Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.09.2011, 00:22:27
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Stimata doamna, mai intai permiteti-mi sa va felicit pentru ravna uriasa in credinta; putini, tot mai putini barbati au asa ceva. Nu imi plac ideile de genul "si femeile pot fi preot/episcop", v-o spun cu toata caldura si incredintarea duhovnicesti: aceste idei ale feministelor indracite, care v-ar vrea in randurile lor, dat fiind valoarea dvs., vin de la Ala. Ce bine ar fi sa abandonati asa o ispita... Si eu sunt destul de transconfesional/ecumenist in gandire, dar sunt si voi ramane catolic, chiar daca gandirea mea nu ramane doar in curtea Ecclesiei, ci galopeaza, in tropotul datator de scantei al intrebarilor si optiunilor interioare, mult dincolo de portile sigurantei mantuirii...
Referitor la intrebarea dvs., exista un raspuns, nu al meu, ci al unora pe langa care sunt un fir de praf, Papi si sfinti: vinovat pentru orice decadere/minciuna spiritula la scara societatii este acel talhar colectiv si fara chip, numit eufemistic "societate secreta". Oanume societate secreta, care mai nou se da "discreta"...
Cu stima.
Cu stima si din partea mea :)

Astazi citeam din codul rutier ca femeile fac de 3 ori mai putine accidente decat barbatii si stiti ce m-a surprins in explicatie? Ma asteptam sa scrie ca femeile sunt mai prudente la volan din cauza ca ar fi mai fricoase, dar spre surprinderea mea nu era deloc asta explicatia ci o alta: femeile respecta regulile de circulatie in mai mare masura decat barbatii din respect pentru ceilalti si pentru viata lor (viata celorlalti). Scria ca respectul face mai mult parte din conduita feminina. Fara sa vreau m-am gandit la discutiile de aici si m-am rugat sa traiesc si eu ziua in care acest respect sa faca parte in egala masura si din conduita masculina. In ziua in care se va intampla, mi-as dori sa putem reveni asupra subiectului adus in vorba aici de dvs., sunt sigura ca in acea zi, parerile dvs. vor fi diferite de cele de astazi.
Inca o data, multa stima si din partea mea :)

Last edited by Adriana3; 14.09.2011 at 00:25:42.
Vechi 14.09.2011, 00:24:09
Miha-anca
Guest

Implicit

Paine sau azima?
Cat de frumos ne raspunde la aceasta intrebare Mishi55, cu cuvintele Parintelui Ioanichie Balan:

Citat:
"Si din doua paini a mancat in aceasta zi Hristos; din painea Legii Vechi, care era azima uscata, lipsita de fermentul datator de mantuire al Duhului Sfant, si apoi din painea cea dospita, proaspata si calda a Legii celei Noi, care este Trupul tainic al lui Iisus Hristos, adica Sfanta Impartasanie, prin care dobandim iertare de pacate si viata nemuritoare."
http://www.crestinortodox.ro/forum/n...reply&p=355836
Vechi 14.09.2011, 00:32:10
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Ai cumva vreo dovadă că Bisericile Ortodoxe ar fi primit săvârșirea Euharistiei de la succesorii apostolilor altfel decât cu pâine dospită ?
Eu nu am dovada sa fi zis paine dospita sau nedospita. Am o alta dovada: ca oamenii nu luau doar Painea si Vinul Euharistic, ci mancau mancare normala, fiecare ce isi aducea de acasa, iar din cauza ca unii se imbuibau iar altii flamanzeau fiind facuti astfel de rusine, Ap. Pavel a cerut sa se limiteze la Painea si Vinul Euharistic dar nu a dat instructiuni despre cum sa se prepare painea, sau cel putin aceste instructiuni nu au ramas in scris.
Vechi 14.09.2011, 00:35:50
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu m-am referit la paine si azimi, acestea nu se taiau felii. Bineinteles ca "artos" e in limba greaca, am mai dat ce inseamna: http://en.wikipedia.org/wiki/Artos
Dar pentru a stii ce inseamna in Biblie trebuie sa vezi unde se foloseste acolo si cand, asta nu poti intreba trecatorii.
Intr-adevar, ritualul de Pasti cerea binecuvantarea si frangerea azimilor, nu taierea lor, si asa s-a pastrat pana astazi.
Cat despre "trecatori", sa inteleg ca in Biserica ortodoxa greceasca se afla trecatorii iar pe Wikipedia se afla expertii? :))
Vechi 14.09.2011, 00:38:12
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Vă intră câte o boială în cap, apoi refuzați să o mai scoateți de acolo în ciuda caracterului covârșitor al documentării pe care v-o ofer pe tavă. Liiceanu ar denumi chestia asta "încremenire în proiect".

