Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.02.2012, 19:33:51
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Da, desigur.
Dar nu pot afirma că toți aderenții acelei credințe vor pierde mântuirea, dacă nu vor deveni ortodocși. De ce? Fiindcă, așa cum ați scris și dvs, nu ne putem substitui judecății lui Dumnezeu. Știu sigur că doar Ortodoxia este mântuitoare, dar n-am de unde să știu dacă protestantul X, care L-a iubit și L-a mărturisit întreaga lui viață pe Hristos, va ajunge în iad. Nu știu asta, fiindcă este foarte posibil ca X, râvnitor de a trăi creștinismul în duhul iubirii evanghelice, să fi găsit în parohia lui doar indiferență și habotnicie, "încremenire în proiect", formalism și fariseism. Și mai este posibil ca X să fi fost un om simplu, lipsit de cunoștințe teologice solide, sau să fi avut cunoștințe teologice combinate cu alte ideologii în care a fost educat, sau să fi trăit orfan și părăsit din copilărie, iar în parohia ortodoxă, în care a încercat să se integreze, să fi găsit aceeași indiferență revoltătoare și să fi fost judecat de către ceilalți pentru că n-a aprins câte 33 de lumânări pe lună. :) Este posibil ca, din aceste motive și/sau din multe altele, personajul X să-L fi căutat cu înflăcărare pe Hristos, să fi visat o solidaritate creștină aidoma celei descrise de către Sfântul Luca în Faptele Apostolilor, dar, fiind lipsit de discernământ duhovnicesc și de o educație creștină autentică, să fi fost atras de către protestanți. Dumnezeu nu cred că judecă după grile (ai crezut o dogmă greșită, fiindcă trăiai în Africa și n-ai cunoscut decât catolicismul? Mergi în iad!), ci după legea dreptății=iubirii Sale infinite.
Doamne ajută!
Asa este, nu dupa judecata noastra ne luam, ci dupa ceea ce ne-a revelat Dumnezeu si ne invata Biserica. Pentru ca logica noastra e posibil sa nu coincida intotdeauna cu adevarul.
Asadar ceea ce putem afirma sigur e doar ceea ce ni s-a dezvaluit. Din aproape in aproape ar rezulta ca din orice religie sau cult se poate mantui cineva, asadar nu are importanta ortodoxia, Biserica lui Hristos sau Sfintele Taine. Din acest punct de vedere ar fi corect ce spun unii, doar din mandrie am spune ca ortodoxia e cea mai buna.
Scopul omului e mantuirea, ca ortodxia ar fie cea mai buna am putea spune doar din mandrie, ce importanta ar avea daca rezultatul e acelasi, si un budist sau in alt cult se poate mantui.
Cum scrie si in multele articole si carti ortodoxe, de ce ar mai fi trebuit sa vina Hristos, numit Mantuitorul, din moment ce oamenii se puteau mantui si fara?
In alta ordine de idei, sfintii nu combateau erezia doar pentru ca erau zelosi. Erezia era considerata rupere de Hristos, la fel cum idolatria era nociva datorita faptului ca in spatele idolului era inchinarea la ingerii cazuti. La fel se spune ca in spatele ereziei si schismei sunt ingerii cazuti.
Legat acum de ceea ce ni s-a revelat, nu putem spune ca toti din afara BO au ajuns in iad. Chiar eu am dat doua exceptii, dar acelea sunt exceptii. In afara de acelea doua nu am mai citit de altele cunoscute. In schimb cunoastem ca BO spune ca nu exista taine in afara ei, iar Mantuitorul spune ca cine nu se boteaza si cine nu se impartaseste nu se poate mantui. Eu il ced pe Iisus mai repede decat logica mea.

