Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.02.2012, 21:58:20
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_7 Vezi mesajul
Nu poti practica isihasmul in lume...Nu ai cum ,e limpede..!
Isihasmul, nu. Asta e evident.
Rugaciunea, da, permanent!!!
Trebuie, fratilor, dincolo de orice parere sau teorie, trebuie, trebuie, trebuie!!!
Alta cale nu avem. Nu ne-a dat Domnul Dumnezeul nostru.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 22:01:42
ioan cezar
Guest

Implicit

Biserica e un organism viu care respira, maninca, metabolizeaza rugaciune. Sub toate formele, in tot chipul, la tot ceasul.
Totul e rugaciune si impregnat cu rugaciune in Biserica.
Aceasta este Calea data noua de Hristos Domnul. AMIN+
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 22:02:21
Daniel_7 Daniel_7 is offline
Banned

Data înregistrării: 11.05.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Una e sa te rogi,ca tot omul,iar alta e sa fii FILOCALIC.

Asta era tema threadului,ca ar fi niscaiva filocalici pe aici,care trebuie musai sa raspunda la niste intrebari.

Daca sunt pe aici filocalici,sunt foarte nerabdator sa-i aud,dar nu cred,din motivele spuse mai inainte!
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 22:03:50
Banned

Implicit

A mai fost odata o cerinta a unui user,sa apara pustnici cu casuta de email,lucru la fel de imposibil de realizat ca si filocalicii acestui forum.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 22:11:09
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_7 Vezi mesajul
Una e sa te rogi,ca tot omul,iar alta e sa fii FILOCALIC.

Asta era tema threadului,ca ar fi niscaiva filocalici pe aici,care trebuie musai sa raspunda la niste intrebari.

Daca sunt pe aici filocalici,sunt foarte nerabdator sa-i aud,dar nu cred,din motivele spuse mai inainte!
Prietene, ai o imagine livresca asupra termenului de filocalic.
Tot crestinul e filocalic, in sensul general al termenului, intrucat crestinul iubeste pe Domnul si Il primeste in viata lui personala, dupa posibilitatile momentane. Altminteri nici nu e crestin. Cum ar putea sa fie?
Pesemne confunzi termenul de isihast zavorat cu termenul de filocalic. Daca te referi intr-adevar la un isihast zavorat, apai... e la mintea cocosului ca nu poate fi aici pe forum.
In sensul restrans, cu totul duhovnicesc, termenul de filocalic il vei auzi talcuit daca binevoiesti sa tastezi numele Parintelui Rafail (Noica) sau al altor parinti (Sofian, Galeriu etc.).
Subiectul threadului era insa altul, pacat ca nu ai citit postarea lui Vlad. Poate o faci acum, totusi.
Eu am incheiat acum tot ce am avut sa iti comunic.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 22:16:36
Banned

Implicit

Consider ca subiectul threadului e prea inalt,si nepotrivit cu starea noastra joasa,pentru a putea raspunde.
El se adreseaza oamenilor care traiesc departe de lume,ceea ce nu este cazul la forumisti si internauti.

Deci nu se poate da raspuns unor framantari ale unor oameni din pustiu,care practicau la un nivel inalt rugaciunea,de la nivelul starii noastre de oameni lumesti.

Daca vrei sa ai raspunsurile,acolo le gasesti ,in pustie,nu pe ecranul lcd.
l
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 22:19:03
Banned

Implicit

Si in afara de asta ,titlul este asa Intrebare catre filocalicii forumului.

Vreau si eu o lista a acestor filocalici ,sa-i cunosc si eu.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 22:59:57
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Filocalie înseamnă ”iubitor de frumusețe”, în cazul acesta frumusețe duhovnicească, prin urmare titlul are sens. Sunt sigur că inițiatorul topicului n-a căutat desăvârșiți pe acest forum, ci oameni care-și târâie ființele într-o direcție anume, cu poticneli, dileme, încercări, impasuri dificile.
Vechi 15.02.2012, 23:35:10
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
O neintelegere grava a conditiei omului si a raportului cu Dumnezeu cel Rastignit si Inviat.
O pozitie asemanatoare iudeilor care L-au rastignit pe Hristos. Mari nevoitori, iudeii aceia. Lipsiti cu totul de patimi, nu era pic de boala in popor cand S-a pogorat Domnul. Cand a intrat in Ierusalim a gasit acolo cete de sfinti, mii si mii, curati ca lacrima. Nici un desfranat, nici un impietrit cu inima, nici un ratacit. Totul alb ca zapada. A venit, nu-i asa, intre oameni stapani pe sine, induhovniciti, curati ca lacrima, a venit doar asa sa elibereze diplome de buna purtare, sa mai dea un autograf, sa mai bea un pahar de vin si sa il ridice in cinstea victoriilor incontestabile impotriva bolii si a mortii, impotriva vrajmasului. Nu-i asa? Dar cum e?

