![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Stiti ce constat la mine?
Ca de cand citesc carti pe teme sfinte, pe seama sfiintilor, se prinde de mine un vocabular al credintei: virtute, lucrare launtrica, patima, randuire, smintire s.a.m.d. Constat ca imi vin natural aceste cuvinte, pentru ca le am in corp, in sange, in minte, dat fiind ca de la o vreme ma hranesc cu ele un pic in fiecare zi. Imi ramane sa le transpun in fapte. Last edited by apacurgatoare7; 26.09.2025 at 22:10:54. |
|
||||||||||
|
||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Și eu, nevrednicul preot și duhovnic, cu puterea ce-mi este dată, te iert și te dezleg de toate păcatele tale, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!” Citat:
Te lupți cu ispita x, ai starea y deoarece - s-a ajuns în lanțul de cauzalitate din punctul A în punctul D, deci practic preotul vede și poate face reconstituirea precum un medic face anamneza pt a pune diagnosticul. Citat:
Care e scopul jurnalului, terapeutic cumva, nu mai bine îți propui despătimirea, creșterea în Har, primirea binecuvântărilor Bisericii ?
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc pentru observatii.
Da, cred ca scrisul meu are si o componenta terapeutica. Vad mai clar asa. Dar, in principal, imi doresc apropierea de Dumnezeu si caut sa ii fac loc in viata mea. L-am avut mereu in preajma, dar poate ca nu suficient in minte, suflet, in actiunile mele, unde-i locul. Valorile mele spirituale: milostenie, bunatate, bunul gand, lipsa invidiei, empatie. Le practic in relatia cu oamenii. Acestea au legatura cu Dumnezeu si cu credinta. Merg pe acest fir, daca credinta este pentru mine o valoare, practic eu actiuni in concordanta cu aceasta valoare? Ma rog, merg la biserica, citesc din cele sfinte? Putin, dar caut sa le fac de acum inainte. De ce? Din recunostinta catre Dumnezeu, din dorinta de odihna launtrica, pentru bunul mers in viata, pentru sens. |
|
|||
|
|||
![]()
"Despătimirea, creșterea în Har, primirea binecuvântărilor Bisericii " presupun concret, specific ce actiuni, ce simtaminte?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Un singur mic ingredient le incheaga: smerenia, constiinta nimicniciei tale , poate pacatul facut si trecut usor cu vederea ,poate binele care nu l-am facut . De multe ori credem ca avem ceva ,dar nu avem decat mila lui Dumnezeu , singura care ne poate da dragoste adevarata. Pana atunci constiinta neputintei , si cererea fierbinte a ajutorului e doar pamantul bogat din care rasar mai tarziu florile virtutilor pomenite de tine Imediat dupa aceste valori ai insirat intr-un aliniat nou ,ca si cum ar fi diferite: "Ma rog, merg la biserica, citesc din cele sfinte". Dar de fapt sunt legate toate, atat aceste 'actiuni' ale credintei, cat si valorile spirituale in care crezi. Aceasta e ce cauti tu de fapt: drumul spre credinta ,locul unde ele nu se mai separa, ci unde se ajuta una pe alta. Rugaciunea este calea catre mila lui Dumnezeu, catre auto-cunoastere a frumusetii sufletului (care devine un mic izvor) , dar si a orcarei pete de murdarie , care altfel ai trece-o cu vederea, si care cere intelegerea ei pe dinauntru. Mersul la Biserica ,aici sincer imi e greu sa dau sfaturi, ca si mie imi zboara gandul cand sunt acolo, dar scopul final ,teoretic daca vrei,de la un om fara har ca mine(sper sa nu scandalizez pe cineva ca deschid gura dar asta sunt), este alaturi de continuarea rugaciunii de acasa, ajungerea la Euharistie la impartasirea cu Trupul Domnului, care este piatra care odata inghitita, va face unirea intre sufletul tau cautator, si Cuvantul credintei. De aceea e nevoie de analiza interioara si spovedanie, ca deja harul sa inceapa sa lucreze, si unirea cu Hristos sa fie deplina. Dupa aceea Hristos insusi este Cel ce te calauzeste din interior, daca pastrezi si intensifici rugaciunea si aspiratia catre har, asa ca nu va mai fi nici o diferenta intre izvorul gandurilor tale de acum , si termenii aparent exteriori ca despatimire si binecuvantare. Sau condesnat ce am zis ![]() Sau relativ la mersu izvorului se potriveste "eu v-am botezat cu apa, dar cel ce vine dupa mine va va boteza cu Duh Sfant" Deci se vede ca fara paraisul interior nu se poate , dar unde alearga el asa grabit daca nu la unirea cu oceanul harului lui Hrisots, format din multe paraiase care alcatuiesc Biserica |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc pentru participarea ta la bunul meu inceput, Iustin.
Mi s-a mai zis de smerenie ca este baza, nu cu trimitere la mine, ci in discutii pe teme duhovnicesti. Am citit despre ea in carti. Inca nu imi este clar ce inseamna precis, prin ce simtaminte si actiuni o practicam. Eu asociez smerenia cu modestia si simplitatea. Si cred ca practic, oarecum, aceste valori in viata mea, nu sunt doar la nivel declarativ. De exemplu, nu vorbesc despre ceea ce am facut bun in stanga si in dreapta. Cand cineva imi lauda reusitele, eu imi reduc din merite si nu din falsa modestie, ci stiu ca circumstantele si, desigur, Dumnezeu contribuie mult la reusitele noastre. Mai cred ca aceste valori se invata si din familie si am observat ca le intalnim mai ales la persoane care au crescut in familii simple, care s-au confruntat cu mai multe dificultati sau cu lipsuri de tot felul. Cand nu ai posibilitati, nu ai ce afisa, nu iti complici viata, te ocupi de strictul necesar. Sau daca te-ai confruntat cu numeroase incercari de viata, aceste valori vin la pachet cu existenta ta pentru a te mentine pe linia de plutire. De exemplu, nu ai timp sau starea launtrica sa faci performante in ceva si apoi sa iti iei incredere, slava sau aprecierea oamenilor din acestea pentru ca tu te ocupi de problemele tale sau de nevoile de baza. Ar fi si culmea sa te lauzi cu ceea ce nu ai, desigur, exista si situatii de genul acesta. Ideea este ca, frecvent, intr-un mediu simplu, te formezi asa, te lasi slefuit inconstient de ele si le porti in tine toata viata. La inceput, unii traiesc aceste valori intr-un mod dureros, frustrant, dar apoi, descopera ca au avut rostul lor, ca se aseaza sanatos in viata lor. Poate ma insel, dar sunt constatarile mele in cazul meu si in privinta altora. Si o perla se necajeste la inceput cand un fir de nisip intra in lacasul sau, o doare. Dar apoi, avem o perla frumoasa care isi continua existenta dand farmec claviculelor feminine. O suferinta cu finalitate. Nu am un suflet curat, imi stiu patimile, "pacatoaiele" (nu multe, dar aceleasi care se repeta), nu am doar "pacatele". Dar daca nu as practica valorile de care am vorbit in celalalt mesaj, daca nu as veghea la sufletul meu, ar fi mai rau. Unele fapte bune le fac natural,asa m-am format, asa mi-e fondul sufletesc, pe altfele imi propun sa le fac, pentru ca stiu ca devenim ceea ce facem in mod regulat. Last edited by apacurgatoare7; 27.09.2025 at 13:24:29. |
|