Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Istoria bisericii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.01.2013, 19:12:40
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
am făcut asta vreo 12 ani.
până ... am aflat că nu are cine să îmi răspundă.
Ori n-ai bătut unde trebuie, ori n-ai fost atent când ți s-a deschis.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2013, 20:53:48
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Crestin_Simona Vezi mesajul
Sa sti ca si eu am cerut odata sa fie pusa o persoana la locul ei.
Si a fost!
Diferenta era ca acea persoana eram eu - eu nu eram la locul meu - eram prea sus!!!

Asa ca faza cu am cerut 12 ani nu te cred!

Raspunsurile le primesti dar nu le accepti.
Desi nu sunt fan AlinB, trebuie sa recunosc ca a zis o chestie extraordinara. Si anume ca daca iti raspunzi sincer la problemele tale, multe intrebari si frustrari dispar!

n-am inteles prea bine ce ai vrut sa intrebi.pls explica
întrebarea era "de ce nu putem să il postam in biserici?"
Reply With Quote
Vechi 28.01.2013, 20:56:26
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Ori n-ai bătut unde trebuie, ori n-ai fost atent când ți s-a deschis.
cunosc genul asta de răspunsuri.
sunt date cu ușurință fără a se cunoaște situația.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2013, 13:10:25
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Sau pentru că statul laic (pentru că el face legea învățământului) nu dorește ca religia/credința să fie luată prea în serios, ci să rămână undeva la nivelul copilăriei, asociată, eventual, cu poveștile.
Foarte pertineta observatia ta.
Dupa cum probabil stii, nu sunt ateu, iar daca nu am apucat sa afirm, o fac acum : sunt un iubitor al artei bizantine. Dar cu toate astea constiinta ma obliga sa cedez presiunii unui text din Psaltire: "pentru faptele voastre s-a defaimat numele lui Dumnezeu intre oameni."

Oare cei ce fac legea invatamantului sunt teleportati aici de pe alta planeta? Sau sunt ei intrupari ale demonilor de pe sub pamant (sau de unde s-ar zice ca or fi)? Oare Dumnezeu nu stie ca traim intr-un stat laic? Oare cei ce au ajuns sa slujesca si sa creada intr-un stat laic nu provin tot din familii crestine? Oare nu fusese si Niculae Moromete botezat si dus de ma-sa la biserica? Ce l-o fi impins sa devina comunist? Nu cumva a vazut ca popa una predica si alta face?

Tu, ca om adult si cu discernamant, ai urma pana la moarte unui om care una iti toarna in ureche si alta il vezi facand?

A doua chestiune pe care as vrea sa o adaug este cea cu privire la relevanta icoanelor in spatiul public. Oare nu cumva, afisand o icoana langa tabelul lui Mendelev sau langa drapelul UE, facem din icoana un simplu drapel politic? Oare nu banalizam sfintenia icoanei? Oare vom avea o generatie de adolescenti cuviosi daca ar fi icoane pe pereti? Ce folos isi poate gasi un biet copil la o icoana cat timp nu i se explica rolul acesteia in viata crestinului?

Chiar, dragul meu frate. Care este rolul icoanei in viata ta de crestin ortodox? Ce te-a invatat duhovnicul?

Last edited by leonte; 29.01.2013 at 13:13:13.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2013, 13:27:13
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
cunosc genul asta de răspunsuri.
sunt date cu ușurință fără a se cunoaște situația.
Îmi pare rău Dumitre, dar faptul că sunt atâția care au bătut și li s-a deschis mă face să zic ce am zis și susțin în continuare.
A, că e unul sau altul, ateu din neștiință (era să zic prostie) e una. Dar tu, care zici că 12 ani ai încercat...
Reply With Quote
Vechi 29.01.2013, 14:04:56
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Foarte pertineta observatia ta.
Probabil din cauză că am preluat-o de la dl. Pleșu.

În rest, cu totul de acord în ce privește raportul dintre vorbă și faptă. Întotdeauna am căutat să-i urmez pe cei în a căror viață se reflectau vorbele lor, ocolindu-i pe cei care doar citau. E nevoie de cuvânt viu.

În ce privește relativizarea icoanei prin alăturarea cu imaginile profane... Nu știu ce să zic. Depinde foarte mult de privitor, de ochiul său. Iar în cazul elevilor, depinde dacă cineva le deschide ochii, dacă-i învață să privească icoana. Altfel, sfințenia obișnuiește să invadeze mundanul în Ortodoxie.

Citat:
Chiar, dragul meu frate. Care este rolul icoanei in viata ta de crestin ortodox? Ce te-a invatat duhovnicul?
Mă tem că prea mic. Abia mă deprind, încet, încet, să privesc icoana mai cu atenție, să-i descopăr teologia ascunsă, criptată uneori. Primul duhovnic pe care l-am avut era un bun cunoscător al limbajului iconografic. Cred că ceva am păstrat și eu din ce mi-a dăruit.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2013, 18:26:34
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Îmi pare rău Dumitre, dar faptul că sunt atâția care au bătut și li s-a deschis mă face să zic ce am zis și susțin în continuare.
A, că e unul sau altul, ateu din neștiință (era să zic prostie) e una. Dar tu, care zici că 12 ani ai încercat...
ce înțelegi prin "li s-a deschis"?
Reply With Quote
Vechi 29.01.2013, 18:28:11
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
asta este și ideea.
eu am fost întâi credincios.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2013, 02:54:48
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
Si cel mai tare ma deranjeaza nu cand li se spune copiilor "noi suntem cei mai buni", ci "ceilalti sunt rai, condamnati".
Aici sunt cu totul fratele tau.
Desi, sa ma ierti, nu am indraznit nicioadata sa sugerez ca eu as face parte dintre cei buni, dimpotriva... De ce? Sec: m-a miluit Bunul Dumnezeu sa vad ca pacatele mele sunt inaintea mea, pururea... Ca faradelegea mea eu o cunosc...
Reply With Quote
Vechi 30.01.2013, 03:01:05
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
Copii sunt curiosi. Iar Biblia ofera o gramada de povestiri care pot starni interesul copiilor.
Suntem doi oameni subiectivi. Iata ce am inteles eu din exemplul tau:
Faptul ca interventiile copiilor atei nu erau rautacioase, imi arata ca parintii lor nu sunt anti-teisti. Ei nu discutase-ra cu copii despre aceste teme, sau poate prea putin.
Faptul ca un parinte nu pune dop mintii copilului sau, tu o vezi ca pe o funie groasa a ignorantei?
Dumitru, oare nu cumva te cam negi in umanitatea proprie si personala?
Cum sade omului sa aiba doar minte rupta cu totul de inima?....
Ingust, cerc vicios, sufocare, cusca, cub si alte reprezentari ale uneia si aceleiasi conditii sfasietoare...

Last edited by cezar_ioan; 30.01.2013 at 03:23:20.
Reply With Quote
Răspunde