Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.05.2008, 16:57:26
ancah
Guest

Implicit

Nu cunosc acest proverb, Mirean, deci nu eu ti l-am spus.
Reply With Quote
Vechi 09.05.2008, 17:50:47
ancah
Guest

Implicit

ory: ...Si ma intreb,oare la varsta la care se afla aceasta sensibila preoteaza,care vrea un lucru deosebit,sa conceapa prunci,la varsta acesteia tu chiar tineai cont de cele scrise de tine la acest subiect?

ory la vremea respectiva inca nu eram ortodoxa practicanta, dar bunul simt m-a retinut intotdeuna da la concepere de prunci in posturi. Cred ca instictiv am stiut, desi nu-mi spusese nimeni.
Pot sa mai spun (iertare pt off topic) ca am stiut intotdeauna ce e un sfant, chiar daca nu stiam de lucrarea Duhului Sfant.
ory, ma bucur ca m-ai intrebat caci acum pot spune si care e optica mea: pentru mine unde-i lege nu-i tocmeala ( nu ma refer la legea din VT). Nu spun prin asta ca eu nu ma abat niciodata de la lege, ci ca legea trebuie cunoscuta, ca sa stii cand te abati si de la ce te abati. Stiind ce greseala ai facut, poti sa te caiesti de greseala, te poti spovedi si te poti indrepta.
Ori daca luam propria gandire drept lege, si facem lucruile dupa gandirea omeneasca, oricat de multa logica am avea, aceasta nu se poate ridica la intelepciunea lui Dumnezeu. Noi catre Dumnezeu trebuie sa aspiram, sa ajungem aidoma Lui, sa ne indumnezeim si sa ne mantuim. Oricat de indepartat ar fi acest deziderat, in fiecare zi putem face un mic pas inainte, caci drumul intr-acolo duce. Dar daca gasim ca dorinta de indumnezeire e absurda, atunci voit ne vom indeparta de la drum. Viata in familie e bun prilej pentru a ne desavarsi spiritual si nu intra in contradictie cu induhovnicirea. Iar daca avem ceva de pret, acesta este sufletul nostru.
Dar fiecare face dupa cum ii dicteaza constiinta si fiecare va raspunde de ale sale, nu ale altuia.
Sper, draga ory, ca atunci cand vei ajunge la varsta mea, sa ma intelegi mai bine.
Reply With Quote
Vechi 09.05.2008, 18:56:36
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Sincer,Ancah,eram SIGURA ca vei spune ca la vremea tineretii nu erai practicanta,foarte sigura,dar pentru mine acest raspuns nu justifica indemnul categoric spre un stil de viata pe care nu ai cum sa-l intelegi,in acest timp.Poate ca nu erai practicanta,nu pentru ca nu auzisesi de Dumnezeu,ci pentru ca manata de savoarea neastamparata a tineretii nici macar nu aveai interesul sa fii,chiar daca ai fi auzit de la cineva ce este si ce nu este bine.Pentru ca atunci viata ta ar fi depins si de cea a sotului tau,deciziile de asemenea,pentru ca atunci ti-ai permis sa realizezi ceea ce nu permiti tinerilor,doar teoretic,fiindca transpunandu-te cu adevarat in inima si trupul acestora,mai ales in conformitate cu zilele noastre,nu cred ca ai mai putea cu atata usurinta sa propovaduiesti "calea cea dreapta".Si exact cum spunea Eminescu;"...e usor a scrie versuri,cand nimic nu ai a spune!.."Si nu mai comentez ca ar insemna sa ma intind mult si bine si tot sa nu ajungem la vre-un consens,pentru ca,va rog sa ma credeti,nu-mi place sa vorbesc doar ca sa ma aflu in treaba,ci vorbesc din inima si minte,din trup si suflet,din mediul meu social,fizic si spiritual,iar ceea ce spun ma caracterizeaza,si incerc sa inteleg lucrurile din mai multe perspective,chiar daca evit sa ma aflu in situatia de a cadea,nu sustin caderea,dar nici nu o judec,pentru ca sunt om,si totul este posibi;l in lumea aceata.
Reply With Quote
Vechi 09.05.2008, 19:18:14
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

legea este pentru cei nedreptzi, pentru cei ce fac voile lui Hristos e Harul shi credintza nadejdea shi dragostea:

CLD:
"... Cel ce Ma iubeste pe Mine, acela lucreaza poruncile Mele. Legea este pentru cei nedrepti si nu pentru cei drepti, si tu te scoli acum si judeci pe cel ce Ma asculta pe Mine, pe cel ce petrece întru poruncile Mele, si voi veni pe nestire si iti voi spune ca esti crud si osanditor, si am sa-ti iau dregatoria daca nu vei lucra dupa pilda iconomului cel necredincios care a lucrat mila si nu judecata. ..." :)