Dar nu e doar atat, avem si viziuni ale sfintilor, am dat si eu din sfantul Macarie. O minune a acestui sfant, ca sa vedem cine este, a inviat pe cineva mort de mult timp, l-a botezat si acela a trait apoi trei ani: http://paginiortodoxe.tripod.com/vsi...gipteanul.html
Sfantul Macarie a gasit un craniu in pustie, care i-a spus ca se inchina la idoli si se afla in iad desi nu auzise de Hristos. Dar ca munci mai mari au cei ce auzisera de Hristos dar s-au lepadat si n-au pazit poruncile"
"Noi sîntem cei ce n-am cunoscut pe Dumnezeu și acum simțim milostivirea Lui, măcar cît de puțin; iar aceia care cunoscînd pe Dumnezeu, s-au lepădat de El și n-au păzit poruncile Lui, cu mai grele și mai grozave chinuri sînt chinuiți sub noi."
Mai sunt si alte exemple, in primul rand trebuie sa citim vietile sfintilor.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2012, 11:39:48
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Cred că un alt mod de manifestare a recunoștinței față de Dumnezeul nostru, Cel Ce a binevoit să ni Se reveleze întrupându-Se pentru noi, este mărturisirea credinței pentru că, așa cum ați afirmat și dvs într-un alt mesaj, nu ne este îngăduit să-i lăsăm pe semenii noștri în neștiință sub pretextul toleranței și al iubirii, ci suntem datori să devenim, prin cuvintele noastre și prin exemplul personal, promotori ai Ortodoxiei în relația cu frații noștri creștini de alte confesiuni, iar în fața celor de alte religii, mărturisitori fideli și înflăcărați ai lui Hristos, Cel Care este unicul Adevăr absolut și Viața cea adevărată (cf. In14, 6).
Revin iar eu cu "gandirea viciata" care v-a ofuscat, dar chiar nu vad altfel cum i-as putea spune.

Termenul de "frati" merge, pentru ca avem aceeasi protoparinti dar "frati crestini" mi se pare gresit, pentru ca nu avem aceeasi mama - Biserica, nici acelasi Tata - Duhul Sfant.

Chiar si Botezul lor este discutabil, chiar recunoscut valid prin iconomie, nu este deplin fara mirungerea ortodoxa, deci de unde si pana unde "frati crestini"?

Iar pe Hristos il marturisesc si ei dar din pacate nu este acelasi Hristos, vederea lor vizavi de Hristos este incetosata tare si nu de putine ori se confunda cu alte duhuri, deci marturisind tu de al tau Hristos, ortodox, ei il vor vedea pe a lor Hristos - nu prea deloc ortodox.

Credeti ca aveti ceva in comun si de fapt fiecare este in iluziile lui despre celalalt - asta este falsul ecumenism.

Si este mortal, pentru ca tu il vezi pe celalalt ca mantuindu-se si de fapt se afla intr-un impas spiritual, ii spui "frate crestin" indreptatindu-i de fapt ratacirea si facandu-l sa se increada si mai mult in ratacirea lui.

Discuta cu celalalt, ai deschidere fata de celalalt - nu cum procedeaza falsii "anti-ecumenisti" care vor clubuletul lor exclusivist in care ei sa vorbeasca iar restul sa taca, dar atunci cand sunt discutii interconfesionale, nu ezita sa-i pui celuilalt sub semnul intrebarii calea pe care se afla, daca il conduce la mantuire sau nu.

Daca nu poti sa faci asta, nu te tine sa faci asta, atunci evita discutiile interconfesionale si punct.
Roaga-te pentru el, dar nu-i ridica statuie pentru anumite merite aparente.

