![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Aș vrea să pun în discuție chiar necesitatea discuțiilor online, dar și a celor reale, mai ales în credința ortodoxă. Oare sunt ele necesare? Dacă te uiți pe net, cvasi-majoritatea canalelor sau grupurilor doar postează citate, interviuri, predici, conferințe. Teoretic, cred că sunt interesante, dar cantitatea lor e mare și nu mereu ai sufletul setat pentru subiectul respectiv. Oricum, eu, ca om, aș vrea să vorbesc despre ce mă interesează la acel moment, să aud și de la alții sau să ajut la rândul meu pe alții.
Oare este asta ceva pozitiv sau utopic? Prin orientarea discuțiilor pe teme legate de credință — catehism, dogmă, nelămuriri, opinii, situații personale, neputințe, cereri de ajutor — și mai ales cu o moderare fără cenzură, dar care să păstreze mereu astfel de topicuri, eu zic că am putea progresa împreună și să ajungem și la relaționare umană. Acestea nu înlocuiesc discuțiile cu duhovnicii, dar cu cei asemenea ție poți vorbi detașat, de la egal la egal. Voi încerca să promovez astfel de discuții; singura chestie fiind să nu fie politică sau altceva, dacă nu este atinsă și relația acelui subiect cu credința. Pentru cei cărora le e lene să se înscrie pe forumul ăsta, dar citesc totuși și sunt interesați să discute pur și simplu despre asemenea teme, o modalitate ușoară și în timp real este pe Discord: https://discord.gg/32TkHXYFB Eu voi continua și aici, și acolo, dacă vor fi doritori. Importantă este fiabilitatea acestei discuții, nu modul. Last edited by iustin_dumitru; 14.02.2026 at 19:34:05. |
|
|
|||
|
|||
|
Desi creidnta pare a fi mai degraba un act intim, si este gestionat deja de Biserica, pot fi anumite imbolduri care ne-ar indemna sa vorbim cu altii despre credinta:
- avem o nelamurire , un punct blocant care e esential pentru noi, si care fie nu avem duhovnic, fie el nu ne a lamurit sau nu am inteles noi . - Exista un topic care consideram ca avem deja o opinie asupra lui, si ne ar prinde bine sa o mai dezbatem cu alti , fie pentru auto-confirmarea noastra sau imbunatatirea lui, fie pentru a ajuta pe ceilalti -S-a creeat o prpastie intre noi si Biserica, dar am vrea totusi sa o intelegem, si nu suntem pregatiti pentru asta. -Cineva are el o nelamurie,. si intreaba Un limbaj natural intre oameni de aceiasi conditie si cu aceleasi preocupari ar putera fi un exercitiu interesant, poate nu este considerat in afara Bisericii , si poate ajuta oamenii prin cel mai idnemana mijloc aflat la dispozitia lor : comunicarea directa in limbaj natural cu semenii lor Exista discutii libere despre orice: politica, bucatarie, finainciar, sanatate ,socializare etc numai despre credinta nu sunt. Predicile preotilor plaeca de la premisa ca ai un anumit nivel,un anumit limbaj , si o preocupare in acel moment exact pentru topicul care il pun in prim plan. Dar eu nu vorbesc de predica , care vine de la emitator la ascultatori, vorbesc de dialog. |
|
|
|||
|
|||
|
Voi incepe cu cateva intrebari generale care ma preocupa pe mine actual , dar cum am spus pot fi si alter perspective : intrebarile tale, teoriile tale , indemnurile tale . Totul poate consistui un subiect interesant pt comunitate
In prezent ma preocupa : -Trecerea de la o atitudine in care ma spriijineam strict pe mintea mea in raportarea la Cuvantul credintei, care e temelia credintei mele, la o abordare pomenita si in Evanghelie, in care Duhul Sfant ne lamureste de fapt tainele Cuvantului , si ne ofera credinta. Deci nu eui personal , ci toptul este un dar al Duhului - Ideea ca nu conteaza atat de mult ce gandesti in interior angoasele sau exaltariler tale, ci cu ce iesi in edxterior: fapte ,cuvinte. Iar din acestea 2 ultime, ti se vor modifica si gandurile. -Neputinta de a ma ruga la ora fixa cu cuvinte scrise, desi daca incep le gasesc sensul. Aceasta crted ca e strans legata de impatimirea cu preocuparile lumesti -Dorinta de a ma ruga pentru cineva pe care eu l-am lovit mult, fiind eu de vina, si acum ,conform neinteleselor cai ale Domnului , sufera el de o boala incurabila in loc sa fiu pedepsit eu,pacatosul,care ma recunosc asa. Cine poate intelege vreodata cat de inalte sunt caile Domnului? |
|
|