Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.09.2010, 11:50:52
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Cum au ajuns la noi acele imagini in doar 7000-10000 de ani cat spune Biblia ca are Universul?
Biblia nu spune ce varsta are Universul... pentru ca Biserica calculeaza timpul doar dupa iesirea lui Adam din Rai, iar timpul este relativ.

Sfanta Scriptura afirma ca timpul este relativ

Conceptul de spatiu-timp nu are sens inainte de inceputul universului, iar timpul este relativ, contand sistemul de referinta. Aceasta este invatatura Sfintilor Parinti (Fericitul Augustin, Sfantul Ioan Damaschin) deci a Bisericii Ortodoxe. Spre exemplu in Psalmul 89 este scris ca "o mie de ani inaintea ochilor Tai sunt ca ziua de ieri, care a trecut si ca straja noptii” [1], adica raportat la Dumnezeu timpul nu are insemnatate, intrucat Dumnezeu este atemporal (si “priveste” timpul fiecaruia cum vrea EL, mai repede sau mai lent; de la inceput spre sfarșit sau de la sfarșit spre inceput).

Este evident ca psalmistul vrea sa arate relativitatea timpului si nu durata efectiva a miei de ani raportata la Dumnezeu, intrucat aceasta mie de ani este prezentata ca fiind egala cu o zi (ce are 24 de ore) si mai apoi ca fiind egala doar cu trei ore (un sfert din jumatate de zi), mai precis cu o singura straja a noptii (anticii imparteau in patru straji egale cele 12 ore ale timpului noptii, de la asfintitul soarelui si pana la rasaritul soarelui).

Sfanta Scriptura (Geneza) si stiinta (teoria relativitatii care implica existenta big bang-ului) sustin deci acelasi adevar si anume ca universul, spatiul si timpul au in inceput din nimic la Big bang (Marea Explozie). Un merit deosebit in confirmarea existentei Big Bang-ului il are savantul contemporan Stephen Hawking, care ne-a oferit dovada stiintifica a faptului ca spatiu-timpul au un inceput, ceea ce e in concordanta cu invatatura biblica.

Sfintii Parinti si deci Biserica Ortodoxa, ne invata ca noi nu putem calcula timpul decat dupa iesirea omului din Rai (primul an in Hronografele bisericii, este anul iesirii lui Adam din Rai). Argumentele lor pentru faptul ca “nu putem calcula” timpul inainte de iesirea lui Adam din Rai, erau in principal doua. Primul argument, era ca noi nu stim cat erau de lungi “zilele” creatiei (daca ne raportam la sistemul de referinta uman) intrucat scriptura afirma ca Soarele si Luna au fost facute de Creator doar in a patra zi de la inceputul creatiei[2] iar o zi reprezinta pentru noi oamenii un interval de douazeci si patru de ore, cand Pamantul efectueaza o miscare de rotatie in jurul axei sale (si in acelasi timp se misca si pe orbita in jurul Soarelui), deci in primele trei zile cand nu era creat inca Soarele, o zi nu avea douazeci si patru de ore (privit din sistemul de referința al omului). Al doilea argument era ca omul in Rai nemuritor[3] fiind prin har[4] inainte de caderea in pacat, percepea timpul altfel si deci toata perioada de timp petrecuta de om in nemurire e considerata in Geneza ca o singura zi.

Iata deci cum cele sase zile ale creatiei nu aveau acelasi interval de timp (privit din sistemul de referința al omului). Readucem in atentie, invatatura Sfantul Ioan Damaschin care spune ca “inainte de intemeierea lumii, cand nu era soare care sa desparta ziua de noapte, nu era un veac care sa se poata masura.”[5]

Inainte de a descoperi stiinta ca Universul (deci si spatiul si timpul) este finit si are un inceput din nimic ceea ce implica un Creator, Biserica Ortodoxa sustinea si invata aceasta pe baza Sfintei Scripturi, indemnandu-ne sa “intelegem ca s-au intemeiat veacurile prin cuvantul lui Dumnezeu, de s-au facut din nimic cele ce se vad”[6]. Dumnezeu ”a zidit lumea din nimic”[7].

[1] Psalmul 89,4.
[2] Facerea 1,14-19.
[3] Facerea 2,17.
[4] Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 12.
[5] Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 1.
[6] Evrei 11,3.
[7] Solomon 11,17.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 11:55:57
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Care sunt acei geniali care il "vad" pe Dumnezeu?
Ai ceva exemple in acest sens?
preotul catolic belgian Georges Lemaitre. preotul catolic polonez Nicolas Copernic... Sfantul Ioan Damaschin (sec VIII d.Hr. a scris ca Universul are inceput din nimic, este sferic si in expansiune uniforma in toate directiile daca luam ca sistem de referinta planeta pamant).