Dar daca discutiile astea au loc, si este inevitabil sa aiba loc intr-un astfel de loc cum e forumul, ajuta-l sa inteleaga ca nu se afla pe drumul mantuirii in credinta lasata de Dumnezeu pentru mantuirea omului, ci in inselarea unor credinte fabricate de oameni la randul lor inselati de cel rau.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2012, 16:34:32
penticostalul penticostalul is offline
Banned

Data înregistrării: 02.06.2011
Locație: Intru ceruri, în Hristos Iisus
Religia: Protestant
Implicit

Hai, Colegule Scotland The Brave, lasa atatea mofturi si intra inapoi pe forum...
Asculta si tu sa te mai delectezi. Ca doar stiu ca mai citesti inca. http://www.youtube.com/watch?v=Us-TVg40ExM
Reply With Quote
Vechi 16.02.2012, 16:44:29
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Thumbs up

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
Asculta si tu sa te mai delectezi. http://www.youtube.com/watch?v=Us-TVg40ExM
Excellent !! I knew this..........
Reply With Quote
Vechi 16.02.2012, 16:50:37
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Implicit

Citat:
Hai, Colegule Scotland The Brave, lasa atatea mofturi si intra inapoi pe forum...
Asculta si tu sa te mai delectezi. Ca doar stiu ca mai citesti inca. http://www.youtube.com/watch?v=Us-TVg40ExM

Haha...superrr,bravo! :)
Vechi 16.02.2012, 17:39:21
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Haaa! Extraordinar, Extraordinar!!! Sa fii iubit, Penticostalule! Sa fii iubit!
Saru' mana pentru link!
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 12:02:26
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Am postat acum câteva luni pe forum, un fragment din însemnările sfântului Nectarie de la Eghina, pe marginea acestei aroganțe nesăbuite a pravoslavnicilor, legată de ”scaunele cele dintâi la ospățul veșnic”. O să găsești acolo un exemplu de gândire duhovnicească asupra acestor aspecte.
Spuneam ca poate e scos citatul din context, acum am vazut ca ai dat tu si continuarea in mesajul urmator aceluia: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=323

"Chipul celui ce are râvnă întru cunoștință. Este slujitor al adevăratei credințe în Dumnezeu; este cu adevărat cu totul dăruit lui Dumnezeu și păzește cu strășnicie legea Lui. Păstrează tradițiile părinților săi și lucrează cu mult îndemn pentru slava numelui lui Dumnezeu. Este iubitor al lucrărilor vrednice de laudă și cu dorință aprinsă se silește a urma cele bune. Merge cu multă râvnă pe calea virtuții și sârguiește la îndeletnicirile cele mai bune.

Cel ce are râvnă întru cunoștință este prietenul celor bune și iubitor al tuturor virtuților. Arde de dorința de a răspândi cuvântul Domnului, de a întări credința și de a duce la bun sfârșit lucrarea Bisericii, de a face să rodească mai mult învățătura dată de Dumnezeu și de a statornici împărăția Lui pe pământ . Lucrează, se mișcă și slujește neostenit. Râvna lui mai tare se aprinde cu cât mai mult slujește și făptuiește binele și cu cât mai mult Îl iubește pe Dumnezeu.

Ostenindu-se nu se lasă biruit, lucrând nu se descurajează, trudind nu simte istovire, cheltuindu-se nu se isprăvește, nu deznădăjduiește nicicând. Pururea înflorește și este plin de viață, binevoitor și curajos, avântându-se mereu spre o nouă muncă. Arzând de râvna sa dumnezeiască el caută a-și spori lucrările și a le răspândi în toată omenirea. Îmboldit de iubirea sa pentru Dumnezeu și pentru aproapele, pe toate le face cu iubire și cu jertfire de sine. Nimic din ce ar putea aduce întristare aproapelui nu făptuiește; râvna lui este luminată și este întru cunoștință și nimic nu l-ar împinge vreodată la rătăcire.

Însușirile celui ce este plin de râvnă întru cunoștință sunt acestea: iubirea fierbinte pentru Dumnezeu și pentru aproapele său, blândețea, îngăduința față de slujitorii și închinătorii altui dumnezeu, binefacerea și bună-purtarea. El poartă semnul adevăratului creștin”. (Teoclit Dionisiatul - Sfântul Nectarie din Egina, făcătorul de minuni)"

Pentru ca am vazut din comentariile ulterioare ca s-a inteles ca ar fi afirmat idei ecumeniste.
Reply With Quote
Răspunde