Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.04.2026, 22:43:35
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Aș spune că Biserica nu accentuează atât de mult dogma, cât rugăciunea, slăvirea lui Dumnezeu, mulțumirea, cântarea, comuniunea în har. Practic, singurul moment în care exprimăm dogma este rostirea Crezului.

....
Și totuși, să ne amintim de câte ori nu doar mulțimile nu pricepeau, ci nici măcar ucenicii, pe care i-a pregătit trei ani și jumătate. Abia când au primit Duhul Sfânt credința lor s-a desăvârșit și a căpătat putere. Deci fără pregătire nu se poate, nu primim Duhul nici noi; și fără a-L experimenta, nu vom înțelege, căci în materie de credință, înțelegerea este viață, nu teorie.
Toate se invart in jurul lui Hristos, toate sunt de la El.

Nu putem fara dogma, nu putem fara rugaciune, nu putem fara traire si intr-un cuvant nu putem fara har . .

Cine are pe Duhul le are pe toate acestea ,caci Duhul nu lasa nici o putere a sufletului nefolosita.

Prin dogma ne indreptam mintea catre Hristos, prin rugaciune ne indreptam sufletul catre El, iar prin fapte ne indreptam iubirea catre El.

Oricare din acestea lipseste le ajuta celelalte doua.

Harul insa nu depinde de noi, putem sa le facem pe toate, si sa nu fim inca in Hristos.

Harul e atunci cand stii ca El este in tine, harul e al celor smeriti , al cunoasterii de sine si a nimicnicei tale.

Toate te duc catre tine , pentru ca in tine sa il descoperi pe Hristos.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 22:53:43
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Toate se invart in jurul lui Hristos, toate sunt de la El.

Nu putem fara dogma, nu putem fara rugaciune, nu putem fara traire si intr-un cuvant nu putem fara har . .

Cine are pe Duhul le are pe toate acestea ,caci Duhul nu lasa nici o putere a sufletului nefolosita.

Prin dogma ne indreptam mintea catre Hristos, prin rugaciune ne indreptam sufletul catre El, iar prin fapte ne indreptam iubirea catre El.

Oricare din acestea lipseste le ajuta celelalte doua.

Harul insa nu depinde de noi, putem sa le facem pe toate, si sa nu fim inca in Hristos.

Harul e atunci cand stii ca El este in tine, harul e al celor smeriti , al cunoasterii de sine si a nimicnicei tale.

Toate te duc catre tine , pentru ca in tine sa il descoperi pe Hristos.
Da dar vezi tu, biserica are nevoie și de Minuni, Vindecări, și Prooroci pentru a reîmprospăta ciclic valabilitatea Dogmei.

Problema în asta constă ca în ultimele sute de ani ele cam lipsesc.

Rugăciunea este foarte bune,necesară, dar nu putem avea continuitate în Biserică dacă ne bazăm doar pe rugăciuni.

Oamenii la un moment dat cer și altceva în afară de stări de bine și anume manifestări în popor ale Harului, nu numai conversații despre El. Și nu este un păcat să ceri asta. Am întrebat duhovnicul…

Este neapărată nevoie de manifestarea celor trei fenomene:

vindecări

Prooroci

Minuni

Ții minte La Nunta din Cana Galileei.

Hristos a fost rugat de la obraz de mama lui să producă o minune neplanificată ÎNCĂ…

DECI SE POATE.

Last edited by cozia; 18.04.2026 at 22:58:57.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 23:25:56
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Da dar vezi tu, biserica are nevoie și de Minuni, Vindecări, și Prooroci pentru a reîmprospăta ciclic valabilitatea Dogmei.

Rugăciunea este foarte bune,necesară, dar nu putem avea continuitate în Biserică dacă ne bazăm doar pe rugăciuni.

Oamenii la un moment dat cer și altceva în afară de stări de bine și anume manifestări în popor ale Harului, nu numai conversații despre El. Și nu este un păcat să ceri asta. Am întrebat duhovnicul…

Este neapărată nevoie de manifestarea celor trei fenomene:

vindecări

Prooroci

Minuni

Ții minte La Nunta din Cana Galileei.

Hristos a fost rugat de la obraz de mama lui să producă o minune neplanificată ÎNCĂ…

DECI SE POATE.
Da aici te încadrezi perfect în sfera înșelării -

38. Atunci I-au răspuns unii dintre cărturari și farisei, zicând: Învățătorule, voim să vedem de la Tine un semn.
39. Iar El, răspunzând, le-a zis: Neam viclean și desfrânat cere semn, dar semn nu i se va da, decât semnul lui Iona proorocul.

