alta chestie care imi dau seama ca nu o simt suficient de bine sun cererile de lauda si multumire de genul "deschide-mi gura mea si lumineaza mi sufletul casa te laud".
In clipa aia realizez ca nu am deloc ganduri de lauda catre Dumnezeu, desi stiu ca lauda vine in urma recunoasterii binefacerilor Sale.Bineinteles ca si aici ar functiona recunostinta fata de Hristos, care a fost darul nostru cel mai mare ,urmat apoi de darul Duhului.

As fi incantat sa aud experiente personale intr-un limbaj simplu, fara a ma trata nici ca pe un necunoscator cu generalitati, decat daca imi scapa mie ceva simplu.
As dori sa stiu daca e doar problema de vointa sau de confuzie si cum poate fi vindecata
Reply With Quote
Vechi 13.07.2025, 17:00:09
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Dragă Iustin, bine ai venit! Mă bucur să văd, după destul de multă vreme, că cineva ridică o problemă – duhovnicească – care chiar are a face cu specificul acestui forum.

Deși n-am înaintat mult pe calea rugăciunii, mă gândesc că e un lucru bun să ne împărtășim unii altora câte ceva din această experiență pe care orice creștin o are, într-o măsură mai mică ori mai mare.

Bine spui că timpul rugăciunii este... tot timpul ('rugați-vă neîncetat', cum spune Apostolul), însă e bine să avem și niște puncte fixe, un program duhovnicesc, mai ales dacă ne gândim că cei mai experimentați în rugăciune – călugării – au în toate o rânduială. Cum igiena personală ori exercițiile fizice le facem cu regularitate, la anumite ore ale zilei, la fel trebuie stabilită o oră și pentru programul duhovnicesc – fie la începutul zilei, fie la sfârșitul ei, ori, și mai bine, ambele – în funcție de momentul zilei în care poți avea mai multă liniște, ca nimic să nu te distragă.

Până să-ți formezi acea rutină va fi nevoie să persiști, să tragi de tine, să te lupți (oare e posibilă o viață duhovnicească fără luptă, fără efort?!) Trebuie să te ții de program chiar și atunci când nu ai chef, strădania în sine fiind capabilă uneori să te trezească din amorțire ori plictis. Dă mare atenție cuvintelor rugăciunii, pentru că numai înțelegându-le, vor putea să-ți intre la inimă. Iar pe cele care-ți vor atinge inima, le vei iubi și te vei îndrepta către ele cu dragoste, după o vreme.

Poți lua la rând rugăciunile așa cum sunt în cartea de rugăciuni, pentru rânduiala de dimineață, de seară, ori pentru alte ocazii. Sau, poate și mai bine, vezi care-ți mișcă mai mult inima și rostește-le mai mult pe acelea.

Fă, apoi, și rugăciuni pentru cei dragi, pentru prieteni și colegi... chiar și pentru dușmani – pentru cineva care ți-a făcut rău ori pe care pur și simplu nu-l ai la inimă. Folosește-te de propriile tale cuvinte, folosind rugăciunile pe care deja le-ai citit ca sursă de inspirație. Ori combinându-le, pur și simplu.

Și pentru că, într-adevăr, Hristos este în miezul tuturor preocupărilor duhovnicești, e foarte bine dacă te obișnuiești ca în fiecare zi, cca 15 minute să le dedici Rugăciunii lui Iisus. Ea va menține mereu o luminiță în inima ta, încălzind-o, atât pentru celelalte rugăciuni, cât și pe parcursul întregii zile – după ce te vei obișnui să o repeți cât mai des și cu luare-aminte.

La fel de important e ca din acest program duhovnicesc să nu lipsească citirile din Noul Testament – unii duhovnici recomandă două capitole zilnic. Și meditând la ceea ce am citit, ca totul să treacă prin minte și prin inimă.
Vechi 13.07.2025, 20:26:55
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Avem indicații clare în Biblie despre cum trebuie să ne rugăm chiar de la Cel căruia ar trebui sa ne rugăm.

Adică mi se pare normal să te rogi exact cum îți cere Dumnezeu, altfel nu faci decât să….

Vorbești singur,sau cu alți dumnezei sau sa te iluzionezi.

Rugăciunea este comunicarea cu Dumnezeu,deci practic tu te adresezi Lui.

Este un DIALOG!

Dacă doar lansăm cereri în mod egoist și cerințe sau ne rugăm unor intermedieri nu facem decât să “stricăm” o relație pe care vrem să o construim.

Pur și simplu fi sincer in acest DIALOG.

Eu am momente când mă cert pur și simplu cu Dumnezeu,dar totuși incerc sa mențin o relație vie.

Să fiu eu însumi cu El!

