Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.04.2026, 22:43:35
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Aș spune că Biserica nu accentuează atât de mult dogma, cât rugăciunea, slăvirea lui Dumnezeu, mulțumirea, cântarea, comuniunea în har. Practic, singurul moment în care exprimăm dogma este rostirea Crezului.

....
Și totuși, să ne amintim de câte ori nu doar mulțimile nu pricepeau, ci nici măcar ucenicii, pe care i-a pregătit trei ani și jumătate. Abia când au primit Duhul Sfânt credința lor s-a desăvârșit și a căpătat putere. Deci fără pregătire nu se poate, nu primim Duhul nici noi; și fără a-L experimenta, nu vom înțelege, căci în materie de credință, înțelegerea este viață, nu teorie.
Toate se invart in jurul lui Hristos, toate sunt de la El.

Nu putem fara dogma, nu putem fara rugaciune, nu putem fara traire si intr-un cuvant nu putem fara har . .

Cine are pe Duhul le are pe toate acestea ,caci Duhul nu lasa nici o putere a sufletului nefolosita.

Prin dogma ne indreptam mintea catre Hristos, prin rugaciune ne indreptam sufletul catre El, iar prin fapte ne indreptam iubirea catre El.

Oricare din acestea lipseste le ajuta celelalte doua.

Harul insa nu depinde de noi, putem sa le facem pe toate, si sa nu fim inca in Hristos.

Harul e atunci cand stii ca El este in tine, harul e al celor smeriti , al cunoasterii de sine si a nimicnicei tale.

Toate te duc catre tine , pentru ca in tine sa il descoperi pe Hristos.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 22:53:43
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Toate se invart in jurul lui Hristos, toate sunt de la El.

Nu putem fara dogma, nu putem fara rugaciune, nu putem fara traire si intr-un cuvant nu putem fara har . .

Cine are pe Duhul le are pe toate acestea ,caci Duhul nu lasa nici o putere a sufletului nefolosita.

Prin dogma ne indreptam mintea catre Hristos, prin rugaciune ne indreptam sufletul catre El, iar prin fapte ne indreptam iubirea catre El.

Oricare din acestea lipseste le ajuta celelalte doua.

Harul insa nu depinde de noi, putem sa le facem pe toate, si sa nu fim inca in Hristos.

Harul e atunci cand stii ca El este in tine, harul e al celor smeriti , al cunoasterii de sine si a nimicnicei tale.

Toate te duc catre tine , pentru ca in tine sa il descoperi pe Hristos.
Da dar vezi tu, biserica are nevoie și de Minuni, Vindecări, și Prooroci pentru a reîmprospăta ciclic valabilitatea Dogmei.

Problema în asta constă ca în ultimele sute de ani ele cam lipsesc.

Rugăciunea este foarte bune,necesară, dar nu putem avea continuitate în Biserică dacă ne bazăm doar pe rugăciuni.

Oamenii la un moment dat cer și altceva în afară de stări de bine și anume manifestări în popor ale Harului, nu numai conversații despre El. Și nu este un păcat să ceri asta. Am întrebat duhovnicul…

Este neapărată nevoie de manifestarea celor trei fenomene:

vindecări

Prooroci

Minuni

Ții minte La Nunta din Cana Galileei.

Hristos a fost rugat de la obraz de mama lui să producă o minune neplanificată ÎNCĂ…

DECI SE POATE.

Last edited by cozia; 18.04.2026 at 22:58:57.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2026, 23:25:56
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Da dar vezi tu, biserica are nevoie și de Minuni, Vindecări, și Prooroci pentru a reîmprospăta ciclic valabilitatea Dogmei.

Rugăciunea este foarte bune,necesară, dar nu putem avea continuitate în Biserică dacă ne bazăm doar pe rugăciuni.

Oamenii la un moment dat cer și altceva în afară de stări de bine și anume manifestări în popor ale Harului, nu numai conversații despre El. Și nu este un păcat să ceri asta. Am întrebat duhovnicul…

Este neapărată nevoie de manifestarea celor trei fenomene:

vindecări

Prooroci

Minuni

Ții minte La Nunta din Cana Galileei.

Hristos a fost rugat de la obraz de mama lui să producă o minune neplanificată ÎNCĂ…

DECI SE POATE.
Da aici te încadrezi perfect în sfera înșelării -

38. Atunci I-au răspuns unii dintre cărturari și farisei, zicând: Învățătorule, voim să vedem de la Tine un semn.
39. Iar El, răspunzând, le-a zis: Neam viclean și desfrânat cere semn, dar semn nu i se va da, decât semnul lui Iona proorocul.

Nu vor mai fi prooroci care să spună lucruri generale care se vor întîmpla.

