Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.09.2010, 12:31:30
cristian67
Guest

Implicit paqrintele Arsenie Papacioc spune atat de frumos ca:

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Avem nevoie de Dumnezeu, pentru a invata ce este smerenia.
,,Totdeauna trebuie sa ne gandim ce parere are Dumnezeu despre noi,nu lumea.''
Reply With Quote
Vechi 27.09.2010, 13:26:39
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristian67 Vezi mesajul
Adevarat, frumos spus, frumos gandit! Sa tinem cont de acest sfat si va venisi smerenia.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 28.09.2010, 00:39:38
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristian67 Vezi mesajul
Minunat spus, Cristian!

Astazi, in prima parte a zilei a trebuit sa iau contact cu anumite persoane de "rang inalt". S-au schimbat impresii, s-au dezbatut idei, s-a ajuns la o intelegere si s-a batut palma. "Pe teren", insa m-am lovit de "sublocotenenti" mai catolici decat papa, care au preluat sarcina dupa cum ii taia capul, avand aere de mari sefi de trib, fara a tine cont de cuvant si intelegere. Am renuntat cu calm sa mai raman o clipa in preajma unor astfel de oameni, dar in suflet eram destul de contrariat de modul cum reactioneaza calicul cand se vede sef. Ajuns acasa, dupa vreo jumatate de ora de liniste, am ajuns la concluzia ca sa-i pun pe toti acei indivizi intr-un pomelnic lung, alaturi de toti cei dragi, pentru care ma rog in fiecare seara. Ceea ce am si facut!

Dupa-amiaza a fost plina de multe intamplari prin care nu mai incetam sa ma minunez de ce mi se intampla mie atatea lucruri si cum de se aseaza intr-o ordine desavarsita, cand pana mai ieri mi se parea ca acele lucruri erau "croite" gresit, din intamplare sau din neatentie.

Cred ca daca invatam sa induram umilinta, dar mai ales sa ne rugam pentru cei care ne trateaza intr-un anume fel, la nivel subtil se petrec lucruri care nu pot fi explicate decat prin dragostea lui Dumnezeu. Nu cred ca acele persoane se schimba in vreun fel, dar tu, cel umilit primesti bucurie inmiita, ca si cum Dumnezeu ar saruta obrazul scuipat!...
Reply With Quote
Vechi 28.09.2010, 12:56:19
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Smile

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Minunat spus, Cristian!

Astazi, in prima parte a zilei a trebuit sa iau contact cu anumite persoane de "rang inalt". S-au schimbat impresii, s-au dezbatut idei, s-a ajuns la o intelegere si s-a batut palma. "Pe teren", insa m-am lovit de "sublocotenenti" mai catolici decat papa, care au preluat sarcina dupa cum ii taia capul, avand aere de mari sefi de trib, fara a tine cont de cuvant si intelegere. Am renuntat cu calm sa mai raman o clipa in preajma unor astfel de oameni, dar in suflet eram destul de contrariat de modul cum reactioneaza calicul cand se vede sef. Ajuns acasa, dupa vreo jumatate de ora de liniste, am ajuns la concluzia ca sa-i pun pe toti acei indivizi intr-un pomelnic lung, alaturi de toti cei dragi, pentru care ma rog in fiecare seara. Ceea ce am si facut!

Dupa-amiaza a fost plina de multe intamplari prin care nu mai incetam sa ma minunez de ce mi se intampla mie atatea lucruri si cum de se aseaza intr-o ordine desavarsita, cand pana mai ieri mi se parea ca acele lucruri erau "croite" gresit, din intamplare sau din neatentie.

