![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Chiar ascultam recent pr Cleopa și mi se pare și mie că are un duh tare împotriva neoprotestanților și iehoviștilor, adică omul chiar e dur, n-ai cum să fii pe linia lui și după pe alta. Mai ales că n-am auzit pe niciun altul după el fiind așa dur cu neoprotestanții. Citat:
Vreo 15-16 secole nu a existat reformă, deci creștinismul ar fi continuat să existe fără reformă, dar protestantismul fără sursa din care s-a desprins nu.
|
||||
|
||||
|
Cred că ai o relație de tip love-and-hate cu Biserica; nu poți nici cu ea, nici fără ea. La fel ca și Nietzsche – care nu poate fi indiferent față de ea, ci simte mereu nevoia să-și confirme prejudecățile, provocându-i pe clerici ori credincioși simpli să-și manifeste ipocrizia, bigotismul ori obtuzitatea –, tu o acuzi de tot felul de abateri, culminând acum cu apostazia.
Poate că mulți dintre noi am trecut prin ispite asemănătoare – eu nu fac excepție. Nu de puține ori am fost nemulțumit de o parte dintre slujitorii ei (dar niciodată de toți, căci, har Domnului, am întâlnit și oameni sfinți), unii dintre ei corupți, alții doar mediocri... Ori de credincioșii mai superficiali, de superstiții și multe altele. De multe ori gânduri critice față de semeni îmi veneau mai ales la Liturghie, când inima ar vrea să pătrundă mai adânc în rugăciune, dar mintea, parcă agățată în undița diavolului, ar zburda oriunde, însă mai ales încercând să schimonosească chipurile semenilor mei, ca nu cumva să-i rabd măcar, dacă să-i iubesc în aceeași măsură ca pe mine însumi nu sunt în stare. Mult mi-au ajutat în acest sens posturile de peste an, cu spovedanie deasă, împărtășanie și participare la slujbe de mai multe ori pe săptămână. Am conștientizat că ceea ce simt și cred în adâncul meu este una, iar gândurile rele care-mi vin sunt parazitare, neaparținându-mi. Cu toții știm sursa lor. Părerea mea este că și pe voi, ca și pe mine și ca pe oricare dintre noi, Dumnezeu ne vrea ai Lui cu tărie, cu foc. Ne împinge din adâncul nostru spre Biserică, inima dorind atât de mult pacea, odihna pe care simțim că numai El ne-o poate da. De fiecare dată, însă, vrăjmașul se agață de slăbiciunile și patimile noastre ca să ne împiedice să facem pasul decisiv către Biserică, ori, dacă îl facem, să compromită prezența noastră acolo. La spovedanie nu merg niciodată cu plăcere, efortul este cu atât mai mare, amânările tot mai dese, cu cât las să treacă mai multă vreme. Este greu, este răscolitor, mă bulversează, mă scoate din starea de confort, din lenea duhovnicească. Mă silește să mă scrutez cu atenție, să fiu critic cu mine însumi în loc de a-i critica pe ceilalți și mă obligă să fac efortul de a nu mai repeta păcatele. Așa trebuie că este pentru toți, dar constat, cu burucrie și cu mirare, că lumea face coadă, așteptând cu răbdare 3-4 ore pentru a avea pace de acest disconfort. Explicația nu poate fi decât aceea că ușurarea, bucuria, seninătatea de care ai parte după aceea – mai ales când este încununată de Împărtășanie – sunt inestimabile. Însă este nevoie de un moment de hotărâre nemiloasă, bărbătească: să tai dintr-o dată din tine acele tendințe cârtitoare care vor să te abată de la drumul bun. Să "izbești de piatră pruncii" gândurilor rele imediat ce apar. Să vrei din toată inima ca viața toată să I-o dai lui Hristos și să te lepezi de tot ceea ce nu-I poate fi închinat.
|
|||
|
|||
|
"Reforma" a existat în Creștinism,încă de la început, începând cu Arie, Nestorie, Donatiștii, pavlacianismul din care s-a format după bogomilismul in Bulgaria,dupa catarii,valdezii, până la Wycliffe și Hus, după Luther,Calvin și Anabaptiștii,care au fost cei mai radicali teologic.