Nu vor mai fi prooroci care să spună lucruri generale care se vor întîmpla.

Vindecările minunate, proorociile referitoare la persoane concrete se petrec în taină, altfel se pot face psihoze colective și alte derapaje pe model hollywoodian dar acolo e sfera înșelării.
Vechi 18.04.2026, 23:29:04
Seraphim7 Seraphim7 is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Referitor la partea EMOȚIONALĂ, LACRIMOGENĂ,și altor fenomene de genul pe care le acuzi.

Eu așa cum am zis,sunt in general de piatră, dur, serios, analitic, rațional..

Când mă vizitează "inamicul" devin haotic, turbulent,vulcanic, puternic dar în sens negativ și plin de ambiții nu prea "ortodoxe".

Însă întotdeauna când mă vizitează Dumnezeu,îmi dau lacrimile, indiferent dacă sunt într-o biserică sau mă rog in mijlocul drumului pentru un alcoolic venit la mine din senin.

N-ai cum să nu simți pătrunderea Duhului in inimă.

N-ai cum să nu te eliberezi,să nu te descarci,să nu te eliberezi,să nu te emoționezi etc.

Logic in public mă țin,nu m-a văzut nimeni plângând niciodată indiferent de situație,ba chiat sunt acuzat că n-am inimă de multe ori.

Însă la contactul cu Dumnezeu mereu plâng.
Vechi 18.04.2026, 23:36:27
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Referitor la partea EMOȚIONALĂ, LACRIMOGENĂ,și altor fenomene de genul pe care le acuzi.

Eu așa cum am zis,sunt in general de piatră, dur, serios, analitic, rațional..

Când mă vizitează "inamicul" devin haotic, turbulent,vulcanic, puternic dar în sens negativ și plin de ambiții nu prea "ortodoxe".

Însă întotdeauna când mă vizitează Dumnezeu,îmi dau lacrimile, indiferent dacă sunt într-o biserică sau mă rog in mijlocul drumului pentru un alcoolic venit la mine din senin.

N-ai cum să nu simți pătrunderea Duhului in inimă.

N-ai cum să nu te eliberezi,să nu te descarci,să nu te eliberezi,să nu te emoționezi etc.

Logic in public mă țin,nu m-a văzut nimeni plângând niciodată indiferent de situație,ba chiat sunt acuzat că n-am inimă de multe ori.

Însă la contactul cu Dumnezeu mereu plâng.
Cercetarea Duhului Sfânt o poți simți acasă la rugăciune, dar și așa e o ispită sa cauți numai lacrimile în rugăciune.

Nu ai nevoie de stadion, sau de factori externi care să te sensibilizeze prin muzică, scenete lacrimogene, oameni care plâng la comanda ca la funerariile conducătorului iubit, din Coreea de Nord.
Vechi 19.04.2026, 08:09:57
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul

Vremea proorocirilor s-a încheiat cu Hristos, în Care se împlinesc (desăvârșesc) toate proorocirile. Profeții au exprimat o revelație fragmentară; în Hristos ea este deplină. Ce ar mai putea adăuga niște profeți din timpul nostru? Tot ce trebuie să facă un creștin dornic de profeții este să-L cunoască pe Hristos și să sporească în asemănarea cu El. Este calea spre Înviere.

Minuni sunt și acum, Biserica este plină de ele, dar să nu rămânem cantonați în trecut, cerând minuni de felul celor de atunci. Lucrurile s-au schimbat, suntem într-o etapă superioară a mântuirii.

Tainele Bisericii sunt o sursă permanentă de minuni. Spovedania, spre exemplu, te scapă de Judecată, dacă-ți mărturisești toate păcatele. Împărtășania este cea mai mare minune, căci te unești cu Hristos cel înviat. Prin ea, El trăiește în tine iar tu trăiești în El. Nu poate fi imaginat ceva mai mare de atât. Ea desăvârșește iertarea, te vindecă de toate apăsările sufletești, îți dă putere. Te înviază, efectiv, dacă te apropii cu frică sfântă și cu dragoste, pregătindu-ți sufletul în prealabil, conștientizându-te prin canonul de rugăciune și post.

Mulți așteaptă vindecări de boli trupești ori minuni spectaculoase. Uneori se produc și acestea, dar nu sunt cele mai importante, căci boala poate fi ea însăși un prilej de trezire a conștiinței, a credinței, a smereniei. Există mărturii de vindecări în urma participării la Sf. Maslu; și trupești, dar mai ales sufletești, căci pleci de acolo cu o altă stare decât cea cu care ai venit, cu alte puteri.

