Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.04.2026, 12:45:34
Nietzsche Nietzsche is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2021
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Ai zis "pe care eu o cunosc".
O cunosti ,sau doar crezi in ea ?
Si daca o cunosti, mai e divinitate ?
Da. Eu cunosc, trăiesc aceste vibrații. Sunt reale pentru ca nu țin de mintea mea. Le-am negat, am zis ca nu există am făcut tot ce ține de mintea mea ca să le exclud. Eu nu pot sa cred dacă nu cunosc, nu pot! Și sunt originea și sursa acestui univers.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2026, 12:50:06
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
Repede ai sărit sa-mi spui ca am pierdut și sunt in afară. Dar poate e invers...
Poate fi și invers, bineînțeles. Eu te-am prevenit că nu mă refer la realități obiective, ci subiective. Tu ești în afara realității pe care mie îmi place să o experimentez, și anume Biserica. Te mulțumești să o privești din afară, din câte îmi dau seama. Dacă greșesc, corectează-mă.

Dar față de realitatea ori credințele tale eu sunt în afară, într-adevăr.

Însă având în vedere că eu mă bucur, în vreme ce pe tine te chinuie neliniștile, de aceea am spus că îmi pare rău. Cu sinceritate. M-aș bucura ca înăuntru, la căldură și lumină, să vină cât mai mulți.
Vechi 21.04.2026, 12:54:48
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Fraților, creștini și necreștini!

Vorba lui Leana “Există o explicație!”

Atunci când studiam Vechiul Testament, după modelul “jidan” și urmăream interpretări ale rabinilor, citeam Talmudul și alte studii biblice sau dezbateri teologice între rabini și creștini…

Am rămas cu ceva foarte relevant pentru mine, fiindcă există o nuanță extrem de subțire în acest aspect.

Un rabin, într-o dezbatere cu Richard Dawkins,cel mai faimos ateu din prezent,și cel mai deschis spre dialog cu toate religiile într-o manieră decentă, rațională și constructivă.

Deci,în aceasta dezbatere se punea tocmai problema elementelor supranaturale,fantastice,și alte elemente care nu s-au descoperit încă din Vechiul Testament.

De exemplu Gradina Edenului, Despărțirea Mării Roșii,Potopul (care totuși poate fi un eveniment istoric real) și alte elemente ale fabulosului.

Deasemenea nu s-au găsit dovezi ale existenței lui Moise, David, Solomon etc.

Iar acel rabin,spre surprinderea mea a recunoscut că aceste elemente nu sunt neapărat reale istoric și concret!

Ci reprezintă o alegorie,o viziune,o poveste formata din legendele deja existente,din experiențele poporului evreu,din anumite vise sau viziuni avute de persoane…

Despre Dumnezeu, despre om, despre creație, despre lume!

Pot sa va și las un link cu acea dezbatere,este in limba engleza!

Pentru mine a fost foarte reconfortant să poți accepta religia, Biblia și tot ce ține de aceste experiențe descrise acolo, fără a nega complet importanta ei de-a lungul istoriei, doar fiindcă descrie niște elemente și lucruri pe care nu le înțelegea pe deplin prin minuni sau lucruri supranaturale.

La fel este și în Noul Testament,pur și simplu este o combinație de alegorie, pilde, evenimente care așa au fost probabil interpretate de scriitori biblici.

La fel se întâmplă și acum cu toate personalitățile spirituale, religioase!

Fiindcă sunt oameni de o forță spirituală remarcabilă ei trezesc in oameni anumite chestii, evenimente care sunt văzute ca minuni.

Eu nu spun că nu există minuni,dar ele au o explicație cât se poate de concretă!

Tocmai de asta este necesar să înțelegem cât mai aproape de realitate toate aceste elemente!

Fiindcă Dogmele construite pe minuni,duc exact la acest tip de conflicte!

Este o MARE diferență între Iisus cel Istoric și Real,care a fost documentat ca persoană reală și Iisus cel mitologic , dezvoltat de biserică.

De ce m-ar interesa Iisus cel ficțional,și nu Iisus cel Real?
Vechi 21.04.2026, 12:56:17
Senior Member

Implicit

Bun, dacă poate fi și invers atunci sa rămânem la această notiune, asa cum a zis Socrate "eu știu ca nu știu nimic". Deși dvs dați impresia ca deja știți ce e in sufletul meu. Eu las mereu o urma de îndoială.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2026, 13:04:45
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
Da. Eu cunosc, trăiesc aceste vibrații. Sunt reale pentru ca nu țin de mintea mea. Le-am negat, am zis ca nu există am făcut tot ce ține de mintea mea ca să le exclud. Eu nu pot sa cred dacă nu cunosc, nu pot! Și sunt originea și sursa acestui univers.
Acelasi lucruri ca tine le simt si eu.
Eu cunosc pe Dumnezeu cu simturile ,cu ochii,cu mintea cu inima, cu meditatia cu totul.
Altfel nu as crede in El.
Si eu ca si tine le-am negat ,si am vazut in toate ca e adevarat.
Si ma refer la ceva concret : Invataturile Dumnezeului meu ma fac sa ii inteleg pe ceilalti ,pe mine si pe El.
Vad aceste dovezi zi de zi.
Chiar si cand te urmaresc pe tine si vad ca ai aceleasi gen de ganduri ca si mine chiar si cu alt obiect, tot pe Dumnezeu il vad in asta.

