Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.05.2026, 10:40:07
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Leonid7 Vezi mesajul
Restul Predicii (Matei 6–7) merită o examinare aparte, pe linia Sf. Ioan Gură de Aur (omiliile la Matei) și a Sf. Grigorie de Nyssa (De beatitudinibus) — adică Predica de pe Munte ca itinerariu al sufletului spre Hristos, nu ca listă de porunci morale.
1) Am incercat si eu sa citesc omiliie dar am ramas cu impresia unor comentarii dispersate , nu cu o ideee forta ca cea bolduita.
Cum ai ajuns la aceasta idee forta? Ai ajuns tu insuti sau ai citit recenzii ale altor comentatori , de data aceasta despre sfintii Parinti?

2) In general exista in mintea ta sau in lucrari, o sinteza adunata din numerosii sfinti care au comentat Evangheliile, ca sa exsite astfel o continuitate intre Evanghelie si interpretarea ei de catre Traditie?

Operele sfintilor sau ale comentatorilor lor au crescut exponential, pot fi ele sintetizate de o minte umana , macar la acest aspect , raportul cu Evanghelia?

Adica un absolvent de teologie e capabil de aceasta sinteza , sau e necesar un nivel mai inalt de studiu? Eu mai citesc, dar nu pot zice ca raman cu o sinteza...

3) Totusi predica de pe munte fiind asa simpla de inteles de oameni pentru zona de invataturi referitoare la dragoste si asocierea dragostei umane cu icoana celei dumnezeiesti , ai cumva si o parere personala?

In general vad ca toate opiniile tale sunt referitor la a comenta din sfintii parinti , ceea ce e minunat, pentru cine are eruditie.

Dar care a fost efectul asupra ta dirtect , neintermediat, doar tu si chemarea lui Hristos , al acestor indemnuri?
Reply With Quote

Tags
dragoste, famila ortodoxa, fiul risipitor, treime