Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.07.2012, 10:55:28
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Parerea mea este ca Domnul a fost foarte clar cand a cerut oamenilor sa ii lase pe copii sa vina la El caci a unora ca ei este Imparatia Cerurilor. Deci nu El se opune intrarii copiilor in Imparatie ci oamenii au tendinta sa-i opreasca. Eu asa inteleg. De unde se deduce implicit si faptul ca prin Jertfa Sa, pacatul adamic a fost sters intregii omeniri, ceea ce nu era inca cazul pentru dreptii Vechiului Testament. Se explica astfel si faptul ca dupa Jertfa Sa neamurile nu mai sunt necurate asa cum erau inainte, ceea ce Domnul a curatit noi nu mai putem numi necurat.
Eu asa vad lucrurile (deocamdata) dar poate ma insel, Domnul stie mai bine. Cert ramane faptul ca El nu a dorit oprirea copiilor ci Imparatia este a unora ca ei, si nici unul din cei pe care i-a binecuvantat atunci cand a pronuntat aceste cuvinte nu era botezat. Deci daca El nu i-a oprit atunci, nu o sa-i opreasca nici acum. Asa cred, dar repet, poate ma insel, Domnul stie mai bine.
Asta ar anula necesitatea Tainei Botezului, din moment ce prin botez tocmai păcatul strămoșesc este șters.

Cînd Hristos rostește dar și confirmă că vorbele Sale sînt adevărate, nimeni dintre credincioși nu mai are voie să se îndoiască de ceea ce el îi subliniază lui Nicodim:

Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.

Deci problema copiilor trecuți nebotezați la cele veșnice rămîne în discuție.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2012, 11:24:14
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
O teologumenă specifică învățăturii catolice este existența unui Limbus Infantum.

Noul Testament nu ne-a lăsat nicio alegație pozitivă privind ce se întâmplă cu cei care mor fără niciun păcat personal, dar cu păcatul ancestral. Pe de altă parte, Domnul nostru, insistând asupra necesității absolute a Botezului pentru mântuire, a spus, de exemplu (Ioan 3:5) că nașterea din nou, din apă și din duh, este necesară pentru mântuire. De aici, înțelegem că nu este posibilă viziunea beatifică (accesul în "împărăția Cerului" sunt, riguros, cuvintele lui Isus) pentru nebotezați. Aceasta, deoarece a spune "condiția alfa este necesară pentru proprietatea P" este echivalent cu a spune "dacă non alfa, atunci non P".
“Preasfintitul Ciprian Campineanul spune ca este o taina a lui Dumnezeu care va fi starea copiilor nebotezati (decedati inainte sau dupa nastere) dincolo de moarte, in vesnicie. "Dupa Sfintii Parinti, acesti copii nu au avut cum sa pacatuiasca, ca sa sufere din motive personale, ci doar mostenesc, in virtutea solidaritatii cu firea umana, a protoparintilor nostri Adam si Eva, pacatul stramosesc. Orice om se naste cu aceste consecinte ale pacatului stramosesc. Acesta este sters prin Taina Sfantului Botez, dar asta nu inseamna ca nu raman afectele, raman in fiinta umana consecintele sale ca predispozitii spre pacat. Dupa Sfintii Parinti, acesti copii nu sufera chinurile iadului. Mi-aduc aminte o formula pe care o invatam noi la ora de dogmatica: "Nu se impartasesc de lumina, dar toti se cinstesc cu linistea". Asa au trait si dreptii Vechiului Testament, care nu s-au impartasit de lumina dumnezeiasca, pana nu a coborat la iad Domnul nostru Iisus Hristos. Dreptii Vechiului Testament nu au suferit de chinurile iadului (intelese ca stare de intristare, de singuratate), dar nu s-au impartasit de lumina, in schimb, s-au impartasit de o pace, de o liniste sufleteasca. Abia in momentul in care Mantuitorul Hristos a coborat la iad, a introdus starea de lumina, Lumina Invierii, si astfel s-a facut inceputul Raiului. Primul cetatean al Raiului este talharul de pe cruce; tot atunci i-a scos din iad si pe protoparintii Adam si Eva, si toti dreptii Vechiului Testament. Cred ca in aceeasi maniera se va intampla si cu acesti prunci nenascuti, sau care au murit inainte de botez, in sensul ca nici nu ar fi drept ca sa sufere chinurile iadului, asa cum se intampla cu cei care nu s-au pocait, si care au avut timp de pocainta. Ramane o taina pe care Dumnezeu o cunoaste. Noi doar ne gandim cum este moral sa se intample cu aceste fiinte umane".
Reply With Quote
Vechi 24.07.2012, 11:58:01
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Asta ar anula necesitatea Tainei Botezului, din moment ce prin botez tocmai păcatul strămoșesc este șters.