Nu faci decat sa repeti traseul meu si al altora: simtire, opozitie,credinta.

Deci nu obiectul credintei ne uneste de fapt ci drumul pana acolo, care e acelasi.

Si acel drum il stapaneste cel mai bine Iisus Hristos ,Dumnezeu si om.

Nici o alta idee de divinitate, nici chiar ideea abstracta de Dumnezeu,Allah,Univers etc nu e atat de puternica cat cea de Dumnezeu-Om

Toti dintre noi o argumentam, oricat de mult ne opunem, nu facem decat sa o confirmam
Reply With Quote
Vechi 21.04.2026, 13:05:38
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Hristos însuși n-a făcut minunile demonstrativ, ci de milă, ca să vindece, ca să aline suferințele. Când I s-au cerut "semne și minuni" – așa cum ceri tu acum – știi ce a răspuns: "Neam viclean și desfrânat cere semne și minuni... I se va arăta doar semnul lui Iona". Este vorba aici exact despre Înviere, semnul covârșitor al Dumnezeului celui adevărat.
Minunile se fac pentru credința omului, probabil fiindcă e puțină credință se fac mai puține minuni.
Cert e că există oameni care s-au vindecat după slujbele Bisericii, post, maslu, spovedanie, împărtășanie, în timp, în ani de zile uneori fiind un proces care durează.
Am auzit că unii s-au vindecat de cancer prin atingerea unui duhovnic în vârstă.

Tot așa un preot care era cunoscut pt harisma înainte vederii spunea că pentru credința omului se descoperă anumite lucruri, nu mai e în viață.
Vechi 21.04.2026, 13:08:54
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul

De ce m-ar interesa Iisus cel ficțional,și nu Iisus cel Real?
Nu putem vorbi despre credință din afara ei. Biserica crede că Iisus cel real ni Se dăruiește în chip minunat și nemijlocit prin Trupul și Sângele Său.

Fără credință, te vei raporta la Iisus cel istoric, dar nu vei putea să-L cunoști niciodată, nu vei putea intra într-o relație cu El – decât, eventual, închipuită –, tocmai pentru că timpul trece ireversibil. Poți cel mult să afli câteva lucruri despre El, petrecute acum două milenii. Dar tu însuți rămâi un om în istorie, în parcursul limitat al timpului, în contingent. Nu vei putea să te ridici deasupra lumii finite, a naturii, prin propriile forțe și nici El, cel istoric, nu te va putea ajuta dacă nu crezi în dumnezeirea Lui, respectiv în posibilitatea prezenței lui aici și acum.
Vechi 21.04.2026, 13:12:02
Senior Member

Implicit

@Iustin
Nu, e o mare diferență între ce descrii tu și ce simt eu. Eu nu am cautat înainte, iar ce simt acum nu are legătură cu religia. Dimpotrivă eu simt un mare gol când vorbesc de religie, și nu ma interesează sa-i conving pe alții. Mi-e indiferent.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2026, 13:15:28
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Minunile se fac pentru credința omului, probabil fiindcă e puțină credință se fac mai puține minuni.
Bun, eu știu că se mai fac minuni și acum, dar nu în scop demonstrativ, ci tot din mila lui Dumnezeu. Inclusiv pentru a întări credința celor care se îndoiesc. Dumnezeu știe de ce alege să se manifeste sau nu prin minuni. Dar nu le poți dovedi celor care resping insistent credința. Ei le vor pune la îndoială, găsind alte explicații, chiar și dacă ar fi de față.

Însă eu am ținut să mă refer la minunea cea mai mare, pe care mulți o ignoră, și anume Învierea. Iar la aceasta avem acces zilnic, prin Sfânta Împărtășanie.
Vechi 21.04.2026, 13:22:58
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
@Iustin
Nu, e o mare diferență între ce descrii tu și ce simt eu. Eu nu am cautat înainte, iar ce simt acum nu are legătură cu religia. Dimpotrivă eu simt un mare gol când vorbesc de religie, și nu ma interesează sa-i conving pe alții. Mi-e indiferent.
Nimeni nu poate convinge pe nimeni ,daca nu e gata sa isi dea viata pentru el.
Doar dragostea convinge.
Toti sfintii care au intors oameni si comunitati intregi la credinta, doar prin puterea dragostei au reusit,in fata careia nu rezista nici sufletele de piatra ,nici mintile cele mai ascutite.

Noi pacatosii ,ne contram unii pe altii, fiecare crezand in adevarul sau, cand de fapt adevarul e unul singur : iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti.

Deci daca cineva are o problema interioara si trece indiferent pe langa problema interioara a celui cu care vorbeste , de fapt a ratat rezolvarea propriei sale probleme.

Adevarul nu e obiectiv (dupa cum vedem si aici fiecare cu parerea lui ) , e o persoana ,eu,tu ceilalti.

Singurul lucru comun al nostru ,al tuturor, este Iisus Hristos, cel care ne-a facut sa ne vedem unii in ceilalti

Si ultimul musulman fanatic, si ateul ce neaga credinta, de fapt tot de legile lui Hristos asculta, in raporturile sale cu ceialalti.

De aceea el este singurul Dumnezeu care e dat omului, altul nu va mai fi
Reply With Quote
Răspunde