Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.12.2008, 15:22:35
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
In (I Petru II, 9) apostolul citeaza un verset din Vechiul Testament prin care arata ca crestinii au preluat locul vechilor evrei prin care acestia erau socotiti popor al lui Dumnezeu. Astfel in Vechiul Testament se spune: <<Deci, de veti asculta glasul meu si de veti pazi legamintul Meu dintre toate neamurile, imi veti fi popor ales ... preotie imparateasca si neam sfint>> (Iesire XIX, 5-6). Poporul lui Israel a fost ales dintre celelalte neamuri si socotit poporul lui Dumnezeu; <<preotie imparateasca>> adica apartinind marelui imparat; <<neam sfint>>, inseamna pus deoparte, in slujba lui Dumnezeu.
Toate aceste atribute revin crestinilor prin jertfa Mintuitorului Hristos. Crestinii sint, la rindul lor, <<semintie aleasa>>>, adica un popor ales dintre popoarele pagine si dintre iudei prin dragostea lui Hristos spre a deveni fiii adoptivi ai lui Dumnezeu; <<preotie imparateasca>> inseamna ca crestinii prin botez si mirungere devin imparati si preoti in sens duhovnicesc, misiuni avute de Domnul Hristos si transmise lor prin harul Duhului Sfint. Caci Domunul Hristos care are aceste doua demnitati de Imparat si Preot de la Tatal era necesar ca si crestinii, care se trag de la Hristos, ca din Imparat, sa fie de neam imparatesc si ca din Preot sa fie preotie. Ca urmare a acestui har, crestinii sint in sens larg si <<preoti>> si <<Imparati>>. <<Neam sint>> arata ca prin alegere si prin alegere si prin <<nastere de sus>> crestinii sint sfintii de Dumnezeu prin har si consacrati slujirii Lui. In sfirsit, prin <<popor agonisit>> se arata ca crestini sint un popor rascumparat prin singele Mintuitorului, devenind proprietatea lui Dumnezeu, incredintindu-li-se o misiune speciala in lume.
In acest mod, toti crestinii sint chemati la rolul misionar de a vesti <<bunatatile>>, adica adevarurile revelate ale lui Dumnezeu, Care I-a chemat pe crestini de la viata lor intunecata, pagina, la lumina crestinismului.
Merita relevat faptul ca, desi in citatul amintit (Iesire XIX, 5-6), din Vechiul Testament tot poporul evreiesc era numit <<preotie imparateasca>>, totusi ei aveau o preotie speciala, sacramentala care era din neamul lui Aaron si din tribul lui Lebie si erau deosebiti de popor.
Tot astfel si la crestini, desi numiti in sens larg preoti, toti crestinii, preotii sint o categorie speciala, deosebiti de popor. Acest fapt il confirma acelasi Apostol, spunind: <<Pe preotii cei dintre voi ii rog ca unul ce sint impreuna preot... pastoriti turma lui Dumnezeu, cercetind-o nu cu sila, ci cu voie buna...>> (I Petru V, 1-2).
Deci, in citatele de mai sus preotia universala insemna botezul crestin care apartine tuturor crestinilor si nu preotia sacramentala, care apartine bisericii conducatoare.
Se mai spune de crestinii influentati de protestantism ca preotii nu au dreptul sa fie retribuiti, pentru ca Domnul Hristos a spus Apostolilor Sai cind I-a trimis la propovaduire: <<Tamaduiti, pe cei neputinciosi, inviati pe cei morti...in dar ati luat, in dar sa dati>> (Matei X, 8).
Insa ca in orice profesiune preotii trebuie sa fie retribuiti, nu pentru harul ce-l ofera ci pentru munca ce o depun in slujba lor si pentru pregatirea ce si-au cistigat-o prin efort si cheltuiala. De asltfel, insusi Mintuitorul o confirma in aceeasi cuvintare catre Apostoli: <<Vrednic este lucratorul de hrana sa>> (Matei X, 10; Luca X, 7; I Corinteni IX, 13-14; I Timotei V, 17).
Se mai afirma ca este o gresala a numi pe preot <<parinte>> si invatator caci Mintuitorul a oprit in mod hotarit, spunind : <<Voi sa nu va numiti rabbi ca unul este invatatorul vostru: Hristos, iar voi toti sinteti frati...>> (Matei XXII, 8-10).
Aici Mintuitorul indeamna pe Apostolii Sai sa nu se mindreasca ca fariseli carora le placea sa se numeasca invatatori adica conducatori de scoli si curente, caci in acest fel s-ar distruge unitatea credintei. Insa, Sfintul Pavel numea pe Corinteni fiii intru credinta, iar el se numea parinte (I Corinteni IV, 15), precum s-a amintit. Iar in alt loc spunea: <<Si pe unii I-a pus Dumnezeu in Biserica: intii apostoli, al doilea prooroci, al treilea invatatori (I Cor. XII, 28). Iar alta data sfatuia pe crestini sa-i asculte pe invatatorii lor (Evrei XIII, 17).
