![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tu ai spus asa: "Si chiar daca am ascultat o singura data un discurs de pastor, pot spune ca tu bati campii, nimeni nu afirma ca te-ai botezat te-ai mantuit, e gata." Eu am inteles ca tu spui ca protesatantii nu spun asa. Si ti-am explicat ca asa spun. Nu am spus ca si tu spui asta, ti-am explicat ce sustin ei. |
|
|||
|
|||
![]()
Acelasi lucru ca in mesajul precedent. Dar chiar tu faci acest lucru, spunand ceva ce nu am spus. Orice pacat se sterge la spovedanie, noi avem invatatura ortodoxa, nu protestanta. Patimile sunt legate de pacatele grave, daca un credincios nu se lasa de ele e si oprit de la impartasanie. Cu atat mai mult sa intre cu ele in Rai. Dar ti-am spus ca pacatele nu sunt doar patimile, adica sa nu fii alcolic, desfranat, etc. Si deci despatimirea tine de toate aceste pacate mici si mari si radacinile lor, nu doar de patimi si vicii.
|
|
|||
|
|||
![]()
Isi verifica inconstient noile convingeri si incearca sa afle astfel ceva mult mai profund si dureros, adunat cu anii... Probabil multi dintre noi facem acelasi lucru. Nu doar pe forum.
De aceea, cata vreme ma tin nervii si cata vreme nu se incalca minimalele reguli ale forumului si cata vreme am o oarecare satisfactie din discutiile astea, voi continua din cand in cand sa imi exprim punctul de vedere. Nu am nimic personal cu Adriana, ba mai mult ma ajuta sa iau contact cu lumi noi si necunoscute... Pe care le consider omenesti, desi citatul camuflat mai sus e din StarTrek. Partea cea mai buna e ca incep sa imi amintesc ceva: convingerile irationale profunde sunt aparate pana in panzele albe. De ce? Omul are setata teama adinca (si falsa) ca daca ar ceda si ar accepta ca a gresit, atunci ar pieri instantaneu. E o groaza de moarte aici, infantila, nerealista, care ne tine pe toti prizonieri ai unei iluzii sau alteia. De obicei noi oamenii avem mai multe lanturi, nu doar unul. Asa am aflat pana azi, asa ma cunosc si pe mine. Nu imi mai fac iluzii privind metanoia... Nu e deloc la indemana oricui, precum se sustine in catehismul de masa... Gogosi de adormit Mitzura... Adriana insa imi e de mare folos deoarece eu reincerc sa invat umilinta. Si nimic nu e mai umilitor decat sa duci poverile altuia, cu rabdare si dragoste de aproapele. Ehe, dar eu am mult de cerut lui Dumnezeu pe tema asta... Mare nevoie de modestie am eu. SI iata, Adriana, prin modul in care nu face clickul, ma ajuta in exercitiile mele chinuite. Nu pot decat sa-i fiu recunoscator. Am ce invata despre mine, cu sprijinul ei incomod. O iau ca pe o tocila a asperitatilor mele nebunesti si grotesti. In rest, scrie multe lucruri bune, cand nu se pierde singura in dueluri barbatesti. Dar, deh, nu-i nimeni perfect, nici macar femeile feministe, rebele... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In acel raspuns ti-am scris ce se intelege din ce m-ai intrebat tu. Adica tu intrebai daca se mantuiesc sigur si musulmanii, si hindusii (probabil prin faptele bune) daca as mai fi ortodox. Eu ti-am raspuns ca daca e asa cum spui tu inseamna ca si crestinimsul e doar o filozofie, te poti mantui si cu Mohamed sau Shiva, nu au importanta decat faptele. Asta in conceptia ta, ca tu ai pus acea intrebare. Noi il numim pe Hristos Mantuitor, nu unul din mantuitori. Apoi ti-am mai scris ca noi avem invatatura revelata, nu ce spui tu din invataturile tale, adica faptul ca se mantuiesc toti, nu conteaza in ce religie sunt, daca ei cred in Iisus, etc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am dat pe celalalt topic: "I Corinteni, cap. 6 "Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții, 10.Nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu." Deci tu spui ca mostenesc Imparatia toti cei enumerati acolo, sau scoti tu ce doresti, in functie de ce se potriveste cu ce spui? E adevarat ce spune Sfantul Apostol acolo? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]()
Va rog sa le argumentati corespunzator afirmatiile, precizand sistemul de referinta (teologic, teogonostic, teopraxic).