Degeaba ii recit texte prefabricate, că nu are nevoie de “laude” gratuite și fără esență.

Avem mai jos doua indicații extrem de clare date de Iisus:

1.Trebuie să ne rugăm TATĂLUI!

Așa cum a spus și în rugăciunea TATĂL NOSTRU.

Matei 6:6 VDC
[6] Ci tu, când te rogi, intră în odăița ta, încuie-ți ușa și roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.

2.Cantitate nu înseamnă calitate,deci degeaba bagi 16 acatiste,care probabil nici nu îl includ pe TATĂL in ele.

Matei 6:7 VDC
[7] Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulțime de vorbe, vor fi ascultați.

Daca alunecăm in rugăciunile omenești care sunt doar gură și buze.

Rugăciuni din frică.

Isaia 29:13 VDC
[13] Domnul zice: „Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinstește cu gura și cu buzele, dar inima lui este departe de Mine și frica pe care o are de Mine nu este decât o învățătură de datină omenească.

Sunt totuși și niște condiții pentru a putea fi “auzit”,

Prima este să fie chemat NUMELE LUI /HASHEM!

2 Cronici 7:14 VDC
[14] dacă poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu, se va smeri, se va ruga și va căuta Fața Mea, și se va abate de la căile lui rele, îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul și-i voi tămădui țara.
Vechi 15.07.2025, 20:26:28
Junior Member

Implicit

Citat:
Până să-Č›i formezi acea rutină va fi nevoie să persiČ™ti, să tragi de tine, să te lupČ›i (oare e posibilă o viaČ›ă duhovnicească fără luptă, fără efort?!) Trebuie să te Č›ii de program chiar Č™i atunci când nu ai chef, strădania în sine fiind capabilă uneori să te trezească din amorČ›ire ori plictis.
Cred ca e putin mai greu doar prin vointa, dar deocamdata asa mai reusesc si eu, ca daca ar fi dupa chef, efectiv nu as simti tragere de inima, totul plecand de la o lipsa de sens,lipsa unei voci (fie si rationale) care sa vorbeasca in interiorul meu, de la acel ceva pozitiv care face ca credinta sa fie mereu in tine , si care as numi-o "har" .Uneori incerc sa il mai inlocuiesc cu gandul la Hristos, ca ma rog in Numele Lui, si aceasta mai imi da sens, in ideea ca rugaciunea in Hristos e mai mult decat rugaciunea simpla (de exemplu a evreilor),caci e ca si rugaciunea catre Tatal.

Citat:
Dă mare atenČ›ie cuvintelor rugăciunii, pentru că numai înČ›elegându-le, vor putea să-Č›i intre la inimă.
Nu e garantat ca daca ai inteles ceva ai inteles deplin si iti intra in inima, dar e garantat ca dacxa nu esti atent la ce citesti ,degeaba te rogi. Referitor la ce intelegi partial ,de exemplu citesc "ĂŻti multumesc ca nu am cazut in nici un pacat in acesta noapte"si ma gandesc ca la mine nu se aplica,ceea ce diminueaza din cerere, pana ce am revelatia de exemplu ca ar fi putut sa nu ma fi rugat de loc, coplesit de vreun pacat,si atunci rugaciunea are sens.

Citat:
Sau, poate Č™i mai bine, vezi care-Č›i miČ™că mai mult inima Č™i rosteČ™te-le mai mult pe acelea.
Buna idee, ma bucur ca am intrebat pe forum

Citat:
Fă, apoi, Č™i rugăciuni pentru cei dragi, pentru prieteni Č™i colegi... chiar Č™i pentru duČ™mani
– Daa, si asta m-ar putea ajuta,uneori prea o transform intr-o lupta personala , sau selectez un numar restrans de oameni

Citat:
FoloseČ™te-te de propriile tale cuvinte, folosind rugăciunile pe care deja le-ai citit ca sursă de inspiraČ›ie.
Rugaciunea cu cuvintele mele e cea mai placuta dar si cea mai riscanta, ca atunci se ratacesc si ganduri de ale mele in ea,si nu simt fiorul, ci doar ca si cum as vorbi eu singur admirandu-ma,asa cum multora ne place sa ne auzim. E foarte greu sa fii duhovnicesc cu cuvintele tale, ca ai tendinta de a strecura opiniile tale , si nu ce probabil merita cu adevarat , asemanantor cu ce e scris. Totusi uneori functioneaza si reusesti sa fii mai apropae de caracteristicile unei rugaciuni adevarate.
Oricum ,fara imboldul interior al rugaciunii ,fara incordarea si simtirea nevoii de ajutorul lui Dumnezeu, nici rugaciunea citita nu ar fi posibila.
Cel mai bine ma simt cand intalnesc cuvinte sincere care rimeaza cu starea mea de neputinta ""vindeca neputintele noastre ..."