Aceiasi crestini mai afirmau ca preotii nu trebuie sa invete in scoli si nici nu trebuie sa fie invatati, caci atit Mintuitorul cit si Sfintul Pavel au condamnat intelepciunea lumeasca: <<Te slavesc pe Tine, Parinte Doamne al cerului si al pamintului, ca ai ascuns acestea de cei intelepti si priceputi si le-ai descoperit pruncilor>> (Matei XI, 25). Iar Sfintul Pavel afirma: <<Pierde-voi intelepciunea inteleptilor si stiinta celor invatati voi nimici-o>> (I Corinteni I, 19).
Cei <<intelepti>> pe care-i vizeaza aici Mintuitorul cit si <<intelepciunea lumii>> despre care aminteste Sfintul Pavel sint acei care invatau intelepciunea pagina de pe acele vremuri, inteleptii sceptici care nu puteau primi credinta crestina. Iar pruncii (Matei XI, 25) erau Apostolii care erau oameni simpli, dar care primeau invatatura crestina direct de la Domnul Hristos.
De altfel, Mintuitorul nu putea sa blameze adevarata intelepciune, caci El spusese Apostolilor Sai <<Fiti intelepti ca serpii si blinzi ca prumbeii>> (Matei X, 16). Preotii trebuie sa invete in scoli pentru ca Sfinta Scriptura are unele texte greu de inteles (II Petru III, 16).
Se mai imputa preotilor ca ei au datoria sa fie exemple de moralitate, precum se spune la I Timotei III, 2-6, amintite mai inainte, in timp ce ei sint de obicei certati cu morala.
Trebuie sa observam ca credinta crestina invata ca lucrarea harica a preotilor nu este in legatura cu starea lor morala ci cu harul lor. Tainele lucreaza prin ele insele si nu in functie de moralitatea celor ce le oficiaza. De altfel, Mintuitorul spunea despre farisei ca ei trebuie sa fie ascultati in ceea ce spun, dar nu pot fi urmati in ceea ce fac (Matei XXII, 3). Totusi, exista multi preoti modesti si nestiuti care sint la inaltimea chemarii lor, adevarate exemple pentru credinciosi si care nu fac caz de faptele lor.
Se mai aminteste in legatura cu ierarhia bisericeasca ca episcopii si preotii trebuie sa fie casatoriti. <<Se cuvine episcopului sa fie fara de prihana, barbat al unei femei...>> (I Timotei III, 2); sa nu aiba haine deosebite, blamate de Mintuitorul in persoana fariseilor (Matei XXIII, 5) si nici par lung, care-i ocara, precum afirma Sfintul Pavel: <<Nu va invata insasi firea ca pentru barbat, daca isi lasa parul lung este oricare?>> (I Corinteni XI, 14).
Dar si aceste afirmatii sint gresite. In privinta casatoriei episcopilor, acestia au fost casatoriti pina la sinodul din Niceea (325). Insa, pentru ca atasamentul lor sa fie mai strins fata de Biserica s-a hotarit ca ei sa fie necasatoriti.
Mintuitorul n-a osindit portul fariseilor, pentru ca acesta era prevazut in Vechiul Testament, printre hainele preotilor (Iesire XXVIII, 4), ci pentru ca purtau cele prescrise de lege cu ostentatie, cu mindrie. Mai mult, Domnul Hristos vorbea de portul fariseilor, cind inca nu erau preoti ai Noului Testament.
Imbracamintea preotilor este un semn distinctiv, amintind haina lunga numita hiton pe care o purta Mintuitorul si pentru care la rastignirea Sa soldatii au aruncat sorti (Ioan XIX, 23-24). Parul si barba pe care le poarta preotii amintesc de barba si parul pe care le purtau nazireii Vechiului Testament, ca si Domnul Hristos. Cit despre parul lung amintit de Sfintul Pavel (I Corinteni XI< 14), acesta nu se refera la preoti, ci la barbatii care vin la Biserica, la rugaciune.
Deci ierarhia bisericeasca, deosebita de popor, este o institutie fundamentata temeinic scripturistic, adica traditionala si absolut necesara pentru mintuirea credinciosilor.
Domnule vasinec sper sa ai bunavointa sa citesti acest text.
Vechi 11.12.2008, 15:23:20
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
Domnule vasinec sper sa ai bunavointa sa citesti acest text.
prima parte a textului se afla in pagina 34
Vechi 11.12.2008, 15:38:18
vasinec vasinec is offline
Banned