poate ca e vorba de Sanmariteanul care shi-a facut mila de cel cazut intre talhari... ca a zis ca in orashe de sanmariteni sa nu intratzi sau cetatzi, nu mai shtiu... ci cand i-a trimis i-a trimis la cei cazutzi ai casei celor credincioshi ce ishi pun nadejdea in Dumnezeu ca aia zice Domnul ca inseamna poporul lui Israel........
Reply With Quote
Vechi 09.05.2008, 19:24:44
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Am recitit Ancah,ceea ce ai scris,si mi se pare frumos si echilibrat,chiar daca treaba cu legea si tocmeala poate fi interpretata,mai ales cand legile sunt efectiv,inventate de terte persoane,care nu pot avea neaparat sustinere religioasa reala,ci mai degraba fictiva.
Iar daca spui ca in tinerete nu erai practicanta,inseamna ca nu te-ai ferit neaparat sa concepi prunci in post,ci pur si simplu s-a-ntamplat si deci nu stiu a cui poate fi considerat acest merit.Nici eu nu am conceput in post,si nici nu am conceput avort,si nici alt barbat afara de sotul meu,dar nu pot spune ca sunt perfecta,astfel incat sa-i judec pe cei care dintr-un motiv sau altul fac aceste lucruri,numai Dumnezeu le stie cugetul si viata,iar eu incerc sa-i privesc la fel ca pe mine,fiindca toti luptam cu viata,si intr-un fel sau altul platim propriile atitudini cu multa suferinta,suntem fragili si neputinciosi,traim intr-o lume care ne influienteaza inca din prima zi de viata,printre oameni care ne asupresc fizic si psihic,care ne coordoneaza,depindem unii de ceilalti,si deci,facem lucrurile impreuna,aproape intotdeauna impreuna.
Cand privesc neputinta omeneasca,ma umilesc si ma strange inima de suferinta,caci stiu ce-nseamna suferinta,si mai mult decat atat stiu ca ea poate avea forme extrem de urate si insuportabile,dar ne chinuim asa sa ne caram viata si simtirea de netagaduit din ea.Este adevarat,este nevoie de induhovnicire,este nevoie sa ne intoarcem spre simplitatea aceia care nu ne osandeste atat de mult,dar aceste cai sunt mult prea mult complicate de timp si-atatea scrieri intortocheate.Caci,se folos pentru un om cu neputinta de impotenta,ca se pretinde in abstinenta!,e absolut fara sens,de aceia calea este adaptata dupa fiecare in parte,si de aceia Dumnezeu nu va judeca niciodata ca oamenii,chiar daca acestia ai atribuie conceptiile Lui.Nu este asa,Dumnezeu e altfel,este de necuprins,asa cum nu putem cuprinde o lume intreaga,si nu o vom putea vre-odata percepe in totalitate,pentru ca suntem mici,mult prea mici...chiar si pentru pareri ce ne par sustinute de legi,si iar legi.
Reply With Quote
Vechi 09.05.2008, 21:48:18
ancah
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory
Sincer,Ancah,eram SIGURA ca vei spune ca la vremea tineretii nu erai practicanta,foarte sigura,dar pentru mine acest raspuns nu justifica indemnul categoric spre un stil de viata pe care nu ai cum sa-l intelegi,in acest timp.Poate ca nu erai practicanta,nu pentru ca nu auzisesi de Dumnezeu,ci pentru ca manata de savoarea neastamparata a tineretii nici macar nu aveai interesul sa fii,chiar daca ai fi auzit de la cineva ce este si ce nu este bine.Pentru ca atunci viata ta ar fi depins si de cea a sotului tau,deciziile de asemenea,pentru ca atunci ti-ai permis sa realizezi ceea ce nu permiti tinerilor,doar teoretic,fiindca transpunandu-te cu adevarat in inima si trupul acestora,mai ales in conformitate cu zilele noastre,nu cred ca ai mai putea cu atata usurinta sa propovaduiesti "calea cea dreapta".Si exact cum spunea Eminescu;"...e usor a scrie versuri,cand nimic nu ai a spune!.."Si nu mai comentez ca ar insemna sa ma intind mult si bine si tot sa nu ajungem la vre-un consens,pentru ca,va rog sa ma credeti,nu-mi place sa vorbesc doar ca sa ma aflu in treaba,ci vorbesc din inima si minte,din trup si suflet,din mediul meu social,fizic si spiritual,iar ceea ce spun ma caracterizeaza,si incerc sa inteleg lucrurile din mai multe perspective,chiar daca evit sa ma aflu in situatia de a cadea,nu sustin caderea,dar nici nu o judec,pentru ca sunt om,si totul este posibi;l in lumea aceata.
ory, te inteleg ca presupui acest lucru, dar eu abia la cca 35 ani am invatat Tatal Nostru. Acesta a fost inceputul; incet dar sigur. Bunica mea, desi musulmanca (!) stia tot ce trebuie stiut despre posturile de peste an. Am tinut posturile de miercuri si vineri, inainte de Craciun si Pasti, fara insa sa stiu ce semnifica. Bunica, singura din familie, care nu s-a botezat, a dus o viata de crestina si si-a pus amprenta asupra noastra, dar prin fapte nu prin vorbe. De aceea partea teoretica mi-a lipsit total. Totusi nefiind o fire prea zburdalnica, am fost ferita de multe neplaceri, intelegi?!? Dar spunand aceasta, nu trebuie inteles ca as fi fara pacate. Am devenit practicanta abia la 44 ani, dar de la 35 de ani am fost insotita de rugaciune, caci aveam nevoie de sprijin in actiunle mele si cui sa cer ajutor, daca nu Tatalui ceresc?!?
Acum iti repet: important e sa cunoastem regula, ca sa stim in ce fel placem lui Dumnezeu. Abaterile sa ne fie constiente, ca sa le putem spovedi si indrepta. De aceea insist atata pe corectitudinea actiunilor noastre. Pentru greseala nu trebuie sa fii pregatit; diavolul trimite urgent "inspiratie" la nesupunere. Dar cum ne vrea Dumnezeu, aia trebuie sa stim. Ca toti suntem pacatosi, e lucru stiut; dar ca am gresit si ce trebuie sa facem pentru a ne indrepta, nu sunt sigura ca stie fiecare.