Cred ca daca invatam sa induram umilinta, dar mai ales sa ne rugam pentru cei care ne trateaza intr-un anume fel, la nivel subtil se petrec lucruri care nu pot fi explicate decat prin dragostea lui Dumnezeu. Nu cred ca acele persoane se schimba in vreun fel, dar tu, cel umilit primesti bucurie inmiita, ca si cum Dumnezeu ar saruta obrazul scuipat!...
Bine ai revenit , Omule Bun! Conteaza starea de bine care ne incearca atunci cand avem ingaduinta fata de cei ce ne gresesc!A gresi e omeneste si multe de stim, multe ni se vor cere!
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 18.10.2010, 10:26:28
Ana-Maria N's Avatar
Ana-Maria N Ana-Maria N is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.08.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Dumnezeu Se destainuieste din norii cerului si Insusi da invatatura.
1. Atunci Dumnezeu i-a raspuns lui Iov, din sanul vijeliei, si i-a zis:
2. “Cine este cel ce pune pronia sub obroc, prin cuvinte fara intelepciune?
3. Incinge-ti deci coapsele ca un viteaz si Eu te voi intreba si tu Imi vei da lamuriri!
4. Unde erai tu, cand am intemeiat pamantul? Spune-Mi, daca stii sa spui.
5. Stii tu cine a hotarat masurile pamantului sau cine a intins deasupra lui lantul de masurat?
6. In ce au fost intarite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului,
7. Atunci cand stelele diminetii cantau laolalta si toti ingerii lui Dumnezeu Ma sarbatoreau?
8. Cine a inchis marea cu porti, cand ea iesea navalnica, din sanul firii,
9. Si cand i-am dat ca vesmant negura si norii drept scutece,
10. Apoi i-am hotarnicit hotarul Meu si i-am pus porti si zavoare
11. Si am zis: Pana aici vei veni si mai departe nu te vei intinde, aici se va sfarama trufia valurilor tale?
12. Ai poruncit tu diminetii, vreodata in viata ta, si i-ai aratat aurorei care este locul ei,
13. Ca sa apuce pamantul de colturi si sa scuture pe nelegiuiti de pe pamant?
14. In revarsatul zorilor, pamantul se face rosu ca rosiile peceti si ia culori ca de vesmant.
15. Cei rai raman fara noaptea (prielnica lor) si bratul ridicat este frant.
16. Ai fost tu pana la izvoarele marii sau te-ai plimbat pe fundul prapastiei?
17. Ti s-au aratat oare portile mortii si portile umbrei le-ai vazut?
18. Ai cugetat oare la intinderea pamantului? Spune, stii toate acestea?
19. Care drum duce la palatul luminii si care este locul intunericului,
20. Ca sa stii sa-l calauzesti in cuprinsul lui si sa poti sa nimeresti potecile care duc la el acasa?
21. Tu stii bine, caci atunci erai nascut si numarul zilelor tale e foarte mare.
22. Ai ajuns tu la camarile zapezii? Ai vazut tu camarile grindinei,
23. Pe care le tin deoparte pentru vremuri de stramtorare, pentru zilele de batalie si de razboi?
24. Unde se risipesc aburii si se raspandeste pe pamant vantul de la rasarit?
25. Cine a sapat albie puhoaielor cerului si cine a croit drum bubuitului tunetului,
26. Ca sa ploua pe un pamant nelocuit si pe o pustietate unde nu se afla fiinta omeneasca
27. Si sa adape tinuturile sterpe si uscate si sa scoata pajiste de iarba din intinderea plesuva?
28. Are ploaia un tata? Cine a zamislit stropii de roua?
29. Din sanul cui a iesit gheata? Si cine este cel ce naste promoroaca din cer?
30. Apele se incheaga si se intaresc ca piatra si fala marii se face sloi!
31. Poti tu sa legi cataramele Pleiadelor sau sa deznozi lanturile Orionului?
32. Poti tu sa scoti la vreme cununa Zodiacului si vei fi tu carmaci Carului Mare si stelelor lui?
33. Cunosti tu legile cerului si poti tu sa faci sa fie pe pamant ceea ce este scris in ele?
34. Poti tu sa ridici pana la nori glasul tau ca sa se sloboada peste tine potopul ploilor?
35. Esti tu in stare sa azvarli fulgerele si ele sa plece si sa-ti spuna: Iata-ne?
36. Cine a pus atata intelepciune in pasarea ibis sau cine i-a dat pricepere cocosului?
37. Cine poate sa tina cu destoinicie socoteala norilor si sa verse pe pamant burdufurile cerului,
38. Ca sa se adune pulberea si sa se intareasca, iar bulgarii de pamant sa se lipeasca laolalta?
39. Tu esti cel ce aduci prada leoaicei si potolesti foamea puilor de leu,
40. Cand s-au ascuns in vizuini sau stau si pandesc ascunsi in hatisuri?
41. Cine are grija de mancarea corbului, cand puii lui croncanesc la Dumnezeu, de foame, si zboara incoace si incolo dupa hrana? ( Cartea lui Iov, cap.38 )

Cand citim asemenea cuvinte, nu ne simtim noi oare precum niste furnicute ?
Reply With Quote
Vechi 18.10.2010, 10:43:44
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Dupa cum fara sa ne propunem sa fim mandri dam dovada totusi de mandrie, nu cred ca trebuie ca noi sa ne propunem sa fim smeriti. Atunci cand facem acest lucru este deja un pas spre a da gres. La nimic nu ne foloseste o smerenie autoimpusa, care poate sfarsi regretabil in una fariseica, de fatada. Aceasta smerenie poate fi usor incercata. Prin ea ne lasam batjocoriti de cele mai multe ori de diavol.

