Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.01.2010, 15:43:15
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Este foarte greu de abordat acest subiect, cel putin pentru mine. Sunt persoane care au tulburari psihice, deci sunt constiente de actele lor si persoane care nu mai sunt constiente de propria existenta, au pierdut simtul realitatii. Cu cea dintai categorie se poate lucra mai usor, caci poate intelege importanta impartasirii si necesitatea pregatirii pentru primirea ei.

Din cate stiu, nu poti impartasi o persoana care nu este constienta. Dragoastea nu se da cu sila. E nevoie de consimtamantul persoanei pentru primirea Sfintei Impartasanii.

Noi sa ne rugam pentru ei si sa nu-i dispretuim. De vom petrece astfel, va fi posibil ca prin dragostea lui Dumnezeu sa ne bucuram neincetat si unii si ceilalti de fericirea vesnica.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 15:58:08
dorinastoica14
Guest

Implicit

"...să fim mai cu băgare de seamă la nebunii din jurul nostru,ca nu cumva să fie printre ei vreun sfânt,iar noi din împietrire,să ne lipsim de binecuvântarea lui..."(Nebunul de Sevastie Baștovoi)
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 16:08:48
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
"...să fim mai cu băgare de seamă la nebunii din jurul nostru,ca nu cumva să fie printre ei vreun sfânt,iar noi din împietrire,să ne lipsim de binecuvântarea lui..."(Nebunul de Sevastie Baștovoi)
Ca dovada ca Biserica ne pune inainte modele de sfinti care au fost nebuni dupa Hristos este o dovada ca pe acestia nu-i putem confunda cu cei bolnavi psihic. Un nebun dupa Hristos este capabil de jertfa, dar un bolnav psihic este capabil de sinucidere.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 16:21:25
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Implicit

Costele, si aia care au pierdut simtul realitatii pot fi tratati medicamentos si sa-si revina si pot trai o viata frumoasa daca noi ii ajutam in toate felurile in care putem, cu slujbe, cu doctori, cu iubirea si grija noastra.

Postam mai demult un link catre o poveste reala pe care am citit-o pe un blog, poveste care m-a impresionat profund:

http://dulce-mahala.tapirul.net/2008/05/15/titi/

Cred ca veti gasi interesanta si urmatoarea poveste despre un bolnav psihic psihic tratat (schizofrenie) si unul dat in patima alcoolului si cat de diferit s-au purtat cei doi:

http://dulce-mahala.tapirul.net/2008/10/19/ej-nebun/

Parerea mea e ca merita citite ambele, oricum sint scurte.
Vechi 04.01.2010, 22:14:48
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Implicit

Multumesc mult tuturor pentru mesaje.

