![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"in toata deplinatatea lui se afla exclusiv in" are un sens total diferit de "exclusiv și deplin in" . concret (putina gramatica si logica), in cea de a doua afirmatie se pot separa termenii intrucat acestia nu se implica unul pe celalat, adica poate fi doar "exclusiv in" (precum si doar "deplin in"). "Exclusiv in" exclude posibilitatea de a fi partas Duhului Sfant pe alta cale (deci ar respinge prezenta Duhului Sfant la celelate Sfinte Taine, ceea ce este absurd)... Astfel, acest inteles este total strain de ortodoxia crestina si de ceea ce am dorit sa afirm. ceea ce am dorit eu sa subliniez a fost faptul ca rugaciunea de la sfanta impartasanie spune clar ca in Taina Euharistiei, prin unirea reala cu adevarat trupul si sangele Domnului Iisus Hristos, ne facem partasi deplinatatii firii dumnezeirii (II petru 1,4) deci implicit deplinatatii Duhului Sfant (intru Hristos Iisus evident, fara de care "nu putem face nimic" Ioan 15,5 - si fara de care nu ajugem la Dumnezeu Tatal - Ioan 14,6). |
|
|||
|
|||
![]()
Dacă postarea dlui. Eugen7 prezenta anumite inadvertențe teologice, ceea ce spuneți dv. crează o imagine de-a dreptul monstruoasă în dreptul euharistiei. Creștinii ar deveni - conform teoriei dv. (sper că nu a întregii teologii ortodoxe)- un fel de vampiri cu expectanțe de zei în devenire. Să sugem periodic sângele Mântuitorului (din moment ce e sânge real) pentru a deveni asemenea lui Dumnezeu, asimilând odată cu trupul și sângele Lui "infinitul", devenind deci dumnezei în toată regula! Adică exact ce a pretins perfidul șarpe din Eden. Doamne iartă-ne!
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
54.Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. 55. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. 56. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. 57. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. 58. Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac. Ma asteptam sa cunosti Scriptura. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iata ce spun rugaciunile de la Sfanta Impartasanie: http://www.biserica.org/Publicatii/R...ire/index.html "...sfintelor Tale Taine, sa ma unesc cu Sfantul Tau Trup si Sange, si sa Te am pe Tine locuind si petrecand intru mine impreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh. ... spre inmultirea faptei celei bune si a desavarsirii, spre plinirea poruncilor si spre impartasirea cu Sfantul Duh" Aceasta este marturisirea ortodoxiei crestine: doar prin unirea reala in Taina Sfintei Euharistii cu adevarat trupul si sangele Domnului Iisus Hristos ne facem partasi intregii firi dumnezeiesti in toata deplinatatea ei (II petru 1,4). Hristos Domnul spune clar: " 48. Eu sunt pâinea vieții. 49. Părinții voștri au mâncat mană în pustie și au murit. 50. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. 51. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu. 52. Deci iudeii se certau între ei, zicând: Cum poate Acesta să ne dea trupul Lui să-l mâncăm? 53. Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. 54. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. 55. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. 56. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. 57. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. 58. Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac. " Ioan 6,48-58 |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Slava Domnului si sa ne ajute sa ne impartasim cat mai des cu Sfintele Sale Taine (adevarat trupul si sangele Sau). Amin. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
mda, la cei care ziceau si ei ''greu este cuvantul acesta. cum poate Acesta sa ne dea Trupul Lui sa-L mancam"? ''teoria mea'' nu-i deloc productie proprie, Tricesimus. E a lui Hristos. El a luat painea in mana si a zis ''Luati, mancati, acesta este Trupul Meu'' si vinul la fel si a zis: ''beti dintru acesta toti, acesta este sangele Meu". Sfintiii parinti asa ne zic ca Dumnezeu s-a facut om pentru ca omul sa se indumnezeiasca, impartasindu-se din dumnezeire dar daca citim Scriptura cu simt exegetic si metafizic de prescolar pasionat de Scooby-Doo, sigur ca vedem vampiri monstruosi. Dumnezeu S-a facut om pt. ca omul sa devina dumnezeu prin har, astfel incat singura deosebire sa fie: Dumnezeu e necreat iar omul creat. asta a zis-o Sf. Athanasie cel Mare si o sustin toti sfintii parinti, bazati ghici pe ce? "au nu stiti oare ca sunteti dumnezei?''. sarpele in Eden le-a propus oamenilor sa devina dumnezei dar fara Dumnezeu, excluzandu-l. Le-a propus sa o ia pe scurtatura, sa nu tina cont de ruta propusa de Dumnezeu. Oricat de nebuneasca ti s-ar parea ideea asta, in ortodoxie exact asta e menirea omului, sa se indumnezeiasca prin har, sa ajunga de la chip la asemanare, adica avem "expectante de zei in devenire". dar nu pe scurtatura propusa de sarpe, ci numai impreuna cu Hristos. exact asta e scopul omului: sa devenim una cu Hristos, cel ce este si Dumnezeu si om si prin asta sa ne indumnezeim ''pt. asta ma rog, ca toti sa fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una" exact asta intelege ortodoxia prin mantuire. a fi una cu Dumnezeu. greu este cuvantul acesta. be blessed Tricesimus |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
daca prin celelalte Taine ale Bisericii, primim harul lui Dumnezeu intr-un sens cumva exterior (sau nedeplin), prin Sfânta Împărtășanie se primeste însusi Izvorul harului, care e Hristos. Sf. Impartasanie e chiar unirea cu Cel ce pentru asta a venit in lume - sa se uneasca cu noi iar noi sa fim teofori, pnevmatofori, hristofori, purtatori de Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Euharistia - Întîlnirea Cu Hristos | iRoDiOn | Impartasania (Taina Euharistiei) | 3 | 05.12.2014 15:56:39 |
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? | Florin-Ionut | Din Noul Testament | 279 | 11.07.2014 17:23:24 |
euharistia si demonizatii | symbian01 | Exorcismul | 12 | 11.07.2011 16:51:59 |
Jertfa Euharistică sau Euharistia ca Jertfă | doctor_faustus | Impartasania (Taina Euharistiei) | 0 | 10.10.2010 19:41:27 |
Euharistia | alecsandru | Impartasania (Taina Euharistiei) | 42 | 21.05.2009 15:17:52 |
|