Si acum o adaugire la ce s-a scris la topic: citesc in cap. 2 la Facerea:
"6. Iar Dunezeu i-a zis (lui Abimelec) ...si te-am ferit de a pacatui impotriva Mea; de aceea nu ti-am ingaduit sa te atingi de ea." (adica de Sarra)

"17. Si s-a rugat Avraam lui Dumnezeu si Dumnezeu a vindecat pe Abimelec, si pe femeia lui si pe roabele lui, si acestea au inceput a naste.
18.Caci Domnul lovise cu starpiciune toata casa lui Abimelec, pentru Sarra, femeia lui Avraam"

Deci pe de o parte, pacatele noastre sunt impotriva lui Dumnezeu; iar pe de alta parte, Dumnezeu poate lovi cu starpiciune, pentru pacatele pe care le savarsim impotriva Lui. Poate astfel e mai de inteles, de ce va trebui respectat Postul: ca semn de smerenie fata de Cel impotriva Caruia am pacatuit, si ca sa-L induplecam sa ne ridice starpiciunea, pe care o avem tot datorita pacatelor.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2008, 23:18:42
ancah
Guest

Implicit

vsovi: legea este pentru cei nedreptzi
Da, Ovidiu, este pentru cei nedrepti, caci inca nu am intrat in randurile dreptilor.
"... Cel ce Ma iubeste pe Mine, acela lucreaza poruncile Mele.
La porunci m-am referit, cand am zis lege.
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 01:03:27
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Legea de dupa Hristo;"copii nu vor mai avea gura acra pentru ca parintii lor au mancat agurida!...nu stiu daca am redat corect,dar este din aduceri aminte.Asa ca voi,cei care puteti sa va luati de mana cu fariseii si debitati toate bazaconiile pamantului despre pedeapsa ce se poate abate fata de copilul conceput in post,taceti din gura si multumiti-va cu rugaciune a mintii ca va poate fi mult mai folositoare decat aflarea in treaba pe acest post,despre ingerasii de copilasi,care sunt si vor fi niste ingerasi binecuvantati indiferent de statutul pe care-l primesc de la adulti.
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 01:05:01
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Scuzati;Iisus Hristos....
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 17:31:07
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

Draga ory, eu n-ash fi chiar asha de convins ca un copil conceput in post n-ar avea treume cu atat mai mult cu cat este conceput cu conshtiintza incarcata, lucru care de ce crezi ca nu s-ar transmite shi la copil.... dar e adevarat ca botezul shterge toate pacatele stramosheshti.... deci putzin probabil ca ar avea copilul de suferit pe acest motiv, dar crescand in mediul in care adevarul conceperii lui in post, ce ar rasufla din parintzi fie spus fie nespus ar fi prezent undeva in conshtiintza sa shi l-ar afecta deci eu nu-s prea sigur ca nu l-ar afecta, daca Dumnezeu ar shterge prin botez pacatele stramosheshti shi ar pune inceput bun in acel copil, deci nu ar lovii pe copil pentru parintzi totushi se poate observa ca mediul in care v-a creshte il va afecta indirect shi el insushi va suferi la ideea ca a fost conceput in post.... dar in cazul de fatza era vorba ca erau multe rugaciuni avute de catre familie in multe posturi, iar cum posturile sunt pentru oameni shi fiecare posteshte shi se straduieshte cum ii este credintza shi putintza shi dragostea, poate ca au ales sa asculte de duhovnic shi de sfaturile medicului pentru ca tratamentul sa dea roadele cuvenite, deci ascultarea nu poate contraveni ascultarii... iar cand ni se pare ca totushi pacatuim mai mult printr-una din ascultari atunci ne folosim de dreapta socotintza shi de Duhul tau cel BUN care ma va povatzui la pamantul Dreptatzii cum spune psalmul. :)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Copil dat spre adoptie armanda Generalitati 5 29.02.2012 09:36:04
Voi ati adopta un copil? sophia Generalitati 47 17.03.2011 16:16:54
Povestea unui copil RaduIoan Intamplari adevarate 5 22.05.2009 14:28:02
copil luat de suflet clementia Preotul 21 07.02.2009 14:48:20