Data înregistrării: 13.08.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul

[SIZE=3] Acolo sf Pavel le spunea foatre limpede [COLOR=red]EVREILOR că preoția iudaică, preoția Vechiului Testament a trecut. [/COLOR][/SIZE]
Corect. Preotia Vechiului Testament a trecut. Si cu ce a fost inlocuita? Tot cu o preotie pamanteasca? Apostolul Pavel "ne spune foarte limpede" ca a fost inlocuita cu adevarata preotie a Domnului Iisus Hristos. Apostolul Pavel ne arata clar inutilitatea preotiei pamantesti si nu spune deloc ca o preotie pamantesca a fost inlocuita cu alta preotie pamanteasca. Evrei 4:14-16, Evrei 7, 8 si 9.
Vechi 11.12.2008, 15:41:43
ovi3421 ovi3421 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 10.12.2008
Implicit Despre acest topic

"cine nu munceste nu maninca" este o zicala de la noi.

Rasplata o primesti in lumea cealata.
Vechi 11.12.2008, 15:54:31
Banned

Implicit

Citat:

[SIZE=3]Domnule vasinec dvs știți prea bine că există o mulțime de secte protestante (inclusiv adventiste) care folosesc termenul de preot dat pastorului lor. [/SIZE]
Adventistii nu folosesc numele de preot dat pastorului lor. Pastorul adventist mai este numit si "prezbiter invatator".

In definitiv, denumirea data indeletnicirii unui om ma deranjeaza prea putin. Rau este ca unii din cei ce se numesc preoti chiar se pun il locul Adevaratului Preot, Domnul Iisus Hristos. Pe baza unor "ciupeli" din Biblie isi permit sa-si dea importanta in planul mantuirii si se interpun intre Dumnezeu si oameni. In loc sa se faca mici si umili, si sa le arate oamenilor Calea, se preamaresc si stirbesc din ceea ce se cuvine numai lui Dumnezeu. Sa nu se simta jigniti cei care poarta numele de preoti si sunt cu adevarat oameni ai lui Dumnezeu, umili si plini de dragoste. Cunosc, din fericire, si astfel de oameni.
Vechi 11.12.2008, 16:16:14
Banned

Implicit

Citat:

[SIZE=3][COLOR=red]Domnule vasinec în limba română originea cuvantului “preot” provine din termenul biblic presbyterus!!![/COLOR][COLOR=#001320] Cum spui d-ta că s- a tradus greșit!!???? Cum era să o traducă??? Cu aceea de “bătrân”? E clar că nu e vorba de bătrân din punct de vedere biologic!!![/COLOR][/SIZE]

[SIZE=3]Domnule, dvs ați venit cu niște traduceri protestante și neoprotestante, iar sectanții aceștia combat termenul de preoție. Îl combat și pe acela de episcop și uneori pe acela de diacon. E vorba de o falsificare continuă și premeditată a Cuvântului lui D-zeu în folosul dogmelor lor. Astfel de exemple vreți să ne oferiți?[/SIZE]
Interesant. Expresia "presbyterus" nu putea fi tradusa altfel, decat indentic cu expresia "iereu". Desi au semnificatii diferite. Daca "presbyteros" se traducea ca insemnand "batran" (de fapt asta si inseamna in limba greaca), ce se intampla? Stim ca nu era vorba de "batran" din punct de vedere biologic. Sau daca acest cuvant era preluat asa cum este in original (adica, prezbiter) ce se intampla? Cuvantul "arhiereu" l-ati preluat exact cum era in limba greaca, fara a fi tradus.Cu "presbyteros" nu se putea face la fel?

Spuneti ca eu am venit cu traduceri protestante sau neoprotestante. Dar, nu ati spus dvs. ca stiti traduceri in alte limbi, in care atat "iereu"(preot) cat si "presbyteros"(batran) sunt traduse la fel (adica preot). Eu am cautat astfel de traduceri dar nu le-am gasit. In loc sa ma acuzati ca vin cu traduceri protestante, mai bine aratati-mi niste traduceri in alte limbi, care sustin ideea dvs. Si, una peste alta, de cand este varianta latina (Vulgata) o traducere protestanta?