Iluzia colosala ca omul poate sa realizeze despatimirea de unul singur, prin fortele proprii.
O eliminare a Domnului din ecuatia vietii personale, a vietii societatii, o alungare a Lui dincolo de istoria pe care o traim, in idei abstracte, in turnul de fildes.
Desigur, eliminare si alungare in mintea ratacita a unora, in inchipuirea lor.

Impresia puerila, care denota clar lipsa oricarei lucrari duhovnicesti, ca lacomia, desfranarea de tot felul etc. - ca toate acestea sunt la cheremul vointei personale. Doar sa vrea omul si gata ... e inger. Ce ne mai trebuie si ajutor de la Domnul... Facem noi totul, de voim.

Cine a mai inventat si cuvantul har? Iar Mila Domnului... ce-o mai fi si asta? La ce ne-o mai servi?
Nu-i asa?
Dar cum e?

Vai noua, farisei fatarnici! Morminte frumos varuite, vai noua!

Puneti mana pe carte, cei care ganditi ca in citatul selectat mai sus. Mai mergeti pe la biserica, mai desfundati urechile, ochii, inima. Ziceti 5 cuvinte sfinte, mereu, ziceti, ziceti! Urmati cuvantul Apostolului!

Sau faceti, desigur, cum voiti.
Desconsiderati, mai ales, lucrarea sfintitoare a rugaciunii.
Desconsiderati tot ce voiti. Cine va opreste?
Otraviti cu gandirea cea intunecata orice aer curat gasiti, orice pagina cu macar cateva cuvinte curate. Cine va opreste?

Dumnezeu sa ne ierte pe toti!

P.S. Sfantul acela, un siriac parca, de-i zicea pare-mi-se Efrem, acela care plangea in fiecare zi cu amar, o facea doar asa de fenta, nu-i asa? Facea si el poezele, sarmanul, altminteri inger fiind cu toata despatimirea la zi, incheiata odata pentru totdeauna. Nu-i asa?
Dar cum e?
As fi zis ca psihologii (macar) asculta inainte de a vorbi. Si raspund la obiect. Si-si tin propriile probleme departe de discutie.

Unde am zis eu ca despatimirea se face cu forte proprii? Ba chiar au contraire.

(desi sotul meu perfect era fumator dintotdeauna. Fuma infernal, dar macar nu in casa. Copilul meu se ruga de el sa nu mai fumeze. Seful il ruga (lucra in spital si fuma!), directorul il ameninta ca desface contractul de munca.. Nimic nu-l convingea. Pana cand intr-o zi a spus "destul". A lasat pachetul pe masa si nu s-a mai atins. Ei, eu sunt un om rau structural. Ma irita orgoliul fara acoperire. M-am gandit ca se crede prea tare si i-am lasat pachetul acolo. Venea seara acasa, ii puneam mancarea in fata langa tigari.. nu le atingea. A durat jocul acesta mai mult de o saptamana. Nu a mai fumat. Sotul meu gaseste placere in propria lui vointa si chiar are o vointa de fier).

Revenind.. citatul dat de mine ii apartine parintelui Seraphim Rose care a scris mult pe tema ortodoxiei confortabile, afectate de cautarea facila a "trairilor duhovnicesti". Cand ajung acasa dau sursa.

Cat despre sfantul din siria.. Nu stiu ce vrei sa spui. Tragea cate un fum intre doua plansuri?
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 23:45:35
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul

Cat despre sfantul din siria.. Nu stiu ce vrei sa spui. Tragea cate un fum intre doua plansuri?
Daca v-ati ocupa cu "Plansurile" ati afla acolo ca Sfantul deplangea altele, mult mai importante pentru mantuire.
Dar nu va ocupati.
Preferati rautati oarecare.

Rautatile dumneavoastra vor trece; cu vremea, cu harul Domnului. "Plansurile", insa, vor ramane. In veci.
Fie-va dat sa le traiti, aici, in trup! AMIN+

Last edited by ioan cezar; 16.02.2012 at 01:00:09.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Faurit intru primenirea forumului glykys Generalitati 92 26.02.2013 10:29:00
Viteza forumului sophia Reguli generale de utilizare a forumului 4 02.08.2012 14:03:02
Reguli de folosire a forumului. admin Reguli generale de utilizare a forumului 1 14.01.2011 18:08:27
O intrebare pentru teologi sau pentru cei care cunosc Delirul Generalitati 7 21.02.2010 19:51:02
Media de varsta a utilizatorilor forumului Hector Generalitati 4 02.05.2009 11:31:23