Cînd Hristos rostește dar și confirmă că vorbele Sale sînt adevărate, nimeni dintre credincioși nu mai are voie să se îndoiască de ceea ce el îi subliniază lui Nicodim:

Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.

Deci problema copiilor trecuți nebotezați la cele veșnice rămîne în discuție.
Intr-adevar asa este, omul trebuie sa se nasca din apa si Duh pentru a intra in Imparatie.
Legat de asta, talharul de pe cruce s-a nascut din apa si Duh? Nu este posibil ca Dumnezeu sa aplice Cuvantul Sau intr-un mod stiut de El si pe care noi (sau doar eu) nu il intelegem deplin?
Reply With Quote
Vechi 24.07.2012, 12:09:24
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Intr-adevar asa este, omul trebuie sa se nasca din apa si Duh pentru a intra in Imparatie.
Legat de asta, talharul de pe cruce s-a nascut din apa si Duh? Nu este posibil ca Dumnezeu sa aplice Cuvantul Sau intr-un mod stiut de El si pe care noi (sau doar eu) nu il intelegem deplin?
El a fost botezat cu sîngele propriu direct de către Hristos care suferea lîngă crucea lui.

Reply With Quote
Vechi 24.07.2012, 12:12:17
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Dupa Sfintii Parinti, acesti copii nu sufera chinurile iadului. Mi-aduc aminte o formula pe care o invatam noi la ora de dogmatica: "Nu se impartasesc de lumina, dar toti se cinstesc cu linistea".
Salut Costel,

Poți să cauți niște exemple concrete? Sînt extrem de curios în privința asta.

Reply With Quote
Vechi 24.07.2012, 12:23:10
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Iar acum se vine cu așa zisa "teologumenă" care în fapt, conform papei Eugeniu IV și Sinodului de la Florența este o erezie.
Teologumena prezentată de către domnul Dragomir nu este nicidecum o erezie și nu este în contradicție cu învățătura Bisericii de la Sinodul din 1439.

În primul rând, după cum a a rătat domnul Dragomir, această teologumenă nu este invenția conciliului Vatican II, ci a fost exprimată inclusiv în epoca patristică.

În al doilea rând, o analiză a textului din 1439 relevă faptul că termenii folosiți sunt "poena" și "infernum".

În teologia romano catolică, prin "infernum" se înțelege iadul în sensul Hadesului și nu al Ghehenei - împărăția morților, și nu locul de damnare perpetuă.

Termenul "poena" - tradus în mod greșit în engleză prin "pain" - poate semnifica o privațiune, nu neapărat suferință. "Poena" este gen; "poena damni" și "poena sensus" sunt specii; doar acești ultimi doi termeni semnifică pedeapsa damnaților și implică suferința ca rezultat al separării liber consimțite de Dumnezeu.

Față de cele de mai sus, teologumena privind limbul copiilor este în perfect acord cu învățătura de la Florența - copii morți nebotezați ar putea să se afle în împărăția morților, suferind o privațiune (respectiv, faptul că nu au acces la Viziunea Beatifică) dar fără să sufere din acest motiv, (pentru că nu poți suferi din cauza lipsei unui lucru decât dacă știi că ești lipsit de el) ci bucurându-se de o stare de fericire naturală.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2012, 12:32:54
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
El a fost botezat cu sîngele propriu direct de către Hristos care suferea lîngă crucea lui.
Nu stiu daca am inteles acest concept, il puteti dezvolta va rog? De ce nu ar putea fi vorba de acelasi botez si in cazul copiilor? Sau chiar si in cazul celor care pe patul de moarte reactioneaza la fel ca si talharul?

Last edited by Tartaruga; 24.07.2012 at 12:36:56.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2012, 12:00:21
Decebal Decebal is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Teologumena prezentată de către domnul Dragomir nu este nicidecum o erezie și nu este în contradicție cu învățătura Bisericii de la Sinodul din 1439.
Teologumena prezentată de domnul Mihnea D. (și anume, locul (sau starea) sufletelor copiilor care mor nebotezați este unul de fericire naturală) nu este o erezie în cazul în care se specifică că acel "limb" face parte din Iad, că așa zisul limb nu este în afara Iadului.

Citat:
În primul rând, după cum a arătat domnul Dragomir, această teologumenă a fost exprimată inclusiv în epoca patristică.
Faptul că ceva a fost exprimat în epoca patristică nu constituie nici un argument sau vreo justificare atâta timp cât Sinoadele generale romano-catolice au contrazis prin dogme acele poziții. Așa cum spre exemplu teologia expusă de Sfântul Ioan Damaschin cu privire la purcederea Duhului este contrazisă de Sinoadele de la Lyon și de la Florența.