Kepler (crestin), Newton (crestin), Einstein(evreu)... si exemplele ar putea continua.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 11:58:56
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
sustineti cu exemple concrete greselile din creatia lui Dumnezeu. noi crestinii ortodocsi nu vedem nici o greseala in creatia lui Dumnezeu. toata creatia este "foarte buna" (facerea 1,31). priviti doar universul cat de armonios exista. priviti doar viata de pe pamant cat de minunata este... multitudinea de vietati animale, diversitatea vegeteatiei.
Cred ca glumesti! Armonie in univers? Sau pe Pamant? Creatie foarte buna? Avem multe de discutat.

D-zeu a vazut ca-i bine dar a doua zi si-a dat seama ca mai trebuie ceva si iar a zis ca-i bine samd. Evident ca la inceput nefiind soarele, ziua nu era clar cum era delimitata. Si nici luna nu are lumina proprie cum scrie in Biblie. Si dupa ce l-a creat pe Adam a realizat ca ii trebuie si o femeie. Scuze, dar pentru mine asta nu-i dovada de inteligenta. Cum adica sa creezi toate animalele cu masculi si femele si pe om sa-l lasi singurel pana iti dai seama ca ceva lipseste? Asta numiti voi perfectiune?
Citat:
daca insa va referiti la unele fiinte inteligente (oameni si ingeri) care aleg in libertatea lor sa strice armonia divina prin faptele lor aceasta este altceva. nu poate fi invinuit Creatorul pentru faptele inzvorate din decizia libera a creaturilor sale rationale.

argumentati si absurditatea lui Dumnezeu...
Ajungem si acolo dar daca argumentez, ai sa incetezi sa mai crezi in basme? Ai sa incetezi sa mai cumperi tot felul de scule minunate din reclamele de la tv?
Citat:
va rugam sa nu mai confundati creatia cu creatorul. daca unii doctori nu sunt buni... fac greseli deontologice si pacientii mor... este oare vinovata medicina?! asa este si cu Dumnezeu si Biserica Lui. pentru unele greseli are preotilor sau ale credinciosilor nu poate fi nicidecum invinovatit Dumnezeu.
Defectul proiectului este vina proiectantului. Evident, daca exista! Evolutia prezice existenta unor astfel de defecte inacceptabile pentru un creator perfect.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 11:59:26
haitchi haitchi is offline
Member

Data înregistrării: 25.06.2010
Implicit

Citat:
preotul catolic belgian Georges Lemaitre. preotul catolic polonez Nicolas Copernic... Sfantul Ioan Damaschin.

Kepler (crestin), Newton (crestin), Einstein(evreu)... si exemplele ar putea continua.
Dezvolta subiectul te rog, mai ales la Newton si Einstein. Demonstreaza-mi te rog, ca descoperirile lor contin adevar divin iar ele conduc astazi lumea asa cum ar dori Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 12:02:43
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
in argumentatia mea, am vorbit din perspectiva celor care au cautat si au gasit (si acestia sunt multi...), avand ca sistem de referinta promisiunea lui Dumnezeu care este indeplinita intotdeauna.

nu contest ca argumentatia dumneavoastra ar fi lipsita total de logica, insa privit din sistemul de referinta al celor care au cautat si au gasit, este incompleta.
Nici nu iti imaginezi cat as putea sa vorbesc eu despre "experientele" mele cu Dumnezeu.
Nu vreau sa para ca lauda, dar as putea sa vorbesc zile in sir.
Si nici nu imi pare rau pentru anii petrecuti in Biserica. Mi-a placut.
Dar a fost doar ... un vis frumos ... care s-a risipit dimineata ...
Nu poti asa crezi intr-un vis, oricat de frumos si dorit ar fi.
Am mai spus asta ... nu sunt un ateu convins ... sunt un necredincios, ce considera ca a facut tot ce i-a stat in putere pentru al descoperi pe Dumnezeu.
Sunt eu de vina ca nu l-am descoperit?
Si daca exista, de ce se ascunde atat de bine?
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 12:07:19
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
preotul catolic belgian Georges Lemaitre. preotul catolic polonez Nicolas Copernic... Sfantul Ioan Damaschin (sec VIII d.Hr. a scris ca Universul are inceput din nimic, este sferic si in expansiune uniforma in toate directiile daca luam ca sistem de referinta planeta pamant).

Credeam ca imi dai exemple de genii actuale ...
Oricum majoritatea sunt controversati, intr-un fel sau altul ...
Faptul ca au apartinut unei religii nu este un argument.
Sper ca nu o sa-mi spui ca Einstein era credincios ...
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 12:07:26
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
...Defectul proiectului este vina proiectantului. Evident, daca exista! Evolutia prezice existenta unor astfel de defecte inacceptabile pentru un creator perfect.
ce spune teoria evolutionista? mai exact ce erori prezice ea? si va rog sa argumentati pe baza teoriei evolutioniste inexistenta lui Dumnezeu.

