![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Orice text este un stimul care pune în mișcare mintea cititorului. În funcție de starea minții cititorului, textul va căpăta un înțeles sau un altul, va fi oglindit în mod subiectiv, personal de fiecare cititor, va fi modelat cu mijloacele personale. Așadar, în lectură orice text este prelucrat, procesat personal/subiectiv - altfel spus e interpretat. În activitatea de lectură se petrece o întâlnire (o comunicare) între "obiect" sau stimul (textul) și subiect. Înțelesul unui text, prin urmare, depide atât de text cât și de persoana care lecturează. Întâlnirea cu textul este mereu o relație. Cititorul se manifestă dinamic, interpretînd. Textul e unul, interpretările sunt nenumărate. Dovada o avem chiar aici pe topic. Aceleași fraze, aceleași texte, aceiași autori - dar ce diferențe între înțelegerile noastre! Deși ne-am format, cumva, în două tabere opuse, nici între noi cei din același grup nu avem interpretări identice. Ba chiar, lucru cu totul firesc, nici măcar fiecare nu are exact aceleași interpretări mereu, de-a lungul timpului, ci apar uneori nuanțe mai fine sau mai accentuate. Altminteri nici nu ar fi posibil ca vreun om să își schimbe vreodată un înțeles momentan! Ar încremeni într-o interpretare, în ciuda schimbării neîncetate a tot ce este în el sau în jurul lui. Ar muri. Apropos de persoană, tocmai asta se neglijează masiv, ca și în cazul credinței: persoana și credința nu sunt obiecte fixe, nu sunt blocuri de granit, nu sunt bări de oțel. Ci sunt procese ale devenirii, sunt fluxuri tainice cu caracter procesual. A încremeni într-o ipostază anume înseamnă a muri sau, altfel zis, a nu trăi personal. Persoana este un proces de devenire. O devenire întru Ființă. Care e infinită, de necuprins cu mintea. Doamne ajută! Last edited by Ioan_Cezar; 13.03.2015 at 00:51:12. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sf. Ioan Damaschin: "Însă nu spunem că dumnezeirea Sa a pătimit pe Cruce, ci afirmația ortodoxă este aceea, că în Hristos a pătimit firea Sa umană, neînțelegând prin aceasta că au pătimit toate persoanele umane ci aceea, că Hristos a suferit în umanitatea Sa deplin asumată." Last edited by Capy; 13.03.2015 at 02:52:46. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce întemeiere are aprecierea "vei fi domnia ta vreun psiholog care vrei să sucești mințile oamenilor"? Nu ți-e puțină rușine, suflete, când afirmi asemenea lucruri despre semenul tău? Și nu te temi că vei suferi, mai târziu, din pricina acestor afirmații care nu exprimă decât așezarea dubioasă a minții tale? Ce avantaj îți aduce să răspândești în jurul tău miasmele ostilității? Nu ai descoperit încă răul, poate ireparabil, pe care ți-l faci? Să te lumineze Bunul Dumnezeu și să nu îți mai faci rău cu propriile mijloace! Trece vremea, se schimbă multe opinii pe topic și o ții tot așa: te războiești, cu încrâncenare și dispreț, cu oameni care nu au nimic cu tine afară de dezacordul asupra interpretării unui text. Nu poți cu nici un chip să accepți că suntem oameni diferiți cu intepretări diferite, în ciuda unor puncte comune. Forțezi agresiv o unitate de opinie cu poziția ta, ne dictezi cum să gândim și când să ne oprim. Acu vreo două zile ai decretat că topicul s-a închis, că discuția s-a terminat! Nu sesizezi cât de caraghios e micuțul tău comportament de șef? de copil tiran? Nu sesizezi infantilismul de doi bani al măștii dominante sub care te ascunzi pentru a-ți sufoca libertatea devenirii ca persoană? Pentru că vorbim pe topic despre persoane, te întreb din nou, așa cum face o persoană către alte persoane: 1) Cine ești? Ce scop urmărești prin deschiderea și susținerea acestui topic? Precizează clar, ca să știm și noi dacă mai voim să te însoțim - așa e cinstit, așa procedează un om cu caracter nobil sau măcar minimal sănătos pe plan moral. Cine ești, așadar, și ce voiești cu acest topic? 2) De ce ai voit să păcălești pe colegii de forum și ai intrat sub un nou nume? Nu îți dai seama că mai mulți dintre noi te-am identificat deja după stilul personal în care scrii? Nu te rușinezi de situația în care te-ai pus? 3) De ce nu răspunzi la întrebarea dacă ești femeie sau bărbat? Ți s-a sugerat discret invitația de a îți preciza identitatea de gen (am făcut-o eu mai întâi, apoi un alt coleg), după cum ți s-a spus și direct. În ce mă privește, îți doresc sănătate! Last edited by Ioan_Cezar; 13.03.2015 at 08:59:50. |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Cu această ocazie sesisez și eu, din agresivitatea comentariului anterior, caracterul nobil al domniei tale. Asta este deja o amenințare la persoană. Ar trebui, totuși, să-ți vezi lungul nasului și să vorbești în dreptul tău, fără a mai recurge la diversiuni ieftine vorbind ca din partea tuturora, chiar dacă ai fost declarat de oarecine, unul din "stâlpii forumului". Pe viitor va trebui să-ți facă și o icoană. Last edited by Capy; 13.03.2015 at 17:21:39. |
|
||||
|
||||
![]()
Capy, tu esti fostul user Decebal ?
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu sunt dragă, nici un Decebal!
|
|
|||
|
|||
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Si cu siguranta se refera la ceilati, nu la tine. N-ar avea cum altfel.
|
|||
|
|||
![]()
-la toti se refera,eu in ultimii ani am incercat sa tin cont de dogme,canoane,de pidalion,sinoade ecumenice,...sa fiu impotriva ereziilor,ecumenismului
|
|
|||
|
|||
![]()
Ai facut bine pana acum, dar acum te-ai luat dupa Capy si afirmi o erezie. Te-am intrebat cate ceva, in primul rand de ce crezi ca monofizitii si miafizitii ii acuza pe ortodocsi de marturisirea a Doua Persoane, din cauza celor doua firi (singura deosebire fata de ei este ca noi spunem de doua firi, ei de una). Voi de fapt afirmati ceea ce spun si miafizitii, aceasi invatatura, desi voi spuneti de doua firi, nu de una (pentru ca nu intelegeti).
|
|