Doar că erau numiți simplu eretici. Au fost mai degrabă tentative de reformă! Însă citind despre bogomilism și catari.... Ăia erau radicali,nu glumă. Majoritatea au fost măcelăriți de Biserica Catolică. Inchiziția practic tocmai de asta a fost făcută de Dominicani, fiindcă n-au înțeles de vorbă bună, s-au dus la ei le-au predicat Dogma, n-au înțeles. Mulți asociem inchiziția cu uciderea vrăjitoarelor, însă scopul ei a fost uciderea "ereticilor",care practic nu au fost lăsați să trăiască în pace fiindcă erau o amenințare tocmai prin cum trăiau și ce credeau. Mulți Sfinții care au apărat "Credința" au făcut-o în fața acestora și au participat direct și indirect la uciderea lor. Până la urmă nu-i vorba despre faptul că am eu incertitudini imaginare și probleme de conștiință. Acestea sunt FAPTE! Inclusiv Calvin,a preluat acest obicei și a ucis un medic fiindcă nu credea în Sfânta Treime. Practic în Transilvania a fost prima dată în istorie când a fost acordată libertatea religioasă. Edictul de la Torda! Deasemenea Transilvania este și locul unde a apărut o religie care există și astăzi și anume UNITARIENII. Practic a fost un timp când acolo coexistau in armonie luterani,calvini și unitarieni, catolici. O frază celebră,atunci când au mers să-i ucidă pe catari:"Cum îi vom deosebi pe catari de catolici?".. La care:"Ucideții pe toți, că Dumnezeu îi va recunoaște pe ai noștri!".
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Hai sa enumeram ce minuni a făcut Isus : ●Transformarea apei în vin la nunta din Cana ●Potolirea furtunii pe mare ●Înmulțirea pâinilor și a peștilor pentru ~5000 de oameni ●A doua înmulțire a pâinilor pentru ~4000 de oameni (Matei 15:32-39; Marcu 8:1-10). ●Moneda din gura peștelui (pentru plata dării templului) (Matei 17:24-27). ●Blestemarea smochinului (care se usucă) ●Învierea fiului văduvei din Nain, invierea lui Lazăr din Betania, invierea fiicei lui Iair. ●A vindecat orbi, leprosi, slabanogi, surdomuti, ciungi și schiopi. Imaginati-va ca a vindecat ciung și schiopi! „Atunci au venit la El multe mulțimi, având cu ele șchiopi, orbi, muți, ciungi și mulți alți bolnavi. I-au pus la picioarele Lui și El i-a vindecat. Încât mulțimea se minuna văzând pe muți vorbind, pe ciungi sănătoși, pe șchiopi umblând și pe orbi văzând, și slăveau pe Dumnezeul lui Israel.” Adică sa vezi cum din neant ii apare ciungului o mână sau schiopului un picior este fabulos! Ok! Care din aceste minuni le-a făcut Biserica? Și care altele mai mari? Întreb pentru ca asta e lucrarea ca să fii recunoscut ca descent al său. Care? Superior înseamnă să nu mai poți face minunile alea sau mai mari? :)))) |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Biserica tocmai cu asta se ocupă: îi înviază pe cei credincioși, prin lucrarea Duhului Sfânt care a întemeiat-o la Cincizecime. Este vorba despre o înviere duhovnicească, așadar. Ea nu poate fi demonstrată, arătată, explicată. Poate fi cunoscută doar prin participare, iar condiția esențială pentru a avea parte de ea este credința. Cred că am scris în mesajul către Cozia la ce fel de minuni ale Bisericii mă refer. Nu pot argumenta prea mult, nu cred că o polemică poate aduce ceva bun în acest plan. Dar pot da mărturie despre ce cred, simt și am trăit personal în ultima vreme. Asta am făcut în câteva postări recente. Am căutat mereu să cunosc Biserica din interiorul ei, acordându-i încredere, făcând ascultare de duhovnic, și pot spune că am ajuns să o iubesc tot mai mult. O cunosc, prin urmare, din interiorul unei relații de iubire, care nu este obiectivă, nu poate fi analizată, nu poate fi obiect de polemici. Dacă te mulțumești să o analizezi din afară, vei observa mulțimea de "riduri" (este, totuși, o bătrână de 2000 de ani), mersul șchiopătat, gârbovirea, bolile. Comparația cu "bisericile" mai tinere nu-i poate fi favorabilă. Dar parcă toate aceste multe pricini de poticnire sunt menite să-i țină afară pe cei care nu vor să se curățească, lepădându-se de prejudecăți, analize și cârcoteli, înainte de a le dezvălui minunata și atât de prețioasa comoară dinăuntru.