![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred că ți-am mai spus, Biserica reține semnificații nu evenimente strict cronologice. Ai ori ai încrede în Biserică și faci parte din ea, ori orbecăiești pe dinafară încercând să construiești o poveste peste relatările biblice, care finalmente nu te vor ajuta la nimic. Eu ția-am arătat și altă teorie, care nu contrazice cultul Bisericii, doar se străduiește să reconstituie adevărul faptelor. Bună, ne-bună teoria respectivă așează mult mai bine evenimentele într-o ordine temporală mai credibilă, dar voi ați continuat să mergeți fiecare pe linia propriilor obsesii. Un lucru e clar: Domnul n-a serbat Paștele iudaic oficial când a instituit Cina!
|
|||
|
|||
![]()
Totuși, din cele ce le-am citit la Ioan Hrisostom, dar și la alții, Hristos a instituit Cina în seara paștelui iudaic. Și cred că sensul acestui fapt este exact acela de a face trecerea de la Paștile cele vechi la Paștile cele noi și sfinte.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ca să lămurim odată această controversă: intrați odată într-o biserică armenească și vedeți ce fel de pâine folosesc ei. Veți vedea că folosesc azimi. Sper că mă veți scuti de ipoteza vreunei "influențe papistașe" în cazul armenilor, care s-au despărțit de Biserica Catolică înainte cu câteva secole de despărțirea ortodocșilor. În prezent, numai ortodocșii și copții ortodocși folosesc pâine dospită. Armenii folosesc azimi. Și maroniții tot azimi folosesc. Dar dv, prin "Răsărit", pesemne că înțelegeți "zona de influență a Constantinopulului". Din simpla cercetare a materiei euharistice în diverse tradiții, vă puteți da ușor seama cine a inovat și cine a rămas la tradiția apostolică și patristică.
|
|||
|
|||
![]()
Așa este. Bisericile Ortodoxe au rămas la tradițiile apostolice și patristice pe care le-au primit de la succesorii apostolilor lui Iisus.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar eu nu cred ca sunt patru cazuri reale la cateva sute de falsuri, cred ca sunt patru falsuri la cateva sute de cazuri veritabile. Exact asupra acelor patru falsuri si-a concentrat atentia si calugarul american Serafim Rose. Arhimandritul grec Eusebiu Stephanou este insa un teolog ortodox care a studiat cazurile autentice, veritabile. Aceste cercetari asupra miscarii carismatice autentice l-au facut sa exclame: "această revărsare a Duhului Sfânt trece dincolo de granițele confesionale... Duhul lui Dumnezeu lucrează ...atât în interiorul cât și, în exteriorul Bisericii Ortodoxe" Pentru ca intr-adevar, in pofida convingerilor unei minoritati crestine din care si tu faci parte, Dumnezeu NU poate fi ingradit confesional. Au incercat multi sa puna monopol asupra Lui, dar e complicat... Iar "vântul suflă unde voiește". Stii ce sfant a zis asta? . Last edited by penticostalul; 14.09.2011 at 10:43:03. |
|
|||
|
|||
![]()
"600 de milioane" de papagali
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deci informatiile tale despre petru si marcu sunt false. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asadar si Adriana si toti participantii la discutie stiu ca prima zi de azimi e ziua pregatirii, Adriana a dat si cateva surse. Se numea asa probabil pentru ca in acea zi incepea Pastile si saptamana azimilor, adica seara. La evrei e altfel, ziua incepe seara, deci in ziua pregatirilor, seara, incepe ziua Pastilor cand si mananca masa. In acea zi nu se mancau azimi, doar dupa ce incepeau Pastile, mancau paine dospita, la fel ca in toate zilele. Nu am spus ca a inovat dupa Schisma apuseana, ci inainte, in celelalte mesaje am scris ca una din acuzele aduse de Constantinopol era ca au introdus apusenii azimile. De retinut ca Sf. Fotie nu cunostea acest lucru, deci nu se introdusese azima in vest, pentru ca printre acuzele aduse nu se numara si folosirea azimilor. Cum ar putea sa schimbe ortodocsii, cand de fapt sunt acuzati ca sunt prea traditionalisti, si nu au schimbat nimic. In legatura cu armenii, stim acestea, e descrisa toata povestea folosirii painii si azimilor aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A2ngerea_p%C3%A2inii e un articol mai ecumenic. " În general, toate riturile foloseau pâine dospită și care conține și sare. Copții folosesc pâine dospită, dar nesărată. Totuși, de la bun început, ritul armean folosea pâine nedospită și necoaptă în cuptor, pe motiv că la liturghie materia euharistiei trebuie să fie vie, netrecută prin foc. Acest obicei se păstrează și într-o legendă despre sfântul Grigore Luminătorul. Totuși folosirea pâinei nedospite a fost preluată de la armeni de către ritul maronit în secolul al VI-lea, apoi s-a răspândit între secolele al VIII-lea și al XII-lea și în Occident." In legatura cu traditia: "Ipolit de Roma în «Tradiția apostolică», precum și Tertullian, ne descriu cum credincioșii aduc pâinea și vinul, iar președintele adunării – episcopul – le primește din mâinile lor, pentru a le pune pe masă." Acum in legatura cu ce spun teologii catolici, Scheeben afirma ca Domnul a intrebuintat la Cina cea de Taina paine nedospita, dar apoi adauga: "chiar daca pe temeiul lui Ioan (13, 1) s-ar admite ca El a serbat Cina la 13 Nisan, probabilitatea ar spune totusi ca a folosit paine nedospita. Daca ne intrebam, daca materia valabila la Euharistie e numai paine nedospita sau si dospita raspunsul atarna nu de ce fel de paine a folosit Domnul la Cina cea de Taina, cat mai mult de aceea daca El a randuit painea aceasta sau aceea ca materia valida la Euharistie. Scriptura nu spune nimic mai precis despre aceasta; dupa Traditie s-a folosit din vechime atat paine dospita, cat si nedospita. E greu de hotarat, daca in primele trei veacuri se folosea painea aceasta sau aceea. Sigur e ca in Biserica greaca de la veacul VI uzul celei dospite era general, in cea latina poate a dominat totdeauna cea nedospita". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In acest caz tu spui altceva decat ceea ce spune dl. Mihnea, e interesant ce spui, dar nu scrie acolo asa, e o poveste de genul " sa ne imaginam ca". Daca citeai din vietile sfintilor vedeai ca de mai multe ori s-a intamplat ca cineva sa se indoiasca de transformare si sa se transforme in Trup si Sange. Asadar acel preot grec se indoia ca acolo s-a transformat cu adevarat painea si vinul in Trup si Sange. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|