![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Cred ca am inceput threadul asta prost, ca si cum as stii sa ma rog si as invata pe altii.
De fapt mai degraba as vrea sa cer sfaturi,sa inteleg de ce la altii e asa usor si la mine e asa greu rugaciunea citita , de ce mereu gandirea imi spune ca ar trebui sa o fac mai adanca rugaciunea, nu doar sa o citesc. Dar pe de alta parte nu am probleme in a citi rugaciuni ca si o carte , sau sa meditez la ele. Nici macar probleme interioare , adica atitudinea e tot de rugaciuune,nu doar lectura,luare la cunostinta . Dar pozitia corpului nu mi se pare ok, adica sa citesc pe scaun,sau chiar intins. Si si ideea de a avea ora anume,care creeaza asteptari si panica daca se apropie, sio deznadejde daca a trecut. Si am si intrebari de baza, de exemplu de ce se pune asa mare pret pe rugaciune, adica cumva exclusiv,si de ce cea mai avansata ramura a credinciosilor sunt monahii, a caror ocupatie de baza e rugaciunea. Stiu ca Domnul ne a indemnat sa ne rugam , si ne a si zis cum. Dar nu inteleg cum a devenit asta ocupatia principala a credinciosilor , si totusi sa fie atat de putine detalii si indrumare despre ea. Si eu simt nevoia de rugaciune ,dar asa cumse poate vorbi despre orice, si Domnul ne a si vorbit, despre Tatal, despre viata de apoi, despre relatia Fiului cu Tatal care e tot un fel de rufgaciune , cred ca si despre starea de rugaciune se poate vorbi . |
|
|
|||
|
|||
|
Daca nu stii cum sa te rogi Rugaciunea inimii pare exact ce iti trebuie:
*** scurta- deci nu te plictisesti , *** simpla-deci nu te chinui cu iintelegerea ei, ***interioara -nu tre sa o citesti *** nu are program -deci nu iti trebuie vointa si dispozitie la ora fixa ***directa - direct catre Hristos si in acord cu Evanghelia, ***dovedita- A fost pretuita chiar de Hristos insusi prin pilda vamesului, in comparatie cu rugaciunile sofisticate ale fariseului ***eficienta - multe marturii pozitive despre ea Asa ca frate , ce sa mai dezbatem, daca teoretic are toate argumentele de partea ei, si oricum in cazul meu personal nu prea se leaga lucrurile cu alternativa cu rugaciunilor citite , hai sa ne apucam de ea. De ce sa ne temem sau sa ne exprimam despre ea, fara sa o incercam intai. Ce avem de pierdut? Nici macar timpul , ca cica ajungi sa poti face si activitati cotidiene in paralel, daca reusesti sa o cobori in inima. Te supara ca e repetitiva? Ca zici ca intr-o mantra acelasi lucru? Dar inima ta nu bate cu aceleasi batai o viata intreaga? Respiratia ta nu e aceiasi la fiecare 10 secunde , si totusi nu te plictisesti de ea?. Ba daca nu ai respiratie juma de minut intri in panica totala. Eu am un hint , ca sa nu frie plictisitoare prin repetitie: Cuvintele cheie sunt "Fiul lui Dumnezeu" si "pe mine pacatosul" 1) Pomenirea repetata a numelui lui Hristos este ea insasi o marturisire de credinta, adica recunosti ca El este Fiul al lui Dumnezeu 2)Oricum am probleme cu recunoasterea pacatelor mele si nu prea mi le vad, asa ca impusti 2 iepuri dintro data : zicand mereu "pe mine pacatosul" poate incepi sa iti vezi pacatele mai in detaliu , si poate devii si mai smerit tot marturisind mereu ca esti pacatos. Caci eu stiu ca sunt, mai pacatos decat media oamenilor , dar nu imi vin in minte acele pacate, pana aproape a le considera ca nu le am Dar ,ca sa nu fie inca o idee de a mea nedusa la capat si sa fac iara pe invatatorul , fara ca eu sa misc un deget (curat fariseic), si sa imi intorc apoi si constiinta mea impoitriva mea , let's try it first si mai vorbim. Promit ca daca nu iese , revin si spun ca a fost doar o idee care avea premise bune, dar ceva distruge totul in mine,orice initiativa Ca un mic secret eu oricum o practicam si pana acum, deci de aia am speranta ca nu supralicitez aiurea,caci cand nu stiam ce sa zic si cum sa ma apropii de Dumnezeu asta ziceam in mine: "Doamne Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu, milueste-ma" , sau extins "milueste-ma pe mine pacatosul" (mult mai recomandat pentru a te implica si pe tine) Dar sa tinem cont si de sfatul lui Nitzche (utilizatorul nu filosoful) care spune ca nimic nu reusesti daca incerci sa faci prin puterile tale doar. Asa ca Doamne ajuta-ma sa ma rog tie!. Stiu ca pare redundant sa te rogi lui Dumnezeu sa te ajute sa te rogi, dar si incapatanarea mea e multiplu redundanta. |
|
|