Citat:
E foarte bine dacă te obiČ™nuieČ™ti ca în fiecare zi, cca 15 minute să le dedici Rugăciunii lui Iisus. .
Asta la mine nu e cu program , e rara dar spontana, cand nu mai stiu ce sa zic in cursul zilei sau in alte situatii grele pe asta o zic. caci exprima starea de neputinta ,dar si nadejdea si recunoasterea sperantei in Hristos.

Citat:
La fel de important e ca din acest program duhovnicesc să nu lipsească citirile din Noul Testament – .
Am inceput la recomandarea ta sa fac si asta,iarasi o idee buna, pentru ca la mine era o saturatie de NT ,deoarece l-am citit de zeci de ori, si intru intr-un fel de tocire a sentimentelor cand citesc. Dar intradevar pentru mine Cuvantul este cea mai puternica legatura cu Dumnezeu prin Fiul
Reply With Quote
Vechi 15.07.2025, 20:39:11
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Pur și simplu fi sincer in acest DIALOG.

Să fiu eu însumi cu El!

Degeaba ii recit texte prefabricate, că nu are nevoie de “laude” gratuite Č™i fără esenČ›ă.
Deci sa inteleg ca tu nu folosesti deloc rugaciuni scrise ? Ci doar cele din interiorul tau?
Asta nu te duce la un fel de auto-saturare de tine, si la pierderea increderii?
As fi foarte curios ,poate undeva in privat daca e prea intim sa spui cam cum arata un astfel de dialog la tine?
Si eu zic ce cred in momentul acela ,dar cand compar cu cele scrise ,vad cat de egocentrist am fost .,si departe de obiectivele mantuirii.
Lauda lui Dumnezeu eu tanjesc dupa aceasta stare, caci chiar daca o citesc nu simt mereu fiorul ca si cum chiar as lauda, si mi se pare ca pentru aceasta Dumnezeu ne a lasa binefacerile Sale , daca le vedem caci sunt peste tot, ca sa Il putem lauda din inima.
Hristos este cea mai mare binefacere pentru noi , si apoi harul Duhului Sfant, deci iata ,vorbim de 2 persoane ale dumnezeirii , care ni s-au dat , pentru a simti binefacerea si dragostea lui Dumnezeu
Reply With Quote
Vechi 15.07.2025, 20:51:22
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Simt nevoia să mai adaug ceva, și anume despre riscul unei interiorizări individualiste, al izolării "în lumea mea" lăuntrică. Modelul, în toate, este Hristos, Chipul după care am fost și noi făcuți. Știm din Evanghelii că obișnuia să se retragă uneori, pentru rugăciune și post, apoi venea din nou între oameni, față de care-Și manifesta dragostea, mila, purtarea de grijă.

Către o lucrare cumva similară trebuie să ne ducă și pe noi rugăciunea: să ne deschidă inima mai mult către semeni, să-i iubim mai curat, să fim mai receptivi la nevoile și durerile lor, să devenim mai îngăduitori cu slăbiciunile/păcatele lor. Să-i vedem mai în lumină, să descoperim chipul lui Hristos din fiecare.

În plus, să nu ne limităm doar la rugăciune, ci să dorim deplinătatea vieții duhovnicești. Cercetarea deasă a cugetului (în fiecare seară, ori cu prilejul rugăciunilor specifice), spovedania deasă la un duhovnic care chiar este preocupat de viața duhovnicească a fiilor săi duhovnicești, împărtășania, participarea la rugăciunile comune (mai ales Liturghia), pentru a ne afla în mărturisire comună cu frații noștri de credință – într-un cuvânt, o viață vie în Biserică.

Adăugând la asta și citirile din cărțile duhovnicești, treptat vom ajunge ca cea mai mare parte a timpului gândul nostru să se simtă tras către Dumnezeu. Acolo unde-ți este gândul îți este și inima, iar dacă inima e sus... acolo e toată ființa ta. Poate în felul ăsta vom ajunge cândva să și trăim ceea ce repetăm la Liturghie: "... toată viața noastră Lui Hristos Dumnezeu să o dăm!"

Toate astea vor aprinde cu siguranță inima pentru rugăciune, care ne va deveni ca aerul, nu vom mai putea trăi fără ea. De altfel, fără ea chiar suntem morți, fără să o știm, pentru că mortul nu are simțire, nu poate ști că e mort. Numai când înviezi poți constata – și plânge – cât de mort ai fost până atunci.
Vechi 15.07.2025, 21:09:38
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Am folosit orice tip de rugăciuni de-a lungul timpului din toate tradițiile spirituale,de la mantre la "Doamne Iisuse",chiar și cele islamice și din păcate și cele sataniste sau oculte.

