![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Am publicat un articol despre felul în care ar trebui citită Filocalia, mai ales de către mirenii de astăzi.
Filocalia nu este o carte de lectură obișnuită și nici un manual rapid de „tehnici duhovnicești”, ci o comoară a experienței sfinților, care cere smerenie, răbdare, discernământ și, pe cât posibil, îndrumare duhovnicească. În articol încerc să explic de ce nu trebuie citită în grabă, cum pot fi înțelese textele ascetice fără a cădea în exagerări și ce loc are Rugăciunea lui Iisus în această tradiție. Articolul poate fi citit aici: https://ortodoxway.com/cum-se-citeste-filocalia/ M-aș bucura să aflu și cum ați început voi să citiți Filocalia și ce sfaturi ați primit de la duhovnici sau părinți cu experiență. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Retroactiv la rece,dupa o perioada chiar ma intreb de ce sa gasesti explicatii complicate si multe pentru un lucru aparent simplu , repetarea celor 10 cuvinte , chiar cu trairea ce o implica.. Sunt de acord cu trairile si semnificatiile lor specificate in Filocalie si citite printre randuri, sau compilate de prin alte parti, ca importanta este rostirea si marturisirea numelui lui Hristos ,si in ultima instanta insusi starea perpetua de rugaciune. Stateam zilele trecute si ma gandeam, ca am vazut tot felul de echivalari , daca ma gandesc toata ziua la Hristos , daca am gandul de lauda si chiar si pe cel de rugaciune izvorat din gandul la El, oare nu ar fi tot un fel de rugaciune a inimii ? Dar ce mi se pare important la rugaciunea inimii , este cererea insusi , si constiinta permaenta a starii de pacatosenie, pocainta , probabil ca aceasta e mai aproape de Domnul decat gandul la El. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Și, probabil decurgând din această recomandare, un sfat al Părintelui Galeriu (care citise Sbornicul încă din tinerețe), de a avea mereu această conștiință ca orice activitate lucrativă să o faci cu dragoste, în folosul semenilor tăi. În felul ăsta putem rămâne uniți în permanență, atât cu Dumnezeu, cât și cu oamenii, nefragmentați lăuntric. P.S. Și eu am parcurs o parte din "ghidul" publicat de Leonid pentru citirea Filocaliei, și îl găsesc foarte de folos, cu atât mai mult cu cât el orientează către rugăciunea neîncetată, nu neapărat către viața ascetică, rezervată mai ales monahilor.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 08.05.2026 at 20:50:25. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ideea principală e ca Filocalia a fost alcătuită tocmai pentru intelegerea practicării Rugăciunii inimii . Aici este cheia. Rugăciunea inimii a jucat un rol fundamental in Ortodoxie , mai mare decât ne putem închipui. Noi nu prea am putut dezvolta acest fenomen , a fost prea complex si greu pentru noi. Singura mișcare a fost Rugul Aprins , dar fără rezultate notabile . Rugăciunea inimii deși pare simplă , in fapt necesita o pregătire deosebită . Vezi si articolul meu : https://ortodoxway.com/rugaciunea-lui-iisus-in-autobuz/ Inteleg ca articolul e greu de citit , insa a trebuit sa fac o descriere cât mai amănunțită a fenomenului , cu riscul sa pierd cititorul pe drum. |
|
|