Vindecările minunate, proorociile referitoare la persoane concrete se petrec în taină, altfel se pot face psihoze colective și alte derapaje pe model hollywoodian dar acolo e sfera înșelării.
Vechi 18.04.2026, 23:29:04
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Referitor la partea EMOȚIONALĂ, LACRIMOGENĂ,și altor fenomene de genul pe care le acuzi.

Eu așa cum am zis,sunt in general de piatră, dur, serios, analitic, rațional..

Când mă vizitează "inamicul" devin haotic, turbulent,vulcanic, puternic dar în sens negativ și plin de ambiții nu prea "ortodoxe".

Însă întotdeauna când mă vizitează Dumnezeu,îmi dau lacrimile, indiferent dacă sunt într-o biserică sau mă rog in mijlocul drumului pentru un alcoolic venit la mine din senin.

N-ai cum să nu simți pătrunderea Duhului in inimă.

N-ai cum să nu te eliberezi,să nu te descarci,să nu te eliberezi,să nu te emoționezi etc.

Logic in public mă țin,nu m-a văzut nimeni plângând niciodată indiferent de situație,ba chiat sunt acuzat că n-am inimă de multe ori.

Însă la contactul cu Dumnezeu mereu plâng.
Vechi 18.04.2026, 23:36:27
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Referitor la partea EMOȚIONALĂ, LACRIMOGENĂ,și altor fenomene de genul pe care le acuzi.

Eu așa cum am zis,sunt in general de piatră, dur, serios, analitic, rațional..

Când mă vizitează "inamicul" devin haotic, turbulent,vulcanic, puternic dar în sens negativ și plin de ambiții nu prea "ortodoxe".

Însă întotdeauna când mă vizitează Dumnezeu,îmi dau lacrimile, indiferent dacă sunt într-o biserică sau mă rog in mijlocul drumului pentru un alcoolic venit la mine din senin.

N-ai cum să nu simți pătrunderea Duhului in inimă.

N-ai cum să nu te eliberezi,să nu te descarci,să nu te eliberezi,să nu te emoționezi etc.

Logic in public mă țin,nu m-a văzut nimeni plângând niciodată indiferent de situație,ba chiat sunt acuzat că n-am inimă de multe ori.

Însă la contactul cu Dumnezeu mereu plâng.
Cercetarea Duhului Sfânt o poți simți acasă la rugăciune, dar și așa e o ispită sa cauți numai lacrimile în rugăciune.

Nu ai nevoie de stadion, sau de factori externi care să te sensibilizeze prin muzică, scenete lacrimogene, oameni care plâng la comanda ca la funerariile conducătorului iubit, din Coreea de Nord.
Vechi 19.04.2026, 08:09:57
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul

Vremea proorocirilor s-a încheiat cu Hristos, în Care se împlinesc (desăvârșesc) toate proorocirile. Profeții au exprimat o revelație fragmentară; în Hristos ea este deplină. Ce ar mai putea adăuga niște profeți din timpul nostru? Tot ce trebuie să facă un creștin dornic de profeții este să-L cunoască pe Hristos și să sporească în asemănarea cu El. Este calea spre Înviere.

Minuni sunt și acum, Biserica este plină de ele, dar să nu rămânem cantonați în trecut, cerând minuni de felul celor de atunci. Lucrurile s-au schimbat, suntem într-o etapă superioară a mântuirii.

Tainele Bisericii sunt o sursă permanentă de minuni. Spovedania, spre exemplu, te scapă de Judecată, dacă-ți mărturisești toate păcatele. Împărtășania este cea mai mare minune, căci te unești cu Hristos cel înviat. Prin ea, El trăiește în tine iar tu trăiești în El. Nu poate fi imaginat ceva mai mare de atât. Ea desăvârșește iertarea, te vindecă de toate apăsările sufletești, îți dă putere. Te înviază, efectiv, dacă te apropii cu frică sfântă și cu dragoste, pregătindu-ți sufletul în prealabil, conștientizându-te prin canonul de rugăciune și post.

Mulți așteaptă vindecări de boli trupești ori minuni spectaculoase. Uneori se produc și acestea, dar nu sunt cele mai importante, căci boala poate fi ea însăși un prilej de trezire a conștiinței, a credinței, a smereniei. Există mărturii de vindecări în urma participării la Sf. Maslu; și trupești, dar mai ales sufletești, căci pleci de acolo cu o altă stare decât cea cu care ai venit, cu alte puteri.

Toate Tainele sunt minuni, pentru că toate, începând cu Botezul, te unesc cu Hristos cel viu și, prin urmare, te înviază și pe tine. Ce sens ar mai avea să dorești niște minuni mai mici decât aceasta?