Citat:
În teologia romano catolică, prin "infernum" se înțelege iadul în sensul Hadesului și nu al Ghehenei - împărăția morților, și nu locul de damnare perpetuă.
Probabil asta este teologia romano-catolică a dumneavoastră personală. Nu este însă și cea a Bisericii Romano-Catolice. După cum se poate vedea și din Catehismul Bisericii Romano-Catolice a cărui învățătură o tăgăduiți pe față, iadul de după moarte implică despărțirea veșnică de Dumnezeu, asta fiind de fapt și principala pedeapsă a iadului. Că acel infernum de care vorbiți că ar scrie la Florența este același cu iadul de care vorbește CBC la art. 1035 se poate vedea din compararea textelor, pentru că textul este același doar că în CBC s-a scos în mod intenționat expersia "or in original sin alone", în rest învățătura fiind aceeași.

"But the souls of those who depart this life in actual mortal sin, or in original sin alone, go down straightaway to hell to be punished, but with unequal pains."

sursa: Conciliul de la Florența - sesiunea a VI-a (1439)

Învățătura Bisericii afirmă existența iadului și veșnicia lui. Sufletele celor care mor în starea păcatului de moarte coboară, imediat după moarte, în iad, unde suferă chinurile infernului, "focul veșnic". Pedeapsa principală a iadului constă în despărțirea veșnică de Dumnezeu, singurul în care omul poate avea viața și fericirea pentru care a fost creat și la care aspiră.

sursa: Catehismul Bisericii Catolice, art. 1035.

Citat:
Față de cele de mai sus, teologumena privind limbul copiilor este în perfect acord cu învățătura de la Florența - copii morți nebotezați ar putea să se afle în împărăția morților, suferind o privațiune (respectiv, faptul că nu au acces la Viziunea Beatifică) dar fără să sufere din acest motiv, (pentru că nu poți suferi din cauza lipsei unui lucru decât dacă știi că ești lipsit de el) ci bucurându-se de o stare de fericire naturală.
Asta conform teologiei dumneavoastră personale, nu și conform teologiei Bisericii Romano-Catolice. Copiii morți nebotezați, fiind purtători ai păcatului originar, merg drept în Iad pentru a fi pedepsiți; că pedeapsa constă doar în despărțirea veșnică de Dumnezeu și că nu or mai fi și alte pedepse pe acolo nu neagă faptul că sunt totuși pedepsiți, și asta pentru că însăși despărțirea veșnică de Dumnezeu constituie pedeapsă. Și poate cea mai mare dintre toate. "Împărăția morților" despre care vorbiți este, după cum am văzut, Iadul. Prin urmare, dacă ar exista acel "limb" el este situat în Iad și sunt sigur că domnul Mihnea D. crede acest lucru cu certitudinea absolută a credinței.
Reply With Quote
Vechi 21.08.2012, 10:22:12
Decebal Decebal is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Noi nu știm dacă fătul este primit direct în brațele lui Dumnezeu. Noi știm numai ceea ce ne spune Biserica. La rândul ei, Biserica nu poate susține cu certitudinea credinței decât ceea ce i-a fost revelat. Nu altceva decât i-a fost revelat și nici mai mult decât i-a fost revelat. Iar ceea ce se petrece cu copiii nebotezați care mor, nu ne-a fost revelat.

Acuma, de ce nu ne-a fost revelat ? Fiindcă Dumnezeu ne-a revelat nu toate lucrurile ("și multe am încă a vă spune vouă"), ci numai acelea care sunt necesare pentru salvarea noastră. De exemplu, ne-a revelat necesitatea Botezului și a ascultării de Ecclesia, ca Maică și Învățătoare.
Asta este ceea ce poate nu știți dumneavoastră. Nu este însă și cazul Bisericii Romano-Catolice care a definit la Sinodul general de la Florența că acia care mor în păcatul originar merg drept în iad pentru a fi pedepsiți, deși cu dureri inegale.

"But the souls of those who depart this life in actual mortal sin, or in original sin alone, go down straightaway to hell to be punished, but with unequal pains."

sursa: Conciliul de la Florența - sesiunea a VI-a (1439)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Închisoarea copiilor Florin-Ionut Generalitati 6 10.01.2013 12:50:29
Intrebarile copiilor Simply_me Generalitati 69 08.01.2013 02:40:09
Postul copiilor mmzmmz Postul 65 14.06.2011 20:04:13
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05