Trebuie sa nazuim spre acea smerenia dobandita prin rugaciune ca dar de la Dumnezeu. Numai prin rugaciune, prin partasie la Dumnezeu, gandul smerit si atitudinea smerita ne pot deveni firesti.
Reply With Quote
Vechi 18.10.2010, 11:42:39
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit Ce este falsa smerenie si cum o deosebim de adevărata smerenie?

"- De fapt, trebuie să stim toti că niciodată un om smerit nu se vede smerit. Nu se vede, pentru că n-ar mai fi smerit. Precum spune un sfânt părinte în Pateric: Ce este smerenia, părinte?" A te vedea pe tine sub toată făptura, fiule". Făptură e si viermele, faptură e si câinele. Cum ar putea fi fiinta asta ratională sub toată făptura? Pentru că si viermele si oricare fiintă stiu precis ce vor: vor să trăiască. în sensul acesta se zbate, se încovoaie să ajungă existenta vietii. Biologic, că e vierme.
"Fiti întelepti ca serpii", spune Mântuitorul, "si blânzi ca porumbeii". De ce întelept ca sarpele, care-i atât de odios între fiare, între animale? Pentru că sarpele îsi fereste capul. Să nu-1 lovesti la cap, că moare. Dacă îl lovesti oriunde, nu piere. Si capul nostru e Hristos. Trebuie, cu orice chip, identificat cu El si ferit Hristos, să nu cumva să sufere Hristos, Care a spus: "Fără de mine nu puteti face nimic!"
Lumea, la astfel de cuvinte, după mii de ani, cerbicoasă, consideră că aceste cuvinte din Scriptură au fost când au fost. La anul 419 s-a tinut un Sinod local la Cartagina si printre alte teme care s-au discutat a fost si problema aceasta: grija Bisericii la cele ce a spus Hristos, stiind că tot ce a spus Hristos e adevărat. La canonul 184 spune asa: Dacă totusi zici că poti ceva fără Hristos, anatema să fii!" Adică, mai mult decât blestemat."Parintele Arsenie Papacioc.
Reply With Quote
Vechi 18.10.2010, 11:51:18
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Dupa cum fara sa ne propunem sa fim mandri dam dovada totusi de mandrie, nu cred ca trebuie ca noi sa ne propunem sa fim smeriti. Atunci cand facem acest lucru este deja un pas spre a da gres. (...) Numai prin rugaciune, prin partasie la Dumnezeu, gandul smerit si atitudinea smerita ne pot deveni firesti.
Adevarat. Precum suntem mandri fara sa ne propunem, asa va trebui sa vietuim smerit, fara a ne propune si fara a gandi asta.
Cand ceva vine direct din inima, nimic nu ne este greu, nimic gandit si calculat.

Imi vine in minte cuvantul de la Sfantul Antonie, cand el intreaba: "Cine poate trece atata noian de ispite si greutati?"
Raspunsul primit a fost si este: "Smerenia."

Smerenia vine din fapte si dintr'o viata cat mai practica, iar nu din teorie si cuvinte.
Cat mai multa rugaciune, dimineata, seara si noaptea.
Post cat mai des si Spovedanie, iar in cele din urma Impartasanie.
In cele din urma, Hristos va lua chip in noi.

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
"Trebuie să stim toti că niciodată un om smerit nu se vede smerit.
Sinodul din Cartagina, anul 419, canonul 184: "Daca totusi zici ca poti ceva fara Hristos, anatema sa fii."
Cat de greu este cuvantul.
Cati dintre noi nu ne punem, macar din cand in cand, nadejdea numai in noi, uitand de Hristos ?!

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Smerenia Va_iubesc Pocainta 187 08.01.2014 20:50:59
smerenia nairda Pocainta 73 30.05.2013 19:45:25
Usor de zis greu de facut si inteles ionut12 Generalitati 2 30.11.2010 17:14:43
Divort mai usor fllorina Stiri, actualitati, anunturi 9 12.09.2008 18:28:24
Smerenia alexina Generalitati 21 20.08.2008 04:43:59