Daca sunt greseli din puct de vedere filocalic va rog sa indicati lucrari elocvente (precizand inechivoc, autorul, capitolul, pagina). Nu pretind "infalilibilitatea" afrimatiilor... multe sunt echivoce... incerc sa scriu ceea ce am inteles, ceea ce am trait... "Stiu ca nu stiu nimic insa stiu ca pot sti mai multe decat stiu"(Socrate) "Nu pretind ca stiu ceea ce stiu sigur ca nu stiu"(Socrate) Citat:
Pentru persoana umana, pacatul, patima, acceptarea (mai mult sau mai putin voita, mai mult sau mai putin intentionata) a conlucrarii cu duhurile necurate (demonice) este acceasi si inaite si dupa intruparea si preaslavirea Logosului (Domnul Dumnezeul si fratele nostru Iisus Hristos, Dumnezeu Adevarat si OM adevarat). Afirmatia dvs are o vadita tendita protestanta (implicit neoprotestanta) in ceea ce prinveste mantuirea (in sens juridic evident, care repet este straina de ortodoxie). Concret: Conform afirmatiilor dvs. si talharul nepocait de langa Hristos Iisus a fost curatit, impotriva vointei lui (de a nu se pocai, de a nu accepta mantuirea)... Astfel, se observa o vadita tenta de "apocatastaza". Referinte (pentru invatatura Sfintilor Parinti): MATSOUKAS Nikolaos, Teologia Dogmatica si simbolica vol.II, Expunerea credinței Ortodoxe, trad. Nicușor Deciu. București: Bizantină, 2006. SIMEON NOUL TEOLOG, Sfântul, Discursuri teologice si etice. Scrieri I, trad. diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2001. ISAAC SIRUL, Sfântul, Cuvinte catre singuratici despre viata duhului, taine dumnezeiesti, pronie si judecata. Partea a II-a recent descoperita, trad. diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2007 ISAAC SIRUL, Sfântul, Cuvinte catre singuratici. Partea a III-a recent regasita, trad. diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2007 Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sunt de acord cu afrimatiile dvs, in sensul ca deplinatatea vietii duhovnicesti a persoanei umane este doar intru Hristos Iisus prin Sfintele Taine. Prin nasterea din Adam, persoana umana nu putea depasi stadiul iluminarii in viata duhovniceasca... insa numai si numai intru Hristos Iisus persoana umana poate fi indumnezeita prin har, aceasta stare fiind superioara celei de iluminare insa pe aceeasi linie duhovniceasca. Consider adecvat si pertinent sa afriman ca deplinatatea vietii duhovnicesti, specifica ontologiei umane (care incepe cu Adam si se desavarseste -este deplina- intru Hristos Iisus) este exclusiv in Sfanta Biserica, Prin Sfintetel Taine, conform Sfintilor Parinti. Din punct de vedere ontologic "ceva" se schimba in persoana umana care accepta hristificarea (in Sfanta Biserica prin Sfintele Taine, conform Sfintilor Parinti). Acel ceva insa vizeaza conlucrarea cu harul lui Dumnezeu care se manifesta intai in sufletul duhovnicesc al omului si apoi in trupul omului. (Sfintii Parinti, spre exemplu Sfantul Simeon Noul Teolog afirma inechivoc ca intai inviata sufletul intru Hristos Iisus si mai apoi trupul). Consider pertinent sa vorbim de un salt ontologic uman in cazul sfintilor care ating nivelul indumnezeirii prin har specific mantuirii Domnului Iisus Hristos. Insa acest salt ontologic vizeaza doar nivelul conlucrarii persoanei umane cu harul Duhului Sfant, care este deplin, structura ontologia a omului (trup si suflet duhovnicesc) creat, Adam, ramanand neschimbata (adica firii umane nu i se adauga ei ceva trupeste si/sau sufleteste... ci intreaga persoana umana -care cuprinde toata fiinta umana impreuna cu particularitatile specifice persoanei umane- trup si suflet duhovnicesc conlucreaza deplin cu harul lui Dumnezeu... find "trasa" in deplinatatea duhovniceasca conform cu vointa de hristificare a persoanei pe nivelul de indumnezire prin har). Este intocmai exemplului cu bara de fier inrosita in foc. Fierul este firea umana (trup si suflet) iar focul este harul lui Dumnezeu. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Doamne ajuta.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Daniel777 | Biserica Ortodoxa Romana | 11 | 02.06.2010 12:15:26 |
Mantuirea in lume | Nicolae | Calugarul | 21 | 18.06.2007 15:24:08 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
Mantuirea | vsm | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 02.11.2006 23:56:38 |
|