Toate Tainele sunt minuni, pentru că toate, începând cu Botezul, te unesc cu Hristos cel viu și, prin urmare, te înviază și pe tine. Ce sens ar mai avea să dorești niște minuni mai mici decât aceasta?
Vechi 19.04.2026, 10:51:04
Seraphim7 Seraphim7 is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Cu tot respectul pentru Iorest și CristianR,care în această situație urmează “Dogma” și viziunea Bisericii Ortodoxe,și implicit cea Catolică și Protestantă Tradițională.

Mă refer la sfârșitul Revelației Colective și Generale,care s-a încheiat odată cu Apocalipsa Sfântului Ioan.

Practic mai există doar lucrările personale de mântuire,unde toate manifestările și lucrările lui Dumnezeu, inclusiv prin sfinți și biserică au rol strict personal,și obligația de a se plia pe Revelație.

Practic orice ar spune cineva după înălțarea lui Iisus,este irelevant și nu are caracter colectiv ci doar personal sau local.

Logic,eu nu sunt de acord cu acestea…

Și nu sunt singurul în această situație.

Și nici Biserica de-a lungul istoriei nu a “respectat” Revelația!

Dacă te uiți la Revelație și la unde sunt Bisericile Tradiționale astăzi nu vezi absolut nicio asemănare!

Nu doar că au eliminat totala REVELAȚIA dar și-au făcut propriile reguli,și propria “revelație”.

Asta nu este EREZIE!

Asta este APOSTAZIE!

Nu doar că refuzi intervenția lui Dumnezeu în lucrarea SA de Mântuire și Descoperire și îi negi omului comunicarea directă cu Dumnezeu…

Nunu!

Ci te pui tu ça păstrator exclusiv al REVELAȚIEI , astfel încât doar cei care se supun ție,nu lui Dumnezeu să aibă acces la ea.

Practic tocmai din acest Matrix a dorit Iisus sa scoată lumea….

Noroc cu sfinții Bisericii,cu care biserica s-a luptat mai mereu și i-a persecutat din aceleași motive.

Abia după moartea lor i-a recunoscut, și s-a folosit de ei în scop personal, abuziv și pentru a genera mișcări de adorare înafara ei.

FUNDAȚIA

Ioel 2:28-31 VDC
[28] După aceea, voi TURNA DUHUL Meu peste ORICE FĂPTURĂ; fiii și fiicele voastre vor PROROCI, bătrânii voștri vor visa VISE și tinerii voștri vor avea VEDENII. [29] Chiar și peste robi și peste roabe voi TURNA DUHUL Meu în ZILELE ACELEA. [30] Voi face să se vadă SEMNE în ceruri și pe pământ: SÂNGE, FOC și stâlpi de fum; [31] soarele se va preface în întuneric și luna, în sânge ÎNAINTE de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare și înfricoșată.

Potrivit Bibliei ZILELE DIN URMĂ,au început la RUSALII.

Faptele Apostolilor 2:15, 16 VDC
[15] Oamenii aceștia nu sunt beți, cum vă închipuiți voi, căci nu este decât al treilea ceas din zi.
[16] Ci aceasta este ce a fost spus prin PROROCUL IOEL

Însuși Iisus înainte de Înălțare spune extrem de clar:

Ioan 14:12 VDC
[12] Adevărat, adevărat vă spun că CINE CREDE în MINE va FACE și el LUCRĂRILE pe care le FAC EU; ba încă va FACE ALTELE și MAI MARI decât acestea, pentru că Eu mă duc la Tatăl

Adică ești îndemnat să cauți acest DAR al prorociei!

1 Corinteni 14:1 VDC
[1] Urmăriți dragostea. UMBLAȚI și după DARURILE DUHOVNICEȘTI, dar MAI ALES SĂ PROROCIȚI.

Închei cu acest pasaj ABSOLUT:

Apocalipsa 19:10 VDC
(Căci mărturia lui Isus este duhul prorociei.)
Vechi 19.04.2026, 15:23:28
Nietzsche Nietzsche is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2021
Implicit

Salut Serafim, este atât de evident ce spui încât oricine care are un gram de bun simt vede asta. Da, trebuie sa ai un pic de bun simț, e de bun simt sa observi clar ca aia ce poartă mitrele alea penibile pe cap nu au nicio treaba cu spiritualitatea si totul e o afacere. Uite eu pe unde am fost acum cu sărbătorile pascale am făcut un experiment. Am salutat pe oricine mi-a ieșit în cale cu Hristos a înviat! Și majoritatea fie au răspuns sfios, fie au ignorat, fie s-au uitat urăt la mine, si in trei cazuri am auzit cum au inceput sa injure preotii. Lumea in Romania detesta rau clerul bisericesc, in special tinerii au o animozitate mai mare față de biserică. Și statistic se poate confirma ce afirm. Deci e vorba de bun simt aici pe aceasta temă.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2026, 15:47:52
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Dacă te uiți la Revelație și la unde sunt Bisericile Tradiționale astăzi nu vezi absolut nicio asemănare!

