![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca parintele Cleopa si Arsenie au niste texte mai dure, este treaba lor; sa zicem ca vorbesc oamenilor care au nevoie de asta, in cel mai bun caz. Nu trebuie luati ca litera de evanghelie. Sunt niste pareri - exista multe altele in ortodoxie. Citeste si alte carti despre cununie, ai sa vezi. De ex. Evdokimov 5Taina Iubirii) sau Laroche (Un singur trup). Cum ti-a spus si Alin (care este cam dur cu tine, totusi), nu pune laolalta extremele cu invatatura Bisericii in general, care a fost intotdeauna echilibrata. Fiecare trebuie sa isi gaseasca calea lui si atunci viata de cuplu devine o cale spre mantuire, si nu un obstacol!
|
||||
|
||||
![]()
Un raspuns la o postare mai veche:
Citat:
Ca nu reusim decat in mica masura, la inceput, nu este un motiv sa excludem toate aceste activitati pe care le facem din datorie sau dragostea de copii si sot (deci nu 'direct' pt Dumnezeu) ca fiind potential facute pentru Dumnezeu. Caci datoria eu o vad ca venind de la Dumnezeu, creatorul tuturor si izvorul tuturor bunatatilor. Facem, modest, ce putem. Nu ne dam mari ca spalam vasele pentru Dumnezeu, nu asta vroiam sa spun. Intr-un fel, astea sunt poate lucruri pe care daca le facem cat putem noi de bine ne apropie mai mult de Dumnezeu decat un lucru pe care noi zicem ca il facem pentru Dumnezeu - postul, de exemplu. In pilda cu Judecata de ex., Hristos nu ii pune ln dreapta Sa pe cei care au postit, ci pe cei care si-au ajutat aproapele, zicand ca 'pe El l-au ajutat' (iar ei nici nu stiau asta! ca se mira: cand te-am vazut noi flamand, etc?) Sa stii ca sunt de acord cu ce zici, ca in cuplu fiecare trebuie sa se gandeasca la celalalt. Viata de cuplu este o daruire continua. Si de asta este o cale spre mantuire. Poate parea departe de subiect aceasta discutie dar mie mi se pare ca nu este, pentru ca e vorba de viata de cuplu in general si importanta ei pentru drumul nostru catre Dumnezeu. Citat:
Cum scriam mai sus, mi se pare ca un duhovnici intelept intotdeauna tine seama de cum este fiul lui spiritual, ce este bine pentru el, si cu ce pareri vine la spovedanie. Interesant, eu una nu merg nici la sala, nu imi vopsesc nici parul si nu ma fardez. De imbracat ma imbrac cum mi se pare mie ca imi sta bine dar cu un buget minimal. Nu m-am gandit niciodata ca ar trebui sa acord timp si mai putin decat atat felului cum arat, in post. M-am gandit poate doar ca nu prea se cuvine sa merg la coafor tocmai in saptamana mare , asta da ;-) Nu zic ca aceste lucruri le facem neaparat pentru Dumnezeu, aici fiecare sa se cerceteze pe sine. Dar mi se pare ca este normal sa facem un efort pentru a ne ingriji, atat pentru sot, cat si pentru cei din jur, daca suntem mireni. Si in masura in care este un fel de datorie, este pentru Dumnezeu. In rest, pot intra aici si slabiciuni omenesti, dar cred ca nu este asa important.. Cred ca in general avem pacatemai mari cu care trebuie sa ne luptam mai intai. Citat:
