Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.11.2010, 01:01:20
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de macsim Vezi mesajul
Doctore ... eu nu traiesc viata altcuiva, ci doar si in exclusivitate viata mea ... Intr-un mod absolut egoist ma intereseaza relatia mea personala cu Dumnezeu, si nu a altora, fie ei si Sfinti ... Si desigur, imi este suficienta scriptura ... Se afla acolo tot ceea ce un om are nevoie pentru a se cunoaste pe sine si pe Dumnezeu ...

Dupa parerea mea, absolut orice alta scriere este doar o descriere a trairii pe care altcineva a avut-o cu Dumnezeu ... a unor concluzii, a unor intamplari care apartin aceluia care le-a trait. Le pot citi si pot afla cum au experimentat altii apropierea de Dumnezeu, dar ele sunt absolut subiective, exact asa cum sunt si postarile mele pe forum. Nu pot scrie decat ceea ce am trait si am inteles, iar aceste lucruri pot fi greu de acceptat de altcineva sau greu de inteles. In schimb, Cuvantul lui Dumnezeu imi vorbeste mie, este "informatia luata direct de la sursa".

De aceea, mie imi este suficienta Scriptura ...
Problema este că în mod evident deși Scriptura este una singură, relația ta personală cu Scriptura este una subiectivă și implicit limitată. Prin urmare înțelegerea ta subiectivă, limitată și solitară a scripturii nu poate constitui un etalon al adevăratei relații pe care un credincios ar trebui să o aibă cu Sfânta Scriptură. Etalonul este Sfânta Tradiție și Duhul Sfânt în viața Bisericii lui Hristos.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 00:50:52
Banned

Implicit

Citat:
Dar, nu inteleg de ce spuneti ca nu este suficient Cuvantul lui Dumnezeu pentru a-l cunoaste pe El ?
În primul rând scriptura nu este "suficientă" pentru că adâncimile Scripturii sunt foarte mari și nu poate fi receptată doar printr-un studiu biblic. Spre exemplu evenimentul Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos este tratat într-un fel, mai searbăd și îngust și uneori chiar fanatic de către neoprotestanți, însă spiritualitatea ortodoxă în persoanele marilor trăitori isihaști, a marilor sfinți iluminați de Dumnezeu, interpretează cu mult mai profund acel eveniment mărturisit de Scriptură, pentru că interpretează Scriptura din perspectiva celor care au trăit în duhul lor experiența luminii taborice, a luminii necreate, a slavei necreate a lui Hristos Iisus !! Prin urmare poți vedea că diferențele de interpretare a Scripturii variază în funcție de experiența duhovnicească a credincioșilor. Una este să citești despre Sfânta Treime, alta este să dogmatizezi despre Sfânta Treime, însă altceva este să trăiești pe Sfânta Treime așa cum au trăit-O marii sfinții fiecare atât cât i-a îngăduit Dumnezeuși cât a avut și el puterea de a primi de la Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 00:52:42
macsim
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
În primul rând scriptura nu este "suficientă" pentru că adâncimile Scripturii sunt foarte mari și nu poate fi receptată doar printr-un studiu biblic. Spre exemplu evenimentul Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos este tratat într-un fel, mai searbăd și îngust și uneori chiar fanatic de către neoprotestanți, însă spiritualitatea ortodoxă în persoanele marilor trăitori isihaști, a marilor sfinți iluminați de Dumnezeu, interpretează cu mult mai profund acel eveniment mărturisit de Scriptură, pentru că interpretează Scriptura din perspectiva celor care au trăit în duhul lor experiența luminii taborice, a luminii necreate, a slavei necreate a lui Hristos Iisus !! Prin urmare poți vedea că diferențele de interpretare a Scripturii variază în funcție de experiența duhovnicească a credincioșilor. Una este să citești despre Sfânta Treime, alta este să dogmatizezi despre Sfânta Treime, însă altceva este să trăiești pe Sfânta Treime așa cum au trăit-O marii sfinții fiecare atât cât i-a îngăduit Dumnezeuși cât a avut și el puterea de a primi de la Dumnezeu.
Am inteles ... Dumneavoastra in care categorie va incadrati?
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 00:58:43
Banned

Implicit

Citat:
Am inteles ... Dumneavoastra in care categorie va incadrati?
Cred că îți dai seama că noi aici vorbim principial; doar nu crezi că o să ma apuc acum să îmi înșir "experiențele spirituale". Eu aici nu țin să vorbesc la modul personal, dealtfel pe mine personal mă interesează "lupta" nu atât cu anumite persoane neoprotestante, ci cu doctrinele în sine ale neoprotestanților, indiferent de cine le-ar susține.
Reply With Quote
Răspunde