Am folosit deasemenea și tehnici de autosugestie,de cerere către univers și vizualizare.

Nu are rost sa enumăr toate acum, fiindcă din ce am văzut am "gustat".

Încerc să mențin doar linia pur monoteistă momentan fiindcă restul sunt doar creaturi, chiar dacă sunt sfinți, îngeri, profeți etc.

De ce sa lucrezi cu îngeri,cu sfinți sau demoni când poți lucra direct cu Dumnezeu?

Așa că încerc să mențin doar o relație cu Dumnezeu,sa-L înțeleg, să mă predau voi LUI.

Și clar acest lucru cere și studiu.

Deasemenea nu vreau sa alunec in extremism, dogmatism,și alte forme de religiozitate.

Nu consider că Dumnezeu a creat vreo religie sau a cerut una.

Asta doar oamenii au făcut.

Toate conțin fragmente de adevăr și orice rugăciune dacă o trecem prin suflet poate sa ne ridice la nivelul lui Dumnezeu, indiferent de cum îl percepe fiecare.

Chiar daca am renunțat să divinizez creatura și să mă rog unor creaturi spirituale,nu înseamnă că nu le apreciez,studiez, învăț de la ele și nu văd divinitatea din ele.

Însă momentan perspectiva iudaismului este cea mai potrivită pentru o lume care crede in Dumnezeul lui Israel, însă o face preferențial,prin divinizarea lui Iisus.
Vechi 16.07.2025, 00:45:00
Junior Member

Implicit

@Seraphim7 Incerc sa imi inchipui cum te rogi totusi in preznet,si nu vad ce modele ti ai lua ,ca tu intr-un fel ai religia ta,adica gasesti putini dupa chipul tau .Probabil ca citesti psalmii caci aceia sunt inspirati intradevar si buni pentru toata lumea.
Sa ma rog de unul singur as fi foarte descurajat, ca dupa un timp ma satur de mine, chiar daca mi se pare ca vorbesc cu Dumnezeu.
Din fericire in Orotodoxie exista experienta atatora inaintea ta, si in loc sa impingi singur la caruta, doar stai sus si iti lasi condusa mantuirea de niste cai inaripati. Chiar suntem fericiti ortodocsii. Pentru ca gasesti o varietate de stari in rugaciunile preexistente: iti plangi neputinta , pacatul , trecerea vietii , ceri luminarea sufletului si constati ca aceea e in darul de a il lauda pe Dumnezeu. La fiecare rugaciune sigur exista cererea harului,Duhului,iluminarii, si iti arata limitele tale ca om. Iti iei putere de la crucea mantuitoare, faci filozofia nasterii Domnului din fecioara,ai de partea ta apostoli,prorocii VT, ingerii, mucenici ,un cor imens se roaga cu tine.

In seara asta desi o postare m-a ajutat direct cu aratarea bogatiei rugaciunii, alta m-a ajutat indirect cu expunerea singuratatii ca norma, ambele facandu ma sa apreciez ce avem prin darul sfintilor ce ne insotesc cu rugaciunile (scrise) ale lor.

Singurul inutil am fost eu ,care am preferat sa imi admir scrisul aici , in detrimentul rugaciunii.

Last edited by iustin_dumitru; 16.07.2025 at 00:47:06.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2025, 01:02:32
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Dragă Iustin, bine ai venit! Mă bucur să văd, după destul de multă vreme, că cineva ridică o problemă – duhovnicească – care chiar are a face cu specificul acestui forum.
Mda ce să zic, de parcă felul cum e administrată viața publică nu are legătură duhovnicească, dacă-ți trimiți ortodocșii în sclavie, să moară cu zile în lipsa unor facilități medicale, să-și piardă credința sau să treacă la catolici, protestanți, musulmani prin căsătorie în țările de adopție pt că în țară traiul mereu a fost mai prost decât dezvoltarea altor state nu e treabă duhovnicească, atunci teoretizatul pe alte teme e.
Vechi 16.07.2025, 21:42:56
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Nu-l poți înduhovnici pe altul – e o mare greșeală să-ți propui asta –, doar pe tine însuți te poți pregăti în așa fel încât Dumnezeu să poată revărsa harul Său în inima ta. Preocuparea de relele pe care ni le fac alții (reale ori închipuite) aduce mai ales tulburare, neliniște, chiar ură. Însă dacă ne gândim la relele care li se fac semenilor noștri, din iubire și milă față de ei avem, într-adevăr, datoria să le îndreptăm atât cât ne stă în putință.

...Însă avem topicuri consacrate pentru chestiunile astea.