V-am spus să nu vă mai bazați pe wikipedia, unde fiecare scrie ce vrea. V-am dat un link al unui sit care se ocupă NUMAI de miracole euharistice. L-ați urmărit ? Iată, mai exact aici bucata de pâine NEDOSPITĂ care s-a tranformat și vedeți în ce anume s-a tranformat. Citiți și legenda: "analysis of THE HOST: endocardiac structures. Vedeți și câta tabloul care îl înfățișează pe preot consacrând o HOSTIE (=o bucată circulară de azimă).

Acuma v-ați dumirit ?
Am citit, dar aceea e o sursa catolica, mi se pare normal sa spuna ca era azima, la fel cum un site catolic nu ar spune ca vreun sfant nu a afirmat Filioque. Acum ca sa fim rationali, nu stim ce era decat daca s-a pastrat si o bucata din paine inaine sa se transforme in Trup. Si daca e sa fim seriosi, toti catolicii spun ca in rasarit (macar) se folosea paine, am ajunge altfel sa spunem ca BO foloseste acum azimi, desi putem vedea ca nu e asa.
Daca e nevoie putem cauta si ce se folosea in primul mileniu la Euharistie. ca in Biblie am vazut ca screi "paine", "artos", "Panem". http://www.fourmilab.ch/etexts/www/Vulgate/Matthew.html

26. cenantibus autem eis accepit Iesus panem et benedixit ac fregit deditque discipulis suis et ait accipite et comedite hoc est corpus meum

17. prima autem azymorum accesserunt discipuli ad Iesum dicentes ubi vis paremus tibi comedere pascha

Last edited by catalin2; 14.09.2011 at 00:42:38.
Vechi 14.09.2011, 00:41:16
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Eu nu am dovada sa fi zis paine dospita sau nedospita. Am o alta dovada: ca oamenii nu luau doar Painea si Vinul Euharistic, ci mancau mancare normala, fiecare ce isi aducea de acasa, iar din cauza ca unii se imbuibau iar altii flamanzeau fiind facuti astfel de rusine, Ap. Pavel a cerut sa se limiteze la Painea si Vinul Euharistic dar nu a dat instructiuni despre cum sa se prepare painea, sau cel putin aceste instructiuni nu au ramas in scris.
Fă un pic de ordine. Una era Cina euharistică și alta agapa frățească. Nu le amesteca că iese balamuc!
Adriana, nu prea înțeleg ce cauți tu de fapt! Garanții formale pentru o practică ultracorectă! Nu-ți ajunge mărturia Bisericii peste care se odihnește, până la luarea ei din această lume, Duhul Sfânt? Creștinul trebuie să și creadă "în cele care nu se văd" nu numai să ajungă la o convingere teoretică. N-ai să înveți să iubești din nicio carte, trebuie să încerci și să stărui cu credință în dragoste, să nu te oprești să vrei, asta-i tot ce trebuie să faci tu, restul completează Domnul!
Vechi 14.09.2011, 00:41:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Pai Catalin, citatul dat de tine aici spune ca acel calugar, care celebra dupa ritul grecesc si utiliza paine dospita, avea indoieli asupra prezentei reale a lui Iisus Hristos in Sfanta Euharistie. De ce nu ai dat tot contextul ca sa vad si eu care era motivul lui de indoiala? Pentru ca Domnul Mihnea a spus ca acel calugar se indoia tocmai pentru ca in fata lui se celebra cu azimi si cum acest calugar celebra cu paine dospita, se indoia ca si azimile s-ar putea transforma in mod real in Trupul si Sangele Domnului. Deci daca intreg contextul nu spune altceva, ca nu ai dat contextul, pai eu nu pot decat sa constat ca ai intarit cele spuse de Mihnea.
Ai scos din nou o logica proprie.
Vechi 14.09.2011, 00:49:15
Banned

