![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Spui ca e confortabil ca crezi ca nu exista? Nu, e mai confortabil sa crezi ca exista un Dzeu omnibenevolent. Oricum, va multumesc la toti pentru marturisirile de prietenie, inseamna mult mai mult decit existenta lui Dzeu. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Nu vine de acolo, vine numai din faptul ca ne exteriorizam foarte asemanator. Cine se aseamana se aduna.
|
|
||||
|
||||
![]()
e f.frumos ca ai gasit puncte comune cu noi crestinii...e un pas inainte.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Imi cer de aceea scuze, ca am scris din memorie anumite lucruri, fara sa le verific - caci doar o privire daca mi-as fi aruncat pe Omilii, as fi realizat ca Sfantul vorbeste doar in favoarea tinerii Postului - ceea ce a facut ca sa-i atribui Sf. Vasile, cele citite din alte carti ortodoxe, in care intr-adevar se mentioneaza cazuri de exceptie. Ii multumesc deci fratelui Zaharia, ca m-a atentionat, caci scopul nu este ca eu sa am dreptate, ci ca cele scrise aici sa fie corecte. Frata, nu numai ca nu m-am suparat, ci chiar m-am bucurat, fapt pentru care iti multumesc. Eu din greseli invat cel mai bine. Doamne ajuta! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In alta ordine de idei , Sf. Vasile cel mare a fost pina in prezent cel mai mare postitor cunoscut al tuturor timpurilor , inafara de Mintuitorul , de sf. Ioan botezatorul si de sf.. Ilie tesviteanu , singurii cunosuti care au tinut post negru de 40 de zile . Cu siguranta ca ori mai fi fost si altii dar necunoscuti, adica cunoscuti doar de D.zeu ! M-a mirat un pic parerea ca el recomanda gravidelor sa nu posteasca ,dar ca sa fiu sigur ca nu fac o greseala am preferat sa tac (nici nu aveam la indemina scrierile sale ca sa verific). Sa nu uitam deci ,ca postul este o arma duhovnicesca mai intii si mai apoi o nevointa . Insa in zilele de astazi a devenit pt. crestinii poznasi un prilej de mindrie sau de vaicareala ori nici pe departe nu este acesta adevarul . Last edited by zaharia_2009; 05.12.2009 at 10:07:57. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca se simt in stare sa faca mai mult, sa mai tina si niste reguli in plus fata de regimul pe care deja il au, sa nu manance carne ci peste (gravidele), de exemplu, sa o faca, de ce nu. Unele regimuri, precum zpui tu Zaharia, deja sunt un fel de post, exterior vorbind. Insa despre cancer, indraznesc sa te contrazic, adica da, exista acest fel de regim maturist care recomanda sa nu manance pacientul carne ci sa manance numai legume, fructe si cereale, insa exista mai multe tratamente de tip naturist, altele sunt cu carne si respecta alte regului (de exemplu cele care se iau dupa medicina chinezeasaca pentru a intari imunitatea prin repunerea corpului in echilibru). Nu toate regimurile sunt d etip 'post'. Pe vremea sfantului Vasile nu existau toate regulile de post care exista acum. Postul abia incepea sa se iniinteze ca regula fixa. Nu uitati ca si monahismul institutionalizat abia atunci se forma. Deci, cum putem spune ca el recomanda tinerea postului dupa toate regulile? Dar in fine, recunosc ca nu am citit inca acele omilii. Parintele Sofian Boghiu, a carei viata sfanta nu cred ca unul din voi ar vrea sa o conteste (eu l-am si cunoscut personal), are pe acest sit o predica despre post, in care spune ca nu trebuie sa exageram cu nevointele trupesti (le vorbeste mai ales mirenilor), si citeaza pasajul in care sfantul Pavel ii spune ucenicului sau Timotei, care se cam uscase cu postul, sa mai bea si putin vin. "Sfantul Timotei, ucenicul sfantului apostol Pavel, nu stia cum sa se chinuiasca mai mult, ca sa-si stapaneasca patimile. Manca numai paine, apa si fructe - nu numai in post, ci tot timpul - si slabise foarte rau. Sfantul Pavel, care stia suferinta lui, ii scrie sa bea si putin vin, nu numai apa, din pricina deselor sale slabiri. Desigur, sfantul Pavel ii scria putine cuvinte, insa Timotei intelegea foarte mult din ele, din aceste cuvinte putine. Sunt in biblioteci carti mari, volume groase, cu foarte multe pagini si pe masura ce le parcurgi, te atrag intorsaturile de fraze, cuvintele frumoase, dar cand strangi in mana, vezi cum curge tot, nu ramai cu nimic -adica ai foarte putin folos din aceasta literatura profana. Sfanta Scriptura insa este intelepciunea cea mai inalta si deseori, un singur loc, un singur cuvant din Biblie ne poate lumina pe deplin. Sunt mari sfinti care au urmat un singur cuvant din Biblie: "Vinde tot ce ai si urmeaza-mi Mie" - sfantul Antonie cel Mare, de pilda, sau sfanta Paraschiva. Le-a ramas in minte si in inima un text sau o frantura de text din sfanta Scriptura si acest text a "ars" in inima lor, ca unjaratec, toata viata - si pe acesta l-au urmat si s-au mantuit." http://www.crestinortodox.ro/post/68...sa-omoare-omul
|
|||
|
|||
![]()
Fiecare isi da cu parerea aici, fie ca stie ceva sau nu.