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 21.04.2026 at 10:13:29. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Eu am citit Biblia de unul singur si am ramas cu convingerea ca Iisus a fost Fiul lui Dumnezeu , desi nu intelegeam eu prea vbine ce e aia. Ulterior Ortodoxia mi a confirmat mai mult decat atat ,ca e Dumnezeu in persoana, om si Dumnezeu in acelasi timp Si ca Maica Sa e Maica chiar a lui Dumnezeu, nu a altcuiva, nu a unui om. Pe cand Ortodoxia a ridicat moralul celalte doar il coborau, plecand nu e asa , de la citate din NT. Ca nu e E chiar Dumnezeu, ca e si El pe acolo etc. Atat de personale erau scrierile ,si atat de in afara crestinismului, ca mi se facea rau fizic dupa ce le citeam, probabil si pentru ca eram eu obisnuit cu cealalta varianta, dar era ca diferenta intre scrieri de la Dumnezeu si scrieri de la oameni Asa ca nu dau 2 bani pe ratiune in teologie,daca nu are spiritul aratarii directe a lui Diumnezeu prin intrupare. Ca s-au kilarit intre ei? De eretici stim sigur ca au facut excese, mai ales cand ajungea vreun imparat de al lor. Apoi si cuciadele si ce zici de catolici au aparut tot la schismaticii catolici, tocmai pentru ca incet au renuntat si ei la har, si au devenit umani, atujnci cand au inceput sa inlocuiasca vocea Duhului cu chestii vizibil umane. Si s-a si vazut rasplata ca asta a dus la dezbinare. Ortodocsii tinandu se de Traditie,implicit s-au tinut si de Duhul |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Toate religiile, asta marturisesc, că sunt vii spiritual, că trăiesc spiritual și ca dumnezeul lor e adevărat. Dacă cu adevărat vreți sa va diferentiati de restul atunci trebuie sa faceți minunile ce sunt în cartea voastră de capatai, adică evanghelia. Doar asa puteți demonstra ca sunteți în adevăr altfel sunteți la fel ca restul. Si eu pot sa afirm ca am fost vizitat de un zeu divin, m-a uns cu spiritul său și acum sunt viu spiritual. E același lucru dar vezi tu eu nu trebuie sa susțin minunile din evanghelie pentru ca eu cred intr-un zeu care nu face minuni și nu încalcă legile naturale pe care le-a stabilit spre deosebire de zeul vostru crestin. Poate zeul meu e adevărat și nu al vostru. Asta rămâne de văzut, însă un lucru e clar, zeul vostru a făcut minuni și a afirmat ca și voi trebuie sa le faceți dacă cu adevărat sunteți ai lui și ca semn pentru restul necredinciosilor. Mingea se afla în terenul tău să demonstrezi, nu in al meu! |
|
|
||||
|
||||
|
Nu simt nevoia să demonstrez ceva, nu cred că sunt chemat la așa ceva în calitate de creștin. Lupta între zei – care este mai mare, care este adevăratul Dumnezeu – s-a dus pe vremea lui Ilie ori a altor proroci.
Hristos însuși n-a făcut minunile demonstrativ, ci de milă, ca să vindece, ca să aline suferințele. Când I s-au cerut "semne și minuni" – așa cum ceri tu acum – știi ce a răspuns: "Neam viclean și desfrânat cere semne și minuni... I se va arăta doar semnul lui Iona". Este vorba aici exact despre Înviere, semnul covârșitor al Dumnezeului celui adevărat. Dar asta nu se demonstrează. Se crede. Cine crede va intra înăuntru; cine nu, va rămâne afară, în frig și întuneric. Nu pot decât să regret alegerrea ta și a altora care preferă a doua variantă.
|
|||
|
|||
|
Da poate e invers, poate la mine e adevărul și urmează sa fie revelat omenirii. Încearcă sa te pui și in partea cealaltă a baricadei dacă ești sincer și cauți cu adevărat. De unde știi tu ca nu am descoperit eu adevăratul zeu? Uite divinitatea pe care eu o cunosc este formata din 7 unde energetice ce susțin acest univers. Și fiecare undă are o trăire diferită. Tot universul are la bază aceste unde sau vibrații, cum vrei sa le zici. Repede ai sărit sa-mi spui ca am pierdut și sunt in afară. Dar poate e invers...
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
O cunosti ,sau doar crezi in ea ? Si daca o cunosti, mai e divinitate ? |
|
|