Implicit

Citat:
Am citit, dar aceea e o sursa catolica, mi se pare normal sa spuna ca era azima, la fel cum un site catolic nu ar spune ca vreun sfant nu a afirmat Filioque. Acum ca sa fim rationali, nu stim ce era decat daca s-a pastrat si o bucata din paine inaine sa se transforme in Trup. Si daca e sa fim seriosi, toti catolicii spun ca in rasarit (macar) se folosea paine, am ajunge altfel sa spunem ca BO foloseste acum azimi, desi putem vedea ca nu e asa.
Daca e nevoie putem cauta si ce se folosea in primul mileniu la Euharistie. ca in Biblie am vazut ca screi "paine", "artos", "Panem". http://www.fourmilab.ch/etexts/www/Vulgate/Matthew.html

26. cenantibus autem eis accepit Iesus panem et benedixit ac fregit deditque discipulis suis et ait accipite et comedite hoc est corpus meum

17. prima autem azymorum accesserunt discipuli ad Iesum dicentes ubi vis paremus tibi comedere pascha
Catalin,
Tu ai intrat vreodata intr-o Biserica romano-catolica pentru a vedea cum celebreaza ei? Iti aduci aminte de discutia despre invocarea Duhului Sfant la catolici si ortodocsi? Iti mai aduci aminte cand ai zis ca se face la catolici? Ai putea reda aici acea parte din slujba catolica? Si iti spun apoi de ce :)
Vechi 14.09.2011, 00:52:56
Banned

Implicit

Citat:
Ai scos din nou o logica proprie.
Logica proprie? Interesant ca fara sa am contextul intreg am avut aceeasi logica pe care a avut-o si Mihnea. Si cum vad ca nu vrei sa imi dai contextul ca sa imi arati ca neincrederea calugarului grec avea alta motivatie, inseamna ca logica este cea buna :) Pana la proba contrarie pe care refuzi sa o dai, deci mai probabil nu exista :)
Vechi 14.09.2011, 00:59:03
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Fă un pic de ordine. Una era Cina euharistică și alta agapa frățească. Nu le amesteca că iese balamuc!
Adriana, nu prea înțeleg ce cauți tu de fapt! Garanții formale pentru o practică ultracorectă! Nu-ți ajunge mărturia Bisericii peste care se odihnește, până la luarea ei din această lume, Duhul Sfânt? Creștinul trebuie să și creadă "în cele care nu se văd" nu numai să ajungă la o convingere teoretică. N-ai să înveți să iubești din nicio carte, trebuie să încerci și să stărui cu credință în dragoste, să nu te oprești să vrei, asta-i tot ce trebuie să faci tu, restul completează Domnul!
Pai pana acum mi-ati tinut acelasi discurs despre Cina pascala si s-au facut incercari de a ma convinge ba ca nu era Pascala, ba ca nu a fost de Pasti, si la fel mi se cerea credinta oarba in practica bisericii ca sa descopar dupa lupte si lupte cu voi ca de fapt Sf. Ioan Gura de Aur zicea ca si mine si inca dadea si o explicatie asupra decalajului din Ioan: erau ucigasii Domnului cei care au tinut Pastele intr-o alta zi tocmai din cauza ca in noaptea Pascala, cand Domnul tinea Pastele dupa Lege, ei, ucigasii, rumegau plini de ura prinderea lui Iisus. Deci cum credeti ca pot eu sa va mai ascult pe voi acum, cand pasajele din Biblie zic una iar voi ziceti alta din cauza ca nu le puteti interpreta?... Iar acum am si dovada...

Last edited by Adriana3; 14.09.2011 at 01:02:04.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38