Postim: - ca sa ne dam seama ca Dumnezeu este Primul (omul nu traieste numai cu paine, ci si..) - ca sa invatam sa invatam sa avem o relatie nepasionala cu creatia (o relatie asa cum a vrut-o Dumnezeu in rai), o relatie curata adica, sa nu punem creatia inaintea lui Dumnezeu ci sa o traim 'euharistic' (adica, dand multumire si vazand prin ea tot pe Dumnezeu) Aici intra bucuria de dupa post. Nu am zis calaltii sunt cei care au aceasta relatie pasionala: noi toti o avem! (sigur ca si eu o am - si incerc sa scap de ea si eu) De aici importanta postului. Niciodata nu am negat asta. Ce am negat a fost doar interpretarea ta ca postul ar fi starea fireasca a omului, si doi, ca postul ar fi o lege imuabila cu reguli de neinfrant (ca altfel esti in pacat). Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Noi aici discutam despre ce inseamna a alege binele, spre placul lui Dumnezeu. Totusi nu ne constrang decat ideile, care ne plac. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Scopul evanghelic al nuntii crestine, dupa porunca lui Dumnezeu (Fac. 1,28, 2,16-24) si dupa invatatura Bisericii Ortodoxe, este unirea prin iubire a celor doi soti in numele Domnului prin nasterea de copii, spre inmultirea nemaului omenesc. Apoi, ajutorarea sotilor intre ei, pentru usurarea vietii; infranarea trupeasca si evitarea desfraului si a imoralitatii in lume. Toate aceste scopuri sa fie intru preamarirea lui Dumnezeu. (Invatatura de credinta ortodoxa, 1992, p.401, Dictionar teologic, Pr. I. Bria, 1991, pp. 95-96)" (Ne vorbeste parintele Cleopa, vol.5). Edit: Din aceeasi carte am aflat ceva ce nu stiam pana acum: un motiv canonic al divortului il poate constitui si refuzul sotului sau sotiei de a naste copii, mai ales cand partenerul /a ii pericliteaza celuilalt viata, in acest sens. Totodata, sotul poate divorta de sotie daca aceasta face un avort intentionat... Pe langa acestea, fireste, se numara adulterul, apostazia celuilalt, moartea unui sot sau intrarea lui in monahism. o sotie poate cere divortul daca sotul ei a acuzat-o in public, pe nedrept, de adulter, dar si daca femeia sau barbatul participa fara invoirea celuilalt la petreceri si ospete necuviincioase.
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm. Last edited by glykys; 15.05.2010 at 15:10:41. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu mai face pe cocoșul, întrebându-te cu emfază că "ce? n-am voie să nu fac copii?" . Ai voie să n-ai voie, dar atunci nu te mai căsători. Dar, dacă te-ai căsătorit, atunci nu mai ai voie. Lasă-i și pe copiii să vină la Cel care i-a chemat la El. |
|
||||
|
||||
![]()
Mai da' sex'oshi mai sunteti, nu v-ati plictisit...Sa ne mantuim prin sex ! Sex'o'shi din toata Romania si nu numai, uniti-va in mantuiala...Da, da, sa ne maintuim prin sex !!! Iupeeee ! La sex, spre mantuire, fuga mars ! Care nu mai poate...asta e, ramaneti nemantuiti.
Cica, unia cand nu au ce face, mai fac 'niste' sex... ![]() ![]() ![]() Sa sexati cu spor ! ![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Da, ce zicerea mea, asta da de inteles, cum ca as stii ? Io intrebasi cam asa : Ce are coada vacii cu stampila prefecturii ? Sau, de ce sa vorbim, daca nu zicem mai nimica ? Asa, ca intreb si io : Ce are sexu' in comun cu mantuirea ?
|
||||
|
||||
![]()
Probabil că ar avea , după "normele"impuse de tabloidele de pe piața noastră , gen :Cancan, Click, Libertatea . . . căci Sfinții Părinți sunt depășiți , după "multa"minte a unora !
|
|||
|
|||
![]()
nimic.doua plane diferite
sexul -plan orizontal:) mantuirea-vertical,definit de un punct omul si dreapta om-Dumnezeu. fiecare e liber sa aleaga rezolvarea problemei...pe orizontala sau pe verticala. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Sexul fara casatorie | filipstefan | Intrebari utilizatori | 1 | 19.08.2011 22:13:55 |
Sexul dupa casatorie | Florin-Ionut | Generalitati | 85 | 01.08.2008 14:43:05 |
|