Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.04.2026, 12:54:48
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Fraților, creștini și necreștini!

Vorba lui Leana “Există o explicație!”

Atunci când studiam Vechiul Testament, după modelul “jidan” și urmăream interpretări ale rabinilor, citeam Talmudul și alte studii biblice sau dezbateri teologice între rabini și creștini…

Am rămas cu ceva foarte relevant pentru mine, fiindcă există o nuanță extrem de subțire în acest aspect.

Un rabin, într-o dezbatere cu Richard Dawkins,cel mai faimos ateu din prezent,și cel mai deschis spre dialog cu toate religiile într-o manieră decentă, rațională și constructivă.

Deci,în aceasta dezbatere se punea tocmai problema elementelor supranaturale,fantastice,și alte elemente care nu s-au descoperit încă din Vechiul Testament.

De exemplu Gradina Edenului, Despărțirea Mării Roșii,Potopul (care totuși poate fi un eveniment istoric real) și alte elemente ale fabulosului.

Deasemenea nu s-au găsit dovezi ale existenței lui Moise, David, Solomon etc.

Iar acel rabin,spre surprinderea mea a recunoscut că aceste elemente nu sunt neapărat reale istoric și concret!

Ci reprezintă o alegorie,o viziune,o poveste formata din legendele deja existente,din experiențele poporului evreu,din anumite vise sau viziuni avute de persoane…

Despre Dumnezeu, despre om, despre creație, despre lume!

Pot sa va și las un link cu acea dezbatere,este in limba engleza!

Pentru mine a fost foarte reconfortant să poți accepta religia, Biblia și tot ce ține de aceste experiențe descrise acolo, fără a nega complet importanta ei de-a lungul istoriei, doar fiindcă descrie niște elemente și lucruri pe care nu le înțelegea pe deplin prin minuni sau lucruri supranaturale.

La fel este și în Noul Testament,pur și simplu este o combinație de alegorie, pilde, evenimente care așa au fost probabil interpretate de scriitori biblici.

La fel se întâmplă și acum cu toate personalitățile spirituale, religioase!

Fiindcă sunt oameni de o forță spirituală remarcabilă ei trezesc in oameni anumite chestii, evenimente care sunt văzute ca minuni.

Eu nu spun că nu există minuni,dar ele au o explicație cât se poate de concretă!

Tocmai de asta este necesar să înțelegem cât mai aproape de realitate toate aceste elemente!

Fiindcă Dogmele construite pe minuni,duc exact la acest tip de conflicte!

Este o MARE diferență între Iisus cel Istoric și Real,care a fost documentat ca persoană reală și Iisus cel mitologic , dezvoltat de biserică.

De ce m-ar interesa Iisus cel ficțional,și nu Iisus cel Real?