Este trist (ca acum in...post) nu avem voie sa ne maniem), ca puteti sustine asa ceva precum postul la gravide sau lauze. Este adevarat ca nu moare nimeni, dar o femeie care are raspundere asupra unui copil nevinovat, in pantece mai ales, dar si prin alaptat, ar trebui sa stie ceea ce spun toti medicii de pe lumea asta: O femeie gravida sau lauza are nevoie de mult mai multe minerale si vitamine decat un om normal. In alimentatia unei gravide nu trebuie sa lipseasca: magneziu, calciu, fier, acid folic, vitamine etc. Toate astea se gasesc mai ales in produse lactate, carne, oua si mai putin in vegetale. Si vegetarienii aspri trebuie sa ia preparate care sa inlocuiasca lipsa unor minerale si vitamine (exact nu stiu, mi se pare ca fier si B12). Multe femei gravide au probleme cu dintii, le cade parul, etc. Pruncul le mananca mult din minerale. N-am auzit nici un preot care sa recomande acestor femei postul, dimpotriva. Va rog deci, atentie cu sfaturile. Daca unele din voi mamicile (ca de barbati nu vreau sa vorbesc aici), se simt atat de bine si au asa un surplus de minerale si vitamine si isi asuma responsabilitatea fata de ele si pruncul lor sa posteasca, s-o faca, dar sa nu dea sfaturi altora. Exista si gravide care isi varsa si sufletul din ele si abia mananca un mar cu ceai. Stiu de la prietenele mele. Ala post si nevointa. Exista si altele care simt nevoia sa manance si poftesc si la ce nu mancam nici pana atunci. Numai Dumnezeu stie ce se petrece in organismul unei gravide. Omul a fost facut de Dumnezeu "omnivor", adica sa manance de toate. Daca trebuia sa fie vegetarian, il facea ca pe vaca de ex. si ii facea alt fel de sistem digestiv. Da, stiu aceste sfaturi pentru bolnavii de cancer si despre alte diete. Acum daca totul ni se trage numai de la alimentatie, nu stiu. Ma cam indoiesc. In rest postitorii dintre voi or avea dreptate din punctul de vedere al credintei. Un singur lucru as avea insa de spus. Am auzit din Apostol undeva ca se spunea asa: "cei care postesc sa nu judece pe cei ce nu postesc" si invers, caci fiecare dupa puterea lui. Fiecare isi poate arata credinta in felul sau si nu inseamna ca este mai mica. |
|
||||
|
||||
![]()
Da , Sofia , ai si tu dreptatea ta ! Dar si Porcul e omnivor
![]() ![]() ![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Romani 14 3 Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit. 4 Cine ești tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea. 5 Unul deosebește o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui. 6 Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul. Și cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulțumește lui Dumnezeu; și cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, și mulțumește lui Dumnezeu.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Blestemele Sfantului Vasile cel Mare | mihaela_0508 | Intrebari utilizatori | 4 | 03.05.2010 16:52:16 |
despre cartile din care se canta slujba | NiCcoleta | Despre Utrenie | 6 | 21.03.2010 17:54:22 |
PACATELE | ancah | Pocainta | 24 | 24.09.2008 14:04:20 |
|