Nu doar că au eliminat totala REVELAȚIA dar și-au făcut propriile reguli,și propria “revelație”.

Asta nu este EREZIE!

Asta este APOSTAZIE!

Nu doar că refuzi intervenția lui Dumnezeu în lucrarea SA de Mântuire și Descoperire și îi negi omului comunicarea directă cu Dumnezeu…
Nu prea înțeleg cum ai ajuns la părerea asta despre Biserică, pentru că ea chiar îndeamnă la o comunicare directă cu Dumnezeu. Prin rugăciunile pe care ni le propune nu ne obligă să nu ne mai rugăm folosind cuvinte proprii, ci doar ne oferă un ghid. Ea te învață cum să te rogi, asigurându-te în același timp că păstrezi drumul drept. Pentru că în experiența ei milenară a cunoscut o grămadă de căi rătăcite.

Asta nu limitează libertatea spiritului, ci din contră, îi deschide drumul către libertate, către Dumnezeu, căci numai în comuniunea cu El devii cu adevărat liber, el fiind sursa libertății absolute.

Avem și libertatea de a fi originali cu orice preț, de a merge pe drumul nostru unic, refuzând ghidajul Bisericii. Însă cred că este doar o iluzie a libertății, care ne va duce într-o fundătură și ne va face repede robi ai propriei noastre mândrii, făcându-ne să gravităm în jurul propriului ego.

Nu neg libertatea Duhului de a sufla unde vrea, inclusiv către alte denominațiuni creștine ori chiar alte religii. Cred că Dumnezeu se bucură de orice ininmă care-L caută cu sinceritate și i se comunică pe măsura deschiderii acelei inimi.

Poate că și pe acel stadion plin de tineri care-L adoră (în măsura în care este o filmare reală, și nu generată cu IA), suflă Duhul Sfânt. Însă poate fi vorba și despre un fenomen psihologic, o sugestie colectivă realizată prin repetarea obsesivă și tot mai intensă a unei mantre, intensificând până la paroxism o emoție religioasă.

Ca și omul – bun sau rău –, duhurile pot fi identificate ca rele sau bune după roadele pe care le aduc. Ca să fim siguri că Duhul Sfânt le-a pătruns inimile, ar trebui să știm ce roade a născut în acei tineri ascultători participarea la acel eveniment. Dacă le-a adus pace, smerenie, răbdare, ascultare de Dumnezeu, duh de jertfă de sine, dragoste față de semeni, dorință de fapte bune și altele din același registru; ori dacă a fost o emoție superficială care s-a stins odată cu participarea la concert.

Cât privește prorocirile, ai dreptate să spui că n-au încetat după Hristos. Greșeala mea. Însă El reprezintă împlinirea tuturor prorocirilor anterioare în timp, desăvârșirea lor, sensul ultim – Învierea și mântuirea.

Sf. Pavel îi îndeamnă, într-adevăr, pe creștini să prorocească, cum afirmă și despre sine că făcea, mai mult decât alții. Totuși, sensul cuvântului "a poroci" nu se limita, atunci, la previziuni despre viitor, ci se referea mai ales la a vorbi/scrie inspirat de Duhul Sfânt, respectiv a formula învățături de credință.

P.S. Ia tot ceea ce scriu ca pe o mărturisire personală de credință, fără a avea pretenția că apăr neapărat o "doctrină oficială". Dacă mă situez de partea învățăturii Bisericii și încerc să conving în acest sens este pentru că eu însumi m-am convins, experimentând, cât de prețioasă este. Îmi pare că am găsit cu adevărat o comoară, cu atât mai minunată cu cât ea este inepuizabilă și nu scade când o împărtășești cu alții; dimpotrivă.

Last edited by CristianR; 19.04.2026 at 16:25:49.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2026, 20:26:23
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Nu putem fara dogma, nu putem fara rugaciune, nu putem fara traire si intr-un cuvant nu putem fara har.
Sigur, creștinismul ortodox este dogmatic, nu poate fi altfel. Dogma este, dacă vrei, scheletul, osatura ce susține "carnea" credinței; care, la rândul ei, moare și intră în putrefacție dacă prin ea nu curge sângele Duhului Sfânt.

Și cum oasele nu sunt la vedere, la fel și dogma – este mai curând implicită credinței, ascunsă în miezul slujbelor, al rugăciunilor, al cântărilor.