Cine combate termenii de "episcop"(supraveghetor - in traducere) sau "diacon"? Banuiesc ca iar scrieti doar ca sa umpleti paginile (si nu cu orice, ci cu minciuni).
Vechi 11.12.2008, 16:58:33
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga Vezi mesajul
.Intre acestea doua ,INVIEREA SI ZIUA INVIERII ESTE O LEGATURA F.F.STRINSA SI NU POTI FACE ABSTRACTIE DE UNA SI NICI DE CEALALTA ,CACI ASTA INSEAMNA fariseis.
Aveti grija ca-i faceti farisei pe Sfintii Apostoli. Ei au vorbit (scris) foarte mult despre insemnatatea Invierii Domnului Iisus Hristos, dar nu au spus nimic despre importnata zilei cand a inviat (ex: 1 Corinteni 15:12-34).
Vechi 11.12.2008, 17:12:55
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga Vezi mesajul
.Cerceteaza si scrierile sfintilor parinti din primele secole de dupa apostolo ,caci ei sint urmasii mai apropiati dupa apostoli ..sau pt ca sint cu vechime mare ,si nu au aparut numai in sec 19 ..nu ar prezenta interes pt tine ce scriu ei ??!! Biserica lui DUMNEZEU ,nu se opreste la apostolo ci continua si cu urmasii apostolilor..chiar nu vrei sa cunosti pozitia si scrierile lor??
Cele mai importante si mai revelatoare scrieri si invataturi crestine, consider ca sunt cele date de Insusi Mantuitorul si de cei care au fost contemporani cu El. Toate celelalte scrieri, nu pot fi decat ajutatoare.

Dvs. cunoasteti bine Noul Testament? Considerati ca invataturile Domnului Iisus Hristos si ale Apostolilor sai sunt insuficiente? Mai avem ceva de adaugat la Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura)?
"Orice cuvant a lui Dumnezeu este incercat. El este un scut pentru cei ce se incred in El. N-adauga nimic la cuvintele Lui, ca sa nu te pedepseasca si sa fii gasit mincinos"(Proverbe 30:5-7)
Vechi 11.12.2008, 17:35:31
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
Explica aceste versete domnule vasinec
V-am mai aratat ca aceste versete sunt traduse gresit in mod intentionat. Sfantul Apostol Petru nu s-a intitulat niciodata "preot", cum gresit traduceti dvs., ci "prezbiter" (sau batran - in traducere). Am sa repostez pentru dvs. versetul din 1 Petru 5:1 unde apare expresia "presbyteros", in paralel cu versetul din Fapte 6:7, unde apare expresia "iereu", care intr-adevar inseamna preot:

Faptele Apostolilor 7:6 (verset pe care l-ati evitat) spune: "o mare multime de preoti ("iereu" - in greceste) veneau la credinta"
1 Petru 5:1 spune: "Sfatuiesc pe prezbiterii (presbyterus) dintre voi, eu, care sunt un prezbiter (presbyterus)"..

In traducerea dvs., si cuvantul "iereu"(din Fapte 6:7) si cuvantul "presbyteros"(din 1 Petru 5:1), are acelasi inteles: adica preot. Este doar un exemplu.

Am comparat cele doua verste.
Traducerea King James:
Fapte 6:7 And the word of God increased; and the number of the disciples multiplied in Jerusalem greatly; and a great company of the priests (iereu) were obedient to the faith.
1 Petru 5:1The elders (presbyter) which are among you I exhort, who am also an elder (presbyter), and a witness of the sufferings of Christ, and also a partaker of the glory that shall be revealed:

Vulgata (traducerea latina)
Fapte 6:7 et verbum Dei crescebat et multiplicabatur numerus discipulorum in Hierusalem valde multa etiam turba sacerdotum(iereu) oboediebat fidei
1 Petru 5:1 seniores(presbyter) ergo qui in vobis sunt obsecro consenior(presbyter) et testis Christi passionum qui et eius quae in futuro revelanda est gloriae communicator

Dupa cum vedeti, pentru ceilalti preotul (iereu) este preot iar Apostolul Petru este "batran" (prezbiter). Numai dvs. traduceti Sfanta Scriptura, falsificand-o, pentru a va sluji teoriilor gresite de care nu vreti sa va debarasati. E mai usor sa falsifici Cuvantul lui Dumnezeu decat sa recunosti o greseala?
Vechi 11.12.2008, 18:01:57
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

vasiniec "draga", tzie nu tzi-e mila deloc de tine... mi-e mila mie, ca ai fost ortodox shi ai ajuns adventist,

tzie itzi place forte mult lupta pe demonstratziile axiomatice, atunci hai sa fiu pe mintea ta shi sa-tzi demonstrez ca ce demonstrezi tu e foarte corect shi ca noi totzi greshim... atunci poate o sa-tzi vezi lipsa...