Traditie am vazut in alte threaduri ca tu spui ca psihiatria si psihologia nu sunt necesare sunt inutile,impotriva lui Dumnezeu ceea ce eu nu cred din start.Stiinta tot de la Dumnezeu si Hristos vine,la fel si medicina,medicina este darul lui Dumnezeu,este planul Creatorului si totodata medicul ajuta,amelioreaza,trateaza,dar Dumnezeu vindeca.
Ce solutie ai gasi tu la bolnavii psihici violenti precum cei schizofrenici,paranoia etc.?Evident ca trebuie multa rugaciune,dar datorita bolii aceste persoane nu mai fac diferenta,nu prea mai au discernamant cand sunt in criza,nu mai apreciaza si inteleg rugaciunea si pe Dumnezeu.Ce ai face tu cu tot felul de bolnavi violenti,schizofrenici,nevrotici etc daca nu ai folosi psihiatria si psihologia?
In legatura cu depresia eu am avut depresie mai demult din nicio cauza majora,nu aveam nici un necaz pur si simplu ma apucase o stare de tristete permanenta,nu mai aveam pofta de nimic,ma apucase dorul de trecut si totusi eu ma rugam in fiecare zi la Dumnezeu,ma duceam la Biserica ,etc,nu poti spune ca imi lipsea Dumnezeu.Aveam tot ce imi trebuie,eram tot bun credincios si totusi nimic nu mi se mai parea frumos,gustos,util.In final anti-depresivele m-au ajutat ,se pare ca imi trebuiau niste substante ,acea tristete era din cauza lipsei anumitei substante.Evident ca in acelasi timp m-am rugat si la Dumnezeu in continuare .Chiar sunt boli cauzate din lipsa anumitor substante,din anumite defecte,anumite dereglari.
De ce psihologul nu e util?de ce e impotriva lui Dumnezeu?Ce face psihologul care sa nu fie de bun augur Bisericii,credintei ,religiei etc?Evident ca psihologul nu iti poate spune sa te duci sa iti faci acatiste,nu iti poate impune si sugera vreo credinta,asta sa fie buba?Totusi sunt sfaturi sanatoase care te pun cat de cat in ordine psihic :optimismul,relaxarea,analiza vietii ,intelegea anumitor fenomene care sa duca la disparitia unor fobii..
Sunt medicamente care te relaxeaza impotriva stresului,starii de tensiune ,te linistesc ,cum poti spune ca nu sunt bune omului si sunt impotriva lui Dumnezeu?Cand tocmai de la Dumnezeu vine medicina?tocmai de la El vin miraculoasele descoperiri in medicina.
Parerea mea e ca unui bolnav psihic,unui nevrotic,unui bolnav psihic violent ii este necesar foarte mult medicamentele care il linistesc,il calmeaza,ii pun ordine in lucruri. dar totodata si analizarea situatiei si rugaciunea deasa,credinta in Dumnezeu.Combinarea celor doua da rezultatul garantat.
Sunt medici psihiatri care lucreaza prin psihoterapie ortodoxa .Sunt preoti care recunosc necesitatea unui psiholog si unui psihiatru .Ce parere ai despre Dmitri Avdeev?
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 22:31:04
lareine's Avatar
lareine lareine is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.12.2009
Locație: Altundeva
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru lareine
Implicit

Desi e foarte usor de prescris medicatie anxiolitica si antidepresiva cand esti medic, adevarul e ca merita investit timp si energie in psihoterapie pentru ca nu te face dependent de o substanta si te ajuta sa iti mentii starea de bine pentru mai mult timp.

Nu am avut ocazia sa experimentez, sunt si eu la inceput de drum, dar chiar ma intreb, dintre cazurile cu anxietate sau depresie (ma refer la oameni care altfel sunt ok dpdv somatic), cate ar merge bine daca in loc de medicatie, ar respecta niste norme de existenta si s-ar ruga si ar avea contacte sociale? Daca iti ocupi timpul (faci ceva util tie si altora), daca faci miscare fizica, daca incerci sa-ti invingi temerile cu ajutorul lui Dumnezeu si daca te gandesti ca dom'le, atat de mult se scrie in acatiste "Bucura-te" si "care ai nascut pricina veseliei", atat de frumoasa e strigarea aliluia, daca te gandesti la crinii campului, daca iti ordonezi putin viata si incetezi a ti-o mai compara cu a altora - daca faci toate astea oare nu se vor ameliora simptomele macar partial?

Dar, da, intotdeauna e mai simplu sa ceri si sa ti se dea o pilula minune care sa iti ia depresia si stressul cu mana (ceva mai greu in cazul depresiei, e adevarat) fara a schimba realmente ceva in viata, in comportament si in modul de a gandi :)

Last edited by lareine; 04.01.2010 at 22:34:32.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 22:52:31
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
Sunt medici psihiatri care lucreaza prin psihoterapie ortodoxa .Sunt preoti care recunosc necesitatea unui psiholog si unui psihiatru .Ce parere ai despre Dmitri Avdeev?
Eu am citit doar "nervozitatea la copii si la adolescenti" si am fost f dezamagita.
Parerea mea este ca una din premisele implicite ale psihologiei (probabil si ale psihiatriei) este ca nu exista suflet. Si atunci cum este posibil sa te vindeci?
Plus promovarea obligativitatii fericirii. Este fericirea o obligatie, cumva? De asta traim? Acum sa nu sariti zicand ca nu-mi place sa fiu fericita. NU fericirea este scopul vietii. Ci mantuirea (care nu intotdeauna presupune o fericire "lumeasca".
Afirmarea eului (promovata de psihologie ca scop al existenetei).. iarasi: de asta traim?

