![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentru mine, una, afirmatie este cam smintitoare. Am auzit-o si in legatura cu pacatul originar, precum ca nu ar fi pacatul originar cel cu care se nasc oamenii, ci efectul pacatului. Mie imi suna a invatatura catolica, nu ortodoxa. Iarasi o afirmatie cam abracadabranta, iertare! Ochiul omului se deosebeste considerabil de ochiul cainelui, de exemplu, care nu percepe culorile. La ce bun se fac asemenea afirmatii, nu inteleg. |
|
|||
|
|||
![]()
Cum să înțelegem aceasta?
Poți tâlcui un strop în jurul afirmației? Emană, zici... Țâșnește dinlăuntrul lor sau cum?... Cătălin, hai să mergem direct la sursă: ai citit, cred, pericopele din Evangheliile sinoptice care se referă la Schimbarea la față. Unde găsiși, frate, că Domnul emana lumină? Acolo zice "doar" că S-a schimbat la față, iar nu că emana... Facem oare distincția? Mai zice apoi: toți participanții/privitorii erau cutremurați, înspăimântați etc. Să revedem și în Fapte. Unde ai văzut tu cutremur și înspăimântare: a) la cei din poză, din mediul "minunii" care a deschis topicul b) la cei ce au privit poza (mii și mii, pesemne). Tu însuți, oare te-ai spăimântat? Cu acel "sfânt cutremur"? (nu-i nevoie, te rog, să-mi răspunzi; doar cugetă, dacă vrei) Cât despre călugări, bărbați îmbunătățiți, de acord: cum să emane omul lumină din el?.... Cine a mai pomenit țărână care emană lumină? Cătăline, frate creștin, eu zic și cred că nu greșesc: nu emană nimeni nimic, nimeni dintre oameni, câtă vreme Sursa energiei necreate e Dumnezeu iar nu omul. Lumina doar Se pogoară asupra omului, chiar dacă impresia ar putea fi de "emanație" din om. "...un nor luminos i-a umbrit pe ei..." Lumina vine în dar, de la Domnul, Care este Izvorul ei. Se pogoară, învăluie pe om, îl umbrește. Așa scrie în Scriptură, așa scriu și Părinții noștri. Last edited by cezar_ioan; 08.08.2013 at 03:33:01. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Lucrurile pe care le-am exprimat cu privire la aspectul acesta, al raportului dintre har și cele materiale le-am preluat de la Sf. Grigorie Palama, Sf. Simeon Noul Teolog, Părintele Stăniloae, Părintele Galeriu ș.a. De fapt, în toată teologia se vorbește despre transfigurare, despre înduhovnicirea inclusiv a materiei din care este alcătuit omul și toată Creația. P.S. Nu înțeleg de ce îți pare a fi învățătură catolică. Teologia catolică spune, din câte știu, că grația este creată, spre deosebire de cea ortodoxă, care afirmă că harul este necreat, făcând posibilă unirea fără identificare a omului cu Dumnezeirea. Citat:
Citat:
Îmi dau seama că vorbim de lucruri mari, de care eu, unul, mă simt depășit, fiind taine dumnezeiești. Trebuie, pe de altă parte, să încercăm să înțelegem, pentru că și astfel ne apropiem de Dumnezeu. Dar înțelegerea trebuie să fie adecvată de-înțelesului, punând înainte rugăciunea, pentru că o înțelegere a celor mai presus de fire nu se poate decât prin darul lui Dumnezeu. Nu cred că putem ajunge la o înțelegere obiectivă (și nici nu trebuie); când Dumnezeu Se face simțit prin harul Său, când Și-a arătat slava pe muntele Taborului sau pe fața lui Moise, lumina aceea oamenii o simțeau ca fiind altfel decât cea obișnuită, ca fiind de dincolo de lumea aceasta. O percepeau și cu ochii fizici, cred, dar nu numai. Aveau, ca orice om după chipul lui Dumnezeu, posibilitatea să perceapă lumina suprafirească. Mulți văd această lumină, după cum arată Sf. Grigorie Palama, curățindu-se de păcate și rugându-se mult. Nu cred că este un efect al rugăciunii, ci este darul lui Dumnezeu către cei ce-I oferă vasul sufletului. Tot așa cum dar a fost și către israeliții din jurul lui Moise, și către cei trei ucenici de pe muntele Taborului, când le-a arătat slava Sa. Last edited by N.Priceputu; 08.08.2013 at 09:51:08. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Nu e nici o rebotezare ci pur și simplu: botez.
Un singur Domn, o singură credință, un singur botez. Bisericile care rebotează sunt eretice. Ideea că Biserica Ortodoxă rebotează catolicii sau protestanții este preluată de la sectarii ecumeniști și propagată mascat de diverși ciraci de-ai lor. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Iata ce spunea Vaarlam: "De asemenea, el respinge veridicitatea mărturiei monahilor cum că ei conștientizează trupește prezența divină și că văd lumina necreată. În opinia sa, singurul lucru necreat este ființa divină. El îi acuză pe isihaști pentru faptul că, pretinzând că văd lumina necreată ei, de fapt, pretind cu îndrăzneală și lipsă de evlavie că privesc ființa divină." Observi ca e asemanator cu ce sustineti unii dintre voi? Iata care e invatatura Sfantului Grigorie Palama si a Sinodului din 1341: "Sinodul a fost de acord cu punctul de vedere al Sf. Grigore, și anume că, Dumnezeu, de neatins prin esența Sa, ni se descoperă prin energiile Sale direcționate spre lume și percepute de noi, cum a fost lumina de pe Muntele Taborului, dar acestea nu sunt nici materiale și nici create." Exact asta sustin si eu. Lumina harului, desi nu e materiala si nici creata, poate fi perceputa de noi, ochii trupesti o percep ca o lumina orbitoare, atunci cand ingaduie Domnul sa fie vizibila. De aceea si spunem ca noi avem contact cu insusi Domnul, prin har, o lumina necreata, de aceea este intelegerea indumnezeirii. Catolicii nu au aceasta invatatura. P.S. Si eu stiu datorita faptului ca am studiat putin, cand nu stiam nu scriam despre acest subiect. De exemplu cand am intrat pe forumul catolic nu participam la discutiile despre har pentur ca stiam foarte putin. Abia apoi am citit cate ceva, din cazua faptului ca discutam pe tema asta. Nimic nu scriu fara sa stiu ceva dinainte sau fara sa ma informez inainte, macar un sfert de ora inainte sa scriu, de aceea foarte rar spun ceva gresit. Last edited by catalin2; 08.08.2013 at 13:33:12. |
|
|||
|
|||
![]()
Adevarat, asta am spus si eu pana acum. De obicei se pune in paranteze, (re)botezare, ca sa se inteleaga ca au un botez catolic, dar care nu e considerat botez.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Parintii imbunatatiti (adica despatimiti) devin vase alese ale Sfantului Duh, fiind plini de har tot timpul. Astfel, in unele momente lumina aceasta a harului straluceste in jurul acelui parinte. Bineinteles ca harul si lumina aceasta este pogorata de la Domnul, stim amandoi ce este harul in invatatura ortodoxa. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu, Sinodul din Cartagina s-a tinut ca sa respinga ce spunea Papa Stefan. Nici macar azi, chiar cu un mesaj mai sus ai raspuns la afirmatia ca BO Greaca ii boteaza pe toti eterodocsii care vin in Biserica. Si chiar Biserica noastra nu ii primeste pe toti eterodocsii fara botez, de exemplu martorii sau cred ca toti neoprotestantii. |
|