ca eram tare la mate candva, la demonstrat proprietatzi din axiome... asha cum vi le tot demonstratzi voi pe ale voastre cu mare fala gasind tot felul de proprietatzi prin cuvintele scripturii...

deci sa presupunem ca pe pamant nu ar mai fi nimic nimic altceva decat oameni, fara biserici, fara preotzi, fara nici un obiect de cult... nimic...
atunci unde v-atzi mai autoindreptatzii voi? ca noi n-am fii sa va combatem, atunci ce nu ar fi bine? ce am greshi noi oare ca sa nu va convina?

atunci oare nu o sa va ridicatzi impotriva propriului pastor sau presbiter cum ii spunetzi voi celui ce vorbeshte in adunarile voastre?, ca se da un fel de preot? shi daca shi pe ala o sa-l contratzi shi o sa-i demonstratzi ca se inshala... shi ca nu este nevoie de nici un preot sau pastor... unde o sa ajungetzi? nu cumva la tufele alea care nu aveau nevoie de Dumnezeu ci doar sa aiba un loc unde ar vrea sa fie mai mare ca El? shi daca va lepadatzi de Dumnezeu ca nu mai vretzi nimic de sus, ce atzi obtzinut? ce atzi demonstrat? nu cumva ca voia lui Dumnezeu este iadul? deci iata :
tzi-am demonstrat ca axioma voastra ca Hristos a desfintzat preotzia este falsa! nu pentru ca Dumnezeu are nevoie de preotzi ca n-are nevoie de nimic Dumnezeu, nimic de la om ca sa-i daruiasca omul, ci omul are nevoie de preotzi de la Dumnezeu ca sa se mantuiasca... iar atunci cand preotzi care sa se roage pentru popor nu vor mai fi, atunci va fi jale mare, ca atunci o sa fi vrut dumneata ca sa-i fi ascultat shi am vrea noi sa-i mai avem dar nu vor mai fi de gasit... shi pentru faptele noastre, pentru pacate, nimeni nu te va mai scapa, ci cu ele la iad te vei duce... caci nu te poate scapa de el nici tata, nici mama, nici fiul, nici fica, nici vecinul, nici bunicul, nici nenea, nici tanti, ci doar "Eu, Domnul te scap de ele" deci Hristos-Dumnezeu te mai poate scapa atat vreme cat ii primeshti Darul... preotziei, dar pe voi sa va scape axiomele voastre ca pastorul vostru n-are cum sa va scape...

deci vasi, mariane, degraba te leapada de adventishtii aia shi n-apoi la dreapta credintza pana nu se va termina shi ortodoxia, pana nu se va lua de la preotzi Harul, ca daca se va lua... atunci nu mai ramane nimic de scapat ci doar de platit cu varf shi-ndesat... deci "luatzi jugul Meu cel bun shi ushor shi vetzi gasi odihna sufletelor voastre" ne spune Domnul... iar voi n-avetzi niciun jug, decat ca sa va laudatzi cu sambetele... shi ca nu trebuie sa tzinetzi nimic, doar sa va feritzi de carne de porc asha ca jidovii shi musulmanii... deci la ce se rezuma credintza voastra? ca atzi mai pacalit pe catziva naivi cu demonstratziile voastre pe baza de cateva axiome. Axiomele nu-s acelashi lucur cu dogmele, axiOMele sunt minciuni, deci n-are nici un rost nici sa le demonstrezi shi nici sa le combatzi cum am facut eu, ci nu trebuie sa le implineshti, ca-s traditzie omeneasca infiltrata in Traditzia de sus, caci in ambele cazuri gresheshti ajungand la proprietatzi false fie in spatziul axiomatic fie in spatziul contra axiomatic... deci iata ca a fost inutila demonstratzia mea, caci am aparat spatziul axiomatic din care lipseau axiomele alea ale tale pe care le sustzineai... deci ne-am contrazis in zadar, cazand amandoi in groapa, rastalmacind astfel spre a lor pierzare...

deci te-am lamurit "draga" vasi? marianne... deci nu te mai pacali cu matematica... scripturistica... ca n-are rost sa starui in capcana ca sa nu ajungi CAPcaUN, asha ca mine... doamne fereshte...
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Invataturi incredibile, mai putin cunoscute ale adventistilor Erethorn Secte si culte 400 28.03.2012 20:49:41
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Despre Sabat georgeval Secte si culte 1108 28.07.2010 18:45:00
Despre Duminica sau ziua Invierii! alecsandru Secte si culte 25 06.11.2007 19:26:52
despre ziua aliturgica NiCcoleta Sfanta Liturghie 1 02.03.2006 09:58:33