Legile stiintei (si ale evolutionismului evident) cine le-a facut? sau cum au aparut ele? cum explicati constantele din legile universului (numarul pi, sarcina electronului, constanta lui Plank..)

si revenid la cosmogonie, Sfanta Scriptura spune clar ca Dumnezeu a facut din nimic in 6 zile (etape, timpul fiind relativ conteaza sistemul de referinta la care ne raportam dar nu intram in amanunte).
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 12:08:03
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:

Propagarea minciunii cu Einstein nu va face cinste si arata disperarea cu care cautati un sprijin in credinta voastra plina de gauri. Einstein a spus clar si raspicat ca respinge ideea existentei unui D-zeu precum cel biblic. Ce fac crestinii?? Accepta acest fapt? Nu! Mint cu nerusinare despre Einstein.
Normal ca Newton si ceilalti erau crestini cat timp explicasera un numar limitat de fenomene. Newton isi motiveaza credinta prin faptul ca nu a fost capabil sa explice un anumit fenomen legat de sistemul solar. Acum exista explicatii solide pentru nelamuririle de acum 300!!!!! de ani. Newton a fost in pericol sa fie judecat pentru vrajitorie din cauza teoriei gravitatiei chiar de catre crestini. Newton a fost completat de Laplace care a spus clar ca nu a avut nevoie de ipoteza unei divinitati pentru a explica miscarea planetelor in sistemul solar.
Chiar ateii spun ca era greu inainte de Darwin sa fii ateu deoarece nu exista o explicati viabile pentru aparitia vietii. Guess what? Situatia s-a schimbat in ultimii 150 de ani. De ce mai folositi argumente care nu mai sunt valabile de mai bine de un secol?
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 12:08:18
haitchi haitchi is offline
Member

Data înregistrării: 25.06.2010
Implicit

Citat:
Nici nu iti imaginezi cat as putea sa vorbesc eu despre "experientele" mele cu Dumnezeu.
Nu vreau sa para ca lauda, dar as putea sa vorbesc zile in sir.
Si nici nu imi pare rau pentru anii petrecuti in Biserica. Mi-a placut.
Dar a fost doar ... un vis frumos ... care s-a risipit dimineata ...
Nu poti asa crezi intr-un vis, oricat de frumos si dorit ar fi.
Am mai spus asta ... nu sunt un ateu convins ... sunt un necredincios, ce considera ca a facut tot ce i-a stat in putere pentru al descoperi pe Dumnezeu.
Sunt eu de vina ca nu l-am descoperit?
Si daca exista, de ce se ascunde atat de bine?
Daca esti necredincios, nu ai cum sa-l gasesti pe Dumnezeu. Cine isi inchipuie ca prin anumite mijloace, gen "Agentul 007" il cauta pe Dumnezeu, se inseala. El niciodata nu vine la o chemare anume. Il chemi si El apare la comanda. Atunci cand privesti suficient de bine in sufletul tau si-ti recunosti greselile si neputintele si doresti sa te indrepti, va veni El fara sa il chemi tu. Va veni doar cand vei merita acest lucru. Asta e regula pentru toti oamenii, nu doar pentru tine.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 12:13:12
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
ce spune teoria evolutionista? mai exact ce erori prezice ea? si va rog sa argumentati pe baza teoriei evolutioniste inexistenta lui Dumnezeu.

Legile stiintei (si ale evolutionismului evident) cine le-a facut? sau cum au aparut ele? cum explicati constantele din legile universului (numarul pi, sarcina electronului, constanta lui Plank..)

si revenid la cosmogonie, Sfanta Scriptura spune clar ca Dumnezeu a facut din nimic in 6 zile (etape, timpul fiind relativ conteaza sistemul de referinta la care ne raportam dar nu intram in amanunte).
Intrebarile tale sunt la fel de logice cu este intrebarea "Cine l-a facut pe Dumnezeu?"
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce ne-a creat Dumnezeu? Templier Knight Generalitati 6 17.03.2011 17:56:39
Papa: Dumnezeu s-a aflat in spain spatele Big Bang. Universul n-a aparut intamplator. Eugen7 Teologie si Stiinta 15 09.01.2011 17:42:36
De ce Dumnezeu ne a creat? KittyNou Generalitati 186 13.09.2010 21:47:09
Fizicianul Stephen Hawking spune ca stiinta invinge yawbaj Teologie si Stiinta 122 30.06.2010 19:07:30
Fizicianul Stephen Hawking spune ca stiinta invinge yawbaj Teologie si Stiinta 1 23.06.2010 15:35:14