In fine, as putea continua.

Cred ca psihologia a fost "inventata" la un moment dat pentru a satisface o "cerere pe piata spirituala": cea a ateilor sau necredinciosilor, a oamenilor "moderni" care nu mai vroiau sa stie de duhovnic.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 22:56:37
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Eu am citit doar "nervozitatea la copii si la adolescenti" si am fost f dezamagita.
Parerea mea este ca una din premisele implicite ale psihologiei (probabil si ale psihiatriei) este ca nu exista suflet. Si atunci cum este posibil sa te vindeci?
Plus promovarea obligativitatii fericirii. Este fericirea o obligatie, cumva? De asta traim? Acum sa nu sariti zicand ca nu-mi place sa fiu fericita. NU fericirea este scopul vietii. Ci mantuirea (care nu intotdeauna presupune o fericire "lumeasca".
Afirmarea eului (promovata de psihologie ca scop al existenetei).. iarasi: de asta traim?

In fine, as putea continua.

Cred ca psihologia a fost "inventata" la un moment dat pentru a satisface o "cerere pe piata spirituala": cea a ateilor sau necredinciosilor, a oamenilor "moderni" care nu mai vroiau sa stie de duhovnic.

De ce ai fost dezamagita ,Anna?Nu toti psihiatrii si psihologii cred ca nu exista suflet.Avdeev este cea mai clara dovada precum si medicul psihiatru care m-a tratat acum multi ani de depresie pe mine.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 22:56:50
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lareine Vezi mesajul
Nu am avut ocazia sa experimentez, sunt si eu la inceput de drum, dar chiar ma intreb, dintre cazurile cu anxietate sau depresie (ma refer la oameni care altfel sunt ok dpdv somatic), cate ar merge bine daca in loc de medicatie, ar respecta niste norme de existenta si s-ar ruga si ar avea contacte sociale? Daca iti ocupi timpul (faci ceva util tie si altora), daca faci miscare fizica, daca incerci sa-ti invingi temerile cu ajutorul lui Dumnezeu si daca te gandesti ca dom'le, atat de mult se scrie in acatiste "Bucura-te" si "care ai nascut pricina veseliei", atat de frumoasa e strigarea aliluia, daca te gandesti la crinii campului, daca iti ordonezi putin viata si incetezi a ti-o mai compara cu a altora - daca faci toate astea oare nu se vor ameliora simptomele macar partial?
Ba cred ca da.
Cred ca de multe ori anxietatea si depresia provin din presiunile si asteptarile care vin din partea societatii. Adica, daca nu castigi atat, daca nu ai masina, haine, vacante.. daca nu corespunzi modelului promovat de mass media, atunci te simti deznadajduit, temator...ai dat gres.
Modelele sociale sunt preluate automat, fara a le investiga cat de cat, fara a ne intreba daca asta vrem, pentru asta traim, asta ni se potriveste etc.. Ni se da de inteles ca doar unele sunt lucrurile care ne vor face fericiti si suntem "programati" din copilarie sa le urmarim asiduu.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 23:01:35
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
De ce ai fost dezamagita ,Anna?
Ca am absolvit si eu demult psihologia.
Dar am decis ca nu vreau sa fac asta cand m-am trezit cu capul in perete repetand OM (asa cum a povestit frumos Lareine, aici de fata). Plus, un mic stagiu la spitalul 9 m-a lamurit ca teoria este la ani lumina de posibilitatile reale de vindecare ale psihologiei.
Pana la urma, tot Dumnezeu ne ajuta, nu noi, indiferent cat de grozavi ne credem, cat citim, investigam etc.
(Aaaa...eu am cautat vreo 2 ani sa interpretez niste vise urate care se tot repetau.. Iin fine, mi-au trecut dupa ce am citit cartea "Despre Inselare" a Sf Ignatie Briancianinov. Asta ca fapt divers. Dupa asta am donat cartile de psihanaliza coafezei mele)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor gheorghecoser23 Preotul 5 25.06.2008 17:01:23